Časy spínání NT po výměně elektroměru a HDO
Časy spínání NT po výměně elektroměru a HDO
Dobrý den,
po instalaci FVE a Batteryboxu Queen 3F od ČEZu samozřejmě došlo i na výměnu elektroměru a nového HDO.
Mám v domě toto viewtopic.php?p=39554#p39554 - tarif D25D Akumulace 8.
Moje původní časy spínání nočního proudu byly dle povelu č. A1B6DP5 a kódu 185, což bylo rozdělené na 3 úseky včetně odpoledních hodin.
Technik z ČEZ Distribuce mě při výměně řekl, že HDO už nově nebude spínat noční proud, a že se o spínání stará nový chytrý elektroměr S34U18.
A bez mého vědomí tam nastavili kód AKU8V4, což ale znamená čas NT pouze 22:00 - 06:00.
Takže odpoledne a večer máme studenou vodu v boilerech, protože se začně ohřívat voda až ve 22:00 a reálně je teplá až ve 23:00.
Mám pocit, že tohle někdo, v kombinaci s tarifem D25D, nedomyslel. Měli se mě alespoň předem zeptat.
Požádal jsem tedy o změnu na ty původní časy, ale to bylo zamítnuto, že změna je možná pouze na druhý povel AKU8V5, což znamená:
01:00–06:00 a 18:00–21:00.
Což je tedy pro mě o trochu lepší varianta.
Nicméně stejně nerozumím tomu, proč starý hloupý elektroměr a HDO umožňoval i odpolední noční proud a nový "chytrý" elektroměr s anténkou to neumožňuje?
A ještě při změně na AKU8V5 musí zase přijít technik do domu a udělat to ručně. Čekal bych, že to půjde na dálku.
Navíc při původním nastavení, kdy běžel noční proud odpoledne, tak FVE mě topilo přímo do boilerů. A teď to jde pouze večer z baterky, což zbytečně baterku cykluje.
To původní nastavení A1B6DP5 kod 185 bylo prostě lepší a nevím, proč to nejde přepnout zpět? Nikam jsem se přece z pohledu Distributora neodstěhoval.
Starý povel A1B6DP5 kod 185 mě vyhovoval lépe.
Po-Pá 8 hodin to bylo takto:
0:40 - 5:10
13:50 - 15:50
20:55 - 22:25
So-Ne 8 hodin to bylo takto:
0:10 - 1:55
4:55 - 8:40
16:10 - 18:40
Děkuji.
po instalaci FVE a Batteryboxu Queen 3F od ČEZu samozřejmě došlo i na výměnu elektroměru a nového HDO.
Mám v domě toto viewtopic.php?p=39554#p39554 - tarif D25D Akumulace 8.
Moje původní časy spínání nočního proudu byly dle povelu č. A1B6DP5 a kódu 185, což bylo rozdělené na 3 úseky včetně odpoledních hodin.
Technik z ČEZ Distribuce mě při výměně řekl, že HDO už nově nebude spínat noční proud, a že se o spínání stará nový chytrý elektroměr S34U18.
A bez mého vědomí tam nastavili kód AKU8V4, což ale znamená čas NT pouze 22:00 - 06:00.
Takže odpoledne a večer máme studenou vodu v boilerech, protože se začně ohřívat voda až ve 22:00 a reálně je teplá až ve 23:00.
Mám pocit, že tohle někdo, v kombinaci s tarifem D25D, nedomyslel. Měli se mě alespoň předem zeptat.
Požádal jsem tedy o změnu na ty původní časy, ale to bylo zamítnuto, že změna je možná pouze na druhý povel AKU8V5, což znamená:
01:00–06:00 a 18:00–21:00.
Což je tedy pro mě o trochu lepší varianta.
Nicméně stejně nerozumím tomu, proč starý hloupý elektroměr a HDO umožňoval i odpolední noční proud a nový "chytrý" elektroměr s anténkou to neumožňuje?
A ještě při změně na AKU8V5 musí zase přijít technik do domu a udělat to ručně. Čekal bych, že to půjde na dálku.
Navíc při původním nastavení, kdy běžel noční proud odpoledne, tak FVE mě topilo přímo do boilerů. A teď to jde pouze večer z baterky, což zbytečně baterku cykluje.
To původní nastavení A1B6DP5 kod 185 bylo prostě lepší a nevím, proč to nejde přepnout zpět? Nikam jsem se přece z pohledu Distributora neodstěhoval.
Starý povel A1B6DP5 kod 185 mě vyhovoval lépe.
Po-Pá 8 hodin to bylo takto:
0:40 - 5:10
13:50 - 15:50
20:55 - 22:25
So-Ne 8 hodin to bylo takto:
0:10 - 1:55
4:55 - 8:40
16:10 - 18:40
Děkuji.
Re: Časy spínání NT po výměně elektroměru a HDO
A kdyz mas FVE, nevyrobi ti ani tolik, abys ohral bojler pres den?
Asi mas bojler napojeny primo jen na nocni proud. Ja si bojler pres chytrou zasuvku zapnu kdy chci, (vetsinou misto pretoků), a jelikoz pres den vyrabim, nocni proud je mi tak nejak šumafuk. Asi by pomohlo prepojit bojler.
Asi mas bojler napojeny primo jen na nocni proud. Ja si bojler pres chytrou zasuvku zapnu kdy chci, (vetsinou misto pretoků), a jelikoz pres den vyrabim, nocni proud je mi tak nejak šumafuk. Asi by pomohlo prepojit bojler.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 15000
- Kapacita baterie [kWh]: 35
- Kontaktovat uživatele:
Logiku bych v tom nehledal, prostě s průběhovým měřením jsou jiné časy spínání. Všechny varianty jsou vypsané na https://www.cezdistribuce.cz/file/edee/ ... mereni.pdf, ale co budou ochotni nastavit asi záleží čistě na nich.
Každopádně bojler přepojit tak aby se ohříval i z FVE když to dává smysl a ne pouze podle HDO.
Každopádně bojler přepojit tak aby se ohříval i z FVE když to dává smysl a ne pouze podle HDO.
Mně osobně přijde čas NT 22:00 - 06:00 super, protože v zimě to skvěle sedí na dobu, kdy jsou na spotu nejnižší ceny.
Kdo má doma baterky, není problém je v tom čase v zimě nabít a vydržet pak celý den z baterek.
Nicméně 01:00–06:00 a 18:00–21:00. je taky na spot použitelné, nejlevněji bývá 01:00 - 05:00.
Z hlediska celkové ekonomiky a ekologie nechápu, proč dávájí NT mezi 18-21, protože to je suverénně čas naprosto nejvyšší poptávky, kdy je elektřina nejdražší, a musí startovat ty nejdražší zdroje na plyn, naftu atd. Prostě státní demence. Vždyť i na ten bojler by bylo lepší to dát třeba 14-16.
Kdo má doma baterky, není problém je v tom čase v zimě nabít a vydržet pak celý den z baterek.
Nicméně 01:00–06:00 a 18:00–21:00. je taky na spot použitelné, nejlevněji bývá 01:00 - 05:00.
Z hlediska celkové ekonomiky a ekologie nechápu, proč dávájí NT mezi 18-21, protože to je suverénně čas naprosto nejvyšší poptávky, kdy je elektřina nejdražší, a musí startovat ty nejdražší zdroje na plyn, naftu atd. Prostě státní demence. Vždyť i na ten bojler by bylo lepší to dát třeba 14-16.
Děkuji vám za všechny odpovědi! I za odkaz na rozpis NT/VT.
Ano, ten hlavní boiler mám v domě na tvrdo napojený pouze na noční proud, takže to nemůžu teď řídit. Dřív se to prostě takto dělalo.
V tom rozpisu je vidět 8 variant NT, ale mě nabídli pouze 4 a 5. Předpokládám, že si to Distributor nějak prostě řídí sám dle lokace v síti.
Ano, ten hlavní boiler mám v domě na tvrdo napojený pouze na noční proud, takže to nemůžu teď řídit. Dřív se to prostě takto dělalo.
V tom rozpisu je vidět 8 variant NT, ale mě nabídli pouze 4 a 5. Předpokládám, že si to Distributor nějak prostě řídí sám dle lokace v síti.
Zajímalo, by mě, jak to máte natvrdo zapojené. To máte v technické místnosti zaplombovány od ČEZu svorky, nebo zástrčky od bojleru? Určitě ne....Dotáhnout sólo kabel, ten spínat dle libosti, přes IP relé, nebo spínané zásuvky Professor od Evy.cz, nebo z Alli....
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 8
- Kapacita baterie [kWh]: 14
Ono je to tuším v připojovacích podmínkách, že to na to HDO musíš mít napojené.
Každopádně nejjednodušší a právně nejšístší je pořídit stykač, který se dá přepnout do režimu "vždy sepnuto" a ten tam namontovat místo původního.
Přepnutí mezi HDO spínáním a sepnutím natvrdo je otázka přehození páčky...
Každopádně nejjednodušší a právně nejšístší je pořídit stykač, který se dá přepnout do režimu "vždy sepnuto" a ten tam namontovat místo původního.
Přepnutí mezi HDO spínáním a sepnutím natvrdo je otázka přehození páčky...
8kWp JJZ | GW10k-ET | Pylontech Force H2 14,2kWh
I kdyby to bylo v pripojovacich podminkach, kdyz mam FVE, je holy nesmysl abych bojler ohrival zasadne ze site az velky bratr dovoli.
Naopak bych rekl, ze vetsinu vyrobene elektriky si mas spotrebovat sam a bojler se bere jako akumulace. A jeden z nejvetsich žroutu v chalupe.
Navic do chytre zasuvky si muzu naprogramovat casy NT a kdyz FVE vyrabi, sepnu ohrev kdykoliv.
Naopak bych rekl, ze vetsinu vyrobene elektriky si mas spotrebovat sam a bojler se bere jako akumulace. A jeden z nejvetsich žroutu v chalupe.
Navic do chytre zasuvky si muzu naprogramovat casy NT a kdyz FVE vyrabi, sepnu ohrev kdykoliv.
Naposledy upravil(a) ClonyXXL dne úte lis 05, 2024 7:33 am, celkem upraveno 1 x.
Anebo tam dát paralelně druhý stykač (klidně ten s trvalým přepínáním), který ti bude plnit logickou funkci nebo (OR).
Ten může být spínaný nějakou automatikou, kterou řídí FVE nebo časovacími hodinami nebo nějakým přepínačem v domě.
Ten může být spínaný nějakou automatikou, kterou řídí FVE nebo časovacími hodinami nebo nějakým přepínačem v domě.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 8
- Kapacita baterie [kWh]: 14
Hádejte se z ČEZákem... Proto říkám, že je ideální tam dát ten stykač. Nemění to zapojení a přepnutí zvládne po ukázání i manželka...
A ČEZákovi se omluvíš, že jsi měl neočekáváně velkou spotřebu a tak sis to přepnul.
A ČEZákovi se omluvíš, že jsi měl neočekáváně velkou spotřebu a tak sis to přepnul.
8kWp JJZ | GW10k-ET | Pylontech Force H2 14,2kWh
Žádal jsem ještě jednou ČEZ Distribuci o změnu, aby mě to přepnuli na časy spínání AKU8V6, což je i odpolední NT a oni to bez udání důvodu zamítli. Že prý to při průběhovém měření nejde. A že u průběhového měření je možné pouze vybrat AKU8V4 a AKU8V5 - což jsou ale jen večerní a noční časy NT.
Naprosto to nechápu, 20 let jsem tady měl odpolední noční proud díky povelu č. A1B6DP5 a kódu 185 a teď to nejde.
Navíc ten čistě noční čas NT je prostě nevhodný pro kombinaci s fotovoltaikou, protože slunce mě nemůže topit rovnou do boileru nebo akumulaček, ale všechno běží až večer z baterky.
Nevím jestli vůbec někdo o tomhle v ČEZu přemýšlel??? Nechápu. Lze dát nějaký oficiální podnět?
Děkuji
Naprosto to nechápu, 20 let jsem tady měl odpolední noční proud díky povelu č. A1B6DP5 a kódu 185 a teď to nejde.
Navíc ten čistě noční čas NT je prostě nevhodný pro kombinaci s fotovoltaikou, protože slunce mě nemůže topit rovnou do boileru nebo akumulaček, ale všechno běží až večer z baterky.
Nevím jestli vůbec někdo o tomhle v ČEZu přemýšlel??? Nechápu. Lze dát nějaký oficiální podnět?
Děkuji
A není ten večerní a noční NT právě lepší? Teď v zimě, kdy jsme rádi, že to slunce přes den vůbec vyleze, tak mít pak večer a v noci NT a tím "šetřit"? V noci když vím, že baterky už budou vybité, a zítra svítit nebude, zapnu pračku, myčku a klidně dám povel k dobití baterie.
Jinak já mám AKU8V3.
Jinak já mám AKU8V3.
Solárník začátečník
Elektrárna 9,9 kWp, Goodwe GW10K-ET, baterie Dyness HV 17,8 kWh
Východ: 7x450 = 3 150 W
Jih: 8x450 = 3 600 W
Západ: 7x450 = 3 150 W
Zavolej si elektrikare, at ti to prepoji ve vnitrnim domovnim rozvadeci - tak jak to vyhovuje tobe. Na HDO se muzes vy...neo75 píše: ↑stř lis 06, 2024 10:26 pm Žádal jsem ještě jednou ČEZ Distribuci o změnu, aby mě to přepnuli na časy spínání AKU8V6, což je i odpolední NT a oni to bez udání důvodu zamítli. Že prý to při průběhovém měření nejde. A že u průběhového měření je možné pouze vybrat AKU8V4 a AKU8V5 - což jsou ale jen večerní a noční časy NT.
Děkuji
A do baraku ti CEZak vlezt nemuze.
A ze ti FVE netopi do bojleru? Trochu divny ne? Ktery patlal ti FVE a rozvadec zapojoval??? Vzdyt proto sis prece FVE porizoval, ne ?
Kdyz nejde hora k mohamedovi, musi jit mohamed ....
Zapojený je to správně. Mám čtvery třífázový akumulačky STIEBEL ELTRON a jeden velkej boiler a všechno je to připojený na tvrdo na noční proud. Kabely jsou ve zdi, žádný zásuvky. Takže jako uživatel s tím nic neudělám.
Pochopil jsem, že tohle je princip HDO, distributor si sám ovládá velký spotřebiče a za to mě dá výhodu nočního proudu.
A pokud tedy není ten noční proud ve dne (jakože jsem to tady v domě měl přes 20 let!!!), tak fotovoltaika prostě nemůže do boileru přímo topit, protože to je přes den vypnutý.
Už jsem psal, že tohle mě překvapilo, že mě ČEZ Distribuce dali na výběr jen z časů spínání AKU8V4 a AKU8V5 a žádný nemá odpolední noční proud.
Podle mě nikdo o tom v ČEZu nepřemýšlel a chtěl bych na to dát nějaký oficiální podnět...
Obchodník z ČEZu, který tady před instalací byl a se kterým jsem podepisoval smlouvu o instalaci FVE na klíč, tak říkal pravý opak. Že to půjde. Ale evidentně buď kecal nebo to prostě nevěděl.
Pochopil jsem, že tohle je princip HDO, distributor si sám ovládá velký spotřebiče a za to mě dá výhodu nočního proudu.
A pokud tedy není ten noční proud ve dne (jakože jsem to tady v domě měl přes 20 let!!!), tak fotovoltaika prostě nemůže do boileru přímo topit, protože to je přes den vypnutý.
Už jsem psal, že tohle mě překvapilo, že mě ČEZ Distribuce dali na výběr jen z časů spínání AKU8V4 a AKU8V5 a žádný nemá odpolední noční proud.
Podle mě nikdo o tom v ČEZu nepřemýšlel a chtěl bych na to dát nějaký oficiální podnět...
Obchodník z ČEZu, který tady před instalací byl a se kterým jsem podepisoval smlouvu o instalaci FVE na klíč, tak říkal pravý opak. Že to půjde. Ale evidentně buď kecal nebo to prostě nevěděl.
Naposledy upravil(a) neo75 dne sob lis 09, 2024 2:09 pm, celkem upraveno 1 x.
Teď řeším zase další problém. Na poprvý mě dali AKU8V4 a instalovali elektroměr S34U18.
Pak jsme se domluvili s ČEZ Dist. na změně na AKU8V5, a to řekli, že se elektroměr musí vyměnit za nový/jiný, že to nejde na dálku nastavit, ani to přehrát na místě.
Takže mě instalovali na podruhý Landis+Gyr E650, akorát teda jsem překvapený, že během hodin nočního proudu každých 15 minut VYPNE a po 10ti sekundách hned zase ZAPNE. A tohle se děje každou čtvrthodinu!!!
Je tohle normální?
Vzhledem k tomu, že to přepnutí je docela hlučná rána, která je slyšet z chodby po domě, tak jsme v noci nespali.
Ten původní S34U18 tohle nedělal. Prostě 2x denně zapnul a 2x denně vypnul dle rozpisu a hotovo.
Nechápu.
Psal jsem reklamaci na ČEZ, zatím bez reakce.
Pak jsme se domluvili s ČEZ Dist. na změně na AKU8V5, a to řekli, že se elektroměr musí vyměnit za nový/jiný, že to nejde na dálku nastavit, ani to přehrát na místě.
Takže mě instalovali na podruhý Landis+Gyr E650, akorát teda jsem překvapený, že během hodin nočního proudu každých 15 minut VYPNE a po 10ti sekundách hned zase ZAPNE. A tohle se děje každou čtvrthodinu!!!
Je tohle normální?
Vzhledem k tomu, že to přepnutí je docela hlučná rána, která je slyšet z chodby po domě, tak jsme v noci nespali.
Ten původní S34U18 tohle nedělal. Prostě 2x denně zapnul a 2x denně vypnul dle rozpisu a hotovo.
Nechápu.
Psal jsem reklamaci na ČEZ, zatím bez reakce.
- pave69
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Ten drát ve zdi vede do domovního rozvaděče k jističi. Dělá se to tak, že se do rozvaděče k jističům (nejde o rozvaděč s elektroměrem!) přidá stykač, který je spínaný jednak HDO a taky signálem od střídače, že je přebytek proudu z FV. Inteligentní elektrikář by to měl být schopen udělat. Lidi z ČEZ to dělat nebudou, protože by si s*ali do vlastního hnízda. Minimálně na bojler by se to mělo udělat, jinak je toneo75 píše: ↑sob lis 09, 2024 1:43 pm Zapojený je to správně. Mám čtvery třífázový akumulačky STIEBEL ELTRON a jeden velkej boiler a všechno je to připojený na tvrdo na noční proud. Kabely jsou ve zdi, žádný zásuvky. Takže jako uživatel s tím nic neudělám.

Anebo wattrouter nebo greenbono. Když má takhle více spotřebičů, šlo by pěkně jeden po druhém spínat podle přetoků. Jsou asi jednofázové a když je jich tolik, tak by to šlo hezky vytěžovat. Akorát nevím jaké jsou ty akumulačky, jestli nejsou už moc chytré a přežily by spínání přes ssr relé.
Solárník začátečník
Vidím absenci v osvětě na SSR. Ve školách se to asi neučí, nebo co, a nenajde se žádná firma co dováží předražený relátka a prodává je u nás ještě dráž a seznamuje potenciální kupce s reálným využitím

Připomínám že mám s SSR relé pčepínač sítí a je nutné aby SSR zapl/vypl úúúúúplně všechno.
Už řadu desítek let se místo stykačů používají relé, je to hluk jako když lupne lusk.

Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
Panely hoře (top). 4kWp
Ajajaj. FVE od ČEZu, tam bych asi nějaké velké štěstí nehledal. Předpokládám, že si takhle ČEZ jen buduje "zdarma" síť mikrozdrojů, kdy přes den získá za pár halířů EE, kterou pak pěkně draze prodá zpátky (a třeba i v noci v době NT).Psal jsem reklamaci na ČEZ, zatím bez reakce.
SkyFVE 8 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (20,6 kWh/44V), Victron Atlas 48/1600, SkyPowerBox LF 4810 1kVA, APC SmartUPS 5kVA
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
- Kapacita baterie [kWh]: 23
No, já - sice Ynteligentní

Stejnak i v nedávné minulosti, jsem měl ohřev plynem a ještě dříve, když přijela návštěva, v dávné minulosti, se musel el. bojler přepnout do zásuvky co byla napřímo, aby byla voda furt (jak z plynu) a ne až ráno... A nyní již opět el. bojler kvůli drahému plynu a hrozbě jeho nedostatku a díky FVE

V tej zásuvce (co jede taky furt a furt jen z FVE) je navíc Wi-Fi Tapo zásuvka a v tomto zimním hnusném období jen pro jistotu, kdyby musela vypomáhat síť , mám v tej zásuvce přeprogramovány časy sepnutí kryjící se přes den s časy sepnutí NT

Jinak od jara do podzimu nechávám povolení ohřevu v typicky energeticky hojném čase i když přímo nesvítí a po upečení oběda, od 12h - 15 LSEČ

Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Ty doma nemas zadny domovni rozvadec s jisticema (nebo pojistkama) ?neo75 píše: ↑sob lis 09, 2024 1:43 pm Zapojený je to správně. Mám čtvery třífázový akumulačky STIEBEL ELTRON a jeden velkej boiler a všechno je to připojený na tvrdo na noční proud. Kabely jsou ve zdi, žádný zásuvky. Takže jako uživatel s tím nic neudělám.

Tomu neverim.
Kabely budou ve zdi, ale vsechny podle me konci v tom domovnim rozvadeci. A do nej vede i drat se signalem HDO z rozvadece venkovniho s hodinama.
Prisahej ze nemas vnitrni domovni rozvadec!
V CEZu ze nikdo nepremyslel? Spis bych rekl, ze premysleli tak dlouho, az to vymysleli (jak zakaznika odrbat).
A koukam ze mas od nich i ten batery box - to je ten, co sam o sobe sezere 8 MWh za rok, jak se tu o tom psalo? Tak to te lituju uz ted, protoze ve finale (po roce) zjistis, ze mimo to ze te FVE stala dost prachu, TI NEPRINESLA VUBEC NIC.
Fakt te ze srdce lituju. A nevidim reseni jak z toho ven. Jedine co me napada - VSECHNO SI TO ODVEZTE ! NECHCI TO !
A pak ze v CEZu nikdo nepremysli ...
PS:tak ted jeste premyslim, NA CO TU FVE vlastne mas, kdyz nejvetsi żrouty v baraku krmis ze site? Na sviceni??? S LEDkama uz toho moc neusetris.
Děkuji za komentáře. Prosím vás, položím tu otázku, která mě pálí:
Po výměně elektroměru nastaveného na AKU8V5 značky Landis+Gyr E650, nechápu, že během hodin nočního proudu každých 15 minut VYPNE a po 10ti sekundách hned zase ZAPNE.
Je tohle prosím normální? Máte s tím někdo nějakou zkušenost?
Děkuji.
Po výměně elektroměru nastaveného na AKU8V5 značky Landis+Gyr E650, nechápu, že během hodin nočního proudu každých 15 minut VYPNE a po 10ti sekundách hned zase ZAPNE.
Je tohle prosím normální? Máte s tím někdo nějakou zkušenost?
Děkuji.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Přijde mi to skoro jako konspirační teorie (nemám je rád), ale:
Dohledal jsem, že třeba u tarifu pro tepelná čerpadla nebo pro elektroauta jsou (byly?) garantovány nejmenší souvislé délky intervalu NT. Ale přijde mi hodně za hranou, že by si takhle distributor zajišťoval, že zrovna tuhle sazbu bude uživatel používat jen na akumulačky či přímotopy (těm přece takové výpadky nemohou vadit?). Pokud se distributor obratem neozve, řešil bych to výměnou relé na HDO za nějaké tiché pidirelé a za ním relé s nastavitelným zpožděním při odpadu.
A nebo, už jsem to zmiňoval výše, pamatuji se když "dvoutarifáci" v minulém století chtěli zamezit hluku stykačů, mlátili do toho smetáky a kdo ví čím vším. Pro neznalé, ony stykače vydávyly vysoký brum i při zapnutém stavu, tj. né jen při sepnutí. Jestli se dobře vzpomínám tak nejhlučnější byly Polský a nahrazovaly se Maďarskými, méně hlučnými stykači. Dnes je situace jiná, stykače mají v sobě elektronický obvod na usměrnění (diodový můstek + kond) a cívka je na DC napětí, takže "hučet" při optimální elektronice nemůžou.
A co SSR relé? Ha?

Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely hoře (top). 4kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Tak chyba byla v tom, že ten elektroměr byl chybně zapojenej na 15ti minutový svorky. Jojo, zapojoval to nějakej mladej nezkušenej pracovník. Pak přišel na reklamaci starej zkušenej chlap, otevřel to a hned viděl, že to je blbě.
Takže po přepojení už to spíná normálně.
Takže po přepojení už to spíná normálně.