Jak využit přebytky z FV ohřevu vody?

lancar

Jak využit přebytky z FV ohřevu vody?

Příspěvek od lancar »

Dostal jsem dotaci pro důchodce pro ohřev vody a zvolil KERBEROS 315 C (to je ten se slaboučkým vedlejším vývodem DC 9A a 12 až 40V, což je prd do šumavských hvozdů a navíc jen po nahřátí vody). Na tak slabý výkon je ekonomický nesmysl koupit Regulátor, baterku a sinusový měnič 230V! Chtěl bych v létě výkon čtyř panelů (po přednostním nahřátí 80l bojleru) cca 1,777 kWp a Voc 250 V, využít pro pohon chladničky 100 W, mrazáku 600 Wh/den a televizoru 100 W. Jak celý výkon z FV panelů PŘEPNOUT do kombinovaného regulátoru MPPT, baterky a pohánět uvedené spotřebiče (s přerušovaným provozem)?
Jaká zařízení použit? Hlavně přepínatko.
jahodovák
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6
Kapacita baterie [kWh]: 40

Re: Jak využit přebytky z FV ohřevu vody?

Příspěvek od jahodovák »

Myslím,že to chtělo jinak už od začátku,použít na ohřev vody kominovaný měnič tím by odpadlo dost starostí a bylo by možno kdykoliv po uplynutí doby stanovené pro získání dotace rozšířit podle potřeby....
7,4 kwp,aexpert 8kw,power jack 10kw,lion a lifepo4 40 kwh
lancar

Příspěvek od lancar »

Chtěl jsem , ale všechny instalační firmy to odmítly.
Dotaz č.2:
Když už mám ten KERBEROS 315C s výstupem pro nabíjení baterky 12-40V DC, 10A, chci ho maximálně využít pomoci MPPT regulátoru v hybridním měniči. Nikdo mi nedokáže říct na 100%, zda bude fungovat? Dobře vyzkoušen je jen PWM regulátor Victron.
Namítky - výstup má VF šum, ztratím záruku na regulátor, je určen jen přímo na panely, budou se mezi sebou hádat.
eduard22
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Příspěvek od eduard22 »

lancar píše: pon led 13, 2025 5:55 pm Chtěl jsem , ale všechny instalační firmy to odmítly.
.....
To je silné tvrzení že: všechny... A nepravda! :evil: Vy jste oslovil všechny??? :shock: ... To sotva! :lol:

Např.: https://www.ostrovni-elektrarny.cz/?instalace-fve# Od nich si nechat postavit FVE na bázi minimálně tohoto kombi měniče s integrovanou nabíječkou aku ze solárů nebo zálohovaně i z esítě: https://www.ostrovni-elektrarny.cz/?kom ... -b-p570011#

A další co to i namontuje a doporučuji minimálně toto: https://www.bch-battery.cz/Solarni-set- ... -d3706.htm

Takové ty nesinusové střídače jen na ohřev vody jsou jen na ohřev vody... Nebrat! Vyhodit! Nebo se smířit s tím že jsou jen na ohřev vody (odporový spotřebič co mu je skoro jedno jaké napětí i Hz a jdeli o sinusoidu nebo zubatici nebo dokonce DC)

Vymejšlet a ptát se zde jste měl před pořízením!!! (jednoúčelové... FVE)
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
lancar

Příspěvek od lancar »

Děkuji za knížecí rady! Pro Tebe zvlášť upřesňuji: Odmítly všechny firmy, které jsem oslovil.
Kerberos pracuje výkonně už rok, jsem s ním navýsost spokojen, zpracovává - na rozdíl od hybridního měniče i nejmenší svit, hlavně s vysokou účinností. Je pravda, že jsem ho zpočátku nechtěl, ale teď ho zahazovat nebudu. Znáš něco účinnějšího na ohřev vody? Také aby splnilo podmínky 90 000 Kč dotace? Co kdyby jsi poradil na co se ptám: Můžu na výstup z Kerberosu 315C napojit MPPT regulátor???
lancar

Příspěvek od lancar »

Ještě jsem se podíval na ty Tvé návrhy. Jsou zcestné - dotaci bych nedostal. Výkon je omezen obsahem bojleru, kdybych se na to ptal, tak jeho objem uvedu. Srandu si se mne klidně dělej, od Tebe mi to nevadí, nejsem elektrikář, tak mi to říkej polopatě.
eduard22
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Příspěvek od eduard22 »

No tak když jde hlavně o tu dotaci... tak to nemohu radit :-/ (a já bláhový myslel, že chtěj lidi hlavně ušetřit na elektrice, když je nyní drahá ze sítě)
Z nikoho si srandu NEdělám!!! :evil:
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

přepínat 250V DC není dobrá cesta. Zkusil bych to tak, že si dám vedle další 2 panely a začnu znovu s ostrovním /poloostrovním systémem.
Sám provozuju 7s +SITON, kterej v meziobdobí napájí krom boileru i 3kW přímotopů, a vedle je dalších 5ks panelů + 2x MPPT 100/35 + Multiplus 3000/24 + 10kWh li-ion baterek. Ono vlastně není důvod to přepínat - Tohle stačí po 9 měsíců v roce na teplou vodu bez omezení, v létě klimatizaci bez omezení a vůbec veškerou elektriku do malýho domku, v meziobdobí i nějaký přitápění přes klimatizaci z baterek. A ke konci září už je to tak tak, takže není co přepínat, v říjnu ještě hůř a v listopadu - únoru je to marnost nad marnost. Takže proč něco přepínat? Kvůli pár kWh v létě?
Ostatně 4s panely a 230V spirála v boileru je podle mě trochu zoufalství, ale když jsou na to dotace, tak co nám ostatním po tom, když jsme to zaplatili ze svejch daní, že to funguje mizerně, on už se na tom někdo napakoval.
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
lancar

Příspěvek od lancar »

Nebudu dělat další elektrárnu. Vadí mi, že ty čtyři panely 1 ,7 KWp o napětí 262 V (z vašich dotaci) v létě velkou většinu doby zahálejí.
Koupu se v bazénu, moc horké vody nespotřebuji. Co kdybych to přepínal v noci, samozřejmě ručně? Napřed odpojit Kerberos a pak zapnout Hybridní střídač.
Nautilus

Příspěvek od Nautilus »

Pokud bys chtěl investovat do střídače, tak by varianta s odstavením Kerberosu vyšla funkčně na stejno, možná i líp.
Snaha u každé normální FVE instalace je v první řadě napájet dům a teprve přebytky dávat do TUV.
To se snaží kolegové (aspoň tedy doufám) říct výše napsanými reakcemi.
lancar

Příspěvek od lancar »

Ano, dotace je zvrácená. Napřed ohřát vodu a až pak si můžu s přebytky dělat co chci. Také bych mohl 90 000,- podle jejich podmínek vracet, pokud se zachovám podle normální logiky. Tak nás vychovávají - žebráci. Furt zde nemám odpověď, zda MPPT solární regulátor lze bez jakýchkoliv problémů připojit na výstup z Kerberu, pro nabíjení baterek.
Abrams

Příspěvek od Abrams »

Zdravím ,

na výstup z Kerbera NEMŮŽEŠ připojit žádný MPPT regl . Výstup z kerbera do bijleru je modifikovaný sínus či podobný "zvlnění" .

MPPT lze připojit jedině před kerbera , na zmíněný DC proud z FV panelů . Odtud lze odebírat proud po nahřátí bojleru .

Je to srandovní s tímto dotačním titulem :lol: dotace 90kKč za komponenty do 30kKč :rofl: .

Elektronům zdar :sun2:
4kWp + 22kWh LiFePO4 +6kW HF měnič s nájezdem 47 MWh @ 72.000 motohodin .
lancar

Příspěvek od lancar »

Obecně Kerberos má vstup ze solárních panelů a výstup do Bojleru. Já mám však speciální Kerberos 315C a ten má navíc druhý výstup. Ten omezuje mých 262 Voc z panelů na 5 - 15%, aby to měli kutilové bezpečné, to je na 12 až 40 V, nastavitelných po 1 V, proud je furt 10 A. Tento výstup je určen pro nabíjení záložní baterie, já chci použit 12V 100 Ah LiFePo4. Pokud použiju PWM regulátor (vyzkoušeli ho) tak dosáhnu výkon jen 120 W. Předpokádám, že použiju li regulátor MPPT, nastavim Kerber na výstup 40 V (10A zůstává) a tím získám teoretických 400W. Toho chci docílit, ale nikdo mi nedokázal odpovědět, jestli ten MPPT bude fungovat se "zdeformovaným, zkonvertovaným, zparchatěným" výstupem z Kerberosu. Ani výrobce, jen si myslí, že tam je VF šum.
Banung

Příspěvek od Banung »

lancar píše: úte led 14, 2025 8:55 am Nebudu dělat další elektrárnu. Vadí mi, že ty čtyři panely 1 ,7 KWp o napětí 262 V (z vašich dotaci) v létě velkou většinu doby zahálejí.
Koupu se v bazénu, moc horké vody nespotřebuji. Co kdybych to přepínal v noci, samozřejmě ručně? Napřed odpojit Kerberos a pak zapnout Hybridní střídač.
Problém je, že když zapojíš hybridní střídač, tak by ses měl oficiálně připojit do sítě. A to už jsme cenově dost jinde.
Nebo vytvořit ostrov a to jsme cenově ještě jinde.

Bych se na to vy...
1) dostal jsi dotaci, neměl bys to předělávat
2) 1 ,7 KWp je málo na to, aby mělo smysl z toho něco ždímat

Maximálně si tak můžeš udělat přepínání na jednu zásuvku galvanicky oddělenou od sítě, a provozovat na to gril nebo malou rychlovarnou konvici, pokud s tím chceš hrát.
(Předpokládám, že ten tvůj měnič nedělá čistý sínus, ani se nemůže připojit do sítě)
Abrams

Příspěvek od Abrams »

Zdravím ,
lancar píše: úte led 14, 2025 1:16 pm Obecně Kerberos má vstup ze solárních panelů a výstup do Bojleru. Já mám však speciální Kerberos 315C a ten má navíc druhý výstup. Ten omezuje mých 262 Voc z panelů na 5 - 15%, aby to měli kutilové bezpečné, to je na 12 až 40 V, nastavitelných po 1 V, proud je furt 10 A. Tento výstup je určen pro nabíjení záložní baterie, já chci použit 12V 100 Ah LiFePo4. Pokud použiju PWM regulátor (vyzkoušeli ho) tak dosáhnu výkon jen 120 W. Předpokádám, že použiju li regulátor MPPT, nastavim Kerber na výstup 40 V (10A zůstává) a tím získám teoretických 400W. Toho chci docílit, ale nikdo mi nedokázal odpovědět, jestli ten MPPT bude fungovat se "zdeformovaným, zkonvertovaným, zparchatěným" výstupem z Kerberosu. Ani výrobce, jen si myslí, že tam je VF šum.
S elektrickou energií 40V 10A si nejlépe poradí DC/DC step down měnič určený k nabíjení akumulátorů . Solární MPPT by zdroj opakovaně dostával do přetížení . Nastavitelný DC/DC měnič bude trvale odebírat co mu bude nastaveno .

Elektronům zdar :cloud:
Kostěj
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16

Příspěvek od Kostěj »

lancar píše: úte led 14, 2025 1:16 pmPředpokádám, že použiju li regulátor MPPT, nastavim Kerber na výstup 40 V...
A nebo taky ne. Co když tam pustí plné napětí panelů a jen omezí proud na 10A?
lancar

Příspěvek od lancar »

To neudělá, pustit plné napětí do nabíjecího vývodu, dle výrobce Kerberosu ten druhý výstup určený pro baterku (není na ohřev vody) , je tak zanedbatelně slabý, pro bezpečnost, takových kutilů jako já.
Zde je schéma a parametry KERBEROS 315C:
https://www.solar-kerberos.cz/phocadown ... %20320.pdf
Co se myslí tím "Regulátor dobíjení" ve schématu?
Na to se furt ptám, jaký regulátor by jste použili?
(abych z Kerberosu dostal co největší výkon)
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Příspěvek od pave69 »

lancar píše: úte led 14, 2025 10:12 pm Co se myslí tím "Regulátor dobíjení" ve schématu?
Na to se furt ptám, jaký regulátor by jste použili?
(abych z Kerberosu dostal co největší výkon)
To má být jen něco, co přizpůsobí nabíjecí napětí a proud baterce a zastaví nabíjení, když je baterka nabitá. Pokud máš baterku s BMS, napětí si nastavíš na Kerberosu a proud 10A baterka snese, tak v podstatě nic jiného nepotřebuješ.
lancar

Příspěvek od lancar »

Nechci jen 12v x 10A = 120W, to k ničemu není. Furt se ptám , zda můžu připojit MPPT, abych vytěžil víc, 40V z kerberosu a 10A = 400W (teoretických).
A aby to vůbec k něčemu bylo, tak nejraději Hybridní měnič - ať to je se vším.
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Příspěvek od pave69 »

Odhaduji, že takto MPPT regulátor nikdo tady nepoužil. Musel by být s výstupem alespoň 35A a jestli by to fungovalo... :?
Abrams

Příspěvek od Abrams »

Zdravím ,
lancar píše: stř led 15, 2025 12:14 pm Nechci jen 12v x 10A = 120W, to k ničemu není. Furt se ptám , zda můžu připojit MPPT, abych vytěžil víc, 40V z kerberosu a 10A = 400W (teoretických).
A aby to vůbec k něčemu bylo, tak nejraději Hybridní měnič - ať to je se vším.
Do zmíněného DC výstupu lze zapojit leda přímo akumulátor nebo DC/DC měnič zlepšující nabíjecí wýkon akumulátoru . Velké bacha a pozor na galvanické spojení s HVDC vstupem FV panelů 262Voc :!: a tudíž i galvanické spojení s "AC" výstupem do bojleru :!: :!: :!: . Pochybuji že onen slabý DC výstup je galvanicky oddělený .

Jo a na hybridní měnič ten DC výstupek nemá - je to konina u bazmeku co má jen sekat HVDC z FV panelů do klasickýho bojleru aby to fungovalo . Pokud chceš používat FVE elektriku důstojněji , s kerberem nepočítej .

Elektronům zdar :cloudy:
lancar

Příspěvek od lancar »

Děkuji všem odpovídajícím. Pochopil jsem, že jsou tady dvě skupiny: důstojní FV a "podomní obchodníci" s teplou vodou. Stejné jako elektromobilisté a spalováci :D . Vůbec nevím, co je "nasekat" + nějaká záhadná písmena, navíc velká! Jsem zedník, ale poznal jsem že si některé uvedené vědomosti, mnozí vycucali z prstu.

Nejfundovanější odpověď: vámi navrhovaný měnič by měl fungovat dle vašeho očekávání.

Úvaha: Maximální napětí na výstupu Kerbera uvažujme okolo 25 V a proud max. 10A, to je asi 250 W výkonu. Napětí není stabilizované, je dáno poměrem šířky pulzu nastaveného na transformační toroidní cívce měniče Kerbera. ( Pozn. Pokud panely nejsou schopny ani těchto 250 W dodávat, tak napětí samozřejmě klesne).

Váš hybridní měnič obsahuje dle specifikace střídač, který umožňuje, že pokud bude napětí do baterie třeba 12,5V (ať se dobře počítá) tak Váš měnič předpokládaných 25V teoreticky transformuje na 12,5V / 20A tzn. teoreticky bez ztráty výkonu.

Pochopte nechci Temelín!
lancar

Příspěvek od lancar »

Zeptal jsem se umělé inteligence:
Co znamená "sekat HVDC z FV panelů"
Vysvětlení pojmu:

Váš dotaz se týká poměrně specifického technického termínu, který je v běžné konverzaci méně častý. Rozeberme si ho postupně:

Sekat: Tento výraz v tomto kontextu pravděpodobně není zcela přesný. Spíše se jedná o zjednodušené označení pro přeměnu nebo generování elektrické energie.
HVDC: Zkratka znamená High Voltage Direct Current, což v překladu znamená vysokonapěťový stejnosměrný proud. Jedná se o typ elektrického proudu, který má konstantní směr a vysoké napětí.
FV panely: Zkratka znamená fotovoltaické panely. Jsou to zařízení, která přeměňují sluneční energii přímo na elektrickou energii.
Celkový význam:

Fráze "sekat HVDC z FV panelů" tedy znamená, že chceme pomocí fotovoltaických panelů vyrábět elektrickou energii ve formě vysokonapěťového stejnosměrného proudu.

Proč HVDC?

Vzdálené přenosy: HVDC se používá zejména pro přenos elektrické energie na velké vzdálenosti, protože při vysokém napětí dochází k menším ztrátám energie.
Stabilita sítě: HVDC přenosy jsou obecně stabilnější a méně náchylné k poruchám než přenosy střídavého proudu.
Integrace obnovitelných zdrojů: HVDC je vhodné pro integraci velkých množství energie z obnovitelných zdrojů, jako jsou solární a větrné elektrárny.
FishBone
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8
Kapacita baterie [kWh]: 14

Příspěvek od FishBone »

Mluvil jsi o bazénu. Pokud je ti líto nechávat elektriku na střeše, tak si kup 2kw topení k bazénu a dohřívej si vodu. Možná by to šlo udělat "samo se" použitím přednostního relé. Ale jestli to bude fungovat a jak přesně to zapojit ti neporadím, neb nemám praktické zkušenosti.
8kWp JJZ | GW10k-ET | Pylontech Force H2 14,2kWh
lancar

Příspěvek od lancar »

nemám rád horkou vodu v bazénu, podle mne to je mrháním energii. To je jako ty obrovské "fény" pro přebytky z velkých FV, aby neplatili za dodávání do distribuční sítě.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“