Ahoj, já se taky přidám do diskuse, protože mně to do budoucna taky zajímá. Dokončil jsem před měsícem FVE a plánuju do budoucna nahradit stávajícího Priuse druhé generace, kterého mám 5 let ojetým EVéčkem. A finance jsou u mně také omezené a vzhledem k nájezdu do 10 000 km a nejčastějším dennímu nájezdu 10+10 km je nesmysl velké a drahé auto. Zvažoval jsem plug-in hybrida Prius třetí generace, ale drží si velkou cenu na to jak je to staré auto a nejlepší plug-in hybrid RAV4 je pro mně zbytečně draé a velké auto.Nejlíp mi z toho pro mé účely vychází Hyundai Ionic electric. Inspiroval jsem se i tady:
https://notebookblog.cz/ostatni/auta/hy ... ktroautem/
A inspiroval mně i jeden maník z Toyota klubu, kterého jsem kontaktoval, protože jsme věděl že má plug-in hybridního Priuse a napsal mi:
za mě má plugin hybrid jediný smysl a to je, když potřebujete RAV4 a zároveň dát stovku za 6 sekund. Měl jsem dva roky prius plugin. Myslel jsem, že je to kombinace toho nejlepšího z obou světů. Omyl, je to kombinace naopak nevýhod. Aby se to vyplatilo, musíte jezdit co nejvíce na elektro, ale to pak s sebou taháte těžký spalovák, který se musí servisovat. Naopak, pokud jezdíte s pluginem hlavně na benzín, žere to o litr více než bez těch těžkých baterek. Kufr mrňavý, jen pro 4 lidi a vysoká pořizovací cena. Takže jsem plugin prius prodal a koupil hynudai ioniq electric. Za mě nejlepší volba. V létě jezdím za necelých 12 kWh/100km, v zimě něco přes 16, roční průměr 15kWh - bacha, hodnoty z elektroměru, ne palubního PC, které nepočítá s nabíjecíma ztrátama. Na palubním PC roční průměr nějakých 13. Nisan leaf bacha, má blbý typ baterek, které hodně rychle stárnou. BZ4X hezké, ale strašně žere. Stejně jako u mastodontů typu Enyaq a spol se spotřeba pohybuje na nějakých 20-25 kWh na sto a to pak elektro má smysl jen pokud má člověk přístup k levnému proudu. Já kdybych měl znovu volit, volil bych Hyundai Ioniq electric po faceliftu. Dají se sehnat už kolem 600 tisíc Kč za mladé kusy a výhoda je, že dneska už jsou nástroje na přesné změření kapacity baterie a některé inzeráty už to samy uvádí. Já sám mám najeto 60 tisíc km a tři roky, sice jsem se ještě nedostal k nějakému nástroji na měření baterky, ale protože jednou za kvartál jezdím OL-HK, což je 146km tam 146km zpátky, tak to mám nakalibrované a zatím ujedu plus minus to samé jako s novým autem, takže degradace baterky nebude více jak 10%, to už bych na jedno nabití v létě neujel.
Na Autoscout.cz se dají najít už docela slušné kousky v Německu či Rakousku.
13 x Sunpro power 540 Wp, 3 x Victron Multiplus 48/500/70-50, 1 x MPPT 250/100 – Tr VE.Can, 1 x MPPT 150/70 – Tr, Cerbo GX, 3 x 7,66 kWh mivvy energy