Solax - vybíjení baterie na 5%

Odpovědět
mat

Solax - vybíjení baterie na 5%

Příspěvek od mat »

Solax X3 - hybrid G4 10 kW. Aktuální FW.
Jeden den, kdy bylo málo slunce, kryly spotřebu panely a síť. Baterie byla na deseti procentech (nastavené minimum). Od zhruba 13:15 do 13:30 se ale najednou vybila na pět procent. Potom se zase dobila na správných minimálních deset procent. Zřejmě ze sítě. Někdy ve tři hodiny se na chvíli trochu vyčasilo a baterie se dostala na čtrnáct procent. Dál se chovala normálně. Při slunci se dobíjela, při dešti se vybíjela do deseti procent. Za pár dní se ale opět od 18:43 do 18:59 vybila na pět procent a hned do 19:56 se zpět nabila na deset procent. Všude se uvádí, že se nemá vybíjet pod deset procent. Proč se tedy dostala na pět procent? Nastavené minimum je těch deset.
Vybití baterie na pět procent se opakovalo ještě 15. 9., 4. 10. a 6. 10. Snažil jsem se zjistit něco o tomto problému. Vybití na tak malou hodnotu snižuje životnost baterie. Stává se to prý v zimě, kdy se delší dobu (několik týdnů) baterie nenabije na 100% a tím se nebalancuje. V tomto případě to tím být nemůže. Baterie se před problémem nabíjela na 100% téměř každý den a bez slunce bylo maximálně několik dní.
ClonyXXL

Re: Solax - vybíjení baterie na 5%

Příspěvek od ClonyXXL »

U me to lonskou zimu fungovalo tak, ze vybijeni baterie skoncilo na nastavenych 10%. Pokud stale nesvitilo, samovybijenim se baterie dostala postupne na 7% a vzapeti se ze site dobila na 10%. Takze OK.
Pak jsem ale rozsiril bateriove uloziste. Pri nabiti na 100% se vse tvarilo ze je to OK, ale pri vybijeni to melo treba 23% a najednou to melo 12% a za chvili 10%.
Na vine bylo spatne vybalancovani baterii (ano -prestoze byly baterie nekolikrat nabite na 100%).
Vysvetluju si to tak, ze nektera baterie proste vyhlasi 100% a nabijeni (a balancovani) skonci v nespravny okamzik, prestoze jina baterie tech 100% proste nema.
Pri vybijeni se to pak tvari relativne ze je vse ok, ale najednou je jedna baterie na 10%, vyhlasi ze je vybita a druha pak pada 2x rychlej, protoze spotrebu taha sama.
Resil to muj dodavatel nakonec tak, ze vsechny baterie rozpojil a kazdou zvlast dobijel nejakou specialni nabijeckou, kde se srovnavaly jednotlive clanky na 100% dobiti. Trvalo to skoro cely den. Po opetovnem zapojeni vsech baterií k menicum (mam dva) konecne vsechny baterie "padaly soucasne"- maximalni rozdil v bateriich co jsem videl byly 2%.
Pry to tak muze vydrzet treba jen rok a pak se to postupne zase rozhodi a muze se cela situace opakovat. Tak ocekavam, co bude letos ...
Takze v zaveru mam pocit, ze to "balancovani" neni zdaleka tak dobre jak by melo byt (nebo jak by si clovek predstavoval).

Ve tvem pripade mi to prave pripomina prave tento stav. Kolik baterii mas v systemu? A menic predpokladam ze mas jeden.
mat

Příspěvek od mat »

Měnič jeden a baterie dvě. Vše montováno najednou v únoru. Baterie se vybije najednou z 10 na 5% během patnácti minut. Pořád nejsem spokojený a montážní firma se moc nesnaží. Jak už jsem tady psal v jiném příspěvku, největší problém mám s tím, že spotřeba podle ČEZu je i při přebytku slunce 3kWh za den a podle Solaxu 0,2kWh. Divné je i to, že od spuštění FV mně jdou hodiny řízené sítí za měsíc o hodinu dopředu. Nedávno jsem něco dělal ve vedlejší místnosti a slyšel jsem, že ve střídači něco zacvakalo. Šel jsem se podívat a blikala modrá kontrolka, výkon byl 0W, baterie 34% a svítilo Checking. Výkon panelů byl před výpadkem 600W a v domě nebyl puštěný žádný spotřebič s vyšším příkonem. Po pěti minutách střídač naskočil. A k tomu teď to vybíjení na 5%. Už mě připadá, že je střídač vadný. Ale jak přesvědčit dodavatele?
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

S tim vsim ti neumim poradit. Montazni firma - hm, problem. Nejspis sami nevi co s tim. Odkud jsi (kdyby jsi byl nahodou blizko ode mne, mozna bych zkusil pozadat svoji montazni firmu, ale to vis .... cizi zakazka atd).
Mozna je tam jen spatne nastaveny nejaky parametr.
Ani u dvou baterií neni jistota ze muzou byt rozhozene jednotlive clanky v baterii (nebo obou).
Pokud mas obavy s temi 5%, zkus nastavit minimalni SoC na 20% a sleduj jak se to bude chovat. Hlavne teda moment, kdy se to blizi k tem 20%. Treba od 30.
mat

Příspěvek od mat »

Děkuji za nabídku pomoci, ale musím k něčemu dotlačit montážní firmu. Myslím, že vydělali dost peněz a měli by se trochu snažit. O vysoké spotřebě jsem jim říkal už někdy v dubnu. Dodnes se ani nepřišel podívat technik. Pořád si jenom dopisujeme. Teď, když se přidal problém s vybíjením, jim nedám pokoj. O tom, že můžu nastavit minimální vybití na větší hodnotu, také psali. Je ale škoda využívat třeba o 1kWh méně ukládání energie. Na to jsou baterky drahé. Jinak jsem z K. Varů.
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Tak Vary jsou stejne uplne na opacnem konci republiky.
Ale ja nerikal ze to tak mas provozovat. Jen zjistit jak se to chova. Budes mit dalsi argument potvrzeny.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“