Mám referenční panel který mi včera dával při té "tmě" v průměru 7W/m2. Dneska svítí sluníčko, panel je umístění nahoru, přímo sluncem neosvícený a dává polovinu, 3W/m2.
Obloha je modrá a bez mraků.
Včera byla obloha jeden velkej mrak.
Zajímavý, že?
Svit od mraků
Svit od mraků
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
Re: Svit od mraků
Z pohledu lidského možná ne úplně logické, ale největší výkon bez přímého osvitu, jen z rozptýleného světla dává FV panel při inverzi, kdy inverzní vrstva není příliš hutná. Modrá obloha je navzdory lidskému chápání světla pro panely špatná.
V době, kdy fotovoltaika byla v plenkách a objevovaly se první zelené bonusy, nějaká rozumná data o výrobě nebyla, jsem na panýlkách velikosti krabičky cigaret dělal různé pokusy. Narazil jsem přitom na študáka, ktarý si rovněž hrál a na jeho webu našel zajímavá měření FV článků při různých podmínkách. Tehdy jsem nevěřil údajům naměřeným při inverzi a jako na potvoru do zimy bylo daleko, ale nakonec jsem se dočkal a čuměl jak puk.
Dodnes mě to překvapuje, když FVE při mlze, ve které není vidět na 50m dává 10x víc než při černých mracích.
V době, kdy fotovoltaika byla v plenkách a objevovaly se první zelené bonusy, nějaká rozumná data o výrobě nebyla, jsem na panýlkách velikosti krabičky cigaret dělal různé pokusy. Narazil jsem přitom na študáka, ktarý si rovněž hrál a na jeho webu našel zajímavá měření FV článků při různých podmínkách. Tehdy jsem nevěřil údajům naměřeným při inverzi a jako na potvoru do zimy bylo daleko, ale nakonec jsem se dočkal a čuměl jak puk.
Dodnes mě to překvapuje, když FVE při mlze, ve které není vidět na 50m dává 10x víc než při černých mracích.