Průtokový elektrokotel

Odpovědět
Momo

Průtokový elektrokotel

Příspěvek od Momo »

Používá někdo průtokový elektrokotel?
Třeba:
https://www.geosun.cz/produkty/prutokov ... pe=91#v_91

Uvažuji výhledově o jeho pořízení jako podporu provozu plynového kondenzačního kotle.
Zapojení do hlavní otopné soustavy nejspíš paralelně s kotlem, asi doplnit zpětné klapky a oběhové čerpadlo.
Sériové zapojení nevím, tam by to mohlo fungovat jako předehřev pro kotel, to by asi šlo nějak vymyslet. Asi konzultovat s odborníkem na Vaillanty.

Problémy k řešení:
- provoz elektrokotle především v přechodovém období, ne v hlavní sezóně, tam jenom v případě velkých přebytků,
- asi nepůjde sladit regulace, musel bych zasáhnout do elektroinky kotle,
- pak nutné řešit blokaci plynového kotle při provozu elektrokotle,
- nutný samostatný termostat a regulace pro elektrokotel.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
dumi
Site Admin
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9850
Kapacita baterie [kWh]: 32

Re: Průtokový elektrokotel

Příspěvek od dumi »

co se zapojeni tyce:

tak jako prdehrev bych to nedaval, jestli mas kondenzacni kotel tak tim hodne snizis jeho ucinnost. Ono obecne i u nekondenzacniho, ale tam to nebude tak znat.

Kdybych to resil ja, zapojim bych to v serii s kotlem, usetris spousty na topenarine a na dalsim obehovem cerpadle, jedine co musis zajistit je, ze pokud budes chtit do elektrokotle topit musi bezet cerpadlo v plynovem kotli, coz je celkem jednoduchej ukol. Tim vyresis vsechno.

Principiene vetsina plynovych kotlu ma modulaci, ridi vykon, takze kdyz budes elektrokotel dohrivat tak se skrze zpatecku do kotle vrati teplejsi voda a ten ubere vykon horaku. Zpetna vazba. Az by treba horak uplne vypnul. Jediny problem mas pokud b kotel vypnul uplne vcetne obehovky. Da se to, ale resit.

Vsechno se odviji od toho jak "chytrej mas kotel". nekterym treba vadi, kdyz po tom co vypnou obehovku skrze ne stale tece voda. Jine maji moznost ridit se extertnim signalem 0-10V cimz muzes ovladat vykon nebo pozadovanou teplotu vody. Vsechno tohle do rovnice jak to udelat vstupuje a prinasi nove moznost a problemy :)
9.6kWp, 32kWh, 2400W + 3000W
BTC adresa pro podporu chodu fora: bc1qf5ueu7f9nunncnuz4vwlj3cnjk4m8asxejlhku
Bahora

Příspěvek od Bahora »

Mám kondenzační kotel Junkers a koupil jsem průtokový ohřívač s výkonem 2kW na 230V a stál 5500kč což je asi vhodnější než ten z tvého odkazu.

Mám doma ladem ležet externí bytový termostat, čerpadlo zpětnou klapku, síto a hlavně připravené ventily na vstup do otopné soustavy druhým kotlem. Expanzku již topný okruh má a pojistný ventil také.

Takže jsem se rozhodl pořídit 2kW kotlík, který jen připojím a bude hotovo. Prozatím tupě poběží čerpadlo pokud bude kotel nahřívat stejně to pojede z FVE a pár watů k 2kW už nepoznáš. Řídit to bude ESPhome s autonomním regulačním programem a následně HomeAssistant. Kondenzační Junkers o tom prozatím nebude vědět, pouze zjistí že se vrací teplejší voda a jeho bytový termostat zaznamená aktuální teplotu. Navíc ho umím z HomeAssistenta vypnout zapnout ohřev a regulovat hlavice radiátorů. Tak jsem zvědav jak to zvládnu, chci to teď prostě pro dokrmení topení jaro podzim a v budoucnu nahradím klimatizací.

Odkaz na kotel https://aukro.cz/mini-elektrokotel-7032330067
Účinnost řešení teď neřeším "bo" nestíhám :)
Momo

Příspěvek od Momo »

Díky za zajímavé podněty k dalším úvahám.
Nehodlám to rešit teď, zvážím realizaci před zimou.

Buď série na topné trubce (ne vratné). Kdyby byl na vratné, asi bych tím mátl regulaci kotle, myslel by si, že se z radiátorů vrací moc teplá voda. Vypnul by plyn, to je ok. Pokud dám topnou, stejně se z radiátorů bude vracet teplejší voda a stane se totéž co popisuju v předchozí větě.
V tomto řešení bych vystačil se stávající regulací, ale zapínalo by se podle regulace kotle, ne podle přebytků výroby.

V případě zájmu spouštět v době přebytků bych doplnil druhý termostat, který bych nastavil na vyšší teplotu než standardní "plynový" termostat. Na obou termostatech vhodně zvolit hodiny, ve kterých by to mělo být v provozu.
Zapojit na stejné fázi jako kotel, abych mohl společně s elektrokotlem spustit oběhové čerpadlo v plynovém kotli.

Trochu komplikovanější, ale asi jednodušší na realizaci, by bylo paralelní zapojení. Navíc dvě zpětné klapky a oběhové čerpadlo. Navíc termostat a řízení pomoce NodeRED/HA.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
Kall

Příspěvek od Kall »

Planuji něco podobného, na vratnou vodu napojím el boiler cca 80 litru, je třeba boiler na ležato, kvuli event vzduchové bublině v systemu, kohout před a za boilerem aby byl možnej servis bez nutnosti vypouštět system, těleso 2 KW řízený přetokem.Mám podlahovku,takže v přechodným období tj.od března se dá přetok vyžuít.Zbytek jde do ohřevu vody a olejový radiatory.PO zbytek roku mi přetok nevadí, bo mám virtuální baterii,sice nespotřebuju všechno/asi pulka jim zbyde/ ale účet za eletriku je 50 % oproti min rokum.
System Growatt 8,8 kWp, střídač 10 KW bat.Growatt 10,24 kW akumulace do vody Dražice 200 l
2 kW
luky
Výkon panelů v FVE [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 12

Příspěvek od luky »

je třeba boiler na ležato, kvuli event vzduchové bublině v systemu
Tohle je zajímavej výrok. Asi chápu, kam tím míříš a rovnou ti řeknu, že se mýlíš. Ano, je potřeba mít v systému expanzní nádobu, kde se při zvětšení objemu vody stlačí vzduchový polštář. Podstatné ovšem je, že vzduch je od vody oddělen pružnou membránou. V opačném případě se vzduch ve vodě rozpustí a nejen, že nebudeš mít expanzi. Ale navíc ti zreznou (=proreznou skrz) železné součásti systému.
mobilní elektrárna (VW California): 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 250VA, Victron charger 20A. Orion 30A
domácí elektrárna "ETERNIT": FV 5kWp, LiFePO4 48V/120Ah+120Ah, Axpert King 48/5000
Mex

Příspěvek od Mex »

Tak pokud už tam to topení má, tak už má určitě i nějakou expanzku.

Ale stejně by mě zajímalo jak to bylo myšleno s tím bojlerem naležato a bublinou.
I u bojleru nastojato končí výstupní trubka vevnitř až nahoře "pod stropem", takže se vzduch dostane ven.
A nemyslím si, že by byl v tomto nějaký zásadní rozdíl u stojatých a ležatých bojlerů.
vinklarekcz

Příspěvek od vinklarekcz »

Souhlas.
Ale jinak lze průtokový bojler realizovat z fitinek - stačí 2" téčka, 4 redukce, vsuvka, odvzdušnovák a 230V/1000-3000W spirála se závitem 6/4".
3x380Wp, XTRA4415N-XDS2, Carspa 24V/3000W, LiIon 7s/100Ah
jbb

Příspěvek od jbb »

Já před lety kupoval jednoduchý elektrokotel - taková krabice, 3 patrony, každá 3x1500W, termostat provozní a havarijní. Plán byl, že to bude záložní k uhelnému kotli, když jsme třeba na dovolené či tak, případně že to naběhne automaticky při výpadku uhelného kotle - je to na zpátečce z baráku, mám na tom vlastní regulaci která dělá v případě elektrokotle zavře čtyřcesťák k uhelnému a pak se to chová jako jeden okruh.

No, pak ceny energií trošku poskočily a fakt jsem to moc nepoužíval. No a s rozšířením FVE to zase smysl trošku dává - když mám přetoky přes 6000W, tak si to sepne jednu patronu, tedy 4500W a docela to dům dokáže vyhřát. Když bych to objednával teď, asi bych tam měl patrony různé, respektive třeba i 1500W a 3000W a k tomu tak dvě 4500W, aby se dal skládat i jiný výkon než násobky 4500W. Nicméně pro moje účely to docela vyhovuje a vlastně o tom ani v provozu nevím ;-)
26x AIKO-450 (12kWp) východ
26x AIKO-450 (12kWp) západ
2x Solaredge SE9K (2x9kW, celkem max 14kW)
3x Victron MP2 5000VA
2x Baterie BYD LVL (31kWh)
Kall

Příspěvek od Kall »

Expanzní nádrž mám, boiler je na ležato proto , že případná vzduchová bublina se oběhovým čerpadlem nevytlačí, zatímco ve vodním rozvodu je tlak dostatečnej aby ji vytlačil mimo do rozvodu
System Growatt 8,8 kWp, střídač 10 KW bat.Growatt 10,24 kW akumulace do vody Dražice 200 l
2 kW
luky
Výkon panelů v FVE [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 12

Příspěvek od luky »

Ten ležatej bojler má taky vývody trubek dole... Uvnitř bojleru (svislého i ležatého) je trubka, která vede až nahoru. Má to dva důvody - jednak se bere ta teplá voda nahoře a také je to jediný způsob, jak z toho bojleru ten vzduch dostat.
Ještě než budeš shánět bojler, funkční ověřené řešení:
Osobně mám doma elektrokotel jako zálohu ke kotli na dřevo (a totožný systém jsem udělal strejdovi na chalupě). Používám ho, když jedem v zimě na hory (nebo na předtopení chalupy před příjezdem). Je zapojený paralelně pomocí dvou plovoucích zpětných klapek. Takový elektrokotel se dá koupit z druhé ruky za pár tisícovek a obsahuje vše potřebné (malá expanzka, provozní a havarijní termostat, tlakové čidlo, čerpadlo). Takže není potřebné vymýšlet, jak znásilnit plynový kotel. Prostě zapojit paralelně ke kotli, přidat dvě zpětné klapky a hotovo. Kdo má zapnuté čerpadlo, ten topí. Žádné přepínání ventilů, žádná složitá logika řízení.
Kolega z práce teď buduje něco podobného na přebytky z FV - do bazarového elektrokotle přidal SSR relé a bude tím ohřívat zásobník TUV (už má nerez zásobník k plyn.kotli se dvěma výměníky, takže bazarový elektrokotel a dva metry potrubí bylo řešení, jak udělat vytežování s minimálními změnami).
mobilní elektrárna (VW California): 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 250VA, Victron charger 20A. Orion 30A
domácí elektrárna "ETERNIT": FV 5kWp, LiFePO4 48V/120Ah+120Ah, Axpert King 48/5000
Odpovědět

Zpět na „Domácí elektrospotřebiče“