Vliv stínění

Odpovědět
samuels

Vliv stínění

Příspěvek od samuels »

Dobrý den,
zvažuji FVE a nedaří se mi najít relevantní aktuální informace k vlivu stínění na funkčnost FVE. Panely plánuji instalovat na jižně orientovanou střechu, kde ale v okolí domu jsou vzrostlé stromy. Část panelů (asi tak 12) jsem schopen vměstnat do východní části této jižně orientované půlky střechy, kam stín stromů nedojde či dojde jen na malou část dne v zimních měsících, zbytek pak musím do částí střechy, kde částečné stínění větvemi stromů bude v podstatě každý den - třeba jen na pár hodin, ale i v létě.
Konzultoval jsem to s několika dodavateli FVE a názory se značně liší - část mě od toho odrazovala, část se naopak tvářila, že s dnešními panely to již není takový problém - panely sice budou zcela jistě mít nižší účinnost a výroba se nebude ani blížit maximu, ale přesto systém bude fungovat a může dávat smysl. Diskutovali jsme panely AIKO Neostar 2S, které by měly mít integrované defacto optimizéry pro jednotlivé články, tj by měly vyrábět i při částečném zastínění, měly by být také efektivnější při pouhém difúzním záření.
Po konzultacích jsme se dopracovali k ideální variantě takové, že by se použilo všech 22 panelů (9,9 kWp) panely rozdělily do dvou stringů - jeden string na minimálně zastíněnou část střechy, druhý pak na ten zbytek. Panely jsou z celého toho systému dnes ta nejlevnější část, takže se nevyplatí dělat jen ten první string a i když ten druhý string bude mít výrobu podstatně nižší, stále něco udělá. Uvažuji správně?
misif
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9960
Kapacita baterie [kWh]: 10

Re: Vliv stínění

Příspěvek od misif »

Na AIKO panelech není nic extra, jsou to obyč half-cut panely s bypass diodama, jediné co mají možná navíc je marketing :-), optimizér je úplně něco jiného.

Takže za mě dát panely i do částečného stínu, ale protože je to stín od zeleně, tak určitě dát optimizéry, pokud Tigo tak určitě s CCA jednotkou, budeš mít pak přehled, kolik jaký panel kdy co vyrobil a zda-li jsou panely OK.

Co se rozdělení do stringů týče, tak optimizéry fungují tak, že skrze všechny jde stejný proud (podle nejvýkonnějšího panelu) a ostatní optimizéry přidávají do stringu napětí podle výroby panelu nad sebou, představ si to jako vícečlánkovou baterii, kde každý článek má jiné napětí, takže úplně zastíněný panel přidá třeba 5V a nezastíněný 35V (Voc). Je vhodné pro většinu hybridů, aby napětí neklesalo pod 200 nebo 250V, nejlépe fungují nad 350V, to docílíš tím, že do každého stringu přidáš pár zastíněných panelů, určitě bych nedělal string často zastíněných a string plně osvícených.
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Jestli te dobre chapu, tak to by ale musel dat optimizery na uplne vsechny panely.
Mam podobnou situaci, na jeden string s 8 panely mi pri zapadu slunce postupne pada stin. Tam mam optimizery. Na druhy string se 14 panely jsem optimizery nedal. Zda se, ze to funguje. Jestli skvele nebo mene skvele asi nepoznam.
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

Zvolit zcela jiný typ FVE. Akumulátor 48V, napětí stringu 80-100V tedy 2 panely v sérii a ty stringy uspořádat tak aby byly pokud možno současně zastíněné panely ve stringu. A jiný string nezastíněný. To co bys dal do optimizérů dáš do mědi, ale spolehlivost bude řádově někde jinde (méně kurvítek).
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

brumlaj píše: pát črc 26, 2024 3:04 pm Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
To je snad porvé co rozumím Tvému textu a mohu s ním souhlasit.
A co jít ještě níž? Na 24V. Čím menší panel, tím lepší výrobní prostor po zastínění, pokuď má alespoň ty tři diody. 31,5V je akorát na 24V nabíjení baterky a běžný měnič vezme i 29V. Všechny panely do paralelu a není zapotřebí nějaký "žravý" MPPT čí optimizér.

A kdyby přece jenom někdo něco vymýšlel "pintlich", tak na panel 50V/550W jsem použil tenhle buchar.
https://www.aliexpress.com/item/1005006 ... ry_from%3A
Testován zkrat na výstupu a prošel na jeden tento panel v souvislých testech zkratu na chvalitebnou. Na výbornou neprošel protože několikrát zamrzl, a musel jsem odpojit panel od přívodu aby se proces obnovil. Konverze 50V na 32V. Ztráty naprázdno 3Watt.
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
Mex

Příspěvek od Mex »

Já na optimizéry celkem věřím. Ale jen v řízeném nasazení, tedy s jednotkami CCA+TAP.
Sice zázrak to není a nedokáží všechno, ale dost toho výkonu zachrání. Do nějakých tuším 25% poklesu výkonu proti nezastíněnému panelu tak, že ostatní panely nijak neomezí.

A co je příjemné (ale jen v tom řízeném nasazení) je dobrá diagnostika na úroveň každého panelu. Takže je tam pěkně vidět kolik toho ten panel dodal, a kolik z toho optimizér zachránil.
Takže se dá celkem dobře usoudit, jestli daný panel na tom místě má vůbec smysl provozovat nebo ne.
A současně to funguje jako systém včasného varování, pokud by nějaký panel začal mít problémy.

Proti ceně panelů jsou ty optimizéry sice dost korun navíc. Ale zase v ceně celé FVE už to není tolik.
A pokud mě optimizéry stojí 5% ceny FVE navíc, ale zajistí 10% energie navíc, tak je to dobrý byznys.

Navíc mají nezanedbatelný přínos i v bezpečnosti (funkce Rapid Shutdown, opět jen v řízeném nasazení).

Jinak nebyl by lepší postup vzít do ruky pořádnou pilu?
Pokud to jsou stromy souseda, tak na tajňáka v noci. ;-)
Odpovědět

Zpět na „Panely“