Zdravím,
Mám doma řešené vytápění přes 1000lit. akumulační nádrž, která je natápěná buď pevnými palivy nebo plynovým kotlem. Navíc je v ní 3f elektrická spirála, kam posílám přetoky.
Jde mi o to, že v těchto mezidobích, kdy je potřeba přitápět (jaro,podzim) pálím přetoky v odporové sirále 1:1, ale kdyby šlo nějak elegantně zapojit tepelné čerpadlo, nebo venkovní jednotku klimatizace do akumulační nádoby, mohl bych přetoky spálit třeba 1:3 a více využít energii.
Nemáte někdo s tímto zkušenosti?
Moc se mi nechce dávat klimatizaci do pokojů pro topení, abych nevířil prach kvůli alergiím a tak...
Raději bych právě využil tu stávající akumulačku, protože ta už je docela složitě řízena pro 2 zdroje tepla. Navíc z akumulačky je přea výměník i natápěn 300lit. bojler, ve kterém mám druhou 3f patronu na přetoky.
Díky za nápady...
Doplnění tepelného čerpadla k akumulační nádrži
Doplnění tepelného čerpadla k akumulační nádrži
Solárník začátečník
Elektrárna 9,9 kWp, Goodwe GW10K-ET, baterie Dyness HV 17,8 kWh
Východ: 7x450 = 3 150 W
Jih: 8x450 = 3 600 W
Západ: 7x450 = 3 150 W
-
Atman
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 16100
- Kapacita baterie [kWh]: 43
Re: Doplnění tepelného čerpadla k akumulační nádrži
Ak máš tuhé palivo, plynový kotol a špirálu na prebytky, je tepelko už iba vyhodené peniaze.
spolu 16,1kWp - JVV 2,2kWp 45°, JJZ 4,9kWp 55°, JJZ 4,4kWp 24°, nové: bifaciálna pergola 4,6 kWp 9°
Victron Easysolar 5kW + 2x Epever Ipower plus 5kW
MPPT Victron 150/35, 2xSmartsolar 250/85.
43 kWh Lifepo4 3x16x280AH
Victron Easysolar 5kW + 2x Epever Ipower plus 5kW
MPPT Victron 150/35, 2xSmartsolar 250/85.
43 kWh Lifepo4 3x16x280AH
Myslel jsem to z toho důvodu, abych nepálil přetoky ve spirále 1:1, ale v tepelku 1:3 a tím topil na podzim a na jaře méně v kotlích.
Solárník začátečník
Myšlenka správná, monoblok je nevýhodný, že bude nemrznoucí kapalina v celém systému nebo další výměník.
Lepší by bylo Split, ale ty bývají dražší. Někdo vezme klimatizaci, nižší vnitřní jednotky výměník a čerpadlo, a nějak obelhat že tak není vnitřní jednotka. Někde je fórum kolem těch předělávek, tzb? Elektrika?
Není v té Aku nevyužitý šnek pro termiku? To by bylo ideální.
Lepší by bylo Split, ale ty bývají dražší. Někdo vezme klimatizaci, nižší vnitřní jednotky výměník a čerpadlo, a nějak obelhat že tak není vnitřní jednotka. Někde je fórum kolem těch předělávek, tzb? Elektrika?
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 5x80P14S = 5600Cells 18650 (~900Ah/47kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
Čoveče, já to tak mám. V době, kdy jsem aku pořizoval, tak termika bylo jedinné, co jsem znal a chtěl jsem tím přitápět. Pak jsem začal koukat na FVE a bylo mi jasné, že by to byla šlápota vedle. S tím monoblokem jsem si říkal super, konečně si můžu obhájit tu invesici navíc (+ díky tomu i menší akumulační prostor)...josse píše: ↑ned zář 22, 2024 10:07 am Myšlenka správná, monoblok je nevýhodný, že bude nemrznoucí kapalina v celém systému nebo další výměník.
Nicméně ho nakonec zapojuji paralelně ke kotli na tuhá paliva s tím, že obětuju trochu energie, kterou si to tepelko bere na výhřev, aby nezamrzlo. Uvidím po sezóně, kolik to bude, třeba to ještě zvážím, ale momentální důvody, proč nakonec na přímo a ne přes šnek jsou asi tři:
1) Výstup ohřívaný na 50 stupňů jde rovnou do horní části nádrže, každá kWh tak může být využita. Podobně to mám s patronama, kdy nejdřív nahřívám bojler a pak až AKU. 4kWh v bojleru stačí, ale v AKU to ani nepoznám, natož aby seplo čerpadlo na ohřev bojleru. Je jasné, že ty kWh bych neztratil, ale musel bych to dohřívat a topit v kotli i v době, kdy bych nemusel.
2) Kdybych s tím chtěl náhodou chladit, tak musím řešit další výměník, takhle ho stačí zapojit přímo na otopnou soustavu.
3) Pro mě jednodušší instalace. Nemám prakticky žádný vercajk a nechtělo se mi řešit nemrzku s expanzkou.
3 x MPII 48-5000, 1x Deye sun-10k-sg04lp3, 57,3 kWh (4xSeplos Mason 280), 13,53 kWp JJZ
6x365Wp Longi, 12x445Wp Jinko, 3x180Wp PvEnterprise, 12x455Wp Ulica
Leaf 2014, 312tis km
6x365Wp Longi, 12x445Wp Jinko, 3x180Wp PvEnterprise, 12x455Wp Ulica
Leaf 2014, 312tis km
V akumulačce nemám žádný volný šnek. Musel bych ohřívat napřímo topnou vodu.
Solárník začátečník
Jde o to si udělat kalkulaci - jaká investice se vyplatí s nějakou rozumnou návratností. Pokud bych bral úplně nejlevnější řešení, tak klima split, z vnitřní jednotky použít desku a použít nějaký simulátor otáček vnitřního ventilátoru. Nebo celou vnitřní jednotku pověsit a pouze vytáhnout čidla teplot a dát je na AKU. Problém je nemožnost jednoduše řídit příkon/výkon, ale některé značky mají integrace do HA, s možností nějaké regulace teplot - nezkoušel jsem.
Nebo lepší, ale dražší řešení - použít Sinclair ASGE venkovní jednotku a převodník SCMI a řídit příkon/výkon přes 0-10V podle FV - předpokládá se integrace vlastního nadřazeného řízení výkonu.
V obou případech lze použít výměník chladivo/voda - typicky SWEP, nebo trochu hardcore řešení - vyrobit si vlastní výměník z namotané CU trubky přes přírubu přímo do AKU - nezkoušel jsem, nemám AKU.
Pak samozřejmě plnotučné řešení - tam mohl být výhodný výprodej TČ (ukončený) od woltairu. Jinak ceny 50t+ se asi v tomto případě nevyplatí.
V případě ASGE doporučuji nákup přes "spřátelenou registrovanou firmu" - VO ceny jsou poloviční proti MO.
Osobně bych na vytěžování volil vzduch/vzduch - nejjednodušší řešení, které navíc umožňuje letní klimatizování. O možném víření prachu slyším poprvé - vnitřní jednotky mám standardně pod stropem, nevím, co by tam měly vířit.
Nebo lepší, ale dražší řešení - použít Sinclair ASGE venkovní jednotku a převodník SCMI a řídit příkon/výkon přes 0-10V podle FV - předpokládá se integrace vlastního nadřazeného řízení výkonu.
V obou případech lze použít výměník chladivo/voda - typicky SWEP, nebo trochu hardcore řešení - vyrobit si vlastní výměník z namotané CU trubky přes přírubu přímo do AKU - nezkoušel jsem, nemám AKU.
Pak samozřejmě plnotučné řešení - tam mohl být výhodný výprodej TČ (ukončený) od woltairu. Jinak ceny 50t+ se asi v tomto případě nevyplatí.
V případě ASGE doporučuji nákup přes "spřátelenou registrovanou firmu" - VO ceny jsou poloviční proti MO.
Osobně bych na vytěžování volil vzduch/vzduch - nejjednodušší řešení, které navíc umožňuje letní klimatizování. O možném víření prachu slyším poprvé - vnitřní jednotky mám standardně pod stropem, nevím, co by tam měly vířit.