V tomto vlákne sa vám pokúsim čo najpodrobnejšie opísať ako som začal stavať, staval a aj dokončil svoju FV zostavu z Victron komponentov. Tiež zmienim aj svoje skúsenosti a aj veci ktoré ma zaskočili alebo aj príjemne prekvapili. Predstava bola aj vyrobiť si vlastnú batériu. Ako to nakoniec dopadlo?.....
Tak poďme na to

Zhruba tak pred rokom som začal uvažovať o nejakej fv zostave. A tak ako každý som začal čítal , študovať a porovnávať jednotlivých výrobcov. Nakoniec som sa rozhodol pre victron. Oslovila ma spoľahlivosť a kompatibilnosť. To sa samozrejme bude dať reálne ohodnotiť až s odstupom času. Pokúsim sa tu opísať ako som si vyberal jednotlivé komponenty k FV. Konštrukciu, uchytenie na strechu, panely, menič, mppt atď....
FV panely
Panely som vyberal na základe veľkosti a výkonu. Nakoľko strecha má zopár komínov a aj dva panely na ohrev vody. Potreboval a aj som chcel dostať tam dostatočný výkon.
Vybral so si nakoniec JA SOLAR - JAM72S20-465/MR. Od toho sa odvíjal aj návrh konštrukcie. Konštrukcia:
Ten kto sa pustí do hľadania nejakej tej konštrukcie na nete tak zistí že je toho kopec. Patričné sú k tomu aj ceny. Mne sa tieto ceny a aj kompatibilita konštrukcií nejako nezdala tak som začal uvažovať nad vlastnou stavbou. Nakoľko som chcel aby bola kompatibilná a v prípade tienenia si panelov ju bolo možne ľahko upraviť. Či už ide o sklon alebo o vzdialenosť.
Nakoniec som sa rozhodol pre perforované L 35x35, ktoré som si nechal pozinkovať v žiarovej zinkovni. Rozmery jednotlivých strán trojuholníka sú 120x120x60 cm. Priložím aj zopár fotiek pre názornú ukážku. Chcem upozorniť na výrezy v profile. Treba ich urobiť ešte pred pozinkom

Nakoľko mám falcovanú krytinu a strechu so sklonom cca 8° pripadalo do úvahy niekoľko možnosti upevnenia konštrukcie. Nakoniec som sa rozhodol pre nerezové kombi skrutky. Všetok tento materiál čo sa týka profilov skrutiek atď...som si kúpil https://www.solarnakonstrukcia.sk. ...