mám nainstalovanou fototermiku (3 panely a 400litrový zásobník) a voda nám nestačí - je nás v domě 12. Teď v červenci mi budou instalovat fotovoltaiku a rád bych přebytečnou el. energii využil na dohřívání TUV. Vím že jde do 400litr. zásobníku namontovat el.topné těleso a to bych rád napojil na FTV. Zajímá mně ale, zda je vůbec reálné aby se v zásobníku nahřívala TUV třeba na 75-80°C (fototermika ohřeje vodu na cca 60°C a zbytek by dohřívala fotovoltaika). Nevím ale, zda to není moc nebezpečné, aby se někdo neopařil, a jestli jsou na takovou teplotu vůbec zásobník a další součástky odolné - nekrátí se tím třeba životnost?
Děkuji za radu
Martin
kombinace fototermiky a fotovoltaiky na ohřev TUV
-
Re: kombinace fototermiky a fotovoltaiky na ohřev TUV
k tematu horka voda v boileru
- vysoka teplota neni doporucovana, protoze se uvolnuji mineralni latky a zanasi se (ale je otazka, jaka je voda)
- aby se nikdo neoparil, dava se automaticky smesovaci ventil.
- vysoka teplota neni doporucovana, protoze se uvolnuji mineralni latky a zanasi se (ale je otazka, jaka je voda)
- aby se nikdo neoparil, dava se automaticky smesovaci ventil.
Re: kombinace fototermiky a fotovoltaiky na ohřev TUV
Já nahřívám akumulační nádrž buď kotlem, nebo FVE na cca 90°C a bojler na cca 60°C. V aku nádobě je ale uzavřený okruh a ne stále nová voda. Přes výměník v bojleru se mi může nahřít z velké aku nádoby.
Solárník začátečník
Elektrárna 9,9 kWp, Goodwe GW10K-ET, baterie Dyness HV 17,8 kWh
Východ: 7x450 = 3 150 W
Jih: 8x450 = 3 600 W
Západ: 7x450 = 3 150 W
Elektrárna 9,9 kWp, Goodwe GW10K-ET, baterie Dyness HV 17,8 kWh
Východ: 7x450 = 3 150 W
Jih: 8x450 = 3 600 W
Západ: 7x450 = 3 150 W