Dobry den,
mam laicky dotaz: ma nejeka nevyhody umistit baterii pro FVE (Lithiova, Solax 11 kWh) do sklepa?
Je potreba baterii nejak vetrat?
Ve sklepe je chladneji (5-10 stupnu), trochu vyssi vlhkost, ale treba z pozarniho hlediska mi prijde sympaticke nizke riziko prehrati.
Dekuji.
Umisteni baterie ve sklepe
Re: Umisteni baterie ve sklepe
Ja mam ve sklepe veskerou technologii uz rok a pul a v pohode.
Byvalo tam 10 stupnu, ted tam byva kolem 17.
Ve sklipku asi 2,5 x 2,5 m bez vetrani mam 2 menice a 6 baterek.
Doporucili mi vysadit dvere kvuli vetrani (chlazeni). Z baterek zadne plyny neodchazi.
Toť vše
Byvalo tam 10 stupnu, ted tam byva kolem 17.
Ve sklipku asi 2,5 x 2,5 m bez vetrani mam 2 menice a 6 baterek.
Doporucili mi vysadit dvere kvuli vetrani (chlazeni). Z baterek zadne plyny neodchazi.
Toť vše
- pave69
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Jenom k tomu větrání, já mám baterku taky v místnosti bez větrání (něco mezi komorou a sklepem),
ALE
až potom jsem zjistil, že když dojde k poškození baterky (mechanické, přebití, vlhkostí, výrobní vada,....) a k jejímu runaway, tak to doprovází extrémní vývin explozivních plynů (vysoký podíl vodíku, CO a tak), které, když nemají kam prchnout, tak se hromadí a jejich výbuch může rozhodit celý dům. Víceméně nezávisí na technologii baterky, pokud je tam lithium. Tak bych doporučil dobré odvětrání
ALE
až potom jsem zjistil, že když dojde k poškození baterky (mechanické, přebití, vlhkostí, výrobní vada,....) a k jejímu runaway, tak to doprovází extrémní vývin explozivních plynů (vysoký podíl vodíku, CO a tak), které, když nemají kam prchnout, tak se hromadí a jejich výbuch může rozhodit celý dům. Víceméně nezávisí na technologii baterky, pokud je tam lithium. Tak bych doporučil dobré odvětrání
Pokud nepřekročíš pokyny výrobce (teplota, vlhkost) tak bych ze své zkušenosti takovéto umístění doporučoval. Ve sklepě je dost fuška zvednout teplotu. A jako bonus dramaticky brutálně klesá vlhkost.
Není to volovo, takže pro člověka běžná výměna vzduchu zcela postačí (takovou výměnu jsi tam nikdy neměl).
riziko přehřátí není téměř o nic vyšší než v přízemí, ale startovací teplota ano a to se počítá. A vlhkost půjde dramaticky dolů. Takže palec nahoru pokud startovací vlhkost ve sklepě nepřesahuje pracovní podmínky výrobce.
Jo a nevýhoda je, že se Ti tam nechce chodit. Možná ne hned, ale do půl roku určitě ano.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)