oprava měniče Geti MPPT (ohřev bojleru)
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 4010
- Kapacita baterie [kWh]: 12
oprava měniče Geti MPPT (ohřev bojleru)
Dostal se mi na stůl mrtvý měnič na ohřev Bojleru, typ GWH01. Podle prvního ohledání to má DC vstup ve zkratu. Žilo to dva měsíce, dostal jsem k tomu takový podivný popis, cituji "když se jakoby sepnul noční proud tak to někdy vyhodilo chránič, pak se to stávalo častěji a častěji až to přestalo fungovat." Mechanicky je to moc pěkně zpracovaný - kovová bedna s velkým hliníkovým chladičem na zádech, s těsněním pod víkem.
Takovouhle věc jsem ještě neopravoval, tak bych měl pár dotazů:
- rozjede se to při menším napětí než těch 160V, co to má na štítku? Doma umím 60V, v práci jsme vybavený do 100V, takže na >160V bych musel vymyslet nějaký alternativní řešení.
- na začátku je můstek z N-Mosfetů 850V, 85A, 42mOhm v pouzdře TO247, typ crjq41n65gcf s drivery NSI68. Hádám, že pro prvotní testy tam můžu dát nějaké tranzistory na menší proud a testovat to žárovkou? (Ekvivalentní MOSFETy stojí asi pětikilo jeden, pokud v TME hledám dobře. Tak kdyby se to nepovedlo probudit, ať mě to nestojí tolik...)
Takovouhle věc jsem ještě neopravoval, tak bych měl pár dotazů:
- rozjede se to při menším napětí než těch 160V, co to má na štítku? Doma umím 60V, v práci jsme vybavený do 100V, takže na >160V bych musel vymyslet nějaký alternativní řešení.
- na začátku je můstek z N-Mosfetů 850V, 85A, 42mOhm v pouzdře TO247, typ crjq41n65gcf s drivery NSI68. Hádám, že pro prvotní testy tam můžu dát nějaké tranzistory na menší proud a testovat to žárovkou? (Ekvivalentní MOSFETy stojí asi pětikilo jeden, pokud v TME hledám dobře. Tak kdyby se to nepovedlo probudit, ať mě to nestojí tolik...)
mobilní elektrárna (VW California): 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 250VA, Victron charger 20A. Orion 30A
domácí elektrárna "ETERNIT": FV 5kWp, LiFePO4 48V/120Ah+120Ah, Axpert King 48/5000
domácí elektrárna "ETERNIT": FV 5kWp, LiFePO4 48V/120Ah+120Ah, Axpert King 48/5000
Re: oprava měniče Geti MPPT (ohřev bojleru)
Tak to kup na Ali, odhaduji cenu kolem 50,-Kč/ks. Naposledy jsem kupoval 360A 80V za 40,-.
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
Panely hoře (top). 4kWp
jo, a pravděpodobně dostaneš nepoužiej fake, mám toho doma na ukázku celkem dost 47N60C3 se snad ani originální na ali nedá koupit. Snad ještě nějaký AO semiconductor, co je čínská značka, budou origo, jinak je to svinstvo se znovunabodovanejma tenkema nožičkama , přebroušený a napsaný co se zrovna prodává. Když se někomu vyplatí falšovat i lm335, co stojí v tme do 20Kč a u farnelu ještě míň, tak co si o tom chceš myslet?
A tohle je ještě větší úlet, fotka je správná, taky je ze slovenska, ale co ti asi z číny přijde? https://www.ebay.co.uk/itm/175960612320 ... BM8IzXpfBk
k věci: na tme mají takový mosfety za podtatně míň, mrkni na tohle: https://www.tme.eu/cz/katalog/tranzisto ... yInStock=1 ale když už tohle vyhoří, tak jistě odejdou i budiče a nějaký smetí okolo (malý diody na vybíjení gate, příp. tranasily na gate, jestli tam byly) a někdy se to propálí až do procesoru. Tj připojit nějaký napětí a podívat se osciloskopem a vstupy těch budičů, jestli tam něco jde.
A tohle je ještě větší úlet, fotka je správná, taky je ze slovenska, ale co ti asi z číny přijde? https://www.ebay.co.uk/itm/175960612320 ... BM8IzXpfBk
k věci: na tme mají takový mosfety za podtatně míň, mrkni na tohle: https://www.tme.eu/cz/katalog/tranzisto ... yInStock=1 ale když už tohle vyhoří, tak jistě odejdou i budiče a nějaký smetí okolo (malý diody na vybíjení gate, příp. tranasily na gate, jestli tam byly) a někdy se to propálí až do procesoru. Tj připojit nějaký napětí a podívat se osciloskopem a vstupy těch budičů, jestli tam něco jde.
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 10240
Mrtvých geti bude asi hodně, mají konstrukční vadu a potkává se relé při přepínání na AC.Neopravovat nebo pak provozovat bez AC
10kw goodwe, 4x h2
to mě taky napadlo, že se to potkalo. Nějaký blokování , co má být elektrikcý i mechanický, to je asi scifi, pro výrobce techhle krabic...
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
Takhle jednoznačně v neprospěch v prodávaných tranzistorech a pod. bych to teda neviděl. Nestalo se mi to ani jednou. Je teda fakt, že se dá poznat fejk už z obrázku a tím je možné se vyhnout podezřelému nákupu.Kodl69 píše: ↑ned pro 01, 2024 2:15 pm jo, a pravděpodobně dostaneš nepoužiej fake, mám toho doma na ukázku celkem dost 47N60C3 se snad ani originální na ali nedá koupit. Snad ještě nějaký AO semiconductor, co je čínská značka, budou origo, jinak je to svinstvo se znovunabodovanejma tenkema nožičkama , přebroušený a napsaný co se zrovna prodává. Když se někomu vyplatí falšovat i lm335, co stojí v tme do 20Kč a u farnelu ještě míň, tak co si o tom chceš myslet?
Určitě se nedomnívám že bych u nás v e-shopu koupil něco lepšího než přímo z číny. Rozdíl tam může být veliký v kvalitě, ale to by se musely tranzistory třídit do jakostí.
Když si vytáhl tu KD 503, tak tady Tesla nevyráběla jen jednu "kvalitu". Třídilo se, I.jakost šla pro výrobky do armády, II.jakost do nových výrobků, III.jakost šla do prodejen pro radioamatéry. Pak tu byl ještě "bazar", vedený n.p. Klenoty, tady šlo koupit v kvalitě I. a II. Cena III.jakosti za kus se pohybovala několika násobku tehdejšího nájemného bydlení v Praze.
Co se týče používání tranzilů a diod na mřížku, to už je pryč, pohřbil to TLP 250, etc...
Tenhle integráč jsem dával místo jednoho tranzistoru a odporů a diod a na první dojem jsem si myslel že to nefunguje, protože více jak 10 Mosfetů zapojených na jeden tento IO se "vůbec" nehřálo a fungovalo a funguje to na jedničku.
Ano, to bezesporu, na druhou stranu to svědčí i o špatném jištění a výběru tranzistorů, protože při střetu protilehlých výkonech to musí obstát. Několikrát jsem testoval zkrat s tranzistory v měniči 100A 850V a triakem BTA 100 z číny a při jištění jističem 25A/B jistič vypadl a vše OK....
Panely hoře (top). 4kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Doplním příkladem SSR.
Tohle bude podle uvedených informací na 100% fake:
https://www.aliexpress.com/item/3286793 ... ry_from%3A
Tenhle může být OK:
https://www.ebay.com/itm/403302179460?_ ... JK7NFPYV2Z
Panely hoře (top). 4kWp
Panely hoře (top). 4kWp
-
To bylo první, co mě zaujalo po otevření bedny: dvě samostatná relé s přepínacím kontaktem. Asi by bylo fajn tam místo toho naimplantovat reverzační stykač
mobilní elektrárna (VW California): 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 250VA, Victron charger 20A. Orion 30A
-
Jestli MOSFETy 850V/85A vydržely dva měsíce, tak dávat tam něco s 650V/46A a o 50% větším RDSON asi není úplně cesta... Ale na vyzkoušení tam dám něco na menší proud.Kodl69 píše: ↑ned pro 01, 2024 2:15 pm k věci: na tme mají takový mosfety za podtatně míň, mrkni na tohle: https://www.tme.eu/cz/katalog/tranzisto ... yInStock=1 ale když už tohle vyhoří, tak jistě odejdou i budiče a nějaký smetí okolo (malý diody na vybíjení gate, příp. tranasily na gate, jestli tam byly) a někdy se to propálí až do procesoru. Tj připojit nějaký napětí a podívat se osciloskopem a vstupy těch budičů, jestli tam něco jde.
Na gate vidím seriový odpor a pak už jen ten budič NSI68, což je nějaký optoizolační budič s 5kV izolací. Tak doufám, že dál se to dostat nemohlo.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 10240
Používám přepínač od bel, funguje dobře (1350,-), i když uvnitř cvakají taky nejspíš jen dvě relátka se spožděním
10kw goodwe, 4x h2
dobrý večer, mám geti gwh 01 a stalo se mi přesně to samé, vyhodili jistič a pak už jen vstup ve zkratu, byl v záruce tak mi ho ,z dobré vůle prodejce opravili, s tím, že jsem přetížil výstup, mám na tom zapnuté topeni 750w a nebude to vada jen gwh01, koupil jsem gwh03w a po měsíci odešel i ten, tak sem zapojil zpět 01 bez AC a zatím šlape
ty mosfety neshořely přetížením ze soláru, ale proto, že se tam dostala síť, už se to tady psalo. Poskládal jsem značný množství sitonů s kde čím, i pár kousků s čínskejma fake, a ty nebylo možný na plnej výkon uchladit. v sitonu "vytuněným" na 15A z panelů a tím pádem na 3.5kW + výkonu mám už druhej rok tohle: https://www.tme.eu/cz/details/wmj53n65f ... mj53n65fd/ s žebrovým chladičem cca 20x20cm žebírka 2cm a přes 50°C to nikdy nešlo. Pro "běžný" boilerový tělesa , kde teče 10A není problém 70 miliohm toho ixiysu, je to prosímpěkně při 10A celých 7W ztrátový výkon, a ještě se o něj dělí dva tranzistory polomostu, ale zas ejsou ty polomosty dva, takže 14W na chladič. Realita je drobek horší, ještě se přidají spínací a rozpínací ztráty, ale na 50Hz to skoro nepůjde změřit a proud je ve špičkách vyšší. Takzvaný "47N60C3" z ali https://vi.aliexpress.com/w/wholesale-47N60C3.html měly běžně okolo 200miliohm při 10V na gate a 1A, a to byl tanec, tam se to bez ventilátoru nedalo... Některý vybuchly hned po připojení zátěže, některý nedaly těch 600V (300V z panelů). To není teorie, ale několik let praxe... Možná nebudou fake tyhle, ale není to fotka, je to render, a kdo ví, co ti pošťák donese domů... https://vi.aliexpress.com/item/10050076 ... ry_from%3A
Zkoušel jsem i IGBT, ale ten 1V při 10A je pořád víc tepla než 0.07 Ohm pro mosfety... Kdo chce, tomu můžu nějaký čínský šmejdy na hraní rozdat, už to nehodlám pokoušet. Na ali kupuju kde co, ale výkonový mosfety a 18650 baterky už nikdy...
EDIT: budiče podobný těmto https://www.novosns.com/Public/Uploads/ ... 8/-328.pdf normálně prohoří durch, 5kV není to co je zničí, ale 300V z proraženýho mosfetu drain gate, tj přehřeje se to, ta izolační vrsva je jenom kousek pasivovanýho křemíku mezi částmi obvodu, je to vyrobený monoliticky, ne jako kdysi tesla optočleny ze dvou samostatnejch kusů. tj jen budič normálně pukne jak pecka z třešně, a i když někdy zvenku vypadá ok, tak se vevnitř přehřeje, pukne ta izolace a propálí se to až do procesoru. Všechno otestovat, než to zapneš, jinak je to škoda práce.
EDIT 2: kdepak se asi bere Vcc těch budičů pro high side? dioda 1N4007 a kondenzátor? ta může být taky KO...
Zkoušel jsem i IGBT, ale ten 1V při 10A je pořád víc tepla než 0.07 Ohm pro mosfety... Kdo chce, tomu můžu nějaký čínský šmejdy na hraní rozdat, už to nehodlám pokoušet. Na ali kupuju kde co, ale výkonový mosfety a 18650 baterky už nikdy...
EDIT: budiče podobný těmto https://www.novosns.com/Public/Uploads/ ... 8/-328.pdf normálně prohoří durch, 5kV není to co je zničí, ale 300V z proraženýho mosfetu drain gate, tj přehřeje se to, ta izolační vrsva je jenom kousek pasivovanýho křemíku mezi částmi obvodu, je to vyrobený monoliticky, ne jako kdysi tesla optočleny ze dvou samostatnejch kusů. tj jen budič normálně pukne jak pecka z třešně, a i když někdy zvenku vypadá ok, tak se vevnitř přehřeje, pukne ta izolace a propálí se to až do procesoru. Všechno otestovat, než to zapneš, jinak je to škoda práce.
EDIT 2: kdepak se asi bere Vcc těch budičů pro high side? dioda 1N4007 a kondenzátor? ta může být taky KO...
Nojo, testuješ absolutní šmejdy, jinak budič, (všechny jsou naprosto stejné) je napájen o napětí 15V a výše, max hodnota není rozhodující, předpokládá se napájení z izolovaného DC/DC měniče. Důležitý je odpor na mřížku, a to jak na napětí, tak i na svůj odpor, v případě průrazu výkoňáku se přes tento odpor a diodu zemního svodu v budiči nedostane výkon který by poškodil případné sdílené výkoňáky a ten budič taky ne. Je třeba mít na paměti, že ani u spojených panelů do série nesmí hodnota budiče být přemrštěna, jinak může dojít k průrazu všeho.
Žebrovaný chladiče? Pro pasivní chlazení, slušně řečeno, na kulový.
Co si koupíš, to ti možná nepříjde, ale tak si to změř! Z deseti ks mi vybočují tak 2-3 ks. Každá série se liší. V celku výborný.
Ale ty budiče jsou fak dobrý, oproti řešení bez nich.
Žebrovaný chladiče? Pro pasivní chlazení, slušně řečeno, na kulový.
Co si koupíš, to ti možná nepříjde, ale tak si to změř! Z deseti ks mi vybočují tak 2-3 ks. Každá série se liší. V celku výborný.
Ale ty budiče jsou fak dobrý, oproti řešení bez nich.
Panely hoře (top). 4kWp
Panely hoře (top). 4kWp
-
Nemám doma žádný zdroj napětí >160V a ani v práci na tohle nemám vybavení. Poradíte mi, co použít k otestování regulátoru?
(na mém solárním poli není dostatečný napětí)
A) koupit nějaký čínský laboratorní zdroj? Koukám, že něco jako 200V/1A se tam dá sehnat.
B) nějaký bastl? napadá mě usměrnit síťové napětí za oddělovacím trafem a udělat z toho půlku pomocí děliče ze dvou vláknových žárovek...?
C) nějaký lepší nápad?
A) koupit nějaký čínský laboratorní zdroj? Koukám, že něco jako 200V/1A se tam dá sehnat.
B) nějaký bastl? napadá mě usměrnit síťové napětí za oddělovacím trafem a udělat z toho půlku pomocí děliče ze dvou vláknových žárovek...?
C) nějaký lepší nápad?
B) - použít PA zesilovač s vlastním trafem a patřičným výkonem a za něj můstek + vyhlazení, před něj nějaký tónový generátor. Hlasitostí přidávat napětí. Bude to mít široké možnosti využití.luky píše: ↑sob pro 07, 2024 8:03 pm Nemám doma žádný zdroj napětí >160V a ani v práci na tohle nemám vybavení. Poradíte mi, co použít k otestování regulátoru?
C) nějaký lepší nápad?
Panely hoře (top). 4kWp
Panely hoře (top). 4kWp
běžně to řeším spojením zdorjů do série, jenom přes ně dávaám anitiparalelní diody, aby při zkratu nezměnilo výstuní napětí na některým zdroji polaritu.
2x48V + jeden 60V laborarorní a je hotovo. Další možnost je, najít si v tom krámu kde má 12V pro elektroniku a připojit lab. zdorj tam. To by měl naběhnout procesor a snad i budiče mpsfetů. U sitonu je to jednoduchý, ten jede od 12V
2x48V + jeden 60V laborarorní a je hotovo. Další možnost je, najít si v tom krámu kde má 12V pro elektroniku a připojit lab. zdorj tam. To by měl naběhnout procesor a snad i budiče mpsfetů. U sitonu je to jednoduchý, ten jede od 12V
-
laboratorní zdroj > H můstek > trafo > usměrňovač
Většinu věcí (kromě toho H můstku s driverem) asi vyhrabu ze šuplíku
Většinu věcí (kromě toho H můstku s driverem) asi vyhrabu ze šuplíku
-
Hlásím, že audio zesilovač 50W (čínských, TPA3116D2) ve třídě D nedokáže přeprat ztráty v trafu.
Nakonec se povedlo, měnič žije již při 150VDC. Použil jsem trafo se třemi sekundáry, seriově (220>11,5+42+50) + usměrňovací můstek + žárovka v serii. Kondezátory netřeba, v měniči jich je dost. Zdá se, že to odnesly jen dva MOSFETy. Druhá půlka je v pořádku.
Nakonec se povedlo, měnič žije již při 150VDC. Použil jsem trafo se třemi sekundáry, seriově (220>11,5+42+50) + usměrňovací můstek + žárovka v serii. Kondezátory netřeba, v měniči jich je dost. Zdá se, že to odnesly jen dva MOSFETy. Druhá půlka je v pořádku.
TPA ty waty dá, ale ne ten čínskej zdroj... Další level je TPA3255, to už je na menší sokolovnu, ale nejlíp z 48V baterky, aby tomu neuhýbalo napájení
-
Moc jsem to nezkoumal. Zdroj byl laboratorní zdroj, šel jsem až na 26V. Ale na výstupu zesilovače se zapojeným trafem (vinutí na 11.5V) to nešlo přes 2VAC a odběr to mělo miniaturní (zkoušeno 50-100-1000Hz). Hádám, že číňan šetřil na tlumivkách.
Ponaučení pro příští generace spíš zní, že pro tyhle opravy stačí sehnat trafo 220>120V (pro přístroje z USA) nebo spojit více vhodných sekundárů.
Druhé ponaučení je, že ačkoli je v manuálu >160V, tak již při 150VDC to žije (tzn. rozsvítí se kontrolka "power" a "solar"). Osciloskop a další zkoumání později, věnuju se tomu po večerech a nejsem úplně zkušenej bastlíř. Živím se návrhem integrovaných obvodů, tak mi tohle drátování na stole nejde tak rychle.
Ponaučení pro příští generace spíš zní, že pro tyhle opravy stačí sehnat trafo 220>120V (pro přístroje z USA) nebo spojit více vhodných sekundárů.
Druhé ponaučení je, že ačkoli je v manuálu >160V, tak již při 150VDC to žije (tzn. rozsvítí se kontrolka "power" a "solar"). Osciloskop a další zkoumání později, věnuju se tomu po večerech a nejsem úplně zkušenej bastlíř. Živím se návrhem integrovaných obvodů, tak mi tohle drátování na stole nejde tak rychle.
to je divný, já ty TPA3116 používám hodně, sice na muziku, ale i subwoofer 4R to celkem vybudí, když jsem to testoval do odporu, tak 11V ef. na 4R nebyl problém. Možná jsi to nedokázal vybudit...
to Cmrnda:
Mám ti tu hromadu šitu vyfotit, nebo jako co? A jak poznáš z fotky, která nijak neodpovídá tomu, co číňan pošle, že to není fake? A když už sis nějaký mosfety koupil, zkusil jsi aspoň základní měření, jako Rdson při 1A, kapacitu gate a napětí Uds, aspoň zhruba? Možná bys zjistil, že jsou fake všechny, co máš z číny...Mám tady několik hrstí 47N60C3, pravděpodobně je v tom mnohem menší čip než odpovídá popis, větší Rdson, menší kapacita gate.
Pak tady mám celou štangli fake IRFB4110, IRFP4668 a ještě by se něco našlo. Co mě úplně dostalo., tak místo LM335Z mi polali přeznačenej NPN trnzistor, něco jako BC548. Jak se tohle může rentovat? to je snad jenom naschvál, to nemůže být ekonomický pro nikoho.
Podobný je to i s DS18B20, ony většinou "nějak" fungují, ale ne s 12bit rozlišením, ne na 3.3V, ne s parazitním napájením, vyhazují chybu komunikace a další problémy, viz testovací sketch pro arduino co tady někdo postoval. Na měření teploty v místnosti dobrý, ale...
Jo a proč si myslíš "tlp250 ukončilo diody a transily na gate" ? To je nějaký nový náboženství? Ten optočlen je nezničitelnej, mosfety už nemají mullerovu kapacitu? Něco mi uniklo?
to Cmrnda:
Kód: Vybrat vše
Takhle jednoznačně v neprospěch v prodávaných tranzistorech a pod. bych to teda neviděl. Nestalo se mi to ani jednou.
Pak tady mám celou štangli fake IRFB4110, IRFP4668 a ještě by se něco našlo. Co mě úplně dostalo., tak místo LM335Z mi polali přeznačenej NPN trnzistor, něco jako BC548. Jak se tohle může rentovat? to je snad jenom naschvál, to nemůže být ekonomický pro nikoho.
Podobný je to i s DS18B20, ony většinou "nějak" fungují, ale ne s 12bit rozlišením, ne na 3.3V, ne s parazitním napájením, vyhazují chybu komunikace a další problémy, viz testovací sketch pro arduino co tady někdo postoval. Na měření teploty v místnosti dobrý, ale...
Jo a proč si myslíš "tlp250 ukončilo diody a transily na gate" ? To je nějaký nový náboženství? Ten optočlen je nezničitelnej, mosfety už nemají mullerovu kapacitu? Něco mi uniklo?
No protože už je to v nich, FOD3120, HCPL-3120, NSi 6801 a další, v jednom z nich je v bloku ta dioda nakreslená, podle mě jsou všechny stejný, protože mají stejný parametry, ale kdo ví co tam fakticky je, TLP 250 je klasický průkopník, a hlavně je nejdražší.
Vzpoměl jsem si na jeden fake. Ten sem ale kupoval v Polským sklepě, optočlen PC817A. Osadil jsem obvod a nic. Zjistil jsem že nejde onen IO, odletoval a naletoval nový, opět to samé, naletoval jsem patici, vsadil do něj další nové IO a funkční. Tohle dělaly nekterý polovodičě TESLA v 80.létech. Nebo jsem se nenaučil pájet
Jo ještě jeden fake mám, trochu už ale od věci, fleška 2TB ... s kapacitou 32GB. Unique ..., a jak ty programy to celé dny testovaly, tu paměť s výsledkem "0" poškozených paměťových buněk z 2TB. Vsjo v parjadke, jak by řekl Rus.
Panely hoře (top). 4kWp
Panely hoře (top). 4kWp
pořád tě nechápu.
gde máš diodu? tu potřebuješ proto, že je dobrý ve spoustě případů mít jinou rychlost nabíjení gate pro spínání a pro vybíjení pro rozpínání (mullerova kapacita) a tu tady nikde nevidím. Že je v tom optočlen v postatě nic neznamená, levelshift ve většině případů udlá stejnou práci, ale nesmí tu desku navrhovat lempl, pak vznikají problémy... A že TPL má galvaniockou izolaci? ano, ale jenom do chvíle, než se na těch výstupních mosfetech objeví 300V v plné síle. Pak ten mikrometr oxidu křemíku zmizí a propálí se to až do procesoru. A tomu dokáže (někdy) zabránit ten transil na výstupu toho budiče/ na gate mosfetu. Ale pokud si myslíš, že o tom noc nevím, tak v tom žij dál a dál, já se chtěl jenom podělit o zkušenosti...
gde máš diodu? tu potřebuješ proto, že je dobrý ve spoustě případů mít jinou rychlost nabíjení gate pro spínání a pro vybíjení pro rozpínání (mullerova kapacita) a tu tady nikde nevidím. Že je v tom optočlen v postatě nic neznamená, levelshift ve většině případů udlá stejnou práci, ale nesmí tu desku navrhovat lempl, pak vznikají problémy... A že TPL má galvaniockou izolaci? ano, ale jenom do chvíle, než se na těch výstupních mosfetech objeví 300V v plné síle. Pak ten mikrometr oxidu křemíku zmizí a propálí se to až do procesoru. A tomu dokáže (někdy) zabránit ten transil na výstupu toho budiče/ na gate mosfetu. Ale pokud si myslíš, že o tom noc nevím, tak v tom žij dál a dál, já se chtěl jenom podělit o zkušenosti...
No diť to píšu, "u některých" výrobců je uvedeno v blokovém schématu 1 nebo dvě diody, které zabraňují, nebo měly by..., tomu aby nedošlo k poškození IO z mřížky MOSfetu.
Koukni na NSi 6801 = dvě diody jsou k bipolárům, HCPL-3120-000E = jedna kreslená dioda. Jinak ochrana koncáků (toho IO)se táhne od dob kdy se začaly vyrábět jiné dvojce než komplementy.
Jinak pane revizní kolego, nemyslím si že si blbec, a je strašně dobře že si můžem vyměnit zkušenosti.
Jeden test povím. Napětí bylo sice jen max.50V, průtočné napětí 28V. Mezi TLP a mřížkou MOSfetu byl odpor 15 Ohm. Test zkratem, po 1-3 vteřínách se MOSfet zahřál do červena, bylo to vidět i přes ten černej bakelit, nebo co toje, nastal průraz, bakelit popraskal a odpor shořel. IO byl OK.
Viděl bych problém v tom napětí a špatně voleným odporem, on musí mít taky odolnost na třeba 1200V.
No ale když bych byl na nízkém napětí, možná bych přidal výbojku typu LSA xxx;
https://www.efb-elektronik.de/en/lsa-ov ... ka/46143.1
Né asi odsuď ale levněji.
Je to rychlý jak blesk, pomalosti polovodičů se to nevyrovná, tou pomalostí..
Panely hoře (top). 4kWp
Panely hoře (top). 4kWp