Rozšíření FVE o druhou baterii

Odpovědět
calvera.jarda

Rozšíření FVE o druhou baterii

Příspěvek od calvera.jarda »

Mám prosbu o radu, mám FVE 12kWp, střídač GW10KET, HV baterii Pylontech 16,8 kWh cca 5 let. Chtěl bych FVE rozšířit, na stávající GW již více panelů nedám. Vidím 2 možnosti. Buď přidat více panelů + ongrid střídač nebo více panelů a 48V systém s další baterkou.
a) přidat druhý ongrid střídač více rozšířit FVE - šel by jeho výkon dostat do stávající HV baterie nebo zvládne pouze dodávat do zátěže/sítě? Tzn. co se nespotřebuje jde ven?
b) ohledně baterie - stávající HV již rozšířit nejde vzhledem k stáří/kapacitě BMS. Pokud bych sehnal druhý střídač - asi bych chtěl jít cestou 48V systému a měl druhý střídač s baterií, jak by se tyto dva systémy chovali? resp. z jaké baterky by se spotřebovávalo, jak by to fungovalo?
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Re: Rozšíření FVE o druhou baterii

Příspěvek od pave69 »

Já jsem si to někdy dřív zjišťoval, ale sám to takhle neprovozuji. Co si pamatuji, tak:
a) ongrid dává vše do sítě, navíc symetricky, nemá smartmeter. Ale tím posouvá "bod spotřeby" hybridního střídače, který tím pádem nemusí posílat tolik do spotřeby a víc nabíjí baterku.
b) Když se zapojí smartmetery obou střídačů správně "za sebou", tak vlastně ten, co je "víc uvnitř domu" dodává z baterky jako první, až vybije baterku, tak teprve začne spotřebu vidět ten druhý, co je "víc venku" a začne krmit z baterky.

Ohledně baterky, pokud je to H2, tak je asi taky možnost koupit k ní novou BMS, která už má možnost paralelního propojení s další, takže se to dá rozšířit - ale neřeší to krmení baterek ze dvou střídačů.
danidani
Výkon panelů v FVE [Wp]: 11400
Kapacita baterie [kWh]: 17

Příspěvek od danidani »

Jak hodně bude vadit, když každá z těch paralelních baterií bude jinak stará, řekněme třeba rozdíl pěti let v provozu vs. nová? Bude té starší padat napětí rychleji?
Martin P

Příspěvek od Martin P »

Ve svém systému mám baterie staré přes deset let (dva bloky Winstonů) a dva bloky nových, o stáří 2,5 roku.
Celé to funguje bez problémů, zpravidla tak, že se prve vybíjí baterie nové a až po nich nastoupí baterie staré. Poznám to tak, že nové mají napětí 53,2 a 52,6V, kdežto staré 53,0 a 52,4 V. Jdou tak hezky za sebou.
Letos k nim přidám třetí blok 280Ah Envission. Nijak to nedramatizuji, jen se držím toho že by každá baterie rozdílného stáří měla mít svojí BMSku a jištění.
Jednak kvůli údržbě, ale taky kvůli tomu kdyby se s některým článkem něco stalo (aby se snížilo riziko paralelního přelévání).
U bateriových bloků je též dobré se držet zásady že má každý blok zvládnout plný proud v systému (ať při nabíjení či vybíjení). To kvůli tomu, že když mi například jeden ze dvou bloků odpadne aby byl druhý blok schopen zátěž ustát a nedošlo k havárii článků či BMS kvůli proudovému přetížení.
tafx
Výkon panelů v FVE [Wp]: 12400
Kapacita baterie [kWh]: 32

Příspěvek od tafx »

Ahoj, řešim úplně stejný problém. Mám GW10K-ET, 12,4 kWp panelů a 12,8 kWh BYD HVS baterku. Chtěl bych přidat 7 až 9 kWp a rozšířit baterii. Také mě láka 48V systém především z důvodu ceny.

a) Řešení (ne)symetrie běžných ongrid střídačů by mohlo být použití nesymetrického hybrida bez baterky ne? Třeba zapojit druhé GW10K-ET nebo podobnej levnej střídač? Pro rozšíření kapacity baterky bych ale musel koupit druhou baterku BYD HVS a ta je neuvěřitelně drahá.

b) Nejlepší by bylo prodat HV baterii, koupit něco jako je hybrid Deye 12kW LV s baterkami a stávající Goodwe s novými stringy provozovat jako ongrid v AC couplingu na GEN vstupu střídače Deye. Výhoda tohoto řešení je možnost plně ostrovního provozu.
Pokud HV baterii nikdo nekoupí (pravděpodobný), tak taky přemýšlím, jak ji nechat na GW a jak zapojit v podstatě 2 hybridní FVE. Pokud udělám normální AC coupling a smartmetery budou na stejným místě za elektroměrem, může se to celý chovat asi všelijak v závislosti na rychlosti regulace střídačů. Máte někdo zkušenosti? Já našel, že v případě 2 nezávislých Deye to funguje - https://diysolarforum.com/threads/my-44 ... and.51584/.
Asi lze připojit GW s panelama a vlastní baterkou na GEN port Deye. Jak to nastavit, aby GW vybíjelo baterie je otázka. Asi by se musel dát smartmeter mezi dům (spotřeba) a Deye (Load výstup).

Kdybste někdo chtěl, tak prodám 2 roky starou BYD HVS 12,8 kWh za zlomek původní ceny :). Nebo naopak koupím jetou HVS 12,8 kWh.
Hybrid 12,44 kWp, 26x400 Wp + 4x510Wp Trina Solar, Deye 12kW (GW10K-ET odstaveno), 32 kWh EVE, 2 x Wallbox Alfen Eve, EVCC.io pro řízení nabíjení auta, skoro celej dům na backupu pro ostrovní provoz
Mex

Příspěvek od Mex »

Kolik je ten zlomek ceny?
Že bych nestavěl vlastní HV baterku ale použil třeba tuhle, a udělal jenom mezikus pro překlad protokolů.
tafx

Příspěvek od tafx »

Zlomek je cca 1/2 :)
Hybrid 12,44 kWp, 26x400 Wp + 4x510Wp Trina Solar, Deye 12kW (GW10K-ET odstaveno), 32 kWh EVE, 2 x Wallbox Alfen Eve, EVCC.io pro řízení nabíjení auta, skoro celej dům na backupu pro ostrovní provoz
simunsam

Příspěvek od simunsam »

Zdravím, zrovna řeším ten samý problém - bohužel jsem při stavbě domu na popud od vstřícného elektrikáře skočil do FVE trochu po hlavě a teď, když uvažuji, že 10.65kWh je na naše potřeby prostě málo, tak jsem si všiml, že cena 48V systémů je úplně jinde, než u vysoko voltážních...

Samozřejmě má sestava je GoodWe GW10-KET+ + 3x pylontech Force H2 a to ještě s BMS, která nepodporuje ten jejich chaining.

Je zde tedy někdo, kdo má totéž a rád by se zbavil Force H2 a přešel na 48V?

Já bych též - buď odkoupil za rozumnou cenu Force H2 a nebo prodal a přešel komplet na 48V EVE...
pave69

Příspěvek od pave69 »

A nestačilo by prostě přidat 2 moduly? To vyjde řádově na 50k (https://www.mobler.cz/baterie-pylontech ... 2-3-5-kwh/), myslím, že jakýkoli pokus o změnu celého systému vyjde o dost dráž a 48V systémy mají taky svoje mouchy...
vk_1

Příspěvek od vk_1 »

pave69 píše: sob kvě 17, 2025 8:08 am A nestačilo by prostě přidat 2 moduly? To vyjde řádově na 50k (https://www.mobler.cz/baterie-pylontech ... 2-3-5-kwh/), myslím, že jakýkoli pokus o změnu celého systému vyjde o dost dráž a 48V systémy mají taky svoje mouchy...
Na druhou stranu, PYLONTECH FORCE H2 nemá moc dobrou pověst z hlediska životnosti. Je nutné si zjistit, jestli to vůbec dokážu někde opravit (typicky vyměnit jeden vadný článek). Za ty peníze nevím jestli H2 dokupovat....

Kdybych chtěl 50+ kWh úložiště, tak bych opravdu dobře počítal, jestli přechod na 48V systém nebude dlouhodobě levnější varianta. To si musí každý spočítat sám.
Když použiju box s 280Ah EVE články, je to servisovatelné naprosto bez problémů. Můžu vyměnit článek, můžu vyměnit BMS...

Pylontech může mít navrch z hlediska bezpečnosti, protože ty články jsou malé. Většinou se jen nafouknou, ale neunikají hořlavé plyny do domu.
K3iVi

Příspěvek od K3iVi »

Ahoj,
Problém U HV je, že se těch stávajících baterek většinou musíte nějak zbavit. Většina malých střídačů dva bateriové vstupy nezávislé nemá - ale některé ano a taky to může být někdy řešení. Pylontech ani Dyness nebrat.

Nyní tu testuji LV Deye s 50kWh a Solax s alternativní HV baterkou 10kWh. Oba dva různě přepojuju a celkem se podařil funkční stav i v případě, že oba dva střídače mají cívky na hlavním přívodu vedle sebe. Je to trochu alchymie vyladit, ale funguje to. Občas vezme zátěž Deye, více Solax nebo se nějak rozdělí. Je to zajímavé sledovat. Když má nabitou baterku a přetok jeden, nabíjí si z toho baterku druhý a naopak.
Negativum máte prostě 2 elektrárny a každá má vlastní režii ve formě spotřeby a ovládání. Už to chce mít HA a napsat si pár automatizací.

Slušně je to popsané i tady: https://www.wattery.cz/blog/rozsireni-baterii/
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

pave69 píše: sob kvě 17, 2025 8:08 am...... 48V systémy mají taky svoje mouchy...
Třeba?
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
tafx

Příspěvek od tafx »

K3iVi píše: ned kvě 18, 2025 1:28 pm Ahoj,
Problém U HV je, že se těch stávajících baterek většinou musíte nějak zbavit. Většina malých střídačů dva bateriové vstupy nezávislé nemá - ale některé ano a taky to může být někdy řešení. Pylontech ani Dyness nebrat.

Nyní tu testuji LV Deye s 50kWh a Solax s alternativní HV baterkou 10kWh. Oba dva různě přepojuju a celkem se podařil funkční stav i v případě, že oba dva střídače mají cívky na hlavním přívodu vedle sebe. Je to trochu alchymie vyladit, ale funguje to. Občas vezme zátěž Deye, více Solax nebo se nějak rozdělí. Je to zajímavé sledovat. Když má nabitou baterku a přetok jeden, nabíjí si z toho baterku druhý a naopak.
Negativum máte prostě 2 elektrárny a každá má vlastní režii ve formě spotřeby a ovládání. Už to chce mít HA a napsat si pár automatizací.

Slušně je to popsané i tady: https://www.wattery.cz/blog/rozsireni-baterii/
Nezkoušel jsi Solax dát na GEN port? Přesně tohle teď řeším. Potřeboval jsem rozšířit kapacitu baterie. Mám ale BYD HVS + GW10KET. Takže po zvážení všeho jsem pořídil LV 12kW Deye a 2x16kWh bateriový boxy (DIY). Zatím jsem GW a BYD odstavil a zprovoznil Deye s LV baterkama. Čeká mne výstavba solárního carportu a pak zapojení GW s baterií. Rád bych baterku prodal, ale asi se to nepovede. Přemejšlim, jak to řídit a jak se to vůbec bude chovat. V zásadě se GW asi dá zapojit na LOAD, GEN i GRID střídače Deye. Potřebuju si ověřit, že GW reaguje na frekvenci v případě ostrovu.

Co ti vychází jeko nejlepší zapojení?
pave69

Příspěvek od pave69 »

brumlaj píše: pon kvě 19, 2025 12:09 am
pave69 píše: sob kvě 17, 2025 8:08 am...... 48V systémy mají taky svoje mouchy...
Třeba?
Tak musel by komplet předělat kabeláž i na střeše a ze střechy, víc to hřeje tak je otázka, kde a jak to má větrané, jestli by nešel do 3f, tak potom časem zase boj s EV nabíječkou.... a to vynechávám ty nároky na proudy a z toho vyplývající nároky na spoje, v podstatě z toho co má by nevyužil nic. Kdyby začínal od nuly tak proč ne, ale předělávat hotový HV systém na LV :roll: . Já jsem si "jen" předělával pozice panelů na střeše - a teda nic moc, je to horší než to dělat od nuly a taky psychicky, že kdyby si to člověk pořádně rozmyslel předem tak by si to ušetřil :D .
tafx

Příspěvek od tafx »

Asi záleží na konkrétní situaci. Já jsem odpojil a odšrouboval GW ze zdi, pověsil Deye, zapojil všechny původní kabely kromě HV baterky, připojil jsem LV baterie a zapnul. Jednodušší to snad ani být nemůže.
pave69

Příspěvek od pave69 »

Tak Deye určitě stojí za spočítání. Já jsem se vyjadřoval k "přejít komplet na 48V EVE", tj. i LV stringy. Ale rozšířit H2 na 18kWh ho bude stát totéž co jen samotný Deye, takže je otázka, kam až chce s baterkou jít. Pro mě 10 kWh bylo málo, ale rok mám 18 kWh a je to luxus, víc bych nevyužil, nebo tak 2x do roka.
Momo

Příspěvek od Momo »

pave69 píše: pon kvě 19, 2025 12:30 pm Pro mě 10 kWh bylo málo, ale rok mám 18 kWh a je to luxus, víc bych nevyužil, nebo tak 2x do roka.
Přesně. Před dvěma lety jsem navýšil z 10 na 23 kWh, ale rozšiřovat to dál mi teď nedává smysl.
Když je v létě tma, omezím bazén (jako se to děje třeba teď), tak klesne teplota třeba na 28 °C. No a co?
A v zimě si těch 200 kWh prostě koupím.
Leda bych pořídil elektroauto nebo chtěl prodávat na spotu ráno a večer za cenu opotřebení baterky.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
Raww
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9840
Kapacita baterie [kWh]: 14

Příspěvek od Raww »

Já to měl opačně - poštěstilo se mě vyzískat komplet malý hybridní systém 5kW od Froniusu s HV baterkou. Takže jsem HFVE s LV baterkou rozšířil o HFVE s HV baterkou - více tady.
A teda mít baterku 13,6kWh nebo baterku 13,6kWh + 12kWh udělalo pěkný rozdíl v nezávislosti na distribuční síti.
9,8kWp, 2x MPPT 150/100, MPPT 150/70, 3x MultiPlus-II 5kVA, Cerbo GX, 13,6kWh LiFePO4
+ Fronius Symo Hybrid 5.0-3-S, Battery Box 12kWh Li-ion, AC-coupling
ESS v síti E.On
simunsam

Příspěvek od simunsam »

pave69 píše: sob kvě 17, 2025 8:08 am A nestačilo by prostě přidat 2 moduly? To vyjde řádově na 50k (https://www.mobler.cz/baterie-pylontech ... 2-3-5-kwh/), myslím, že jakýkoli pokus o změnu celého systému vyjde o dost dráž a 48V systémy mají taky svoje mouchy...
Tak ta ekonomika mi tady pořád moc nevychází, ikdybych prodal své H2 někomu za poloviční cenu co se to teď prodává, tak mě to vychází furt cenově lépe a s větší kapacitou, jen do toho musím vložit své úsilí a asi i přijdu případně o servis od elektrikářů, když by byl nějaký problém se střídačem...

Já bych konkrétně uvažoval o tomto https://sale.alibaba.com/p/dfijb0mab/in ... tchKey=met

Teprve se s tím vším seznamuji, takže nevím jaké brand jsou dobré ale toto vypadá solid... někde jsem ale zahlédl, že se preferuje spíš BMS od značky "JK" tedy "JK BMS 200A". Tenhle DIY build má nějakou svojí 200A BMS a jelikož můj střídač má jen jeden vstup a třeba bych chtěl baterie dál rozšiřovat, tak ty BMS musí spolu komunikovat... víte o tom něco?

Právěže bych chtěl celkově alespoň 25 kWh - to je cca denní spotřeba našeho domu když není zima. V případě zmíněného 48V kitu by to znamenalo sestavit si 2x 48V pack a nějak to zřetězit...

Jinak ty mouchy 48V systémů by mě taky zajímaly... jediné co vím, že údajně výhoda HV baterií tkví v tom, že střídač pracuje efektivněji, pokud konvertuje např z 324V ma 230V AC (jako v mém případě 3x buňka H2 co má 108V) než 48V DC -> 230V AC. Akorát ty HV baterky jsou prostě opravdu tak 2x dražší a ekonomicky to vůbec nedává smysl...

Zbavit se baterky ekonomicky rozumně asi bude hlavní problém - mám tu souseda, co má 12kWh systém od SOLAXu s těmi jejich baterkami... mohl bych se s ním zkusit domluvit, jestli bychom to nějak nevykaufovali, ale zase - je možné dát SOLAX baterky a pylontechy H2 nějak k sobě? Bohužel nevím přesně, jaký přesně má model střídače - kdyby měl 2x vstup na baterii tak by to snad mohlo jít?
simunsam

Příspěvek od simunsam »

Tak se omlouvám za zbytečný dotaz - ještě se pořád "dovzdělávám" a když jsem měl konečně trochu více času se na to pořádně podívat, tak jsem samozřejmě našel technický list ke GoodWe GW-10K ET:
  • jedná se o vysokonapěťový střídač co má bat. vstup na 180-600V DC
  • tudíž veškeré fantazie o zbavení se mé Force H2 baterie a napojování 48V boxů byly liché, jelikož to je vyloučeno ...
Díky @Raww za zajímavý odkaz, který asi možná bude inspirací pro to, jak to celé řešit, pokud bych tedy rovnou nechtěl celý GoodWe systém vč. baterie vyhazovat a měnit za něco jiného, co zvládá 48V...

... Což by asi znamenalo mít nějaký druhý střídač, který přesně bude "lhát" a tvářit se, že je "Grid" pro to moje GoodWe. Pak ovšem nevím, jak by probíhalo nabíjení baterií od pylontechu, jelikož z panelů jsou 2 stringy po ~350V (11x Risen 480Wp co má jmenovité 33V). To by se asi totiž muselo přepojit do "nového střídače". Ale jelikož používám HomeAssistant, nějaká automatizace, která by čichala stav hypotetického nového střídače a na základě toho konfigurovala GoodWe, aby nabíjelo Pylontechy "z gridu" by mohla být možná...
simunsam

Příspěvek od simunsam »

Též opožděně díky všem (tafx, pave69, vk_1 ... ) za vhled do situace - nevím proč, ale nějak se mi všechny předchozí odpovědi nezobrazily :stupidme: a já tady popisuji něco o ekonomice a připojení baterie na mé GoodWe atd. a přitom zde už vše bylo napsáno - tj. že cenově do toho spadá ještě investice do dalšího střídače, a nebo na jeho komplet výměnu...

Takže už chápu - jak píšete, koukl jsem na 10kW LV Deye s těmi battery boxy a to jsem pak s investicí někde úplně jinde. Jestli to i více hřeje tak má technická místnost též bohužel není nic moc slavného a to GoodWe má na radiátorů dnes třeba 57°C, asi tam mám moc slabý větrák... kabely 48V jsem měl představu že jdou tak maximálně metr z baterie do střídače, i to se nějak významně hřeje?

Z hlediska kapacity baterie se mi jako hezké jevilo 2x 16kWH EVE (jak má v popisu @tafx), ale popravdě další rozšíření jsem neuvažoval, zřejmě okolo 25kWh je asi nějaký logický strop, jenže na 25 kWh Force H2 sadu to momentálně dělá:
  • 15 000 kč za BMS, co podporuje chaining bateriových věží = výměna BMS na stávající věži
  • cca 4x 22 000 Kč za 3.55 kWh H2 modul, to je celkem 14.2 kWh

takže celkem beze změny systému z HV na LV jsem na cca 103 000 kč investici.

Přechod na LV systém:
  • Deye 10kW (SUN-10K-SG04LP3-EU, nejpanely.cz) 52 500 kč
  • DIY Battery boxy z alibaby (2x 16S EVE MB31, aby to tedy dávalo smysl) - podle poslední nabídky ~70 000 Kč ...
    takže ~123 000 Kč celkem a benefit je ten, že by to byl systém s 32 kWh 48V baterkou...

Když pominku fakt, že tolik jsem v prasátku na investování přichystáno neměl, tak sice je varianta LV dražší, ale kapacita je větší, více servisovatelná a v pohodě i nadále rozšiřitelná za rozumnější peníze... Bohužel pro mne je to momentálně zatím mimo realitu, možná někdy v budoucnu.
Též díky za zmíněný článek https://www.wattery.cz/blog/rozsireni-baterii/ jsou tam dále i další zajímavé informace o neoriginálních LiFePo4 článcích, které jsem nevěděl. Zkusím se tedy postupně více prokousat k tomu, jak to má fungovat, když se mezi existující "ongrid" nebo "HV" inverter jako moje goodwe vloží nějaký Deye s "retrofit". V článku je vlastně jen popsána situace s přidáním LV-48V střídače k existujícímu On-grid, ale jak se pak případně budou nabíjet ty HV baterie tam není.
tafx

Příspěvek od tafx »

Jo rozšíření je v tomhle případě drahý. U mne rozhodly 2 věci. 1. Výrazně se mi zvýšila spotřeba elektřiny druhým EV a bez větší baterie bych ho dobíjel ze sítě, ikdyž výroba přes den je vysoká. 2. Chci rozšířit o dalších 9 kWp na přístřešku pro auta. Nové LV baterie mi tedy výrazně šetří náklady za dopravu, protože více využívám elektřinu, kterou jsem jinak prodával. Dále odstavené GW využiju na přístřešek s novými panely. Pak už to nevychází zdaleka tak špatně. Kdybych se byl schopen zbavit HV baterky BYD (12,8 kWh) alespoň za 50000-60000 Kč, tak by to bylo samozřejmě výrazně lepší.
Pokud mi HV BYD zbyde, určitě sem dám zkušenosti z provozu dvou hybridních střídačů v různým zapojení. Pokud to bude dělat problémy, budu prostě řídit GW z HA. Určitě to nějak půjde ukočírovat.
Odpovědět

Zpět na „Elektroporadna“