Střídač Goodwe + indukční deska

Odpovědět
Goofy

Střídač Goodwe + indukční deska

Příspěvek od Goofy »

Zdravím Vás,

Mám prosbu, jak se Vám chová střídač Goodwe, pokud nemáte přetoky do sítě povoleny a indukční deska ? U mne se stalo, že při zapnutí desky je výkon z panelů i při slušném osvitu snížen z např. 4 kW na 0,5 až 1 kW ? Je chyba spíše ve střídači nebo v desce ? Chápu vlastnost přetoků, které nemám, že je to problematičtější, ale tohle se dřív nestávalo, že by takhle "sestřelila" téměř celou výrobu. Dělá to pouze deska, jiná zátěž ani starší sklokeramická deska u rodičů o patro výše to nerozhází. FVE máme 18 měsíců a její chování mám díky dlouhodobé PN poměrně velmi dobře načteno. Předem moc díky za případné tipy. ZD.
dako
Výkon panelů v FVE [Wp]: 2400
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Střídač Goodwe + indukční deska

Příspěvek od dako »

Podívejte se na hodnoty zdánlivého výkonu nebo apparent power (kVAr), který střídač v době zapnuté indukční desky dává.
Goofy

Příspěvek od Goofy »

Děkuji za tip, jen se přiznávám, že nevím, kde a popř. jaké hodnoty hodnotu hledat, v SEMS portálu na webu ? Předem díky za zprávu.

.
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Příspěvek od pave69 »

Byl problém s tím, že při větším odběru (u mě na jedné fázi) střídač omezil (sestřelil) výkon stringů. Někde v diskuzích to bylo popsané podrobněji. Povolené nebo zakázané přetoky na to nemají vliv. Prý to nový FW 121128 už nedělá. Já mám málokdy takový odběr, tak si nejsem jistý, ale asi to fakt pomohlo.
Goofy

Příspěvek od Goofy »

Zdravím Pave, díky za zprávu, pročetl jsem to na netu taktéž, bylo to tuším s boilerem, jinak téměř stejné. Já jel 16 měsíců FW 923, pak jsem se nechal "ukecat" na novejší 1228 a začaly problémy s napětím a proudem na stringách, padáním výkonu na potřebu domu a tím pádem menší dobíjení baterii apod., nebyl jsem zdaleka jedinny. Pak vyšlo 1229, aktualizoval jsem a stále velmi podobné, chyby nezmizely, z podpory GW downgrade nechtěli udelat, až nakonec Baywa kývla, střídač je od nich, takže o.k. cca měsíc vše o.k., radost, že to šlape a pak najednou ta indukce... Jsem v PN po akutním 84% srdečním selhání, takže času na pozorování hodnot, zatížení atd. přes SolarGo, jsem měl bohužel opravdu dost. Zvláštní je, že boiler, mikrovlnka to nedělá, ani nic jiného s vyšším výkonem... K "sestřelení" výkonu stačí i 1 plotýnka...
.
danidani
Výkon panelů v FVE [Wp]: 11400
Kapacita baterie [kWh]: 17

Příspěvek od danidani »

Pokud tě baví elektrárnu sledovat, doporučuji instalovat Home Assistant, získáš detailní přehled v reálném čase na mnohem více parametrů a historii. Zrovna u GW je zprovoznění opravdu snadné, jen to chce nějaký počítač, co je stále zapnutý.
Goofy

Příspěvek od Goofy »

Bavilo by, PC bych našel, to je asi to nejmenší, ale rád už bych to zase zkusil do práce po 7 měsících doma a to už ten čas co byl doteď, nebude. Teď jsem na to měl čas, protože jsem musel mít klid, tak jsem denně od 8 do 14h sledoval FVE... Ale neumím programovat apod.
danidani

Příspěvek od danidani »

Umět programovat není třeba, vše je to jen instalace podle návodu. Jsou určitě různé způsoby, jak zprovoznit HA, já použil počítač, na kterém nic jiného neběží (stačí starý notebook), a virtualizaci - detailně jsem se rozepsal tady .
Goofy

Příspěvek od Goofy »

Děkuji, určitě pořádně přečtu a pokud bych ještě nenastoupil, dám vědět, plonk NTB mám a do začátku bych byl určitě spíše typ švagra...
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Příspěvek od pave69 »

Ono se to prakticky nedá poznat, pokud člověk není doma - protože i s HA je zpětně vždycky nejasné, jak a jestli šly mraky. Já to mám šanci rozpoznat, jen když se o víkendu peče v troubě a svítí, což se myslím za posledního 1/4 roku sešlo tak 1x. Takže si nejsem jistý, jak dobře to můj FW teď řeší. Viz taky tady: viewtopic.php?t=3343
Goofy

Příspěvek od Goofy »

To ja byl uz tak daleko, ze kdyz jsem si nebyl jist stiny, tak jsem to zpetne srovnaval se zabery z dvou IP kamer co mam doma... Ja jsem puvodne na tu 1228 upgradoval, ale nefungovala jak mela...
dako

Příspěvek od dako »

Goofy píše: pon pro 30, 2024 9:47 pm Děkuji za tip, jen se přiznávám, že nevím, kde a popř. jaké hodnoty hodnotu hledat, v SEMS portálu na webu ? Předem díky za zprávu.
Nevím jak to má Goodwe, ale většinou k tomu existují nějaké app. V každém případě by ses měl dostat do konfiguračního profilu, bývá to většinou nějaký "Instaler/instalation profile"

Vypadá to tak nějak podobně.
hu.jpg
Bojlér je čistý reálný odpor, ale indukční deska může být sviňa, ta může zatížit síť indukční reaktancí, kterou se se snaží ten střídač vyrovnat a právě část toho výkonu použije pro kompenzaci této reaktance. Sníží se tím činný výkon výroby.

Přeju brzké uzdravení.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Goofy

Příspěvek od Goofy »

Jj, dekuji za podklady i prani, to zdravi jwe vachrlate.... Do servisniho menu se bohuzel nedostanu. Instalacni firma mi nainstalovala pouze SEMS a tim to skoncilo. PV mastera jsem si musel najit sam, to same s instalacnim donglem co byl ke stridaci, take si ho nechali, ale chapu, ze nechti, aby se do toho lidi hrabali.. Jeste mne napada, ze pri zapnute indukci po chvili pravidelne spadne napeti stringu na cca 190- 230 V, coz je divne, u niceho jineho to nestane. Kdyz se indukce vypne, vrati se na cca 400 V.
PS : dal bych sem printsreeny z PV mastera, ale nevim jak...
danidani

Příspěvek od danidani »

V PV Master bude heslo servisní "goodwe2010".
Goofy

Příspěvek od Goofy »

To ano, heslo mam, ale jak vlozit obrazek..
dako

Příspěvek od dako »

Někde tam ještě bude určitě i ten "jalový výkon".
Goofy

Příspěvek od Goofy »

Tohle je jedinne jalove, co jsem nasel...
dako

Příspěvek od dako »

To sice není ono, to je nastavení křivky Q(U), ale nevadí. Taky je dobré zkontrolovat při těch jevech i napětí. Při napětí od 241,5V začne střídač dodávat kapacitní reaktanci. Podle Vašeho nastavení v rozmezí 223,1 - 241,5V dodává střídač do sítě čistý činný výkon. A že ČEZaci rádi překračují těch 241,5V ;), jo jo.
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

Goofy píše: pon pro 30, 2024 3:30 pm Zdravím Vás,

Mám prosbu, jak se Vám chová střídač Goodwe, pokud nemáte přetoky do sítě povoleny a indukční deska ? U mne se stalo, že při zapnutí desky je výkon z panelů i při slušném osvitu snížen z např. 4 kW na 0,5 až 1 kW ? Je chyba spíše ve střídači nebo v desce ? ......
Ano, jde o přesně GW řešení. Akumulátory prázdné a regulátor z FV panelů odmítá ždímat energii. Bohužel GW vlastnost (beze změny od r. 2017)
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
Goofy

Příspěvek od Goofy »

Záhada zdá se rozluštěna a problém u mne byl zřejmě v kombinaci FW 1127 a zakázaných přetoků, po povolení přetoků do sítě se vše srovnalo a k výpadkům ani klesání napětí na stringách k 200V, již nedochází.
Odpovědět

Zpět na „Elektroporadna“