Přepanelování Tristar TS MPPT 60

Odpovědět
vata

Přepanelování Tristar TS MPPT 60

Příspěvek od vata »

Zdravím,

stále jedu na 12V, ale už se připravuju na přechod na vyšší systémové napětí. Mám dva kousky těchto starších regulátorů, oba nabíjí jedinou LiFe 750Ah baterku, každý má vlastní pole. Jeden z nich bych potřebovala ještě před přechodem na vyšší napětí baterií připojit na větší pole cca 2000Wp / 75Voc, což je už hodně přepanelované. Mírně přepanelované (zhruba o 15%) to mám už teď, regulátory prostě nahlásí varování current limiting a žádný problém, jedou si s tímhle varováním v klidu na své výkonové hranici 60A tak, že sníží zatížení pole (zvýší napětí). Myslíte, že to můžu dočasně přepanelovat i takhle brutálně (skoro 3x)?
kybos
Výkon panelů v FVE [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Re: Přepanelování Tristar TS MPPT 60

Příspěvek od kybos »

60 A není hranice výkonu, ale hranice maximálního proudu, která platí pro všechna přípustná výstupní napětí Tristaru. Provozuji Tristar MPPT 60A s polem 3200 Wp již mnoho let, má přeneseno již bezmála 30 MWh. Při připojení 2 kWp tedy k výkonovému přetížení nedojde a limit proudu by si měl Tristar uhlídat na hodnotě 60 A bez ohledu na výstupní napětí. Problém by mohl nastat, kdyby bylo FV pole konfigurováno tak, že by hodnota Isc překračovala hodnotu 48 A. Pak by bylo riziko, že Tristar limitní hodnotu proudu neuhlídá, protože to spínací prvky nezvládnou. Manuál uvádí: "TS-MPPT-60: 48 amps Isc @ STC"
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + nabíječka 4 x 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
vata

Re: Přepanelování Tristar TS MPPT 60

Příspěvek od vata »

Díky za odpověď - na tu specifikaci max. proudu PV jsem zapomněla. 48A tam nebude - cca o třetinu méně.
Mezitím mi odepsali i přímo z Morningstaru, maník napsal, že problém bude v teplu, pokud bude regulátor hodně času v režimu omezování proudu. Na to já, že aktuálně, pokud tedy svítí, mají regy chvilkově kolem 50 stupňů na chladiči právě v režimu curr. limit - což mi tedy nepřišlo nijak extrémní - poslala jsem jim nějaká data. Ale jim to připadá moc a píšou, že při takhle masivním přepanelování by to hřálo ještě víc a že by kvůli tomu degradovaly komponenty.
No tak si dám pokoj, až postavím to velké pole, pár panelů odpojím, a celé to nahodím až s vyšším napětí baterek. No a taky trochu poladím odvětrávání skříně. Už mi to tam zarůstá pavučinama :)
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“