Solax X3 režim priorita přetoku do sítě
Solax X3 režim priorita přetoku do sítě
Po přepnutí střídače z režimu "Maximalizace vlastní spotřeby" do "priorita přetoku do sítě" se přestala dobíjet baterie, resp. se dobíjela pouze po při vlětším příkonu než nastavený max. přetok. Navíc baterie přestaly vykrývat malé noční odběry a místo toho se čerpá energie ze sítě.
Je toto chování standardní?
Díky za podněty.
Je toto chování standardní?
Díky za podněty.
Re: Solax X3 režim priorita přetoku do sítě
Jasně, vše má jít do sítě, to je logické.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
No tak logicky to zní, ale priorita 1 je vlastní spotřeba. Podle manuálu potom 2. nebo 3. je dobití baterií. Je to popsáno strašně zmatečně. Proč ale nedává baterie výkon na vlastní spotřebu domácnosti ve chvíli kdy není dostatek výkonu z FVE a místo toho to sosá ze sítě?!
Protože vybíjet aku do sítě nedává smysl, ale nechat energii pro případ výpadku smysl dává? A do sítě má jít "přetok" - tedy z panelů a ne "vybíjení do sítě" což by bylo z akumulátoru. A taky tam může být "cutoff discharging" - kolik má zůstat v aku. ale je to jen teorie.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
Je opravdu zábavné sledovat, jak nepozorně čtete můj příspěvek.
O žádném přetoku z baterie do distribuční sítě jsem se nezmiňoval. Celou dobu popisují režim, který je nazván v české lokalizaci "priorita přetoku do sítě", což je pouze terminus technikus popisující nějaké předdefinované chování, jež může být samozřejmě drobně upravováno.
Baterie slouží primárně pro vyrovnání nedostatku energie v případě kdy nesvítí
(noc, mlha, sníh...) a nikoliv pro případ zálohy, kdy čekám na blackout. To bych se bavil o backup režimu, tedy režimu zálohy.
Parametr "cutoff discharging" jsem nenašel, takže nevím zda právě tam nemůže být zakopaný pes, ale děkuji za zajímavý podnět.
O žádném přetoku z baterie do distribuční sítě jsem se nezmiňoval. Celou dobu popisují režim, který je nazván v české lokalizaci "priorita přetoku do sítě", což je pouze terminus technikus popisující nějaké předdefinované chování, jež může být samozřejmě drobně upravováno.
Baterie slouží primárně pro vyrovnání nedostatku energie v případě kdy nesvítí
Parametr "cutoff discharging" jsem nenašel, takže nevím zda právě tam nemůže být zakopaný pes, ale děkuji za zajímavý podnět.
To že se o něčem bavíte vy, neznamená, že výrobce má stejný názor
A kdo programuje firmware? O možných chybách se už ani nezmiňuji.

Mám taky Solax X3. G4, 8KW měnič, 7,1KWp na střeše, rezervovaný výkon 7,1KW. Export Control je nastavený na 7100 W. Při přepnutí na "Feed-in Priority" jde veškerá nespotřebovaná výroba do gridu, přitom pozoruji, že drobné špičky ve spotřebě jsou vykrývány z baterie. I při trvalé výrobě za slunečného dne je vidět, že se baterie postupně vybíjí, i když velmi mírně - zřejmě opravdu jen těmi špičkami. V režimu "Feed-in Priority" se mi nikdy nenabíjí baterie, teda alespoň jsem to nikdy neviděl.
V manuálu píšou:
"Pokud je v čase nabíjení baterie dostatek FV energie: FV se primárně použije pro spotřebiče, pak se použije pro nabití baterie do nastavené kapacity, zbývající proud se prodá do sítě."
Ale co se myslí tím "časem nabíjení"? To neumím nastavit, nevím kde.
V manuálu píšou:
"Pokud je v čase nabíjení baterie dostatek FV energie: FV se primárně použije pro spotřebiče, pak se použije pro nabití baterie do nastavené kapacity, zbývající proud se prodá do sítě."
Ale co se myslí tím "časem nabíjení"? To neumím nastavit, nevím kde.
Tak problém vyřešen. Po dvou měsících jsem nakonec dotlačil technika, aby se problémem opravdu seriózně zabýval. Ten zjistil, že byl (z neznámého důvodu) nastaven parametr max. nabíjecího proudu na 0 A (standardně je 30 A).
Myslím, že v režimu "priorita přetoku do sítě / Feed-in" se baterie nabíjí ve chvíli, kdy FV panely dodávají více energie než je vlastní spotřeba + hodnota na export control.
Myslím, že v režimu "priorita přetoku do sítě / Feed-in" se baterie nabíjí ve chvíli, kdy FV panely dodávají více energie než je vlastní spotřeba + hodnota na export control.
Gratulace k výkonu při práci s řemeslníkem. Ať FVE konečně a trvale slouží.