Momo píše: ↑úte říj 08, 2024 8:07 pm
Ten bojler spínáte jednoduše ON/OFF.
Můžu se zeptat na všechny paramtery, podle kterých ho zapínáte?
---------
Já bojler provozuju snad dostatečně chytře:
- kombinovaný nepřímotopný plyn + elektro
- plyn POUZE jako záloha (když se neohřeje elektrikou, je na termostatu plynového kotle 17:00-18:00 požadavek na nahřátí na 40 °C)
- elektřina 3x 1,33 kW, ale zjistil jsem, že stačí 1x 1,33 kW, tak to používám, uměl bych i menší příkony a vybrat podle výroby
- pouze z vlastní elektřiny, plyn kupuju za 2,20 Kč/kWh, elektriku prodávám za 2,00 a kupuju za 6,00 (tohle nevím přesně, ani mě to nezajímá, kupuju málo), z toho je zřejmé, že trvalé topení elektřinou se nevyplácí
Zapínání bojleru dělám podle kombinace podmínek, které můžu měnit:
- režim - tvrdě zapnuto / tvrdě vypnuto / automatika
- automatika podle:
- SOC (zapínací a vypínací SOC)
- teplota bojeru (zapínací a vypínací teplota)
- přebytek výkonu (zapínací a vypínací výkon)
Spot teď nemám, předpověď počasí neřeším, umím to řešit SOC. Okna použití vody neřeším, máme to jednoduché.
Důležité pro mě je, že tu vodu prostě nutně nepotřebuju nahřát elektrikou.
Dobrý den,
omlouvám se, že nebudu zacházet do úplných detailů, snad z pochopitelných důvodů, ale aspoň obecná pozorování - to znamená, že elektřinu, kterou vytopíte bojler, neprodáte, a to Vás stojí 2 Kč/kWh. Chcete tedy topit bojler jen tolik, kolik spotřebováváte plus určitá rezerva na nečekané odběry vody. Co se počasí týče, někdy by se Vám mohlo vyplatit natopit bojler na vysokou teplotu i za cenu tepelných ztrát a vydržet s touto akumulací třeba dva dny po sobě. Například kdyby dnes mělo být slunečno a zítra zataženo - zkusíte se dnes připravit a zítřek "přečkat". Ten SOC myslíte asi state-of-charge baterie, ne state-of-charge bojleru, že ano? Pak tedy ještě vstupuje do optimalizace amortizační cena baterie za uloženou kWh, to bývá od 0.5 do 2 Kč/kWh (záleží na mnoha faktorech a i náhledu uživatele), a také round-trip efektivita uložení energie (mezi 64 % a 95 %, opět záleží). Na druhou stranu, baterie drží energii relativně dobře a dlouho, může se někdy vyplatit uložit do baterie místo do bojleru. Dále řešíme optimální náběhy, když odjedete třeba na víkend, nebo na delší dobu na dovolenou, tak aby se optimálně připravila teplota v bojleru na návrat, ale netopilo se při dovolené. Přes den pak máte určitý profil spotřeby mimo večerní či ranní sprchu, tam není potřeba tak vysoká teplota, ale zase to nemůže být jen 30 stupňů, s tím také počítáme. Nakonec zmíním HDO, nejčastěji jsou bojlery při "denním proudu" nedostupné, a na to se musíme také včas připravit. Všechno to optimalizujeme MPC algoritmem, který zohledňuje mezní povolené teploty bojleru a hledá ideální kompromis, kdy zatopit, aby uživatel měl teplou vodu vždy, když potřebuje, je to docela komplexní úloha. Vaše řešení je už takto dost chytré. Máte výhodu, že máte přímo měřenou teplotu bojleru a aktuální přebytek výkonu, tohle naše aplikace snadno získat nemůže a musíme to řešit virtuálními senzory a long-lasting zpětnou vazbou. I tak to v testech zatím dopadá velmi dobře, jak jsem psal dříve. Ceny výkupu máte na dnešní dobu nastavené pěkně podle mého názoru - mně na SPOTu vychází výkup za poslední rok v průměru právě 2 Kč/kWh.