Co by se stalo, kdyby ....
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9450
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Co by se stalo, kdyby ....
Přečetl jsem si článek " Lidl prodává fotovoltaiku na balkon za směšnou cenu" a jestli jsem správně pochopil, tak se jedná o mikroměnič, který se připojí do zásuvky a je vystaráno. A napadlo mne, co by se stalo kdyby to někdo připojil do zásuvky v baráku kde má hybridní fotovoltaiku aby posílil její výkon ?
Je to hovadina, ale co kdyby to někoho napadlo. Co se stane ?
Je to hovadina, ale co kdyby to někoho napadlo. Co se stane ?
Hybridní fotovoltaika 3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/70, Cerbo GX, Victron EV Charging station na AC out, Wattrouter+900l akmum.nádrž, realizoval MM Craft s.r.o. Ing.Miroslav Matis
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
- Kapacita baterie [kWh]: 23
Re: Co by se stalo, kdyby ....
Asi nic, měnič jen o to prd... co se s ním bude přetláčet, sníží výkon.
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Hovadina to není, mě to taky napadlo, a to zdůvodu velké vzdálenosti k měniči a možného umístění max.4 panelů (prosinec-leden). Fungovat to bude.Vladimir Mahr píše: ↑stř črc 24, 2024 10:03 pm Je to hovadina, ale co kdyby to někoho napadlo. Co se stane ?
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 5kWp
Panely západ: 3kWp
Panely východ: 0,6kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280Ah
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
Panely jih: 5kWp
Panely západ: 3kWp
Panely východ: 0,6kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280Ah
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Jediný problém čo tu môže nastať je, že spotreba bude nižšia ako výroba a ten mikromenič začne tlačiť do hybridu. Ako na to zareaguje ten hybridný menič je ťažko povedať.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
-
- Site Admin
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9850
- Kapacita baterie [kWh]: 32
normlane jako kdyby tlacit FVE hybrid u souseda, proste ubere vykon.
9.6kWp, 32kWh, 2400W + 3000W
BTC adresa pro podporu chodu fora: bc1qf5ueu7f9nunncnuz4vwlj3cnjk4m8asxejlhku
BTC adresa pro podporu chodu fora: bc1qf5ueu7f9nunncnuz4vwlj3cnjk4m8asxejlhku
Tohle zapojeni je overeno a funkcni, pokud je tim hybridem Victron.
Je-li prebytek, je dokonce mozne takto nabijet baterku pod Victronem.
Mikrostridac nesmi mit vyssi vykon, nez je stitkovy vykon Victrona.
Princip funkce lze nalezt pri googleni textu: "victron factor 1 rule".
Pokud by se takto pripojil mikrostridac do rozvodu domu, ktere krmi treba hybrid goodwe, tak pri prebytku budou vznikat pretoky do DS. O tom, je-li mozne zapojit mikrostridac take na backup vystup hybridniho goodwe, bohuzel info nemam..ale nezkousel bych to.
Pokud by se takto pripojil mikrostridac do rozvodu domu, ktere krmi treba hybrid goodwe, tak pri prebytku budou vznikat pretoky do DS. O tom, je-li mozne zapojit mikrostridac take na backup vystup hybridniho goodwe, bohuzel info nemam..ale nezkousel bych to.
Ne jen Victron, i Studer. Zove se to AC-Coupling.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 11000
Mám to v kombinaci se Solaxem, pouštím v zimě, kdy běží TČ, nebo když nabíjím BEV, funguje bez problémů.
6,5kWp +3,0kWp Solax X3, 23,2kWh Li- jih, sklon 45+55 St
1,4kWp Gridfree Solarmi
2,4kWp+SITON
TČ Alpha Innotec LWD50
1,4kWp Gridfree Solarmi
2,4kWp+SITON
TČ Alpha Innotec LWD50
Mám otázočku ohľadne tejto zaujimavosti. Ak mam hybridny menič oddelený od verej ej siete galvanicky (dvojita premena AC DC) s hodnotou 3kW a pripojim tento mikromenič napriklad 1kW tak pri špičkovej výrobe by zvládla táto sieť teoreticky 4kW?
Druha otázka je ako je to v tomto systéme s prietokmi ak by som to pripojil mimo meniča priamo do siete. Na SK nám distribucia nič nedovoli do siete bez ohlásenia
Druha otázka je ako je to v tomto systéme s prietokmi ak by som to pripojil mimo meniča priamo do siete. Na SK nám distribucia nič nedovoli do siete bez ohlásenia
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9450
- Kapacita baterie [kWh]: 30
To by ale byl nástroj, jak v tichosti neškodně navýšit výkon oficiálně připojené hybridní FVE. Když bych to například rozvedl na svém příkladu realizované FVE:Youda píše: ↑čtv črc 25, 2024 6:57 pm Tohle zapojeni je overeno a funkcni, pokud je tim hybridem Victron.
Mám hybridní FVE victron připojenou k ČEZ. Ten mi povolil přetoky 10 kW. Jelikož jsem použil 3 ks MP2 48/5000 (12 kW) tak jsem mohl dát panely pouze do maximálního teoretického výkonu 10 kWp. Ve skutečnosti dávají pouze 6 kWp. Jinými slovy mám dostatečnou rezervu pro dosažení limitujících 10 kW i když by byla nulová spotřeba domácnosti. Tím pádem bych mohl koupit 3 sety z Lidlu a každý z nich připojit na jinou fázi do zasuvky (to znamená za victron měnič). Panely bych dal na jižní stěnu baráku a nastavil úhel výhodný na zimu.
Pořád nemohu pochopit, jak to že to funguje. Zase příklad:
Panely na střeše vzhledem k úhlu zapadnou v zimě sněhem. Panely z Lidlu na jižní stěně vzhledem k úhlu zapadlé sněhem nebudou. Victron měniče by měly být v klidovém stavu jelikož MPPT nedává proud a mikroměnič za měničem victron pustí proud do sítě baráku tím, že se přifázuje na ČEZ. Ten proud spotřeba domácnosti celou schramstne a nic se neděje. Ale roztaje sníh na střeše a až potom měnič victron pustí svůj proud do sítě, který je však opět přifázován na ČEZ. Nevím co znamená připojení se (přifázování), ale z diskusí jsem pochopil, že o něco navýší něco co poskytuje ČEZ. Jenže totéž před ním udělal mikroměnič. Jakto že se to nepobije ? Budou tam dvě různě navýšené hodnoty něčeho.
Hybridní fotovoltaika 3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/70, Cerbo GX, Victron EV Charging station na AC out, Wattrouter+900l akmum.nádrž, realizoval MM Craft s.r.o. Ing.Miroslav Matis
Takovyto AC coupling s hybridem ma smysl jen tehdy, pokud je pozadovano pridani panelu a ZAROVEN zvyseni AC vykonu FVE na nektere z fazi.
Je-li cilem pouze pridat panely, tak je lepsi pripojit je na stavajici MPPT, pripadne doplnit panely a k nim i novy MPPT regl. Cemuz se rika....DC coupling.
Je-li cilem pouze pridat panely, tak je lepsi pripojit je na stavajici MPPT, pripadne doplnit panely a k nim i novy MPPT regl. Cemuz se rika....DC coupling.
Ano. Toto je presne pripad, kdy AC coupling dava smysl - navyseni AC vykonu.Tiimsvk píše: ↑pát črc 26, 2024 6:29 am Mám otázočku ohľadne tejto zaujimavosti. Ak mam hybridny menič oddelený od verej ej siete galvanicky (dvojita premena AC DC) s hodnotou 3kW a pripojim tento mikromenič napriklad 1kW tak pri špičkovej výrobe by zvládla táto sieť teoreticky 4kW?
Pres dvojitou konverzi pretoky zpet do DS nebudou.
Pokud se ale mikromenic pripoji primo do DS, pretoky delat bude a to cely den.
Jen bych si overil, ze ten 3kW hybrid zvladne mit na svem vystupu onen mikrenic aniz by shorel. Jak jsem psal, u Victrona to funguje. Jak psali kolegove, funguje to i s jinymi. Ale jestli to funguje se vsemi, vcetne napriklad Axpert King, to tady zatim nikdo nepotvrdil.
A může to s nějakým hybridem nefungovat?Youda píše: ↑pát črc 26, 2024 5:26 pm Jen bych si overil, ze ten 3kW hybrid zvladne mit na svem vystupu onen mikrenic aniz by shorel. Jak jsem psal, u Victrona to funguje. Jak psali kolegove, funguje to i s jinymi. Ale jestli to funguje se vsemi, vcetne napriklad Axpert King, to tady zatim nikdo nepotvrdil.
Přece hybrid je dělaný na to, aby jel paralelně se sítí. A ten mikroměnič zde prostě bude fungovat jako část sítě.
Takže hybrid se bude snažit omezovat dodávaný výkon tak, aby se dostal na svém měřáku na nulu nebo na nastavený povolený přetok.
A pokud to nedokáže a bude tam stále přebytek, tak prostě přestane dodávat, pokrčí rameny a asi si řekne "tak si dělejte co chcete, já jsem se snažil a víc už neumím".
Je rozdíl, jestli mikroměnič připojíš na AC IN, nebo na backup výstup střídače.Mex píše: ↑pát črc 26, 2024 6:15 pm A může to s nějakým hybridem nefungovat?
Přece hybrid je dělaný na to, aby jel paralelně se sítí. A ten mikroměnič zde prostě bude fungovat jako část sítě.
Takže hybrid se bude snažit omezovat dodávaný výkon tak, aby se dostal na svém měřáku na nulu nebo na nastavený povolený přetok.
A pokud to nedokáže a bude tam stále přebytek, tak prostě přestane dodávat, pokrčí rameny a asi si řekne "tak si dělejte co chcete, já jsem se snažil a víc už neumím".
Mex,
Problem je hlavne v tom, ze lidi obcas rikaji hybrid i tomu, co hybrid ve skutecnosti neni. A tam to blafnout muze, bude-li to na vystupu takoveho stridace.
Pokud bude mikroinvertor pripojen primo do DS, paralelne s hybridem, tak tam to samozrejme bude chodit vzdycky.
Presne jak pise vk_1: je rozdil, kam presne se to pripoji.
Problem je hlavne v tom, ze lidi obcas rikaji hybrid i tomu, co hybrid ve skutecnosti neni. A tam to blafnout muze, bude-li to na vystupu takoveho stridace.
Pokud bude mikroinvertor pripojen primo do DS, paralelne s hybridem, tak tam to samozrejme bude chodit vzdycky.
Presne jak pise vk_1: je rozdil, kam presne se to pripoji.
Jasně, kdyby to připojil třeba na Ethernet nebo RS485 tak to fungovat nebude.
Píšu, že mikroměnič i ten hybrid bude připojený paralelně se sítí.
Backup výstup není paralelně se sítí, ten je (a musí být) od sítě oddělený.

Píšu, že mikroměnič i ten hybrid bude připojený paralelně se sítí.
Backup výstup není paralelně se sítí, ten je (a musí být) od sítě oddělený.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 11000
Mám to mimo Solaxu, jednoduše na 1 fázi rozvodů, jak píše YOUDA pár postů výše.
6,5kWp +3,0kWp Solax X3, 23,2kWh Li- jih, sklon 45+55 St
1,4kWp Gridfree Solarmi
2,4kWp+SITON
TČ Alpha Innotec LWD50
1,4kWp Gridfree Solarmi
2,4kWp+SITON
TČ Alpha Innotec LWD50
Vyskusat sa mi to neda nevlastnim mikromenic. Ale mam doma Effektu ax p1 3000 24 prebaleny axpert mksYouda píše: ↑pát črc 26, 2024 5:26 pmAno. Toto je presne pripad, kdy AC coupling dava smysl - navyseni AC vykonu.Tiimsvk píše: ↑pát črc 26, 2024 6:29 am Mám otázočku ohľadne tejto zaujimavosti. Ak mam hybridny menič oddelený od verej ej siete galvanicky (dvojita premena AC DC) s hodnotou 3kW a pripojim tento mikromenič napriklad 1kW tak pri špičkovej výrobe by zvládla táto sieť teoreticky 4kW?
Pres dvojitou konverzi pretoky zpet do DS nebudou.
Pokud se ale mikromenic pripoji primo do DS, pretoky delat bude a to cely den.
Jen bych si overil, ze ten 3kW hybrid zvladne mit na svem vystupu onen mikrenic aniz by shorel. Jak jsem psal, u Victrona to funguje. Jak psali kolegove, funguje to i s jinymi. Ale jestli to funguje se vsemi, vcetne napriklad Axpert King, to tady zatim nikdo nepotvrdil.