Vytěžování FVE do bojleru - zatížení fazí
Vytěžování FVE do bojleru - zatížení fazí
Ahoj,
pořídil jsem si FVE s výknem 5.5 kWp a s měničem Solax X3 Hybrid G4 a chtěl bych přebytky krmit bojler 2/6kW, který se dá provozovat v režimu zapojení jedné, dvou i tří fází, každá má vlastní topné těleso po 2kW. Pro vytěžování bych použil mikrokontroler, který by přes wifi a modbus vyčítal aktuální hodnoty výkonu a spotřeby (je možno celkové i po fázích).
Napadají mě tři možnosti, jak přebytečný výkon dostat do bojleru:
1. Postupné zapínání jednotlivých topných těles, s tím že jedno mělo řízený výkon (fázově nebo jinak podobně). Tj. při přebytku např. 4,5kW by jely dvě tělesa naplno, a jedno by mělo výkon omezen na 0,5kW. Výhody - materiálově nejlevnější. Nevýhody - fáze se nevytěžují rovnoměrně.
2. Všechna tři topná tělesa by byla řízena najednou tak, že by do nich šel stejný výkon. Tj. při přebytku např. 3kW by do každého tělesa šel výkon 1kW. Výhody - nejjednodušší zapojení (jeden 3f spínač), oproti 1. lépe rozložený výkon na fáze. Nevýhody - oproti 1. dražší, vzhledem k výkonu FVE žádné těleso nikdy nepojede na plný výkon, oproti 3. nebere v potaz spotřebu domácnosti v jednotlivých fázích
3. Každé těleso by mělo výkon řízeno samostatně podle toho, jak jsou fáze zatíženy tak aby zátěž na fázích byla co nejrovnoměrnější.
Výhody - stejnoměrné vytížení všech fází, nevýhody - nejsložitější a nejdražší.
Osobně tíhnu k řešení 2, ale nevím, jestli je opravdu nejlepší. Prosím tedy o názor i vás ostatní.
pořídil jsem si FVE s výknem 5.5 kWp a s měničem Solax X3 Hybrid G4 a chtěl bych přebytky krmit bojler 2/6kW, který se dá provozovat v režimu zapojení jedné, dvou i tří fází, každá má vlastní topné těleso po 2kW. Pro vytěžování bych použil mikrokontroler, který by přes wifi a modbus vyčítal aktuální hodnoty výkonu a spotřeby (je možno celkové i po fázích).
Napadají mě tři možnosti, jak přebytečný výkon dostat do bojleru:
1. Postupné zapínání jednotlivých topných těles, s tím že jedno mělo řízený výkon (fázově nebo jinak podobně). Tj. při přebytku např. 4,5kW by jely dvě tělesa naplno, a jedno by mělo výkon omezen na 0,5kW. Výhody - materiálově nejlevnější. Nevýhody - fáze se nevytěžují rovnoměrně.
2. Všechna tři topná tělesa by byla řízena najednou tak, že by do nich šel stejný výkon. Tj. při přebytku např. 3kW by do každého tělesa šel výkon 1kW. Výhody - nejjednodušší zapojení (jeden 3f spínač), oproti 1. lépe rozložený výkon na fáze. Nevýhody - oproti 1. dražší, vzhledem k výkonu FVE žádné těleso nikdy nepojede na plný výkon, oproti 3. nebere v potaz spotřebu domácnosti v jednotlivých fázích
3. Každé těleso by mělo výkon řízeno samostatně podle toho, jak jsou fáze zatíženy tak aby zátěž na fázích byla co nejrovnoměrnější.
Výhody - stejnoměrné vytížení všech fází, nevýhody - nejsložitější a nejdražší.
Osobně tíhnu k řešení 2, ale nevím, jestli je opravdu nejlepší. Prosím tedy o názor i vás ostatní.
Re: Vytěžování FVE do bojleru - zatížení fazí
jak velký máš bojler? Jestli se vůbec vyplatí plynulá regulace přebytků, nebo by stačilo například kaskádové zapínání těles (nebo jedno vyměnit za menší výkon)
jak výkonný máš měnič? (kolik dokáže dát na fázi)
jaké plánuješ použít výkonové prvky - SSR?
jak výkonný máš měnič? (kolik dokáže dát na fázi)
jaké plánuješ použít výkonové prvky - SSR?
Výraz "vytěžování" již samotným svým názvem předurčuje, co se má dít. "Vyzobat zbytky", které jdou (neby by šly) do DS, případně by musely zůstat na střeše, nikoli jen nějak ohřát TUV.
Pokud to má pracovat opravdu dobře, tak ti nezbude než udělat 3.
Nebude to žádný zázrak, když na jedné z fází poběží byť jen jeden "větší" spotřebič a pár ostatních "drobností" a ty podle 2. pustíš po 1kW z každé fáze do bojleru.
A nakonec jak to poběží v 1. to snad ani netřeba rozebírat. Snad jenom kdyby jsi neměl doma "větší" spotřebiče t.j. <2kW.
Pokud to má pracovat opravdu dobře, tak ti nezbude než udělat 3.
Nebude to žádný zázrak, když na jedné z fází poběží byť jen jeden "větší" spotřebič a pár ostatních "drobností" a ty podle 2. pustíš po 1kW z každé fáze do bojleru.
A nakonec jak to poběží v 1. to snad ani netřeba rozebírat. Snad jenom kdyby jsi neměl doma "větší" spotřebiče t.j. <2kW.
Cracknell - menic je 10kW, ale max vykon solaru je 5.5kWp. Nadrz ma 150l. Pro reseni 2 mam prevybrany
RGC3P60V20C1DM - Polovodičový spínač 3-pólový s analogovým řízením a monitorováním, rizeni po celych vlnach (radeji se chci vyvarovat zbytecneho ruseni)
Nautilus - menic, pokud se nepletu, umi dat do kazde faze jinou zatez, pokud je treba, jen to to ma vyssi ztraty. Proto i vytezovani jen jedna faze neni nesmyslne. Me prave reseni 2 pripada jako dobry kompromis mezi cenou, slozitosti a efektivitou
RGC3P60V20C1DM - Polovodičový spínač 3-pólový s analogovým řízením a monitorováním, rizeni po celych vlnach (radeji se chci vyvarovat zbytecneho ruseni)
Nautilus - menic, pokud se nepletu, umi dat do kazde faze jinou zatez, pokud je treba, jen to to ma vyssi ztraty. Proto i vytezovani jen jedna faze neni nesmyslne. Me prave reseni 2 pripada jako dobry kompromis mezi cenou, slozitosti a efektivitou
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9960
- Kapacita baterie [kWh]: 10
Kolik kWh denně v průměru spotřebuješ na ohřev TUV?
Pro takto malou nádrž je 6 kW topných těles zbytečně moc. I kdyby jsi měl bojler celý naplněn studenou vodou, tak to budeš mít ohřátý za necelý 2 hodiny. Předpokládám, že ti tam nějaká teplá voda vždy bude zbývat, tak bude zapotřebí i méně energie na ohřev. Pak si myslím, že nemá smysl vymýšlet nějaká komplikovaná řešení. Já bych šel do varianty 1
Hybridní FVE 8,1 kWp, GoodWe 10K-ET Plus, 4 x Pylontech Force H2 14,2 kWh
Děkuji za rady.
Vím že 6kW je moc, ale takové spirály tam jsou a nemám ambice je předělávat (a bojler jsem dostal a měnit ho téže nehodlám). Na plný výkon nepojedou stejně nikdy, panely takový výkon nemají.
Kontinuální řízení výkonu tam chci kvůli přechodnému období, kdy elektrárna bude mít výkon třeba jen o 1kW větší, než je normální spotřeba a i toto bych rád využil. Celkově asi preferuji hlavně jednoduchost (i nad cenou, pokud tato nebude až moc přehnaná, ale stále je řešení 2. levnější než třeba wattrouter) a furt je jednodušší jeden 3f regulátor než kaskáda několika 1f relé a regulátorů.
V případě nedostatku energie ze slunce se bude dohřívat plynem na nějakou minimální teplotu.
Vím že 6kW je moc, ale takové spirály tam jsou a nemám ambice je předělávat (a bojler jsem dostal a měnit ho téže nehodlám). Na plný výkon nepojedou stejně nikdy, panely takový výkon nemají.
Kontinuální řízení výkonu tam chci kvůli přechodnému období, kdy elektrárna bude mít výkon třeba jen o 1kW větší, než je normální spotřeba a i toto bych rád využil. Celkově asi preferuji hlavně jednoduchost (i nad cenou, pokud tato nebude až moc přehnaná, ale stále je řešení 2. levnější než třeba wattrouter) a furt je jednodušší jeden 3f regulátor než kaskáda několika 1f relé a regulátorů.
V případě nedostatku energie ze slunce se bude dohřívat plynem na nějakou minimální teplotu.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 6150
- Kapacita baterie [kWh]: 10
Necítím se povolaný radit, protože jak to tu pročítám, jsou zde borci v jiném, vyšším levelu, kteří to řeší úplně jinak.
Proto jen popíši, jak jsem to vyřešil, relativně levně, u sebe doma:
Bojler na TUV, ohřívaný bivalentním teplotním zdrojem 3x220V /TJ 2" EHP 6 kW, DRAŽICE/, kaskádově spínaným po jednotlivých fázích. Ovládáno mobilní aplikací přes WiFi chytré zásuvky, takže v praxi to vypadá takto:
Kdykoli se podívám do mobilu na aktuální stav FVE, vidím, kolik je aktuálně v danou chvíli výroba, spotřeba, kolik se aktuálně dobíjí do baterek nebo kolik se prodává.
Přepnu se do aplikace ovládající zásuvky, kde mohu zapnout jednu, dvě nebo tři fáze. Takže do topného tělesa posílám dvě, čtyři, šest kilowatt nebo nic.
Celé je to posichrované soumrakovým spínačem, který je nastaven tak, aby v případě, kdy na něj nesvítí slunce zásuvky vypne /není nezbytně nutný, pokud si to hlídám přes mobil sám/.
Ty tři zásuvky mne stály cca 270,- Kč za kus.
Výhoda je ta, že si můžu zvolit, které fáze chci pouštět do bivalentního zdroje a když např. mám k dispozici navíc 5 kW a manželka suší prádlo v sušičce /fáze 2/, tak prostě do ohřevu pustím fázi 3. Stejně tak, když např. myje myčka /fáze2/, pustím do bojleru fázi 3. Fáze 1 je takzvaná řídící, ta musí být v případě na požadavek ohřevu vody zapnuta jako první v pořadí.
Uvažuji ještě o jednom soumrakovém spínači, který bude nastaven tak, aby v létě, když zajde slunce za mrak, odepnul napájení ze zásuvek fází 2 a 3, tím by se eliminovalo vybíjení baterie ve chvíli, kdy FVE dodává např "jen" něco málo přes 2 kW.
Tak, jak to funguje mi to plně vyhovuje.
Proto jen popíši, jak jsem to vyřešil, relativně levně, u sebe doma:
Bojler na TUV, ohřívaný bivalentním teplotním zdrojem 3x220V /TJ 2" EHP 6 kW, DRAŽICE/, kaskádově spínaným po jednotlivých fázích. Ovládáno mobilní aplikací přes WiFi chytré zásuvky, takže v praxi to vypadá takto:
Kdykoli se podívám do mobilu na aktuální stav FVE, vidím, kolik je aktuálně v danou chvíli výroba, spotřeba, kolik se aktuálně dobíjí do baterek nebo kolik se prodává.
Přepnu se do aplikace ovládající zásuvky, kde mohu zapnout jednu, dvě nebo tři fáze. Takže do topného tělesa posílám dvě, čtyři, šest kilowatt nebo nic.
Celé je to posichrované soumrakovým spínačem, který je nastaven tak, aby v případě, kdy na něj nesvítí slunce zásuvky vypne /není nezbytně nutný, pokud si to hlídám přes mobil sám/.
Ty tři zásuvky mne stály cca 270,- Kč za kus.
Výhoda je ta, že si můžu zvolit, které fáze chci pouštět do bivalentního zdroje a když např. mám k dispozici navíc 5 kW a manželka suší prádlo v sušičce /fáze 2/, tak prostě do ohřevu pustím fázi 3. Stejně tak, když např. myje myčka /fáze2/, pustím do bojleru fázi 3. Fáze 1 je takzvaná řídící, ta musí být v případě na požadavek ohřevu vody zapnuta jako první v pořadí.
Uvažuji ještě o jednom soumrakovém spínači, který bude nastaven tak, aby v létě, když zajde slunce za mrak, odepnul napájení ze zásuvek fází 2 a 3, tím by se eliminovalo vybíjení baterie ve chvíli, kdy FVE dodává např "jen" něco málo přes 2 kW.
Tak, jak to funguje mi to plně vyhovuje.
"Kmet"
FVE od IV/2023,
6,15 kWp, 4x baterie Baterie GTX 3000 2,5 kW,
střídač SOFAR 10KTL-3PH,
5 panelů JV, 10 panelů JZ
Hodonín
FVE od IV/2023,
6,15 kWp, 4x baterie Baterie GTX 3000 2,5 kW,
střídač SOFAR 10KTL-3PH,
5 panelů JV, 10 panelů JZ
Hodonín
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
- Kapacita baterie [kWh]: 23
Nápodobně!

Jen mám bojler pouze s jediným tělesem (2200W) a před ním jen jednu Tapo Wi-Fi zásuvku a načasoval jsem ohřev automaticky od 11h do 12h pak pauza pro případné dobití aku, kdyby málo svítilo a přisála-li se chybějící energii i z aku a pak ještě pro sichr od 13h-14h (za letního času nezapomenout posunout začátky o hodku později...), kdy bejvý křivk avýkonu typisky nejvyšší

Automaticky je to pro větší komfort, kdybych neměl čas furt čučet do mobilu... a sledovat neustále výrobu ze slunce... A tak kdybych to zapoměl sepnout ručně , nebyla moc nahřátá voda večer

Pokud náhodou vidím jasno i vzdáleně na kamerách a vysokou výrobu již v 9-10h, na mobilu, někdy ohřev zapnu i ručně - vzdáleně z mobilu, nebo dolsova ručně - čudlíkem na Tapo zásuvce jsem-li doma, zejména když du scat (mám bojler u WC) a popostrčím to dokud svítí třeba jen dopoledne.
Vychází mi doba ohřevu cca 1h/člověka v domě (koupání ve vaně + nádobí a pod.) Tedy s rezervou mám nejpozději ve 14h ohřáto

Když moja řádí s vysavačem a v kuchyni a přitom ještě pere..., umí už pootočit termostatem bojleru na nižší teplotu (ne úplně na nulu..., to kdyby to zapoměla vrátit , aby nebyla večer úplně studená voda..., takto i když zapomene bude alespoň teplá), aby při praní nesepl náhodou nechtěně i bojler. Ale už zná i ty naprogramované časy sepnutí (11-12 a 13-14) a snaží se řádit se silnějšími elektrospotřebiči mimo ně

Prostě když máte FVE, je dobré se řídit dle Slunce

Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Tak toto by ma vážne nebavilo, takto ovládať ohrev bojleru.
Už kvôli komfortu by som si kúpil nejaký druh vyťažovača, buď ala Marek, od Kybosa , Greenbono alebo zmeniť na Victron systém

Už kvôli komfortu by som si kúpil nejaký druh vyťažovača, buď ala Marek, od Kybosa , Greenbono alebo zmeniť na Victron systém

Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
Takovou logiku lze krásně řídit např. přes HomeAssistanta a jenom občas zkontrolovat, jestli/že to funguje dobřeKmet píše: ↑pon lis 13, 2023 4:37 pm Kdykoli se podívám do mobilu na aktuální stav FVE, vidím, kolik je aktuálně v danou chvíli výroba, spotřeba, kolik se aktuálně dobíjí do baterek nebo kolik se prodává.

-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
- Kapacita baterie [kWh]: 23
- No a mě to právě baví!

- Maximálně si to přisaje rozdíl cyhbějící energie z aku a kdyby ani ta nestačila, tak jen rozdíl ze sítě

Vodu teplou večer potřebuju i kdyby byla celej den tma jak v ....

A další složitost a tím zase jen větší nespolehlivost, tam nechcu!

Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.