ESP32 s podporou LAN
- redcrown
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 20000
- Kapacita baterie [kWh]: 80
ESP32 s podporou LAN
Ahoj,
začal jsem si hrát s ESP32 a moc se mě to líbí. Poraďte prosím, jak tuto platformu provozovat na LAN. Co jsem si tak procházel ALI, tak z toho moc chytrý nejsem. Mátě nějaký tip, něco co by cenou odpovídalo ESP32? A případně jak se to pak LAN podpora programuje např. v ESPHome.
díky
začal jsem si hrát s ESP32 a moc se mě to líbí. Poraďte prosím, jak tuto platformu provozovat na LAN. Co jsem si tak procházel ALI, tak z toho moc chytrý nejsem. Mátě nějaký tip, něco co by cenou odpovídalo ESP32? A případně jak se to pak LAN podpora programuje např. v ESPHome.
díky
Ostrov s nabíjením z DS, přes 20kWp, 3x2 XTM4000-48, VT40-80, 80kWh second life LFP, BMS Batrium
2x Skútr E-Max120L
2x Skútr E-Max120L
Re: ESP32 s podporou LAN
To mě taky, už jsem tady určitě někdy zmiňoval, že je to jak chodit na ryby, nebo hledat poklady.
ESP32 koupíš na Ali za cca 90,- Na co chceš LAN, to raději zvaž na vzduch, asynchroní je to stejně a + 5 sec to asi nevytrhnou. Zkus Arduino IDE a je to OK.
V zimě je zboží méně a je dražší, zamrzlé severní moře, na jihu válka, blb,bla,bla.
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
Panely hoře (top). 4kWp
ESP32 má RMII interface a je potřebuje doplnit PHY. Asi bych to nezkoušel jako nějaký externí modul, protože tam běhají rychlé data.
Pěknou desku s ESP32 a ETH má Laskakit https://www.laskakit.cz/laskakit-esplan ... ax485-poe/
Mají tam i příklad a deska umí POE.
Pěknou desku s ESP32 a ETH má Laskakit https://www.laskakit.cz/laskakit-esplan ... ax485-poe/
Mají tam i příklad a deska umí POE.
9,8 kWp Poly + Tigo, 3x XTM4000, 2x VT65, 1x VT80, 8x Pylon US3000B + paralelne k tomu 15S LiFe 360Ah s Batrium BMS
- redcrown
ahoj,
díky za tip. To bohužel radost z levného esp posouvá o řád dolů, přesně v poměru ceny. Ale pro určité aplikace to třeba smysl dává.
díky za tip. To bohužel radost z levného esp posouvá o řád dolů, přesně v poměru ceny. Ale pro určité aplikace to třeba smysl dává.
Ostrov s nabíjením z DS, přes 20kWp, 3x2 XTM4000-48, VT40-80, 80kWh second life LFP, BMS Batrium
2x Skútr E-Max120L
2x Skútr E-Max120L
- redcrown
no protože wifi je prostě nespolehlivá technologie, min ve srovnání s LAN. Wifi se mě zpravidla na zařízeních 24/7 min. jednou nebo dvakrát za rok zajebne. U LAN to neznám.
2x Skútr E-Max120L
2x Skútr E-Max120L
No tak jde to vzduchem, a tam se dá nabrat tolik rušení, že to může padat. LAN jakožto přímé připojení má zase velkou náchylnost k zavlečení cizích potenciálů, je nutné optické oddělení atd. LAN modul se prodává zvlášť, lze připojit ke všemu se seriovým portem. Tak to spoj rovnou přes ten seriák?
Důrazně nedoporučuju se uchýlit k debilním protokolům jako je např. BT, Bleeeeeeeeee.
Panely hoře (top). 4kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Dalším důvodem je bezpečnost. Kabel na dálku nenapíchneš. Potenciály v LAN řeší ty RX/TX trafa na tom modulu. Sériák je pomalý a málokdo se v době ethernetové bude zabývat síťováním ala X.25
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
- redcrown
rušení na ETH jsem ještě neměl. A to mám po baráku různé zvrácenosti.
Jinak ještě taková levná varianta je WT32-eth01, ale to ma zase různé omezení, nemá to ekvivalent OTA a pod. Na něco hodně jednoduchého a málo GPIO to asi taky jde.
Jinak ještě taková levná varianta je WT32-eth01, ale to ma zase různé omezení, nemá to ekvivalent OTA a pod. Na něco hodně jednoduchého a málo GPIO to asi taky jde.
2x Skútr E-Max120L
2x Skútr E-Max120L
9600 baudů už dávno není spasení světa. Dnešní rychlosti můžou dosahovat třeba přes 1000 000. Ale zastáncem seriálu nejsem, ale jak se říká, seriák funguje vždy.
Jentak na doplněnou, těď jsem řešil I2C na 400 kHz, 30cm a vzal si do tlapky "drát" s hodinama a KO!.
Panely hoře (top). 4kWp
Panely hoře (top). 4kWp
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 2400
- Kapacita baterie [kWh]: 15
Opravdu levné řešení je cokoliv na čipu ESP8266, např. modulky wemos d1, nebo hotová zařízení od Sonoff apod. Chápu, je to přes wifi tak to některým vonět nebude (podporuje WPA3). Když se k tomu použijí firmwary Tasmota https://tasmota.github.io a MQTT tak to mohu jen doporučit. Záleží k čemu se to použije.
- redcrown
narazil jsem na LAN modul W5500 https://www.aliexpress.com/item/1005006 ... ry_from%3A
Nemáte někdo zkušenosti? Našel jsem info, že by to mělo fungovat. Za kilo by to bylo akceptovatelné.
Nemáte někdo zkušenosti? Našel jsem info, že by to mělo fungovat. Za kilo by to bylo akceptovatelné.
2x Skútr E-Max120L
2x Skútr E-Max120L
Kdysi jsem provozoval W5100 s arduinem a žralo to jak kamna. Je i nějaká jiná varianta, esphome.io to popisuje, ale nefunguje pak OTA, což může být problém. Mám všechno na Wifi, chystám se udělat samostatný Wifi a V-lan pro technologii oddělený od internetu i místní sítě, aby se do toho nedostal každej a podle mě nebude problém.
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
- redcrown
tak já to řeším spíš kvůli spolehlivosti. Drát je drát a moje zkušenost ukazuje, že některá LAN zařízení mají výrazně vyšší uptime než wifi.
Ale souhlasím, že se asi budu muset zamyslet, jestli ten ústupek neudělat. Spotřeba pokud to je na drátu asi není téma, pokud to je do 2W. Nejhezčí by bylo takové zařízení provozovat s POE. Jeden drát, žádný milion podružných zdrojů. A kdyby někdo řekl jeden centrální zdroj, tak pak se už nabízí LAN s POE.
Ale souhlasím, že se asi budu muset zamyslet, jestli ten ústupek neudělat. Spotřeba pokud to je na drátu asi není téma, pokud to je do 2W. Nejhezčí by bylo takové zařízení provozovat s POE. Jeden drát, žádný milion podružných zdrojů. A kdyby někdo řekl jeden centrální zdroj, tak pak se už nabízí LAN s POE.
2x Skútr E-Max120L
2x Skútr E-Max120L
No a co je za problém, proč to poe eth nepoužít?
https://www.olimex.com/Products/IoT/ESP ... e-hardware
https://www.olimex.com/Products/IoT/ESP ... e-hardware
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 15000
- Kapacita baterie [kWh]: 35
- Kontaktovat uživatele:
Pokud je dobře udělaná WiFi, tak by se spolehlivostí problémy být neměly. Mám desítky zařízení a problém mám s jediným ve sklepě, kde je slabý signál, protože access point co ho pokryje lépe bude na pergole co ještě nestojí.
POE je ideální řešení, ale cenově je to už pak úplně jinde než obyčejné ESP, takže jsem to použil jenom na Bluetooth, protože to se s WiFi na ESP moc nemá rádo.
POE je ideální řešení, ale cenově je to už pak úplně jinde než obyčejné ESP, takže jsem to použil jenom na Bluetooth, protože to se s WiFi na ESP moc nemá rádo.
Mám řekl bych nadprůměrně řešenou síť po celém domě a zahradě a to ani ne tím nejlevnějším hw, ale stejně wifi prostě záruka spolehlivosti není, kabelu se to nevyrovná. V případě poe dokonce odpadá i řešení napájení.
Cena toho esp32 a toho ethernetu k tomu je úplně zanedbatelná, před pár lety tolik stály nejobyčejnější arduino destičky s výkonem nula prd a bez síťové komunikace.
Jinak vůbec nejlevnější eth deska, co znám, tak je RP2040-ETH https://www.waveshare.com/rp2040-eth.htm ale není to založeno na ESP32. Já mám ESP32 rád a cena mi tam přijde odpovdající, takže se za levnějšími nesháním a nemám to tedy otestované
Cena toho esp32 a toho ethernetu k tomu je úplně zanedbatelná, před pár lety tolik stály nejobyčejnější arduino destičky s výkonem nula prd a bez síťové komunikace.
Jinak vůbec nejlevnější eth deska, co znám, tak je RP2040-ETH https://www.waveshare.com/rp2040-eth.htm ale není to založeno na ESP32. Já mám ESP32 rád a cena mi tam přijde odpovdající, takže se za levnějšími nesháním a nemám to tedy otestované
- podle datasheetu 183mA pro W5100, při 5V, když bylo napájecí napětí víc než 7V tak to origo stabilizátor na desce arduino mega nedával, a vypínal se na přehřátí. W5500 na tom není o moc líp, skoro 150mA podle datasheetu, se stabilizátorem z 5V už je to taky hodně...Spotřeba pokud to je na drátu asi není téma, pokud to je do 2W...
LAN8710, co je doporučenej k ESP32, je jinde, pod 0.2W podle datasheetu. Mám ten modulek v šuplíku, ale lenost mě zatím nedovolila ho použít.
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
- redcrown
díky za postřehy. až bude chvilka, rád se na to ještě podívám.
2x Skútr E-Max120L
2x Skútr E-Max120L
- redcrown
na první dobrou jsem ale tenhle čip nenašel osazený na nějaké desce. Jestli nakonec nebude nejjednodušší vzít pro aplikace, které preferuji na LAN, od lásky https://www.laskakit.cz/laskakit-esplan ... ax485-poe/.
Vše nekritické může běže na bezdrátu za 60kč plus k tomu dolepovat nějaké napájecí adaptéry.
Vše nekritické může běže na bezdrátu za 60kč plus k tomu dolepovat nějaké napájecí adaptéry.
2x Skútr E-Max120L
2x Skútr E-Max120L
LAN8710 a W5500 jsou úplně rozdílná zvířata.
Ten LAN8710 je jen PHY, kdežto W5500 je MAC+PHY+HW realizovaný IP stack.
Ethernet obecně se skládá z MAC a PHY.
MAC je ta část, která realizuje to hlavní. Organizuje obsah rámců, vyhodnocuje došlé rámce jestli jsou pro nás nebo ne, generuje a kontroluje CRC a tak.
PHY je (když to zjednoduším) jen takový "budič" sběrnice. Takže když mám PHY pro UTP, je z toho běžný Ethernet pro klasické metalické sítě. Když místo toho osadím PHY pro optiku, bude z toho optický Ethernet. Existují PHY i pro různé průmyslové verze 1-párového Ethernetu atd.
ESP32 má MAC v sobě. Tak mu stačí připojit jenom ten PHY.
Chipy W5500 mají v sobě nejen celý MAC+PHY, ale ještě dokonce i HW realizovaný IP stack. Tedy to, co jinde (třeba na PC ale i skoro všude jinde) realizuje SW.
Výhodou té HW implementace je, že pak se to dá připojit i k velmi nevýkonnému stroji. Třeba k pomalému Arduinu.
Nevýhodou naproti tomu je, že to umí jen to, co to umí. Jeho schopností jsou zadrátované v HW a není možné je nijak změnit.
Naproti tomu běžně implementovaný IP stack na úrovni SW je zcela otevřený.
Faktem ale je, že na naprostou většinu věcí stačí i ten HW stack.
Protože ten W5500 má všechno v sobě, tak je možné to připojit k čemukoli, co má SPI. Proto třeba i k nejhloupějšímu Arduinu.
Naproti tomu LAN8710 (a spoustu dalších PHY obvodů) lze připojit jen k něčemu, co už má podporu Ethernetu v sobě. Tedy k tomu, co má v sobě vrstvu MAC. Což ESP32 má, ale třeba Arduino samozřejmě ne.
Z hlediska výkonu je mnohem rychlejší, když je MAC uvnitř procesoru a jen PHY je venku.
Ten PHY to nijak výkonově nebrzdí. Manipulace s daty se děje jen uvnitř procesoru, a tedy po velmi rychlých vnitřních sběrnicích.
Ale samozřejmě pro srandovní rychlosti, jaké stačí pro nějakou komunikaci se střídačem, je to úplně fuk.
Ten LAN8710 je jen PHY, kdežto W5500 je MAC+PHY+HW realizovaný IP stack.
Ethernet obecně se skládá z MAC a PHY.
MAC je ta část, která realizuje to hlavní. Organizuje obsah rámců, vyhodnocuje došlé rámce jestli jsou pro nás nebo ne, generuje a kontroluje CRC a tak.
PHY je (když to zjednoduším) jen takový "budič" sběrnice. Takže když mám PHY pro UTP, je z toho běžný Ethernet pro klasické metalické sítě. Když místo toho osadím PHY pro optiku, bude z toho optický Ethernet. Existují PHY i pro různé průmyslové verze 1-párového Ethernetu atd.
ESP32 má MAC v sobě. Tak mu stačí připojit jenom ten PHY.
Chipy W5500 mají v sobě nejen celý MAC+PHY, ale ještě dokonce i HW realizovaný IP stack. Tedy to, co jinde (třeba na PC ale i skoro všude jinde) realizuje SW.
Výhodou té HW implementace je, že pak se to dá připojit i k velmi nevýkonnému stroji. Třeba k pomalému Arduinu.
Nevýhodou naproti tomu je, že to umí jen to, co to umí. Jeho schopností jsou zadrátované v HW a není možné je nijak změnit.
Naproti tomu běžně implementovaný IP stack na úrovni SW je zcela otevřený.
Faktem ale je, že na naprostou většinu věcí stačí i ten HW stack.
Protože ten W5500 má všechno v sobě, tak je možné to připojit k čemukoli, co má SPI. Proto třeba i k nejhloupějšímu Arduinu.
Naproti tomu LAN8710 (a spoustu dalších PHY obvodů) lze připojit jen k něčemu, co už má podporu Ethernetu v sobě. Tedy k tomu, co má v sobě vrstvu MAC. Což ESP32 má, ale třeba Arduino samozřejmě ne.
Z hlediska výkonu je mnohem rychlejší, když je MAC uvnitř procesoru a jen PHY je venku.
Ten PHY to nijak výkonově nebrzdí. Manipulace s daty se děje jen uvnitř procesoru, a tedy po velmi rychlých vnitřních sběrnicích.
Ale samozřejmě pro srandovní rychlosti, jaké stačí pro nějakou komunikaci se střídačem, je to úplně fuk.
- redcrown
díky za skvělé vysvětlení. Já se svými schopnostmi asi nebudu umět všechny informace zúročit, ale určitě mě to posunulo dál.
2x Skútr E-Max120L
2x Skútr E-Max120L