jak tak sleduji záběry domů poškozených tornádem , honí se mi hlavou spousta faktorů a vlivů jež se projevili při oné hrozné události .
Dovolím si nastínit pár mých tezí - komentujte , vyvracejte , upřesňujte , nesouhlaste či souhlaste

Popíši působení větru samotného bez zohlednění působení poletujících trosek - projektilů .
Pár domů na nichž byly (zůstaly) instalovány FV panely , na zveřejněných záběrech jsem viděl čtyři rozdílné instalace , byly na záběrech celistvé , byly i střešní tašky na svém místě . U jednoho domu byly tašky kolem FV panelů pryč .
Klasické střešní tašky pouze volně leží na střešních latích , tedy bez jakéhokoli kotvení každé . Vlivem větru a jeho dynamického tlakového působení není těžké tašky nadzdvednout a odvanout do pryč . Tašky chráněné FV panely , přesněnjí kotvenou plošnou konstrukcí , nejsou vystaveny přímému působení větru .
Nechci tímto tvrdit že FV panely zachrání při zásahu tornáda střechu , jen mohou mýti pozitivní vliv .
Další má myšlenka se zabývá souvislostí mezi konstrukcí střechy ku napáchaným škodám .
Domy staticky poškozené značně až fatálně jsou v drtivé většině postaveny před 50-ti a více roky s obdobnou konstrukcí třechy . Trámové krovy se střešními latěmi a střešními taškami . Z půdy lze škvírami mezi taškami pozorovat cvrkot v okolí domu . Silný vítr načnouc kousek střechy následně v mžiku odvane veškeré tašky do pryč a může ihned ničiti nechráněnou konstrukci i nechráněné zdi - štíty .
Domy jímž zůstala nemalá část střešní krytiny na svém místě mají dle mého laického sledování záběrů pár konstrukčních prvků navíc . Především celistvou krycí vrstvu pod taškami . Na krovech prkna či OSB desky , laťový rastr a střešní tašky . Předpokládám že díky celistvému krytí nemohl vítr podfouknout všechny tašky najednou . Díky tomu nemohl vítr přímo působiti destruktivně na vnitřní struktury domu .
Opět tímto nechci tvrditi že určitá konstrukce odolá tornádu , jen že mohou lépe odolávati .
Sám se připravuji na rekonstrukci domku k bydlení a nedávné události mě přiměli hlouběji přemýšleti o postupech a konstrukcích . Jsem si vědom "nepravděpodobnosti" osobní zkušenosti na vlastní kůži , ale mohu-li provést opatření pro lepší pocit bezpečí

Dočetli-li Jste až sem , díky

Elektronům zdar