API pro Solax Cloud
API pro Solax Cloud
Zdravím! Snažím se o integraci střídače Solax (X3-Hybrid-G4) do HA. Podařilo se mi v HA vytvořit nové sensory, které patří střídači, ale entity nezobrazují na kartě žádná data (je u nich N/A).
Když zašlu dotaz na adresu API (https://www.solaxcloud.com/proxyApp/pro ... XXX&sn=YYY), tak dostanu zpět chybové hlášení:
{"success":false,"exception":"Query success!","result":"no auth!","code":0}
Cloud key a SN střídače jsou určitě správně. Potřebuji ještě někde povolit stahování dat přes cloudové API? V nastavení jsem to nanešel. Poradí mi někdo, jak na to?
Díky!
Lukáš
Když zašlu dotaz na adresu API (https://www.solaxcloud.com/proxyApp/pro ... XXX&sn=YYY), tak dostanu zpět chybové hlášení:
{"success":false,"exception":"Query success!","result":"no auth!","code":0}
Cloud key a SN střídače jsou určitě správně. Potřebuji ještě někde povolit stahování dat přes cloudové API? V nastavení jsem to nanešel. Poradí mi někdo, jak na to?
Díky!
Lukáš
Re: API pro Solax Cloud
Není to odpověď na otázku, ale úkrok stranou.
Není lepší připojit HA přímo k měniči a ne to tlačit přes nějaký ten jejich cloud?
Aktualizace na tom cloudu je řídká (po nějakých minutách), a navíc dělaná špatně.
Pokud se připojí HA přímo k měniči (přes WiFi nebo RS485), tak je možná aktualizace po 2 sekundách a člověk není odkázaný na nějaký čínský cloud.
Není lepší připojit HA přímo k měniči a ne to tlačit přes nějaký ten jejich cloud?
Aktualizace na tom cloudu je řídká (po nějakých minutách), a navíc dělaná špatně.
Pokud se připojí HA přímo k měniči (přes WiFi nebo RS485), tak je možná aktualizace po 2 sekundách a člověk není odkázaný na nějaký čínský cloud.
Díky za odpověď. Přišlo mi, že integrace přes cloud bude na začátek snazší a levnější. Bohužel mi nefunguje.
Zkusím tedy to lokální připojení. Pořídil jsem si adaptér Waveshare RS485. Nemáte prosím někdo "osvědčený" návod jak postupovat. Jsem začátečník. Díky!
Zkusím tedy to lokální připojení. Pořídil jsem si adaptér Waveshare RS485. Nemáte prosím někdo "osvědčený" návod jak postupovat. Jsem začátečník. Díky!
Nainstalovat Home Assistant (je free), například na RaspberryPi 4.
V něm nainstalovat komponentu pro přístup k měničům Solax G4. Jsou podporované, takže je to snadné.
Pokud je v měniči WiFi modul, tak to může komunikovat přes něho. Pokud není, tak přes ten Waveshare RS485 to zřejmě půjde tady. Jak v režimu tunelovaného ModbusRTU, tak v režimu překladu ModbusTCP/ModbusRTU.
Na internetu je spousta návodů a videí jak na instalaci HA. A zřejmě budou k dispozici i nějaká předvařená řešení. Kombinace Solax a HA je poměrně populární.
V něm nainstalovat komponentu pro přístup k měničům Solax G4. Jsou podporované, takže je to snadné.
Pokud je v měniči WiFi modul, tak to může komunikovat přes něho. Pokud není, tak přes ten Waveshare RS485 to zřejmě půjde tady. Jak v režimu tunelovaného ModbusRTU, tak v režimu překladu ModbusTCP/ModbusRTU.
Na internetu je spousta návodů a videí jak na instalaci HA. A zřejmě budou k dispozici i nějaká předvařená řešení. Kombinace Solax a HA je poměrně populární.
Podařilo se mi vše úspěšně nainstalovat. Pokud to někdo využije, zde mohu zrekapitulovat postup:
1. Nainstalovat převodník Waveshare RS485 na komunikační port střídače.
2. Nakonfigurovat převodník přes aplikaci Vircom.
3. Do HA nainstalovat Solax Inverter Modbus (přes HACS).
4. V HA vznikne 192 nových entit, se kterými lze dále pracovat, zobrazit v kartách atd.
Vše proběhlo naprosto hladce, na první pokus
1. Nainstalovat převodník Waveshare RS485 na komunikační port střídače.
2. Nakonfigurovat převodník přes aplikaci Vircom.
3. Do HA nainstalovat Solax Inverter Modbus (přes HACS).
4. V HA vznikne 192 nových entit, se kterými lze dále pracovat, zobrazit v kartách atd.
Vše proběhlo naprosto hladce, na první pokus
Predem se omlouvam za hloupy dotaz, protoze tomu houby rozumim.
Je nutny ten Waveshare RS485 ? A kam se vlastne strka?
Pokud je HA schopen komunikovat pres wifi, ja mam menic pripojeny do sve site pres kabel. To by nestacilo?
Je nutny ten Waveshare RS485 ? A kam se vlastne strka?
Pokud je HA schopen komunikovat pres wifi, ja mam menic pripojeny do sve site pres kabel. To by nestacilo?
Měl jsem stejný problém a bylo to tím že bylo špatné SN
V SolaxCloudu je uvedeno
Inverter SN
plus
Registration No.
v API je sice napsáno SN ale do API se musí dát to Registration No.
V SolaxCloudu je uvedeno
Inverter SN
plus
Registration No.
v API je sice napsáno SN ale do API se musí dát to Registration No.
Zdravím.
Mám pár začátečnických dotazů.
Jsem úplně na začátku snahy automatizace s HA. Ten jsem zprovoznil a nyní se snažím o integraci měniče do HA
měnič: Solax X1-Hybrid-G3
S měničem komunikuji přes wifi (solax aplikace). Kabel LAN k měniči přivedený nemám
je nutný nějaký ten převodník RS485?
našel jsem nějaké návody pro modbus a převodník RS485, ale tomu zatím nerozumím
Má představa, pokud to jde, připojit měnič lokálně přes wifi
Může mne prosím někdo postrčit dále? (konkrétně...)
Děkuji
Mám pár začátečnických dotazů.
Jsem úplně na začátku snahy automatizace s HA. Ten jsem zprovoznil a nyní se snažím o integraci měniče do HA
měnič: Solax X1-Hybrid-G3
S měničem komunikuji přes wifi (solax aplikace). Kabel LAN k měniči přivedený nemám
je nutný nějaký ten převodník RS485?
našel jsem nějaké návody pro modbus a převodník RS485, ale tomu zatím nerozumím
Má představa, pokud to jde, připojit měnič lokálně přes wifi
Může mne prosím někdo postrčit dále? (konkrétně...)
Děkuji
Jen stručně, nemám čas se rozkecávat.
Ano, jde to. HA může s měničem Solax mluvit přes WiFi protokolem ModbusTCP.
Pro HA je na to připravený modul.
Nejvyšší frekvence předávání dat je co 2 sekundy. Tedy nerovnatelně rychleji a přesněji než přes nějaký ten jejich cloud.
Ano, jde to. HA může s měničem Solax mluvit přes WiFi protokolem ModbusTCP.
Pro HA je na to připravený modul.
Nejvyšší frekvence předávání dat je co 2 sekundy. Tedy nerovnatelně rychleji a přesněji než přes nějaký ten jejich cloud.