Sdílení...
Re: Sdílení...
https://www.youtube.com/watch?v=I5j_2c7auVo nějaké video o sdílení
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
AC coupling s Victron MP II 5000, 3x 16kWh MB31 JK BMS
http://www.pocasinakladne.cz/
AC coupling s Victron MP II 5000, 3x 16kWh MB31 JK BMS
http://www.pocasinakladne.cz/
Re: Sdílení... - FAQ EDC první verze
snad mne nebudou popotahovat, že jim dělám reklamu sdílením jejich dokundamentu:
Pravděpodobně již tedy existuje jako oficialita "balkonová výrobna".
Pro nás je zajímavé cituji: "Pokud, je ale Vaše výrobna připojena v režimu “zjednodušeného připojení” nebo se jedná o “balkonovou výrobnu“ do 800 W, je pravděpodobné, že nemáte povoleno dodávat vyrobené přetoky do sítě a sdílení tedy nebude možné."Pravděpodobně již tedy existuje jako oficialita "balkonová výrobna".
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
- pave69
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Tak jsem se zaregistroval - kvůli odečtu odběrů způsobených měřením po fázích. Chtějí smlouvu podepsat certifikátem (nemám) nebo na Czechpointu a poslat mailem. Přitom mám elektronickou občanku, bankovní ID a co já vím co ještě
.

Tady zase pro mne je ten certifikát dar z nebes. Protože na rozdíl od Tebou zmíněných variant byl tvořen mnou bezpečně na stroji který nikdy neviděl a neuvidí Internet. Takže opravdu identifikuje mne. To co používáš Ty k tomu mělo přístup lidí až běda. A o zcizení identity nemluvě.
Za mne palec nahoru.
Stejně je bordel, že domům mezifáze projde a na osamocených OM ne. Nemáš dvě odběrná místa na jedné přípojce?
Za mne palec nahoru.
Stejně je bordel, že domům mezifáze projde a na osamocených OM ne. Nemáš dvě odběrná místa na jedné přípojce?
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
To se zlepší. O digitalizaci se u nás starají Piráti. A ti jsou v tomto machři, že.
- pave69
Teprve se v tom sdílení snažím zorientovat. Pochopil jsem, že mohu "sdílet sám sobě" na jediném elektroměru, což je podle mne ekvivalent "domům mezifáze projde". Ovšem za cenu distribučních poplatků. Je to podle toho židovského vtipu:
Kohn přijde za rabim: "Rabi, ouvej ouvej, je nás doma osm a máme jedinou malou místnost, vůbec se tam nemůžeme vejít!" Rabi se zamyslí a pak říká: "Kohne, máš slepice?" "Mám rabi, 12!" "Tak si je vem z kurníku k sobě domů, bude to lepší. A za týden přijď znova."
Kohn přiběhne za týden: "Rabi, rabi je to hrozné, slepice pořád kdákají, všude serou, i do jídla na stole!" Rabi se zamyslí: "a Kohne, máš kozu?" "Mám, jednu." "Tak tu si vem z chlívka taky domů, určitě se to s těmi slepicemi o hodně zlepší. A přijď za týden."
Kohn za týden:"Rabi, je to katastrofa, slepice všude pořád serou, popelí, koza mečí, trká do nás a strašně smrdí!! Už to nevydržíme!" Rabi se opět zamyslí: "Víš co, Kohne, tak tu kozu i slepice zase vrať do chlívka a kurníku."
Kohn za týden nadšeně přiběhne: Rabi, rabi, doma teď máme tolik místa, je to vynikající!!"
Tak my jsme teď ve fázi, že nám dovolili vyndat slepice, ale koza zůstala doma

Ne. Mnou uvedené "domům mezifáze projde" je přesně cíleno na "Při registraci skupiny sdílení platí několik pravidel: ...... zda budou odběrná místa zapojena do sdílení využívat distribuční síť či nikoliv." což je šité na míru dnes již funkčním "Přechod ze stávající formy sdílení (tzv. sdílení v bytových domech)" kde se poplatky za distribuci neplatí. (pro sdílenou elektřinu). Cílem bylo u sdílení v bytových domech odradit lidi od LDS nebo ještě pro distributora hůře - od jednoho odběrného místa na domě.
- pave69
Fakt. Tak to je nečestné a nesportovní vůči jedinému přípojnému místu, tedy i mě.
Na druhou stránku jsem zjistil, že rozdělení na různá odběrná místa je sice fixním poměrem, ale při výpočtu každé 1/4 hodiny jsou ochotní provádět až 5 iterací (= přerozdělení zbytku z předchozí výpočetní iterace), takže je reálné, aby místo s aktuálně nejvyšším odběrem "vyžralo" většinu výroby, i když je to víc, než by odpovídalo přidělenému fixnímu procentu.
Takže když přihodím do sdílení ještě byt na poměr 50%, tak to asi finančně dost pomůže.
Na druhou stránku jsem zjistil, že rozdělení na různá odběrná místa je sice fixním poměrem, ale při výpočtu každé 1/4 hodiny jsou ochotní provádět až 5 iterací (= přerozdělení zbytku z předchozí výpočetní iterace), takže je reálné, aby místo s aktuálně nejvyšším odběrem "vyžralo" většinu výroby, i když je to víc, než by odpovídalo přidělenému fixnímu procentu.
Takže když přihodím do sdílení ještě byt na poměr 50%, tak to asi finančně dost pomůže.
Dále má spekulace - ukázalo se že špatná!
Pozor, každé odběrné místo se může (jsem někde četl - hledat to už nebudu) objevit pouze v jedné iteraci. Takže Tvým řešením je v první iteraci 100% své OM v místě výroby a v druhé iteraci 100% OM v bytě. ( ..... ve skupině sdílení do 50 EAN je počet iterací roven počtu EANo ve skupině sdílení
elektřiny, maximálně však 5 .....)
Konec spekulace.
Takže NE poměr 50% ! - ukázalo se že je to blbost!
Jo - v bytě Tvůj elektroměrový rozvaděč vyhovuje stávajícím PPDS distributora? U mne ani smykem (malý prostor pro elektroměr, neexistující druhý kříž, ITV jističe, neexistuje vypínač instalace bytu ......) ..... holt nedám slevu zadarmo (distributor)
Pozor, každé odběrné místo se může (jsem někde četl - hledat to už nebudu) objevit pouze v jedné iteraci. Takže Tvým řešením je v první iteraci 100% své OM v místě výroby a v druhé iteraci 100% OM v bytě. ( ..... ve skupině sdílení do 50 EAN je počet iterací roven počtu EANo ve skupině sdílení
elektřiny, maximálně však 5 .....)
Konec spekulace.
Takže NE poměr 50% ! - ukázalo se že je to blbost!
Jo - v bytě Tvůj elektroměrový rozvaděč vyhovuje stávajícím PPDS distributora? U mne ani smykem (malý prostor pro elektroměr, neexistující druhý kříž, ITV jističe, neexistuje vypínač instalace bytu ......) ..... holt nedám slevu zadarmo (distributor)
Naposledy upravil(a) brumlaj dne ned srp 04, 2024 8:54 pm, celkem upraveno 2 x.
- pave69
Publikovali celkem podrobné vysvětlení toho postupu
a tam to vypadá jinak. Odběrné místo je v každé iteraci. Ono ani není možné mít 2 místa a pro každé zadané 100%.Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Omluva, jsou to hajzli. Oni to votočili! Dobytci. Najednou jim přetoky nevadí! Aspoň že mám jednofáz FVE (na jednofáz. OM). Takže nepotřebuji vykrývat mezifáz.
Závěr: pokračujeme v ostrovech o kterých nikdo neví. Nasrat jim. Kdo chce moc nemívá nic.
Závěr: pokračujeme v ostrovech o kterých nikdo neví. Nasrat jim. Kdo chce moc nemívá nic.
- pave69
Nevím, ale firma dávala v květnu do celého paneláku nové rozvaděče, tak snad ano, půjdu se podívat, je na to čas než bude smlouva. Myslím pro OM bez FV stačí jen dost místa na nový elektroměr. Druhý kříž a vypínač instalace je jen pro FV (ale to jen tak co vzpomínám, bez záruky).
Na semenáči o připojování FVE bylo distribucí zdůrazněno, že pravidla jsou jednotná (jak jsem psal) a budou vyžadována VŽDY při změně sazby nebo smlouvy o připojení. Prý budou nekompromisní. Tak mne zajímá jaká je nyní praxe.
- pave69
Tak jsem si to nastavil... blbě
Při zadání prvního odběratele to nabízí podíl 100%, což jsem odklikl. A teď to nejde změnit, takže ani přidat další EANo, protože součet dohromady musí být max 100%.
Snad to půjde po 1.9., údajně je možná změna 1x za měsíc.

Při zadání prvního odběratele to nabízí podíl 100%, což jsem odklikl. A teď to nejde změnit, takže ani přidat další EANo, protože součet dohromady musí být max 100%.
Snad to půjde po 1.9., údajně je možná změna 1x za měsíc.
Má ekonomický smysl sdílet el. do druhé nemovitosti, kde je odběr cca 2 MW za rok?/ rodiče/
V zimně není co sdílet, přes léto je ale platit si za to nechá distribuce celý rok.
V zimně není co sdílet, přes léto je ale platit si za to nechá distribuce celý rok.
System Growatt 8,8 kWp, střídač 10 KW bat.Growatt 10,24 kW akumulace do vody Dražice 200 l
2 kW
2 kW
- pave69
Podle mě je sdílení "zadarmo" - ve smyslu, že když nastavím sdílení, tak za to nic navíc neplatím. Takže se vyplatí vždycky, je to jen "administrativa". Jediná zásadní věc je výše zmíněný rozvaděč ELM, který musí vyhovovat novému elektroměru - to předělat může být taková pálka, že se to nevyplatí.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
- Kapacita baterie [kWh]: 23
"sdílení" paradoxně a ku podivu, propagují výrobci a distributoři elekriky
Pročpak asi?
Protože jim jde o ten další paušál (za odběr, za přetoky a do třetice již jen za možnost "sdílet"...) a tak jejich další jistej pravidelnej zisk od uživatelů i kdyby nic nevyrobili nebo nespotřebovali nebo nikomu neposlali... 
Můj poloostorv jede od začátku března v čistém sotrovu (mám DS zcela odpojenou) a nepotřeboval jsem tudíž ani 1W z DS
A tak uvažuji se odstřihnout od DS zcela a raději se přes zimu (jen v temných dnech) uskromnit a zálohovat dům diesel generátorem, co nespotřebuje ani náhodou roční paušál na všechny ty obnovitelné zdroje kdoví komu?... Jen řeším 3f motor u zvedáku auta v dílně, jinak jsem se všeho na 3f už zbavil. A sdílet budu přebytky leda se sousedy leda přímo - prodlužkou bez dalších paušálů
Ostrovům zdar! Monopolům zmar! Hlavně těm polostátním

Můj poloostorv jede od začátku března v čistém sotrovu (mám DS zcela odpojenou) a nepotřeboval jsem tudíž ani 1W z DS

Ostrovům zdar! Monopolům zmar! Hlavně těm polostátním

Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Zvedák na auta můžeš živit přes frekvenční měnič.
Pak budeš čistej ostrovan a přes zimu ropák
Pak budeš čistej ostrovan a přes zimu ropák
-
Zvažoval jsem, ale spolehlivý měnič nevybral zatím.

V DIESEL-ovým autě se 120A altíkem řízeným počítačem auta a s 100Ah, mám pořízenej už před FVE invertorovej 1f měnič Carspa 12V DC/230V AC sinus 3kW a super - po dva dny a noc utáhnul celej barák, když si pohlídáš souběh větších spotřebičů (moje jinak postupně vklidu prala, pekla, používala mikrovlnku a konvicu a mezi tím zapínala i bojler ručně termostatem, když doprala a dopekla), při rekonstrukci elektriky v celém domě

Právě ta Carspa mě motivovala udělat ostrovní FVE

Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Jakej je rozdíl kupovat naftu od rusáků a kupovat proud od rusáků? 

Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 5kWp
Panely západ: 3kWp
Panely východ: 0,6kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280Ah
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
Panely jih: 5kWp
Panely západ: 3kWp
Panely východ: 0,6kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280Ah
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
-
Mi je jedno od koho je nafta, hlavně aby byla levná a kvalitní!

Copak proud od rusaku. Ale zivit distributory a prekupniky !
- pave69
Když se trochu vrátím k tématu sílení...
Na EDC mi "ručně" (po žádosti mailem) přenastavili alokaci na 50%, takže jsem mohl zadat 2. odběrné místo - panelákový byt. Distributor od EDC dostal echo a měl by předělat elektroměr - BTW, je tam nějaký zánovní, r.v. 2017, digitální, montovaný v květnu 2024 do nového rozvaděče. Tak uvidíme, jestli ho musí vyměnit a jak dlouho jim to vezme (ofiko prý max 3 měsíce, tj. prakticky je čas do jara
).
Na EDC mi "ručně" (po žádosti mailem) přenastavili alokaci na 50%, takže jsem mohl zadat 2. odběrné místo - panelákový byt. Distributor od EDC dostal echo a měl by předělat elektroměr - BTW, je tam nějaký zánovní, r.v. 2017, digitální, montovaný v květnu 2024 do nového rozvaděče. Tak uvidíme, jestli ho musí vyměnit a jak dlouho jim to vezme (ofiko prý max 3 měsíce, tj. prakticky je čas do jara

-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 10
- Kapacita baterie [kWh]: 11
Kolik tedy bude poplatek když pošlu energii do vedlejší ulice.
Žádný (u tebe jako odesílajícího, tedy výrobce).
A ten, kdo si to v tě vedlejší ulici odebere, tak zaplatí distribuční poplatek, tj. regulovanou složku ceny.
U tebe tedy žádný jen v případě, že máš povolené přetoky a nepřelezeš jejich max. povolenou výši. Jinak zaplatíš mastnou pokutu.
A na konci otázky se píše otazník, to je tenhle znak '?'.
A ten, kdo si to v tě vedlejší ulici odebere, tak zaplatí distribuční poplatek, tj. regulovanou složku ceny.
U tebe tedy žádný jen v případě, že máš povolené přetoky a nepřelezeš jejich max. povolenou výši. Jinak zaplatíš mastnou pokutu.
A na konci otázky se píše otazník, to je tenhle znak '?'.