Omezení pretoku
Omezení pretoku
Dobrý den. Předem se omlouvám za patrně laický dotaz. Mám FVE s výkonem 5,4kW, měnič Goodwe 10K-ET plus, 12 panelů po 450wp. Distributor ČEZ mě upozornil na omezení výkonu a pokutování za vyšší přetok do sítě, než mám od nich povoleno ve smlouvě o připojení. Můžu vypnout mezní hodnotu výkonu v aplikaci PVMaster a spoléhat na to že systém prostě nevyrobí víc než je jeho max výkon 5,4kW třeba v letních měsících?
Re: Omezení pretoku
Příště zkus nejdřív pročíst forum. Je to tu mnohokrát zmiňováno, ať nezakládáš další duplicitní vlákno. Mezní hodnotu nech zapnutou. Jinak budeš za ideálních podmínek pro FVE dodávat víc a čeká tě pokuta od ČEZu.
Hybridní FVE 8,1 kWp, GoodWe 10K-ET Plus, 4 x Pylontech Force H2 14,2 kWh
Díky, už nebudu zakládat bez hledání. Už jsem i našel diskuzi co to řešila. Zajímavé, já myslel že max výkon panelů, ponížen tepelnou ztrátou měniče neumožňuje překročení deklarovaného výkonu. Člověk se stále učí.
- pave69
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Ono teda záleží taky na orientaci panelů - třeba při smíšené orientaci V/Z nebo zenit se nikdy ideálních podmínek nedosáhne, pak to není potřeba zapínat. Doporučuji to první rok skouknout a pak případně vypnout. Taky jdou zvěsti, že pokuty jsou/budou menší, ale ten věstník ERU je psaný takovým ptydepe, že to nedokážu spočítat.
Orientace všech 12 panelů je jihovýchodní. Nechám to zapnuté a budu to sledovat. V diskuzích někteří potvrdili že vyrobili víc než byla deklarovaná kapacita opakovaně, což by se mohlo stát i mně. Proč jsem se na to ptal je že mi v práci kolega řekl že měnič se chová jinak když nemá nastavené omezení mezního výkonu. Mne se stává často to, že baterie je nabitá nad 90% barák má aktuální spotřebu 459W a přesto mi teče 112W ze sítě. Měnič si prý dělá rezervu? Proto jsem to chtěl vypnout.
- pave69
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Jo. Přesně. Můj GW to tak dělá, takže mám omezení vypnuté. Ale já mám rezervovaný výkon 9,9 kW a orientaci zenit, takže i kdyby v červnu v poledne mrzlo a svítilo naplno slunce, tak překročím max. o 0,1 kW.
Ale při orientaci jihovýchod by možná mohla celé dopoledne přicucávat baterka, takže by to taky nešlo přes.
Ale při orientaci jihovýchod by možná mohla celé dopoledne přicucávat baterka, takže by to taky nešlo přes.