Victron komunita

Odpovědět
vk_1

Re: Victron komunita

Příspěvek od vk_1 »

Když používám ESS a zároveň passthru (zakázaná nabíječka), tak reálně měnič není vypnutý, trafo dál brumí, a Multiplus žere stále svou standby spotřebu. Jen to nesahá na baterii. Takže si myslím, že proto ti to jde bez výpadku, měnič je totiž reálně pořád aktivní.
Není to tak?

Screenshot 2024-11-28 at 19.52.01.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
dako
Výkon panelů v FVE [Wp]: 2400
Kapacita baterie [kWh]: 15

Příspěvek od dako »

Momo píše: ned úno 09, 2025 10:18 am Mám tam automatiku přepnutí při zátěži na fázi nad 4 kW. Ale měl bych to trochu vylepšit, doplnit časový test. Třeba že ta zátěž trvá déle než minutu a pak to nechat zapnuté ještě pět minut po zapnutí, i když podmínka zmizí.
Ale tohle se stává výjimečně.
Přesně tomu se chci vyhnout, proto raději některé věci řídím "ručně" např. přepínaní do InverterOnly, zpět do ESS už může RedNod, a ty různé režimy v ESS taky, bo tam necvakají ty relé. Zatím k tomu až takovou důvěru nemám, ale lepší se to :).
dako

Příspěvek od dako »

vk_1 píše: ned úno 09, 2025 11:42 am Když používám ESS a zároveň passthru (zakázaná nabíječka), tak reálně měnič není vypnutý, trafo dál brumí, a Multiplus žere stále svou standby spotřebu. Jen to nesahá na baterii. Takže si myslím, že proto ti to jde bez výpadku, měnič je totiž reálně pořád aktivní.
Není to tak?
Je i není. Nesvítí kontrolka "Inverter ON" bral bych spíš že je vyplý,a nejspíš ani nafázovaný.
Screenshot 2024-11-28 at 19.52.01.jpg
Vysvětlovat to může to, že je v nějakém "stand-by" režimu.
A že tu spotřebu Victron má, no musí mit, běží tam embedded deska s celým VenusOS systémem, relé taky něco vemou.
multiplus-panel.png
vk_1

Příspěvek od vk_1 »

Reálně brumí to trafo, takže podle mě je v tomhle případě inverter část zapnutá, i když ta kontrolka zrovna nesvítí.
Jo a VenusOS v Multiplusu opravdu neběží.
dako

Příspěvek od dako »

vk_1 píše: ned úno 09, 2025 12:06 pm Reálně brumí to trafo, takže podle mě je v tomhle případě inverter část zapnutá, i když ta kontrolka zrovna nesvítí.
Jo a VenusOS v Multiplusu opravdu neběží.
Tak mě ve verzi MP II GX teda běží. ;) Trafo vrčí, to je pravda, ale když je "Inverter on" tak vrčí více.
Zajímavost: nejvíce vrčí, když se zapne fén (Sencor asi 500W výkonu), prd výkon, ale trafo ve victronu vrčí zběsile, a to ikdyž je to v passthru režimu. Zajímavé.
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

dioda ve fénu, fén se snaží posunout stejnosměrnou složku.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

to nastavení baterky tam mám, mám údaje z baterky jak na vrm tak na tomhle "vzdáleným příástupu" jenom multiplus chvilku ukazuje 85%SOC a chvílemi to, co posílá BMS. Mám to natočit jako video,. když to pořád nikdo nechápete? Žádný ESS nemám povolený, je to ostrov s přepnutím na síť podle SOC a při přetížení. Nic jinýho. Tohle tem třeba náhodně přeskakovalo hned po ránu.
Snímek obrazovky pořízený 2025-02-08 09-49-16.png
Snímek obrazovky pořízený 2025-02-08 09-49-34.png
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
dako

Příspěvek od dako »

Zvláštní, napadá mě, nemáš třeba nastaven Battery monitor na Auto?
bms1.jpg
bms2.jpg
Diablo1st
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Příspěvek od Diablo1st »

Karle evidentne tam je nejaký problém s komunikáciou medzi BMS a Cerbom. Predpokladám, že tam máš nastavené u Battery monitor Automatic a ak sa pár ms stratia dáta, tak hneď prepne na menič. Skús vymeniť kábel medzi bms a cerbom.
Alebo pridaj do systému smartshunt a daj ju ako Battery monitor. Tam sa mi ešte nestalo, aby spojenie cez Ve.Direct blblo.

Ignore AC už by som riešil len cez NodeRed, ďaleko spoľahlivejšie ako Asistenti. ;)
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
dako

Příspěvek od dako »

Diablo 1st:
Když už si vzpomněl ty kabely. U toho VE.bus je třeba mít zakončen tím zakončovacím konektorem s odporem v tom sousedním VE.bus. Jinak to buď nejede nebo blbne. S tím jsem se v začátku taky pěkně vypek.
Diablo1st

Příspěvek od Diablo1st »

Terminátory potrebuješ len pre VE.Can (mppt). Pre VE.BUS (meniče) to nie je potrebné.

U BMS Can si nie som úplne istý. Pokiaľ viem nie sú terminátory ani tu potrebné, ale niekto ich tam dáva.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
Beny

Příspěvek od Beny »

Jak tak koukám to bude pěkná švanda, až budu v létě AC coupling na AC IN nastavovovat ... to tu budu pečenej vařenej a prosit o rady :-)
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
http://www.pocasinakladne.cz/
kamils

Příspěvek od kamils »

Diablo1st píše: ned úno 09, 2025 8:37 pm Karle evidentne tam je nejaký problém s komunikáciou medzi BMS a Cerbom. Predpokladám, že tam máš nastavené u Battery monitor Automatic a ak sa pár ms stratia dáta, tak hneď prepne na menič. Skús vymeniť kábel medzi bms a cerbom.
Zkusil bych se v cerbu podívat na statistiku přenosu BMS Can. Menu -> Settings-> Services -> BMS-CAN port -> Network Status.
bms_stat.JPG
dako

Příspěvek od dako »

Diablo1st píše: ned úno 09, 2025 9:07 pm Terminátory potrebuješ len pre VE.Can (mppt). Pre VE.BUS (meniče) to nie je potrebné.

U BMS Can si nie som úplne istý. Pokiaľ viem nie sú terminátory ani tu potrebné, ale niekto ich tam dáva.
Tedy upřesním, jak to mám já, na MP II GX. Tam jsou 2 porty označené jako BMS-can, v jednom z těchto portů mám připojen JK-BMS (port označen jako CAN) a ve druhém mám strčen ten terminátor, bez něho mi ta komunikace mezi BMS nejela. Pak jsou 2 porty VE.bus, tam připojuju jen USB-MK4, když použiju VEconfig. MPPT měniče nemám, takže jinak jsou prázdné. Pak tam mám 1 malý port VE.direct. GX má navíc ethernet port.

Někde v jiném vlákně jsem popisoval, jak má být nastavena komunikace mezi Multiplusem a JK-BMS (protokol, rychlost).
dako

Příspěvek od dako »

brumlaj píše: ned úno 09, 2025 1:05 pm dioda ve fénu, fén se snaží posunout stejnosměrnou složku.
Nějak mi to nedalo spát, a fakt, to je opravdu elektrický majstrštyk :)

Obrázek

Nakrátkém vedeni s trafem, to dáva tomu trafu pěkně zahulit.
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

komunikace s BMS je bez problému, alespoň po stránce ztráty dat. Prostě oboje funguje, jenom dohromady je to nahovno.
Snímek obrazovky pořízený 2025-02-11 16-36-35.png
a tady je to, co ukazuje cerbo jako hodnotu, podle které mutiplus přepne na síť nebo na baterku:
viewtopic.php?p=41387#p41387 nic se na tom nezměnilo. Hotline neosolaru tvrdí že je to BMS, mivvy zase že to věc victronu. A mě už začínají povolovat nervy...
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
dako

Příspěvek od dako »

Já už tomu přestávam rozumět, na jedna straně řešíš komunikaci s BMS (asi pro to aby Victron hodnoty z BMS "používal") na druhé straně tady nám předhazuješ hodnoty z Battery monitoru Multiplus-II...on VE.bus.

Prosím, prosím, podívej se znovu na ty obrázky co jsem postnul, a zkus si konečně jako "battery monitor" nastavit ten "JK-BMS on CAN bus" nebo co tam máš.

Je to Setting>>System setup>>battery monitor
dako

Příspěvek od dako »

Taky je dobré si to radši přepnout do AjiNy, bo to české menu je děsivé a alespoň pro mě až místama nesrozumitelné. A to ja zrovna nejsem english friend, ale tohle procpávaní čestiny do technologických sytémů je dost kontrapoduktivní.

např. v takovém, ESS nastavení, "Peak shaving" v češtině "holení špiček", no není to směšné? :D :D
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

Ano, "multiplus battery monitor" si bere data z BMS. A tady navíc proběhne z BMS nějakej packet, kterej pošte "rebulk end" a nastaví tam hodnotu co je v multiplusu u batery monitoru. Když v multiplusu battery monitorzakážeš, tak nefungují asistentí pro vyp/ zap měniče, přepnutí na síť. Nečekaně.
Mám to takhle v několika instalacích, a nevím, proč by to mělo být jinak. Jedině snad že ta JK bms posílá bláboly.
Teď jsem to trochu "obechcal" tím, že jsem do toho battery monitoru v multiplusu nastavil 30% (míň tam nejde) a "pasthru" 35% zap a 40% vyp. Chtěl bych raděj trochu míň, ale zatím řeším nesmyslný data po posílá JK bms do Cerba. Data jsou formálně správný, ale obsahově nahovno. Ale proč tohle řeším já?
Stejně se ten měnič nikdy nevypne, pokud bude bez sítě na vstupu, protože tam mám nějakejch 20% SOC, a to přeblikává 30/skutečná hodnota a tak furt dokola. Nelíbí se mi to. Smartshunt ani Pylontech tychle bugy nemá.
vk_1

Příspěvek od vk_1 »

Jaká verze JK BMS HW to je, a jaká verze firmware?
dako

Příspěvek od dako »

vk_1 píše: pát úno 14, 2025 5:10 pm Jaká verze JK BMS HW to je, a jaká verze firmware?
Myslím, že tohle mu stejně nepomůže. Co budu povídat, taky jsem si tím prošel, než se mi podařilo umravnit Victrona. Marně si už sice vzpomínam, ale co se tyče BMS nebylo potřeba hrabat do systému Venus (a instalovat tam nějaké dbus-batteryserialy a jiné)
jk-bms-konzole.jpg
jk-bms-konzole2.jpg
a pak ještě
vrm-can.jpg
A není možné, aby to nefungovalo.
dako

Příspěvek od dako »

Ještě pro jistotu a pro dokonalejší iluzi.
jk-bms-panel.jpg
jk-bms-kabel_to_victron.jpg
Ten modrý terminátor, ten tam musí být, jinak to nefunguje.
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

všechno je dle návodu, dokonce tohle nastavení 004 - victron posílalo do Cerba obráceně znamínka proudu - pořád to psalo nabíjení, podle rady od mivvy jsem nastavil 001 -což je nějaký deye, bms se pak hlásí jako pylontech. A v obou případech to dělá tohle, viz výše.
P.S: máš tech BMS víc? co jsem nastavil v té master komunikaci na 001, tak se ta druhá nehlásí.
Hlavně, tohle je instalace pro synovce, a navíc on v tom baráku nebydlí, ale nějakej trochu problémovej nájemník závislej na online hrách, takže výpadek elektriky na 1s mu způsobuje veliký trauma... Tj chceš někomu ušetřit peníze a odsereš to sám. Kdybych koupil Pylontech, 2x US5000, neřešil jsem nic.
Diablo1st

Příspěvek od Diablo1st »

Tak tam hoď shunt a na komunikáciu sa vykašli.
Victron ESS AC Coupling:
dako

Příspěvek od dako »

Kodl69 píše: sob úno 15, 2025 7:15 pm P.S: máš tech BMS víc? co jsem nastavil v té master komunikaci na 001, tak se ta druhá nehlásí.
A ty máš těch BMS vice? Já mám jen jednu. To v té "master komunikaci na 001" to je kde? Sice se mi to nezdá, ale začínám mít podezření, že Cerbo a GX nebude co do nastavení totéž. To je asi jedině na to, vidět to na vlastní bulvy.

No nevím jestli je pylontech výhra, tedy alespoň cenová. Je rozdíl mít 2x5kWh resp. 2x4,8kWh za 60.000,- (od CZ překupníků), nebo 14,5kWh s 16xLFP280+BMS za bratru 30.000,- (z alibaby)

Jestli se tedy pokoušíš rozjet 2 BMS tak se ani neptám, jestli jsi to zkoušel jen s jednou. ;)
Prošel jsem ještě jednou nastavení v appce té BMS a mám tam položku Device Addr: nastavenou na 5
Odpovědět

Zpět na „Victron komunita“