Pravidla fóra
Pro získání samostatného fóra týkajícího se Vaší vlastní elektrárny, kontakrujte některého z moderátorů nebo admina.
V takto získaném fóru budete mít k dispozici jedno vlákno, které si budete moci moderovat, připadně bude zamčené a budete moci přispívat pouze vy. Dále je ožné si založit další vlákna pro obecné diskuse.
A co hliník, ten se odstěhoval do Humpolce ? U znýmýho jsem dali do kopoflexky AYKY 4x35 a snadno a s minimální ztrátou tím chodí 3s stringy přes 2kW, odhadem 90V 2x60A. Sice nesedí barvy, ale co se dá dělat, cenovka za kabel srovnatelnej c CYKY 4x225 něco přes 100Kč/m je fakt jinde. pak je nejdražší to kopání a je lepší si zakopat silnější trubku, nebo raděj dvě (oddělení silovky a slaboproudu ) a mít možnost tam něco protáhnout kdykoliv.
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
Kodl69 píše: ↑stř črc 27, 2022 1:15 pm
A co hliník, ten se odstěhoval do Humpolce ? U znýmýho jsem dali do kopoflexky AYKY 4x35 a snadno a s minimální ztrátou tím chodí 3s stringy přes 2kW, odhadem 90V 2x60A. Sice nesedí barvy, ale co se dá dělat, cenovka za kabel srovnatelnej c CYKY 4x225 něco přes 100Kč/m je fakt jinde. pak je nejdražší to kopání a je lepší si zakopat silnější trubku, nebo raděj dvě (oddělení silovky a slaboproudu ) a mít možnost tam něco protáhnout kdykoliv.
Hliník mne napadl a pak odešel... Jj cena je jinde. Ze stodoly budu honit už jen střídavý proud...
Ještě jedna amatérská. vim že mnozí z vás mají u měniče malinu. Samozřejmě ji tam chci taky, ale nevím jak se tam zapojuje a jaká bude stačit. A co je vše na tom vidět .-)))
pokud tam jezdí náklaďáky, tak kopoflex je málo, na písek nad káblem je potřeba ještě položit aspoň betonový dlaždice, jinak pod kolem náklaďáku se z hlíny do metrové hloubky stane plastelína...
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
Tak měl jsem tu dnes zákazníka, který instaluje panely profesionálně )) A ten mi řekl, ať to udělám jednoduše.... holt víc hlav víc ví. Stačí jedna díra a lišta... z 30 metru kabele bude 15... A zbytek zahrabnout zahrádkou...
To mu dám radši rozdíl peněz, aby to za mne rozhejbal a pořádně zapojil.
Jedna do pranice, která asi bude zajímat vícero lidí. Když nejsou dostupné vytěžovače, jak nastavit/upravit raspberry, nebo aldruino??? Určitě půjdou na piny, nejaká proudová čidla a pak, aby to řeklo relé, kolik to může pustit do bojleru...
Opět jedna klasika, panely jsou na střeše, skoro vše připravené na instalaci.
Ale tata přišel, že měděný šíny na připojení baterie a měničů (vzor Vítek) by viděl raději zakryté, aby na to náhodou někdo něco nehodil.
Čím byste je zakryly? Dřevo vidět nechce ))
Madra píše: ↑sob říj 08, 2022 4:30 pm
Tak dále postupujeme )
Jak se zapojuje svodič přepětí.
Díky
Madro primarne vyres spravne bleskosvod pokud ho mas spravne vyres uzemneni svodu a az potom udelej prepetovy. Nejhorsi je blbe udelany hromosvod s popspojenim na vse. To ti vyhaze i draty ze zdi primy uder.....
Vsak zvaz dle nejlepsiho vedomi a svědomí