Podlahové topení s FVE

vlastick

Podlahové topení s FVE

Příspěvek od vlastick »

Dobrý den,
jsem ve fázi výběru vhodného topení do nového domu (dřevostavba, cca 150m2, jižní strana) a rád bych se zeptal, zda má někdo zkušenosti s vytápěním elektrickou podlahovkou v kombinaci s FVE s bat. úložištěm. Jak moc je to výhodné/nevýhodné samozřejmě v zimních měsících (kolik toho zvládne utáhnout FVE a kolik se musí "dotovat" ze sítě). Nebo zda je lepší dát tepelné čerpadlo vzduch/voda a od tohoto řešení upustit. Je to hodně obecné, ale zajímaly by mne zkušenosti ostatních.
Díky moc
ClonyXXL

Re: Podlahové topení s FVE

Příspěvek od ClonyXXL »

Byl tu nejaky uzivatel, ktery topil elektrickou podlahovkou.
Priznam se, ze mi spadla brada kdyz rekl rocni spotrebu. Nechci kecat, ale 20 MWh ?
Zere to 1:1 = 1kWh elektriky udela 1 kWh tepla.
Proto bych ja osobne doporucil 3 fazove TČ. Tam se da pocitat i s COP, ktere byva i kolem 4 (i vic) = z 1 kWh mas i 4 kWh tepla.
Pry je do podlahy dobra (udajne nutna) voda v hadech, ja mam radiatory, ale velke. Spokojenost.
S FVE v zime moc nepocitej. Ale panely na jih jsou rozhodne ziskovejsi i v zime. BACHA NA STÍNY. A dobry spad strechy je taky fajn - snih z panelu lepe sleti.
Asi bych doporucil FVE do 10 kWp a virtualni baterku od CEZu. V lete nasyslis, v zime vyberes a zaplatis jen distribuci. Mesicni pausal. (Dokud ji nezrusi).
Bez baterek FVE je na prd, cim vic baterek - tim jsi sobestacnejsi. Dle stavu účtu. Kamoska ma baterek myslim 11,6 kWh, doma nema na elektriku nic podstatneho (ani bojler), a do 24 h ji ma prazdnou.
Nevim kolik vas doma je, ale doporucil bych 300 l bojler - v lete nahrejes v pohode a vydrzi dyl. Ja mam na zimu jeste maly 80 l (staci nam).
Rozhodne neber FVE od CEZu. Žere sama o sobe jako tank (7 MWh) rocne. Asi naschval ...
Mozna jeste od EONu - ti maji virtualku jen pro lidi, co maji FVE od nich. Je od nich ale drazsi nez od mistni spolehlive firmy.
Nevim odkud jsi.
Obecne - cim vic panelu mas, tim jsi sobestacnejsi. A je jednodussi resit "kam s ní (prebytecnou), nez tahat ze site.
Naposledy upravil(a) ClonyXXL dne úte led 14, 2025 1:55 pm, celkem upraveno 1 x.
luky
Výkon panelů v FVE [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 12

Příspěvek od luky »

Jednoduše - když stavíš nový dům, dej všude (vodní) podlahovku. Jestli tam pak pověsíš elektrokotel, plynový kotel, tepelné čerpadlo, krbová kamna, je úplně jedno. Jakmile jednou do podlahy zaliješ odporové kabely, už nikdy nezměníš zdroj tepla.
Určitě budeš po dokončení stavby švorc, takže tam pdáš elektrokotel z druhé ruky. A až se rozkoukáš a dospoříš, můžeš to snadno vyměnit za zdroj, který v té době bude politicko-ekonomicky vhodný.
mobilní elektrárna (VW California): 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 250VA, Victron charger 20A. Orion 30A
domácí elektrárna "ETERNIT": FV 5kWp, LiFePO4 48V/120Ah+120Ah, Axpert King 48/5000
huhukoktejl

Příspěvek od huhukoktejl »

Ja jsem mel elektrokotel, ktery vytapel podlahove topeni. Nahradil jsem ho tepelnym cerpadlem, ktere mi podlahovku vytapi levneji. Mam trochu specificky pripad v tom, ze bohuzel nemuzu vyuzit tepelne cerpadlo (vzduch - voda) na ohrev teple vody. Duvod je ten, ze muzu mit jen zavesny ohrivac a zadny takovy vhodny pro tepelne cerpadlo neexistuje.

Ale k veci. Puvodne byla spotreba meho domu (prizemni bungalow 96 m2) 10,5 MWh, nyni 7,0 MWh. Pri nakladech na koupi cerpadla je opravdu diskutabilni, zda se to vubec vrati. Kdy mi splati 3,5 MWh rocne cca 150 tis. za tepelko?

Osobne, dokud existuje produkt virtualni baterie, tak bych poridil FVE ktera mi pokryje rocni spotrebu a vyuzil virtualni baterii. Pri elektrokotli jsou nizke distribucni poplatky (D45d). A z tohoto duvodu bych ani neporizoval baterie, pokud tedy jde ciste o ekonomiku a ne o sobestacnost. Ale udelal bych si pripravu, aby sla fyzicka baterie dokoupit pro pripad, kdy ta virtualni skonci.
Banung

Příspěvek od Banung »

vlastick píše: úte led 14, 2025 12:10 pm Dobrý den,
jsem ve fázi výběru vhodného topení do nového domu (dřevostavba, cca 150m2, jižní strana) a rád bych se zeptal, zda má někdo zkušenosti s vytápěním elektrickou podlahovkou v kombinaci s FVE s bat. úložištěm. Jak moc je to výhodné/nevýhodné samozřejmě v zimních měsících (kolik toho zvládne utáhnout FVE a kolik se musí "dotovat" ze sítě). Nebo zda je lepší dát tepelné čerpadlo vzduch/voda a od tohoto řešení upustit. Je to hodně obecné, ale zajímaly by mne zkušenosti ostatních.
Díky moc
Zrovna řeším vytápění pro další dům. Naprosto jednoznačně udělej vodní podlahovku. (to byla největší chyba v mém aktuálním domě, že jsem jí neudělal). Až uděláš podlahovku, můžeš si vybrat X způsobů jak ji budeš nahřívat. Plus je to dobrá akumulace. Pokud ještě přidáš akumulační nádrž, vyřešíš rozdíl mezi časem, kdy teplo budeš vyrábět a kdy ho budeš spotřebovávat. (FV, kamna s výměníkem)

Pokud uděláš el. podlahovku, můžeš jí vytápět tak akorát ze sítě. Z baterie je to nesmysl.
Momo

Příspěvek od Momo »

Pokud bych znovu stavěl, nejspíš bych dal také teplovodní podlahovku. Mám radiátory, ale dal jsem větší, proto mohu vytápět nižší teplotou. Zatím kondenzační plyn, v nejbližší době nechám. Radiátory byly levnější a na podlaze máme všude koberce, báli jsme se víření prachu při podlahovém vytápění.
Doplnil bych akumulační nádrž, krb bych dal nově s výměníkem a oběhovým čerpadlem pro nahřívání akumulační nádrže.
Akumulační nádrž a teplo akumulované v podlaze by umožnilo přerušované vytápění v době, kdy je cena na SPOTu nízká, i když letos je SPOT celou dobu vysoko a těžko říct, jak to bude v dalších letech. Spíš bych očekával drahé zimy a možná bude ještě hůř než letos. Více TČ, EV, méně plynu, méně uhlí, méně jádra.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
Kostěj
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16

Příspěvek od Kostěj »

Momo píše: úte led 14, 2025 6:18 pm Pokud bych znovu stavěl...
... tak pasivní dům, těžký typ. FVE jen přípravu (husí krky), všechny peníze do izolace.
VITEK

Příspěvek od VITEK »

Mam dum z roku 1954, izoloval sem sam, podlahovku nemam ale mam xps pod betonovou podlahou 5 cm . Pul podsklepeno.
Mame vinyl na podlaze a nemame pocit chladu na nohy. Topime na 21.5 stupne

Na zdech 30 cm polyk, strecha.cca 70 cm pur plus vata .

Prvni jsme izolovali, pak se stavela fve a pak se zase izolovalo.

Prisel sem na to ze sem klmel do betonu tunpodlahovku dat ale ted s tim nic neudelam leda betony vybourat a pak zalit trubky znova s anhydridem a zase dat vinyl.

To je asi jedine co bych zmenil. Ale zase problem podlahovky je ze nedokaze chladny barak vytopit hned tzn musis topit kontinualne.

Ahoj.
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

Říkal mi sousedovic kocour abych vůbec o nějakým podlahovým vytápění neuvažoval. Jestli jsou to elektrické topné kabely nebo trubky, ty jsou ještě horší, tak možnost je provrtat, je nanejvýš pravděpodobná. Navíc co když ze stropu začne kapat nějaká nemrznoucí kapalina, která už dávno zmrzla a akorát od pátku 13-tého začalo tady (tam) být neúnosně vlhko a zima. :lol: Elektrika, to samé, akorát nezačne "kapat" tekutina, ale smrdět izolace spirál, a to navěky, min 20let. :lol:
Odpuzující systém... Mňau! :lol:
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
KubisKV

Příspěvek od KubisKV »

Cmrnda píše: úte led 14, 2025 8:06 pm Říkal mi sousedovic kocour abych vůbec o nějakým podlahovým vytápění neuvažoval. Jestli jsou to elektrické topné kabely nebo trubky, ty jsou ještě horší, tak možnost je provrtat, je nanejvýš pravděpodobná. Navíc co když ze stropu začne kapat nějaká nemrznoucí kapalina, která už dávno zmrzla a akorát od pátku 13-tého začalo tady (tam) být neúnosně vlhko a zima. :lol: Elektrika, to samé, akorát nezačne "kapat" tekutina, ale smrdět izolace spirál, a to navěky, min 20let. :lol:
Tvůj příspěvek je zase vysoce přínosný. Když nemáš nic rozumného, radši nepiš.
pibi
Výkon panelů v FVE [Wp]: 16
Kapacita baterie [kWh]: 44

Příspěvek od pibi »

Budeme rekonstruovat přízemí RD (1947), tak mám v plánu vybourat podlahy a podlahovku nainstalovat. Zatím topíme kondenzačním kotlem, nebo dřevem se 750l AN, na podzim jsem něco málo přitopil v AN i ze sluníčka, na jaře toho snad bude víc. V domě máme poměrně dobře dimenzované, většinou litinové radiátory, tak teplota topné vody stačí lehce přes 40°C. Dům máme přes 25let zaizolovaný 10cm minerální vatou, šikmou střechu 18cm, tak mi přijde trochu neekonomické to strhat a izolovat hrubší vrstvou.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16x305Ah + 16x305Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

KubisKV píše: úte led 14, 2025 8:39 pm Tvůj příspěvek je zase vysoce přínosný. Když nemáš nic rozumného, radši nepiš.
To víš že je můj příspěvek přínosem a to pro pro každého. Kdyby nebyl, tak ho sem nepíšu.
Máš nějakej problém cenzore? Jestli jó tak jdi do spovednice.cz.! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: A nebo doprdele.... :lol: :lol: :lol: :lol:
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
Dejv

Příspěvek od Dejv »

Doporučuji vodní podlahovku, je možné do ní pustit teplo z více zdroju.
Osobně mám elektricke dráty v podlaze. Kdybych stavěl znova dal bych asi vodni, ale musel bych si to dobře spočítat. V době kdy jsem stavěl byla elektřina levná a lépe vychazely dráty.
Poté co jsem postavil se zvyšila cena elektřiny a pořidil jsem FVE, a v roce 2023 taky klimatizaci, kterou topím a vytopí cely dům + podlahovka spuštěna pouze v par mistnostech - koupelna a dětské pokoje. To je zase vyhoda elektricke podlahovky, kterou je možné pustit pouze v místnosti kde chci.
Nejvíce tepla asi dodají krbove kamna, ve kterych se topí skoro děnně, neni to časově náročne přiložim max 4 za odpoledne a teplo vydrží do rána někdy až do oběda. Čas mezi zatopením překlene klimatizace. Dřevo vlastní.
Teplo doma vydrži protože je dům dobře zazeplený(novostavba, bungalov, zastavěno 140m2) - podlaha 20cm, stěny 20cm, strop 50cm.
Vše na elektřinu, spotřeba elektřiny za rok:
2023 - 6758 MWh (2477 MWh nakoupeno z Gridu)
2024 - 5733 MWh (1670 Mwh nakoupeno z Gridu)

Spotřeba elektřiny pouze na vytápění:
zima 2022-2023 - 2,23 MWh
zima 2023-2024 - 1,15 MWh (teplejší zima + klimatizace)
zima 2024-2025 - zatím 0,537 MWh

Srovnání spotřeby uvádím pro porovnání, že i s elektrockou podlahovkou se dá žít(a levně), ale je potřeba mít dobře zatepleno a více zdroju tepla (levnějších). Osobně by se mi asi s takovou spotřebou zrovna teď tepelné čerpado nevyplatilo. Ale kdo ví co bude.
Momo

Příspěvek od Momo »

Dejv píše: stř led 15, 2025 8:07 am Srovnání spotřeby uvádím pro porovnání, že i s elektrockou podlahovkou se dá žít(a levně), ale je potřeba mít dobře zatepleno a více zdroju tepla (levnějších). Osobně by se mi asi s takovou spotřebou zrovna teď tepelné čerpado nevyplatilo. Ale kdo ví co bude.
No dobře, ale pokud většinu tepla dodají krbová kamna, pak výčet energie, kterou spotřebovala elektrická podlahovka, není moc směrodatný...

Jinak jo, masivní dům (podlaha, stropy, stěny) a dobře zaizolováno. Žádná dřevostavba, ta je dobrá na chatu, že se rychle po příjezdu vytopí.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
MP75

Příspěvek od MP75 »

huhukoktejl píše: úte led 14, 2025 2:06 pm ...Mam trochu specificky pripad v tom, ze bohuzel nemuzu vyuzit tepelne cerpadlo (vzduch - voda) na ohrev teple vody. Duvod je ten, ze muzu mit jen zavesny ohrivac a zadny takovy vhodny pro tepelne cerpadlo neexistuje....
jen na okraj. Mám ACV k TČ a visí... ;-) https://www.acv.com/cz/technology/zasobniky
FVE na bytovém domě (4 byty) - atyp. řešení (FVE vlastní jeden z bytů)
Goodwe GW10KN-ET, 9,89 kWp FVE (23 panelů IBC Monosol 430 MS10-HC-N GEN2), sklon 30°
8 ks skorojih (-11°), 15 ks skorozápad (79°)
zatím bez baterie, primárně připraveno pro sdílení...
rob.brno

Příspěvek od rob.brno »

Máme vodní podlahovku s tč, ve slunečných zimních dnech utáhne FVE 9kwp topení i provoz domu i pár km nabít do auta. Závisí to od TZ domu. Když je škaredě, tak se tlačí teplo za nejnižších SPOTových cen z tč do podlahy, přes den se pak nemusí zpravidla topit.
dumi
Site Admin
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9850
Kapacita baterie [kWh]: 32

Příspěvek od dumi »

Cmrnda píše: stř led 15, 2025 1:22 am
KubisKV píše: úte led 14, 2025 8:39 pm Tvůj příspěvek je zase vysoce přínosný. Když nemáš nic rozumného, radši nepiš.
To víš že je můj příspěvek přínosem a to pro pro každého. Kdyby nebyl, tak ho sem nepíšu.
Máš nějakej problém cenzore? Jestli jó tak jdi do spovednice.cz.! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: A nebo doprdele.... :lol: :lol: :lol: :lol:
A co kdybys tam sel ty. Bananek na 14 dni. uz me to nebavi.
9.6kWp, 32kWh, 2400W + 3000W
BTC adresa pro podporu chodu fora: bc1qf5ueu7f9nunncnuz4vwlj3cnjk4m8asxejlhku
eduard22
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Příspěvek od eduard22 »

KubisKV píše: úte led 14, 2025 8:39 pm
Cmrnda píše: úte led 14, 2025 8:06 pm Říkal mi sousedovic kocour abych vůbec o nějakým podlahovým vytápění neuvažoval. Jestli jsou to elektrické topné kabely nebo trubky, ty jsou ještě horší, tak možnost je provrtat, je nanejvýš pravděpodobná. Navíc co když ze stropu začne kapat nějaká nemrznoucí kapalina, která už dávno zmrzla a akorát od pátku 13-tého začalo tady (tam) být neúnosně vlhko a zima. :lol: Elektrika, to samé, akorát nezačne "kapat" tekutina, ale smrdět izolace spirál, a to navěky, min 20let. :lol:
Tvůj příspěvek je zase vysoce přínosný. Když nemáš nic rozumného, radši nepiš.
Mi to ale přijde k věci! 8-) Jen básnicky humornou oklikou - přes kocoura :lol: A za todle BAN??? :o ...
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
KubisKV

Příspěvek od KubisKV »

[/quote]
Mi to ale přijde k věci! 8-) Jen básnicky humornou oklikou - přes kocoura :lol: A za todle BAN??? :o ...
[/quote]

Ahoj Edo.

Ban není jen z nepochopení básnické a humorné obkliky.
Je to už dlohoudobě se Cmrndou těžší, než s ostatními členy.
Většina jeho příspěvků je mimo, jen plevel a pak hádky. Měl by jít na Mypower ještě za dob Filipa, tam by ban dostal nadobro.
Ostatní se snaží poradit, rozvinout téma, ale u cmrndy se dozvíš na dotaz “jaké podlahové topení, jestli voda, nebo kabel” že voda teče protože vrtáš skrz podlahu díru vedle díry a trefíš alpex od podlahovky a kabel smrdí, když se škvaří izolace.
Basnicky je to napicu obklikou a já to nepochopil.

Cmrnda zase nepochopil, že když mu admin dá výtku a on ho pošle doprdele, tak to nezůstane bez odezvy.
To není o mně, já mu dal týden, ale Dumi přitvrdil a oprávněně.

Už jsem to psal kdysi. My se tu snažíme nezasahovat do členů a není ani důvod, 99% komunikují uplne v pohodě. Jen jsou vyjímky, kdy je to už mimo a nějaký napomenutí je třeba. A když je napomenutí odpálkováno, je ban. To je asi jediná možnost, aby si to příště rozmyslel, než bude psát p…rny.
Na nikoho se tu nepovyšujeme, nemachrujeme, nemame cas kontrolovat každý příspěvek a jsme rádi, že ta velká větsina to tak bere.

Pokud by měl někdo chuť dělat pomocníka VB, dejte vědět. Rád funkci přenechám.
Mňau
eduard22
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Příspěvek od eduard22 »

OuKej, chápu, ale nahrál jsi mu zbytečně napomenutím na smeč a on jen odpálil...

Mlčeti zlato! (myslím tím, že kdyby jsi to přešel, nezadal by jsi mu poslání dopryč... Cmrnda je cholerik vyjadřující se svérázně. Já tak trochu taky...

Ale většinou jsem rád ze jeho kritiku. A rád mu neúnavně protiargumentuji, zdůvodňuji a obhajuji moje řešení a upřesňuji i když je to někdy náročné, neb mu trochu prší do nosu...

A já jsem taky proti podlahovce...
----------------
OT: Asi je to jeho povýšenecké namyšlení tím, že je od fochu (elektrikář?) a trochu proto i namyšlenej(?) v tomto oboru a já su jen blbej strojař? I když strojař musí znát mnohem více! Více než automechanik, orpaváři, elektrikáři, a jak DC i AC jak NN i VN i VVN! I když obecněji, principiálně. Né se byflovat kokrétní předpisy jak latinu...
(učil jsem se na strojárně v Třebíči navrhovat nejen spalovací motory a dobíjení, ale třeba i kompletní JE! Reaktory i parní generátory! Asi proto, že poblíž je JE Dukovany?, ale i anatomii lidského těla! Jak bych jinak navrhl dobře stroj, co většinou obsahuje i elektroinstalaci, nebo i blbou rukojeť ovládání, nářadí, nebo sedadlo a pedály automobilu, či zemědělského stroje? Poznání materiálů obecně, včetně vlastností slitim AL a Cu! O tom všem nemá "blbé" elektrikář ani "páru" :lol: Nakonec dnes stejně rozhodujó o všem i o zákonech politici, často mladí, naivní, nezkušenci bez praxe a jen se sociální VŠ...)
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
KubisKV

Příspěvek od KubisKV »

eduard22 píše: stř led 15, 2025 5:22 pm OuKej, chápu, ale nahrál jsi mu zbytečně napomenutím na smeč a on jen odpálil...

Mlčeti zlato! (myslím tím, že kdyby jsi to přešel, nezadal by jsi mu poslání dopryč... Cmrnda je cholerik vyjadřující se svérázně. Já tak trochu taky...

Ale většinou jsem rád ze jeho kritiku. A rád mu neúnavně protiargumentuji, zdůvodňuji a obhajuji moje řešení a upřesňuji i když je to někdy náročné, neb mu trochu prší do nosu...

A já jsem taky proti podlahovce...
----------------
OT: Asi je to jeho povýšenecké namyšlení tím, že je od fochu (elektrikář?) a trochu proto i namyšlenej(?) v tomto oboru a já su jen blbej strojař? I když strojař musí znát mnohem více! Více než automechanik, orpaváři, elektrikáři, a jak DC i AC jak NN i VN i VVN! I když obecněji, principiálně. Né se byflovat kokrétní předpisy jak latinu...
(učil jsem se na strojárně v Třebíči navrhovat nejen spalovací motory a dobíjení, ale třeba i kompletní JE! Reaktory i parní generátory! Asi proto, že poblíž je JE Dukovany?, ale i anatomii lidského těla! Jak bych jinak navrhl dobře stroj, co většinou obsahuje i elektroinstalaci, nebo i blbou rukojeť ovládání, nářadí, nebo sedadlo a pedály automobilu, či zemědělského stroje? Poznání materiálů obecně, včetně vlastností slitim AL a Cu! O tom všem nemá "blbé" elektrikář ani "páru" :lol: Nakonec dnes stejně rozhodujó o všem i o zákonech politici, často mladí, naivní, nezkušenci bez praxe a jen se sociální VŠ...)
Já nehraju volejbal. Prostě jsem ho upozornil, že to není k tématu. (Bohužel je to u cmrndy častý jev)

Když to přejdu mlčením, bude tu jen víc plevelu, stejně jako teď píšeme organizační informace, místo toho, aby se tu řešila podlahovka!!! Snad to Dumi po nějakém čase smaže, nebo přesune. Třeba až uplyne ban.

Pokud si proti podlahovce, tak je to tvá volba. Nikdo ti ji doma nenutí. Ale pokud je zde dotaz JAKOU PODLAHOVKU , nevyjadřuj se zde, že si proti. Prvotní dotaz si nepamatuji, jen to dávam jako přiklad, jen aby ses zase nenastal ty, že ti zakazuju psat.

Klidně kuchař může mít víc selskýho rozumu a bude víc v pohodě, než elektrikář, strojař nebo chirurg. Je to jedno, co máš za vzdělání.

Omluva za plevelení, snad už to skončí.
OndraS

Příspěvek od OndraS »

Já se vrátím na začátek.
Určitě NE elektrickému podlahovému topení.
Já mám též dřevostavbu, cca 150 m2 plochy, orientace JJZ, dost prosklenou hlavní část domu.
Teplovodní podlahové topení, elektrokotel, bojler, indukce, tedy vše na elektřinu.
FVE spuštěna 3.1.2023, tedy první rok za mnou. Pordobnosti zde: viewforum.php?f=97
Spotřeba pekelná, nicméně je pravda, že ve svetrech nechodíme, dvě malé děti, tedy pračka a sušička jedou prakticky pořád. A ta sušička má pomalu dvacet let....
K bojleru přijde druhý, poslouží jako akumulační nádrž k podlahovce přes směšovací ventil.
TČ nemám, zatím neplánuji, mám přípravu na klimatizaci, "stačí osadit".
huhukoktejl

MP75 píše: stř led 15, 2025 10:06 am
huhukoktejl píše: úte led 14, 2025 2:06 pm ...Mam trochu specificky pripad v tom, ze bohuzel nemuzu vyuzit tepelne cerpadlo (vzduch - voda) na ohrev teple vody. Duvod je ten, ze muzu mit jen zavesny ohrivac a zadny takovy vhodny pro tepelne cerpadlo neexistuje....
jen na okraj. Mám ACV k TČ a visí... ;-) https://www.acv.com/cz/technology/zasobniky
Diky za tip. A ktery konkretne?
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

huhukoktejl píše: čtv led 16, 2025 12:32 am
A jaky je vlastne duvod, ze musis mit zavesny? Ja mam vzduch voda a 300 l mi stoji na zemi.
huhukoktejl

ClonyXXL píše: čtv led 16, 2025 8:50 am
huhukoktejl píše: čtv led 16, 2025 12:32 am

A jaky je vlastne duvod, ze musis mit zavesny? Ja mam vzduch voda a 300 l mi stoji na zemi.
Duvod je ten, ze v mem dome mam strasne malou technickou mistnost. Musi tam vlezt tepelne cerpadlo, pracka a susicka. A ohrivac vody. To by se jeste dalo zvladnout, kdybych jeste ke vsemu nemel z teto mistnosti prostup do kominu ke krbovym kamnum. A ten je prave dole a ohrivac je zaveseny nad nim. A nemuzu jej postavit na zem a zablokovat si tento vstup do kominu pro cisteni.
Odpovědět

Zpět na „Elektroporadna“