Prosím o radu. Mám 5,4kW FVE s 9,6kWh Pylontech H48050 (střídač GoodWe GW10K-ET). Mám celoroční spotřebu domu ~14 MWh (3f TČ + další výkonné 1F spotřebiče). Chci proto rozšířit panely na ~10 kW. K tomu pár dotazů
1) Je nezbytně k tomu také rozšiřovat kapacitu baterií? (nevyplatí se mi, tudíž nechci, ale zajímá mě jaký vliv to bude mít z technického hlediska např. na jejich životnost)
2) Spočívá rozšíření výrobní kapacity FVE v něčem jiném, než montáži požadovaného množství panelů, jejich propojení, připojení k jištění a následně ke střídači?
3) Jaké jsou obecně zkušenosti s Pylontech H48050 co se týká životnosti apod.? Četl jsem, že pokud dostávají "záhul", tak příliš nevydrží, je to tak? Jak složitá je pak např. reklamace?
4) FVE běží v ostrovním režimu, tj. docucává ze sítě, ale nesmí do ní nic posílat, což je nastaveno na střídači. Od EGD mám oficiálně povoleno max. 10 kW. Panelů mám ale nakoupeno, že by to vyšlo na cca 10,65 kW (375W panely). Je to problém, nebo to v létě zkrouhne střídač a v zimě mi to naopak pomůže?
Předem díky!
Rozšíření FVE z 5,4 kW na 10,8 kW
Re: Rozšíření FVE z 5,4 kW na 10,8 kW
Hlavně má Pylontech záznam o tom jak byl provozován. A pokud přesáhneš TTD limity tak bych řekl, že s reklamací je Smolík.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
Od toho je funkce komunikace baterie s měničem aby si řídil nabíjení i vybíjení povoleným proudem že
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
Kdyžtak mě opravte, ale:farey píše: ↑sob zář 10, 2022 3:50 pm Prosím o radu. Mám 5,4kW FVE s 9,6kWh Pylontech H48050 (střídač GoodWe GW10K-ET). Mám celoroční spotřebu domu ~14 MWh (3f TČ + další výkonné 1F spotřebiče). Chci proto rozšířit panely na ~10 kW. K tomu pár dotazů
1) Je nezbytně k tomu také rozšiřovat kapacitu baterií? (nevyplatí se mi, tudíž nechci, ale zajímá mě jaký vliv to bude mít z technického hlediska např. na jejich životnost)
2) Spočívá rozšíření výrobní kapacity FVE v něčem jiném, než montáži požadovaného množství panelů, jejich propojení, připojení k jištění a následně ke střídači?
3) Jaké jsou obecně zkušenosti s Pylontech H48050 co se týká životnosti apod.? Četl jsem, že pokud dostávají "záhul", tak příliš nevydrží, je to tak? Jak složitá je pak např. reklamace?
4) FVE běží v ostrovním režimu, tj. docucává ze sítě, ale nesmí do ní nic posílat, což je nastaveno na střídači. Od EGD mám oficiálně povoleno max. 10 kW. Panelů mám ale nakoupeno, že by to vyšlo na cca 10,65 kW (375W panely). Je to problém, nebo to v létě zkrouhne střídač a v zimě mi to naopak pomůže?
Předem díky!
Ad.1 Není, ale spotřeba domu je docela velká a větší baterie by se vyplatila. Navíc by nedostávala tak velký záhul, větší napětí, menší proudy...
Ad.2 Ne
Ad.3 Elektronika si to pohlídá, ale kvůli vlastní obezřetnosti a ulevení bateriím, viz bod 1.
Ad.4 Vždycky něco přeteče, i pár wattů. Na vše by měla být správně revize, a ten nenapíše 9,9 když tam bude 10,65. Je to asi na tvém uvážení do jakého eventuálního rizika půjdeš. Je to jako s kotli na tuhá paliva. Taky tě nikdo z úřadu nepůjde domů na kontrolu. Ale tohle je vidět. A vůbec bych se nedivil kdyby to nebylo jako nedávno ve Francii, kdy jim zkontrolovali bazény ze satelitu a vyměřili daň...
Solárník začátečník
Elektrárna 9,9 kWp, Goodwe GW10K-ET, baterie Dyness HV 17,8 kWh
Východ: 7x450 = 3 150 W
Jih: 8x450 = 3 600 W
Západ: 7x450 = 3 150 W
Elektrárna 9,9 kWp, Goodwe GW10K-ET, baterie Dyness HV 17,8 kWh
Východ: 7x450 = 3 150 W
Jih: 8x450 = 3 600 W
Západ: 7x450 = 3 150 W
BMS reaguje se zpožděním >0 a nezodpovídá za to, že připojené zařízení reaguje v čase 0. Proto tam ty registry jsou a plní se tím co bylo změřeno a na co následně ona BMS reagovala. (nesouvislá hovadina, ale například teplotu prostředí BMS neovlivní nijak) Havarijní odpojení při přetížení neznamená, že dále platí záruka.
Naposledy upravil(a) brumlaj dne ned zář 11, 2022 11:40 am, celkem upraveno 1 x.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 5
- Kapacita baterie [kWh]: 10
Jasně, to chápu, že kdybych to provozoval mimo teplotní limity, tak by nemusela být záruka uznána. Ale co se týká zapojení, výkonů apod. tak spoléhám na to, že firma, která to instalovala, to udělala jak měla a že záruka platí.
Tato informace mám pocit, že v původním zadání nezazněla. A pokud do toho hrábneš, tak záruka padá. A nezlob se, tím, že rozšíříš panely, tak jde o jiné dílo.