dotaz na komponenty FVE (WATTSONIC x SOLAX).

Pokobor

dotaz na komponenty FVE (WATTSONIC x SOLAX).

Příspěvek od Pokobor »

Dobrý den, mám na Vás dotaz. Volím mezi volbou FVE cca 10 kWp ....

1. možnost: systém střídač baterky SOLAX, panely LONGI
2. možnost: sytém střídač a baterky WATTSONIC, panely WINAICO.

Cena v součtu víceméně stejná.

Kterou variantu by jste zvolili?

Díky předem za radu.

JB
Diablo007

Re: dotaz na komponenty FVE (WATTSONIC x SOLAX).

Příspěvek od Diablo007 »

Stále stejné otázky stačilo chvilku hledat. Ale odpověd je solax
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
Pokobor

Příspěvek od Pokobor »

Ahoj, díky za odpověď a omlouvám se za zbytečné otázky ....

Myslel jsem, že lepší je WATTSONIC (je dražší a nabízí dle papírů vyšší počet cyklů baterky). Ale nechám si poradit.

Ještě dotaz, je lepší panel AEG anebo LONGI? Oba vypadají dobře, parametry dle TL jsou podle mě srovnatelný ...

Díky J.
josse

Příspěvek od josse »

Pokobor píše:nabízí dle papírů vyšší počet cyklů baterky
To je pouze měřící metodou, chemie je stejná, dům a střecha taky, jak by mohli vydržet více?

(Kdyby byla jedna větší, tak ano, bude méně opotřebená za každý jeden den)
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 4x80P14S = 4480Cells 18650 (~840Ah/44kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
Diablo007

Příspěvek od Diablo007 »

Schválně doporučím jak už kolega říká si sám položit otázku jak výrobce baterie který jen dělá obal a používá články jiného najednou dostane lepší počet cyklů než jiní. Navíc nereálných cyklů které doma ty praktikovat nebudeš
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
Pokobor

Příspěvek od Pokobor »

Rozumím .... zdravý logický úsudek funguje všude stejně :).

Poraďte mi ještě prosím s těmi panely.

Je to všechno hromada peněž, každý slibuje a slibuje a že má všechno nejlepší. Tak nechci udělal zbytečnou chybu.

Dík moc. J.
Diablo007

Příspěvek od Diablo007 »

Jaká je spotřeba domu čím se topí ohřívá voda atd.
Pokobor

Příspěvek od Pokobor »

Aktuálně topím krbovou vložkou a elektrokotlem. Tepelná ztráta objektu je 13 kW.

Nově chci demontovat elektrokotel a osadit TČ NIBE.

Dle hodnot spotřebuji v průměru cca 300 kW/měsíc. Plus pochopitelně v zimě je to víc. I v součtu 1800 kW/měsíc (ale to je dáno tím elektrokotlem).
Voda se ohřívá boilerem. Nově se bude ohřívat TČ.

Mám rozmyšlenou jiho/západní instalaci. 14 panelů na jih, zbytek na západ. Celkem 24 ks panelů.

DS a spotřebu dávám přílohou.

díky J.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Momo

Příspěvek od Momo »

Rozvrh spotřeby máš pěkný, tak si ho teď uprav pro TČ.
Orientačně bych viděl snížení spotřeby elektřiny na vytápění o 60 %, na reklamní kecy výrobců a dodavatelů bych moc nedal.
Z toho ti vyjde nová křivka spotřeby.

Pak si udělej křivku výroby, o panelech představu máš.
https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/
Abys viděl, co od toho vlastně můžeš čekat. Kromě celkové výroby se dívej hlavně na měsíční produkce.

Já topím plynem a o TČ jsem uvažoval. Ale už v prvním přiblížení jsem zjistil, že bych snížil potřebu energie o cca 1/2 a zároveň zvýšil cenu té energie na dvojnásobek. Pro moji roční spotřebu plynu v současných cenách cca 27k (2,70 Kč/kWh celková cena) je pro mne krátkodobě i dlouhodobě přechod na TČ čistá ztráta.
Ve tvém případě elektrokotle to samozřejmě dává daleko větší smysl.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
Pokobor

Příspěvek od Pokobor »

Ahoj, kouknu.

No uvažoval jsem stejně. Počítal jsem reálně s SCOP 2, tj. snížení spotřeby na 50%. A budu rád ...

Teď mám zafixováno, do podzimu. Aee je otázka, co bude ke konci roku. a v letech následujících.

Ale díky za nasměrování, jdu na to kouknout :)

Má smysl v případě SOLAXu osazovat Adapter box a ovládat tím TČ? A nebo je lepší to pouštět do vody? chápu že TČ to *4 znásobí. Ale abych to technicky chápal správně :)

Díky

J.
josse

Příspěvek od josse »

Pokobor píše:Dle hodnot spotřebuji v průměru cca 300 kW/měsíc. Plus pochopitelně v zimě je to víc. I v součtu 1800 kW/měsíc
Ach ty jednotky, vždyť je to základní škola :-)
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 4x80P14S = 4480Cells 18650 (~840Ah/44kWh)
soami

Příspěvek od soami »

Nedokážu si představit způsob provozování TČ, abych se dostal na SCOP 2. To snad ani není technicky možné, i kdyby jelo trvale na 100%.
josse

Příspěvek od josse »

Momo píše:Já topím plynem a o TČ jsem uvažoval. Ale už v prvním přiblížení jsem zjistil, že bych snížil potřebu energie o cca 1/2 a zároveň zvýšil cenu té energie na dvojnásobek.
Já jsem si TČ sice postavil sám, a to včetně "kalorimetru" ale hlavně mě dostalo, že papírově plyn:TČ teoreticky 1:3, prakticky tak 1:5... Ty plynové kotle sice na papíru dobrý, ale když to člověk změří vůči plynoměru, ... tristní ...

Doporučuju přemýšlet, nedat na firmy co chtějí vaše peníze, přemýšlet a počítat. Jsou to vše peníze, všichni by je chtěli, tak vám nalžou a vykreslí cokoliv.
josse

Příspěvek od josse »

soami píše:Nedokážu si představit způsob provozování TČ, abych se dostal na SCOP 2. To snad ani není technicky možné, i kdyby jelo trvale na 100%.
To já bych si to představit dokázal... Stačí malá chyba na výrobní lince :-) na to se jen tak nepřijde...
soami

Příspěvek od soami »

První předělaná klima do vody měla SCOP 2.8 Hůř by už jelo jen bazénové čerpadlo z MF...
Výrobní vadu zjistíš do 5min od prvního zapnutí. S ničím podobným jsem se nesetkal ani u nejlevnějších splitů, natož u TČ za 250tis
Momo

Příspěvek od Momo »

josse píše: sob úno 25, 2023 8:04 pm Já jsem si TČ sice postavil sám, a to včetně "kalorimetru" ale hlavně mě dostalo, že papírově plyn:TČ teoreticky 1:3, prakticky tak 1:5... Ty plynové kotle sice na papíru dobrý, ale když to člověk změří vůči plynoměru, ... tristní ...
Chceš říct, že bys mi uměl postavit TČ, které by z roční spotřeby plynu na vytápění a ohřev TV snížilo spotřebu energie z 8 MWh/rok (pyn, žádná teoretická hodnota, to jsou spotřeby podle plynoměru) na 1,6 MWh/rok (elektro TČ)? Pokud jsem správně rozuměl citaci výše 1/5 = COP 5.
Jestli jo, a dodržíme hlukové limity, jdu do toho s tebou.
Jaký máš systém? Vzduch/voda? Taky to můžeš tahat z rybníka nebo studny...
(bez ironie, fakt mě to zajímá)

No, viděl jsem video electrodada, má TČ Mach a ten má celoroční COP 2,6. Při investici přes 500k. Nesmysl.
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

Naznačil Ti. Pořiď si kalorimetr k tomu plynu. A uvidíš jakou má kotel skutečnou účinnost (plynoměr > teplo).
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
josse

Příspěvek od josse »

Momo píše:
josse píše: sob úno 25, 2023 8:04 pm Já jsem si TČ sice postavil sám, a to včetně "kalorimetru" ale hlavně mě dostalo, že papírově plyn:TČ teoreticky 1:3, prakticky tak 1:5... Ty plynové kotle sice na papíru dobrý, ale když to člověk změří vůči plynoměru, ... tristní ...
Chceš říct, že bys mi uměl postavit TČ, které by z roční spotřeby plynu na vytápění a ohřev TV snížilo spotřebu energie z 8 MWh/rok (pyn, žádná teoretická hodnota, to jsou spotřeby podle plynoměru) na 1,6 MWh/rok (elektro TČ)? Pokud jsem správně rozuměl citaci výše 1/5 = COP 5.
Jestli jo, a dodržíme hlukové limity, jdu do toho s tebou.
Jaký máš systém? Vzduch/voda? Taky to můžeš tahat z rybníka nebo studny...
(bez ironie, fakt mě to zajímá)

No, viděl jsem video electrodada, má TČ Mach a ten má celoroční COP 2,6. Při investici přes 500k. Nesmysl.
To by vyšlo moc draho, já to mám jako koníček. Chtěl jsem tím říct, že "papír snese všechno", platí i pro plynové kotle a výsledek je většinou lepší než teoreticky výpočet. Pravda s bazénovým TČ teda ne, to je extrémní sračka.
josse

Příspěvek od josse »

brumlaj píše:Naznačil Ti. Pořiď si kalorimetr k tomu plynu. A uvidíš jakou má kotel skutečnou účinnost (plynoměr > teplo).
Přesně tak. Dvě teplotní čidla+průtokoměr. Nebo se to prodává hotové a ukazuje to přímo kW/kWh...
Momo

Příspěvek od Momo »

brumlaj píše: sob úno 25, 2023 8:32 pm Naznačil Ti. Pořiď si kalorimetr k tomu plynu. A uvidíš jakou má kotel skutečnou účinnost (plynoměr > teplo).
Myslím, že žádné doplňkové měření pro spotřebu plynu a účinnost kotle nepotřebuju.

To, co měřím je spotřeba plynu v m3 a to se převádí na MWh. Těch je 8-9 za rok. A nic víc mě opravdu nezajímá. Toto se převede na Kč v závislosti na ceně plynu. A asi se nebudeme přít, že tyto Kč už obsahují VEŠKERÉ NÁKLADY, tedy všechny ztráty domu, účinnost kotle, ztráty kotle, otopné soustavy, špatné seřízení kotle, atd. Prostě všechno. Zajímá mě výsledná cena.

A pro provoz TČ mě taky zajímá až výsledná cena. Nějaké celoroční COP 4 nebo 5 považuju za reklamní kecy výrobců/dodavatelů TČ. Dosažené hodnoty někde v laboratorních podmínkách.

Porovávám konečný výsledek, tj. cenu provozu systému. Žádné dílčí parametry. Ani kotle, ani TČ.

----------

Kdybyste měli srovnání změny spotřeby energie na vytápění po přechodu z plynu na TČ, tak by mě to zajímalo.
Tedy být Electrodadem, tak takové video ani nevydám, styděl bych se za ten nesmysl, co jsem nainstaloval.
Diablo007

Příspěvek od Diablo007 »

Pokud tě zajímá primárně poměr nákladů versus výkon tak bych se pomalu od těch dotačních sestav začal směřovat do jiných systémů které dělají pro uživatele to co mají ne jen vyhovují dotacím
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

Momo píše: ned úno 26, 2023 8:27 amMyslím, že žádné doplňkové měření pro spotřebu plynu a účinnost kotle nepotřebuju.
Naprostý souhlas. Člověk potřebuje jen jídlo, pití a teplo. Jinak nic.

Divné je, že na konci
Momo píše: ned úno 26, 2023 8:27 amKdybyste měli srovnání změny spotřeby energie na vytápění po přechodu z plynu na TČ, tak by mě to zajímalo.
žádáš ostatní aby Ti poskytli přesně to, co jsi schopen si za pomoci Tebou odmítaného měření si odsledovat sám. Zvlášť pokud Ti bylo již takové srovnání o pár příspěvků výše poskytnuto. Jen přečíst a psané pochopit. Jak se asi cítí ten, který poměr poskytl a Ty jsi jej povýšenecky shodil ze stolu? A pokud mu nevěříš a odmítáš cokoli dělat kromě výzvy "předložte mi data tak jak já vyžaduji", tak sorry. Na to Ti fakt sere Bílý Tesák. Ale možná se mýlím a někdo se najde.

edit: pardon, vyzval jsi pisatele ať u Tebe zduplikuje svou zkušenost. Ne každý zde podniká a ještě méně lidí má touhu dělat fyzicky něco někde s někým a ještě mu držet záruku. Taková je realita. Život je krátký.
Naposledy upravil(a) brumlaj dne ned úno 26, 2023 9:18 am, celkem upraveno 1 x.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
Momo

Příspěvek od Momo »

Jen píšu, pro konečného uživatele je důležitý výsledek, tj. změna spotřeby energie. Toto je velmi snadno měřitelné. Nejsou k tomu potřeba žádné kalorimetry nebo dílčí parametry jednoho nebo druhého systému. Výsledek zahrne vše. Při pálení plynu jsem spotřeboval tolik a po změně na TĆ tolik.
(Samozřejmě pokud pominu uhlikovou stopu a podobně. Respektuji, že pro někoho má toto vyšší hodnotu než cokoli jiného.)

Sám jsem provedl první přiblížení ekonomických propočtů a nevychází to dobře. Zvlášť když uvážím celkové investice do TČ, jeho očekávanou životnost, zvýšení prostorových nároků a zvýšení hlučnosti.
Nicméně to nezavrhuju a připoušítm, že v budoucnu budu TČ realizovat.

Brumlaji píšeš, jsem si schopen něco odsledovat sám. Nejsem. Dokázal bych jenom analyzovat současný provoz domu. Přínos instalace TČ bych zjistil až po jeho instalaci. Proto by mě taky zajímaly zkušenosti jiných, pokud podobnou změnou prošli. A o to jsem pokorně požádal. Jsem ochoten připustit, že moje předběžný výpočty jsou chybné.
Uvedl jsem příklad Electrodada, který se o svou zkušenost podělil, i když je to v jeho případě podstatě ekonomické fiasko. Topný faktor 2,3.
https://www.youtube.com/watch?v=KF5zyeuL9rs
dumi
Site Admin
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9850
Kapacita baterie [kWh]: 32

Příspěvek od dumi »

Tak 2,3 je bida. Je treba kupivat kvalitni produkt...

Ja presel z plynu na TC, presnou kalkulaci bych musel lovit, takze by voko mam naklady nizsi o vice nez polovinu.
Je to mimo jine dano i ohrevem TUV v lete pomoci TC.
Bavim se o letech pred FVE.
9.6kWp, 32kWh, 2400W + 3000W
BTC adresa pro podporu chodu fora: bc1qf5ueu7f9nunncnuz4vwlj3cnjk4m8asxejlhku
josse

Příspěvek od josse »

Momo píše:Jen píšu, pro konečného uživatele je důležitý výsledek, tj. změna spotřeby energie. Toto je velmi snadno měřitelné. Nejsou k tomu potřeba žádné kalorimetry nebo dílčí parametry jednoho nebo druhého systému. Výsledek zahrne vše. Při pálení plynu jsem spotřeboval tolik a po změně na TĆ tolik.
Není to úplně pravda, většina domů v ČR provozuje kondenzační kotle mimo rozsah teplot kdy spaliny dostatečně kondenzují, takže na papíru má být třeba rozdíl plyn: TČ 1:2, ale nakonec se ukáže že to je mnohem více. Bez kalorimetru to poznat nejde. Další velké množství kotlů je starších, které jsou jen o trošku horší než blbě provozované kondenzační. Samozřejmě nemůžu vědět co je tento konkrétní případ, ale jestli do TČ půjdete věřím že vás překvapí lepším příkonem než bylo očekávání.

Samozřejmě se to dá taky zkazit... Dnes jsou firmy na FVE často mizerné.
Odpovědět

Zpět na „Elektroporadna“