rád bych rozvedl diskuzi, jak u velké ostrovní FVE řídit vytěžování.
Můj současný stav: AN 6m3 s 5x4,5kW + 1x3kW patrony, ostrovní FVE 20kWp plus, 6ks XTM, (DC i AC vazba), BAT 64kWh, aktuálně vytěžování GBO aku pro bojler, monitoring HA.
Nějak se mě už nelíbí používání GBO, hlavně jeho další drátování pro další kaskády, protože u ostrovního provozu LF měniče u fázového řízení docela vrčí, nemám možnost řídit přes SOC baterky, omezený počet výstupů, nemám možnost různé strategie podle fází apod.
Prostě a jednoduše, u takhle velké instalace už bych rád zkusil diskrétní kaskádové řízení. Tak nějak si myslím, že to je pro systém menší zlo než fázové řízení.
Už jsem udělal první pokusy s modbus IO modulem https://vi.aliexpress.com/item/10050072 ... pt=glo2vnm, který je levný a jde ho snadno řídit z HA. V HA mám k dispozici data z BMS (vzorkování cca. 1s), modbus hodnoty z AC vazby (taky cca. 1s), hodnoty ze Studeru se vzorkováním cca. 6s a hodnoty z Shelly Pro 3m (sedí na výstupu všech Studer XTM) s cca. 1s vzorkováním.
Otázka tedy zní, jestli je možné po modbusu RTU spínat DO piny tak, aby docházelo absolutně přesně v jedné periodě k sepnutí a rozepnutí SSR v nějaké logické kaskádě (samozřejmě, pokud by se použil IO modul DO bez relátka). To celé řídit nějak rozumně rychle, přetížení měničů hlídat třeba v 2s smyčce, přidávání zátěže podstatně pomaleji, ubírání zátěže o něco rychleji než přidávání.
Napadá mě logika něco jako
000 - 0,00kW
001 - 0,50kW
010 - 0,75kW
011 - 1,25kW
100 - 1,50kW
101 - 2,00kW
110 - 2,25kW
111 - 3,00kW
apod. a nějak to napasovat na zapojení, které zde zveřejnil Kamils (v jeho případě místo 1,5kW to je 2kW těleso)
Díky za to Kamils, zajímavé zapojení kaskády.
Zdá se mě, že přidáním dalších 2 SSR by šlo navýšit výkon na 4,5kW/patronu.
V mém případě si myslím, že s 2ks XTM na fázi by o tom systém ani nevěděl. Přejít na systém řízený z HA mě dává smysl i proto, že snad již brzy zkusím nějaké TČ. To by u GBO při kombinaci TČ + mnoho kaskád topidel šlo jen kostrbatě.
Ještě doplním, že pro bezpečnost bych pro hlavní stykač pro balast použil vyrážecí cívku, která by byla ovládaná z BMS a napájená přímo z 48V baterie. Takové řešení mám použité i u měniče AC vazby.
Ještě lepší by bylo to naprogramovat do nějakého PLC (který by si přes MQTT bral data z HA), to je už ale nad moje síly.
Co vy na to?
Nebo nemáte nějaký tip na IO modul s více DO, který by byl metalické linkce (asi nejlépe TCP/IP), abych to neobcházel přes modbus? Samozřejmě za rozumný peníz.