Omezení pretoku

Odpovědět
Jan Jezo

Omezení pretoku

Příspěvek od Jan Jezo »

Dobrý den. Předem se omlouvám za patrně laický dotaz. Mám FVE s výkonem 5,4kW, měnič Goodwe 10K-ET plus, 12 panelů po 450wp. Distributor ČEZ mě upozornil na omezení výkonu a pokutování za vyšší přetok do sítě, než mám od nich povoleno ve smlouvě o připojení. Můžu vypnout mezní hodnotu výkonu v aplikaci PVMaster a spoléhat na to že systém prostě nevyrobí víc než je jeho max výkon 5,4kW třeba v letních měsících?
Sten77

Re: Omezení pretoku

Příspěvek od Sten77 »

Příště zkus nejdřív pročíst forum. Je to tu mnohokrát zmiňováno, ať nezakládáš další duplicitní vlákno. Mezní hodnotu nech zapnutou. Jinak budeš za ideálních podmínek pro FVE dodávat víc a čeká tě pokuta od ČEZu.
Hybridní FVE 8,1 kWp, GoodWe 10K-ET Plus, 4 x Pylontech Force H2 14,2 kWh
Jan Jezo

Příspěvek od Jan Jezo »

Díky, už nebudu zakládat bez hledání. Už jsem i našel diskuzi co to řešila. Zajímavé, já myslel že max výkon panelů, ponížen tepelnou ztrátou měniče neumožňuje překročení deklarovaného výkonu. Člověk se stále učí.
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Příspěvek od pave69 »

Ono teda záleží taky na orientaci panelů - třeba při smíšené orientaci V/Z nebo zenit se nikdy ideálních podmínek nedosáhne, pak to není potřeba zapínat. Doporučuji to první rok skouknout a pak případně vypnout. Taky jdou zvěsti, že pokuty jsou/budou menší, ale ten věstník ERU je psaný takovým ptydepe, že to nedokážu spočítat.
Jan Jezo

Příspěvek od Jan Jezo »

Orientace všech 12 panelů je jihovýchodní. Nechám to zapnuté a budu to sledovat. V diskuzích někteří potvrdili že vyrobili víc než byla deklarovaná kapacita opakovaně, což by se mohlo stát i mně. Proč jsem se na to ptal je že mi v práci kolega řekl že měnič se chová jinak když nemá nastavené omezení mezního výkonu. Mne se stává často to, že baterie je nabitá nad 90% barák má aktuální spotřebu 459W a přesto mi teče 112W ze sítě. Měnič si prý dělá rezervu? Proto jsem to chtěl vypnout.
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Příspěvek od pave69 »

Jo. Přesně. Můj GW to tak dělá, takže mám omezení vypnuté. Ale já mám rezervovaný výkon 9,9 kW a orientaci zenit, takže i kdyby v červnu v poledne mrzlo a svítilo naplno slunce, tak překročím max. o 0,1 kW.
Ale při orientaci jihovýchod by možná mohla celé dopoledne přicucávat baterka, takže by to taky nešlo přes.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“