Bezpretokovost kinga opet aneb kdyby z napsali o FVE

Odpovědět
eduard22
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Příspěvek od eduard22 »

Vždy't to má podobně jako já! Jen já s Kingem a on s dalším měničem - co používá jen jako galvanicky oddělenou nabíječku ze sítě...

A jen má 3x tolik panelů a 10x takovou kapacitu lepších aku. :D Ale v principu stejné 8-) Jen to má, dle mě zbytečně komplikované a dražší..., na to že AC výstup má jen z jednoho měniče :-/

To co má - poloostrov, zvládne jedna bedna - tři v jednom - solární nabíječka, síťová nabíječka galvanicky oddělená od sítě a měnič - Axpert King 8-)
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Abrams

Re: Napsali o FVE ....

Příspěvek od Abrams »

Zdravím ,

na jeden měnič (střídač ... nerozumím proč je nazývá střídač) jede trvale a další probouzí dle aktuálního odběru , aby ušetřil režie dvou měničů .
Přípojku z DS snížil na 1x25A , připojené do jedné mašiny k nabíjení akumulátoru .
eduard22 píše: ned led 26, 2025 6:32 pm To co má - poloostrov, zvládne jedna bedna - tři v jednom . solární nabíječka, síťová nabíječka galvanicky oddělená od sítě a měnič - Axpert King 8-)
Stále si na tomto svém tvrzení trváš ?
Kde na následující fotce pajšlu Axpert King II vidíš onu bájnou galvanicky oddělenou nabíječku ?
King pajšl.png
Elektronům zdar :cloud:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
4kWp + 22kWh LiFePO4 +6kW HF měnič s nájezdem 47 MWh @ 72.000 motohodin .
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

Abrams píše: ned led 26, 2025 6:46 pm Zdravím ,

na jeden měnič (střídač ... nerozumím proč je nazývá střídač) jede trvale a další probouzí dle aktuálního odběru , aby ušetřil režie dvou měničů .
Přípojku z DS snížil na 1x25A , připojené do jedné mašiny k nabíjení akumulátoru .
eduard22 píše: ned led 26, 2025 6:32 pm To co má - poloostrov, zvládne jedna bedna - tři v jednom . solární nabíječka, síťová nabíječka galvanicky oddělená od sítě a měnič - Axpert King 8-)
Stále si na tomto svém tvrzení trváš ?
Kde na následující fotce pajšlu Axpert King II vidíš onu bájnou galvanicky oddělenou nabíječku ?
King pajšl.png

No, nepoznám to z této (mizerné...) fotky :( , ale měřil jsem ohmetrem (i s přehozením polarity kablíků, abych vyloučil vliv usměrňovače, neb jen diody) a jak L tak N "vstupu" (přesněji- interní nabíječky) nenjsou nijak galvanicky spojeno s AC výstupem, ani L ani N 8-)

AC výstup má sice tři samostatné svorky PE, N a L, ale PE a N jsou uvnitř galvanicky propojeny, logicky, čili jde o PEN, ale AC vstup, ač má svorky také tři: PE, N a L, spojeny PE a N nemá! N je galvanicky oddělěno od PE :-) (od PE bedny, krytů, čili je třeba přizemnit smostatně na straně výstupu! u King 1 i samotnou plechovou bednu, na které je samostatný zemnicí šroub! Podobně jako na silných koncových profi audio zesilovačích 8-) )

Přetoky mám za rok provozu s novým elektroměrem 0kWh :D (Bypass mám zakázaný)

Doplněno: jelikož mám "vstup" Kinga připojen do 5P zásuvky 5P 32A konektorem, jako spotřebič, jako např. míchačku, nebo cirkulárku, když jej od jara do podzimu mám vytažený, jde 100% o čistý ostrov nijak nespojený s DS! (krom PE u paty domu)

Doplněno2 - kdyby to galvanicky odděleno nebylo, "lítala" by na straně sítě před měniče, i za měničem z jeho výstupu, Fíčka! ;) (nešly by vúbec ani nahodit!)
Naposledy upravil(a) eduard22 dne ned led 26, 2025 7:28 pm, celkem upraveno 9 x.
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Abrams

Příspěvek od Abrams »

eduard22 píše: ned led 26, 2025 7:04 pm No, nepoznám to z fotky :-/ , ale měřil jsem ohmetrem (i s přehozením polarity kablíků, abych vyloučil vliv usměrňovače, neb jen diody) a jak L tak N "vstupu" (přesněji- interní nabíječky) není nijak galvanicky spojeno s AC výstupem ani L ani N 8-)

Výstup má sice svorky PE, N a L, ale PE a N jsou galvanicky propojeny, ale vstup , ač má svorky taky tři: PE. N a L, spojeny PE a N nemá! N je galvanicky oddělěno od PE bedny :-)

Předpokládám že jsi to měřil ve vypnutém stavu . Nikoli za chodu s aktivním AC výstupem a aktivní "nabíječkou" .
Jelikož jsou uvnitř čtyři relátka spínající a přapínající AC napětí , sepnutá pouze za chodu stroje . Na vypnutém stroji nic relevantního nenaměříš .
King pajšl02.png
Stejnou architekturu komponentů mají všechny klony a kopie Axpertů ( Easun , Revo , Powmr , Vevor , Srne , Must a další) . Všichni umí nabíjet akumulátor z AC vstupu přifázovánim se k ACin . V žádné mašině jsem neviděl extra elektroniku zajišťující galvanicky oddělené nabíjení akumulátoru . To by tam muselo být vše dvakrát :twisted: .

eduard22

Příspěvek od eduard22 »

Abrams píše: ned led 26, 2025 7:33 pm ....
Předpokládám že jsi to měřil ve vypnutém stavu . Nikoli za chodu s aktivním AC výstupem a aktivní "nabíječkou" .
Jelikož jsou uvnitř čtyři relátka spínající a přapínající AC napětí , sepnutá pouze za chodu stroje . Na vypnutém stroji nic relevantního nenaměříš .
King pajšl02.png
Stejnou architekturu komponentů mají všechny klony a kopie Axpertů ( Easun , Revo , Powmr , Vevor , Srne , Must a další) . Všichni umí nabíjet akumulátor z AC vstupu přifázovánim se k ACin . V žádné mašině jsem neviděl extra elektroniku zajišťující galvanicky oddělené nabíjení akumulátoru . To by tam muselo být vše dvakrát :twisted: .

To je sice pravda, teoreticky, ale změřila by to v zapnutém stavu ihned Fíčka! ;) Jo počkej, jak: "glavanicky oddělené dobíjení aku"!? Ale já mylel že je řeč o oddělení AC "vstupu" a AC výstupu! (krom Bypass logicky...)
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

eduard22 píše: ned led 26, 2025 7:48 pm....... teoreticky, ale změřila by to v zapnutém stavu ihned Fíčka! .........
Ano? A mohl bych to vidět? Opravdu jsi si jist, že víš co měříš?
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

brumlaj píše: pon led 27, 2025 12:55 am
eduard22 píše: ned led 26, 2025 7:48 pm....... teoreticky, ale změřila by to v zapnutém stavu ihned Fíčka! .........
Ano? A mohl bych to vidět? Opravdu jsi si jist, že víš co měříš?
Já nejsem Fi chránič ;-)
dako
Výkon panelů v FVE [Wp]: 2400
Kapacita baterie [kWh]: 15

Příspěvek od dako »

Brumlaji, on to Eda má pozichrovaný tak, že vyhodí ten 5P štekr ze zdi, kdyby po něm šli. :D

Apropo, když si vyvedu PE z hlavní svorky pospojování a uzemním tím zařízení připojené přes lineární zdroj s poctivým trafem, jsem nebo nejsem galvanicky oddělen od DS? ;)
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

fšecí a vše je nakonec spojeno se zemí na Zemi ;-)
RadarS

Příspěvek od RadarS »

Co to tu zase řešíte...? Další sérii nekonečného seriálu "O bezpřetokovosti KINGA" ...? :-)
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

RadarS píše: pon led 27, 2025 9:12 pm Co to tu zase řešíte...? Další sérii nekonečného seriálu "O bezpřetokovosti KINGA" ...? :-)
Ne, galvanické odděleni AC výstupu Kinga II od DS. Bezpřetokovost King II je dávno vyřešena a potvrzena měřením i ročním nejen mojím pozorovaním na moderním elměru 8-)
Na nekonečný seriál o nedovolených přetocích jsou jiné měniče... :lol:
dumi
Site Admin
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9850
Kapacita baterie [kWh]: 32

Re: Bezpretokovost kinga opet aneb kdyby z napsali o FVE

Příspěvek od dumi »

Abrams píše: ned led 26, 2025 7:33 pm
eduard22 píše: ned led 26, 2025 7:04 pm No, nepoznám to z fotky :-/ , ale měřil jsem ohmetrem (i s přehozením polarity kablíků, abych vyloučil vliv usměrňovače, neb jen diody) a jak L tak N "vstupu" (přesněji- interní nabíječky) není nijak galvanicky spojeno s AC výstupem ani L ani N 8-)

Výstup má sice svorky PE, N a L, ale PE a N jsou galvanicky propojeny, ale vstup , ač má svorky taky tři: PE. N a L, spojeny PE a N nemá! N je galvanicky oddělěno od PE bedny :-)

King pajšl02.png

A co ty s LV MPPTckem? tzn prvni axperty? ty co nemaj pricuc? tam byla samostatna nabijecka nebo ne?
9.6kWp, 32kWh, 2400W + 3000W
BTC adresa pro podporu chodu fora: bc1qf5ueu7f9nunncnuz4vwlj3cnjk4m8asxejlhku
josse

Příspěvek od josse »

dumi píše: A co ty s LV MPPTckem? tzn prvni axperty? ty co nemaj pricuc? tam byla samostatna nabijecka nebo ne?
U těch je sice obousměrný měnič, ale ten má separátní kompenzaci účiníku, neumí být prifázovaný pro dodávku. Chybí mu nějaký drobný HW, proto přechod mezi střídačem a nabíječku cvaknou relé a chvíli to trvá. Kompenzaci účiníku vyřadí nějak částečně pro střídačový režim.
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 4x80P14S = 4480Cells 18650 (~840Ah/44kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
Abrams

Příspěvek od Abrams »

Zdravím ,

kalsický Axpert kombinovaný a všechny klony kopií neschpné dodávky el. do AC IN čili do DS , pouští do AC OUT buď svou el. z měniče , nebo bypasem spojený AC IN . Přičemž v Bypassu může fungovat popuze nabíjení akumulátoru = režim AC -> DC . Nemůže jet v režimu DC -> AC . Proto označení kombinovaný .

Mašiny označené hybridní umí do AC výstupu současně mixovat DC -> AC + FV HV DC + DS AC , díky přifázování se k DS . Což vlivem skokových změn zátěže AC výstupu vyvolává přetoky do DS . Nemluvě o složitějším komplexním řízení všech parametrů .

Axpert king II může za běhu svého měniče DC -> AC používat připojenou DS k nabíjení akumulátoru díky sfázování se k DS a reverzního toku energie transformátorem , čili ze sekundárního vinutí do primárního vinutí .

Solární regly jsou kapitolou samy pro sebe , stručně lze říci - LV obecně do 150VDC napájí přímo 48V vstup od akumulátoru = vůbec neřeší co se děje v DC/AC části .
HV obecně 90V až 600V i víc , napájí meziobvodovou sekci mezi trafem a střídajícím obvodem s 350VDC až 450VDC = řízení MPPT musí reagovat na odběr střídajícího obvodu a výkonu transformátoru . Což je pro procesor pořádnej záhul .

Abych se vrátil k jádru pudla , u hybridních mašin schopných přifázování k DS a souběžného nabíjení akumulátoru , jediné co "brání" přetokům le. do DS je řídící software . Hardweare tohoto schopný by mašinu prodražil skoro na dvojnásobek a stroj by byl mnohem rozměrnější . Jelikož ve světě mini přetoky do DS téměř neřeší , pouze v našem ČEZku se z toho dělá hrdelní zločin , číňan nebude jen pro ČEZko vyvíjet složitější stroje . Maximálně napíše pár řádků kódu pro lepší "bezpřetokovost" .

Elektronům zdar :cloudy:
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

Však King II je taky kombi měnič a taky neschopný dodávat do sitě!

Sice se synchronizuje jeho vystupni frekvence s Hz v DS, ale jakmile se v siti rozejde o vic jak +/- tuším 0,1 Hz , přejde na svojich presnych (+/-01 Hz) 50Hz a svojich 230V +/- tuším 0,2V.

Nejspis to dělá, jen si já myslím..., jen kvůli bypass - aby to prepnutí nebyla prda např v siti sinusoida v plusu a jeho výstup v mínusu, krom teho ze bypassuje pri pruchodu sinusoidy nulou. Ale paklize se frekvence trchu rozejdou, nemaj spolecnou presně nulu nikdy!

Pretoky ddo DS mi ani po roce provozu a pripojeni zalohy z DS na jeho "vstup", neudelal.

Procesor musi mit rychlej neb i reakce jsou jako by byla jeho vystupni mini sit tvrda, skoro jako veletvrdá DS!

I kdyz pozde vecer jiz jede ze site a za behu mu vytahnu ze zasuvky ten 5P stekr, jen pipne a vali dal bez mrknuti brvou = nepobliknou prakticky vubec zarovky.
To same kdyz vypnu nahle silnou 4kW zatez. Neprekmitne napeti pozorovatelne.

Proste se chova skoro jako tvrda DS :-)
Kostěj
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16

Příspěvek od Kostěj »

eduard22 píše: úte led 28, 2025 3:55 pm Však King II ... Procesor musi mit rychlej neb i reakce jsou jako by byla jeho vystupni mini sit tvrda, skoro jako veletvrdá DS!...nepobliknou prakticky vubec zarovky.
King I ale moc tvrdý výstup nemá. Když junior tiskne na 3d tiskárně, v rytmu jejího vyhřívání některé LED žárovky poblikávají. Nejvíc ta pod linkou, tam poté, co odešla druhá zářivková trubice, jsem rozřezal destičku LED žárovky na nalepil ji tam místo té trubice. To je hodně dávno, tehdy ještě LED pásky nebyly běžné. Jo, stačilo by přidat kond do zdroje, vím. Zas takhle vím, že se tiskne :-)
Abrams

Příspěvek od Abrams »

Zdravím ,

... umí se fyzicky přifázovat = hybridní měnič . "Bezpřetokovost" řídí software .
Kombinovaný měnič se nemůže fyzicky přifázovat . Ikdyby se to pokusil , třeba zahaprováním sofwaru , okamžitě by buchnul :pissedoff2: .

Elektronům zdar :sun2:
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

Opakuji - King 2 se sice umí "přifázovat" - přesněji srovnat a synchronizovat frekvenci se sítí výstupem sítě ale jaký to má smysl když nepřipojuje svůj jinak i nezávislý výstup do sítě?

A Opakuji jedině pro případ bypass aby to nebyla p**** a přepnutí bylo hladké a velmi rychle

A Opakuji mám Kinga dvojku v režimu SBU se zakázaným bypass

Jak by tedy fyzicky mohl dělat přetoky do sítě když jeho výstup není napojen paralelně na síť a to ani skrze bypass?
josse

Příspěvek od josse »

Kolikrát to tu bude ještě napsané?

King II nemá dost tranzistorů aby mohl být výstup nezávislý a mohl zároveň docucávat chybějící energii ze sítě.
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 4x80P14S = 4480Cells 18650 (~840Ah/44kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
RadarS

Příspěvek od RadarS »

Toto téma zdá se nekonečným ...
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

josse píše: stř led 29, 2025 2:36 pm Kolikrát to tu bude ještě napsané?

King II nemá dost tranzistorů aby mohl být výstup nezávislý a mohl zároveň docucávat chybějící energii ze sítě.
A kolik že je ten správný minimální počet tranzistorů? :shock: ...

Tak to mám asi jiného King II :lol: ... Protože výstup mojeho Kinga II je nezávislý(!) A umí "docucávat" jen chybějící část energie ze sítě 8-)

Jen trochu ztrátově :? - dvojí konverzí z AC ze sítě na DC (a pak jsou Hz sítě šumafuck) a zpět z DC generuje AC nezávislých(!!!) 230V +/- 1V a 50Hz +/- 0,1Hz) 8-)

Ať žije Král II ! :D
RadarS

Příspěvek od RadarS »

Zřejmě by bylo potřeba vnést jasno do toho, jak vznikne přetok do sítě u zařízení, které má na AC IN vstupu sítě usměrňovač předcházející
napojení do společné HV DC sběrnice za MPPT, za níž následuje DC/AC střídač do výstupu AC OUT...
"Galvanické oddělení" od sítě je další věc... Trafo tam opravdu není...
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

Tady: https://www.ledkia.com/cz/koupit-nabije ... azovy.html měli King II, ale již nemaj, ale měli u něj stejnej název jako u Maxe a to" Solární měnič - Nabíječka Izolovaných Baterií"
Takže jak to tedy je, tady mi naopak někdo furt tvrdí, že baterie nejsou od nabíječky a tak ani od DS izolované :? ( i kdyby, na co to má vliv? Já mám jen olovo a to jsou jen plastové obaly 8-) A kontakty akumulátorů mám zakryté proti doteku :D A i kdyby ne, mám na vstupu do Kinga Fíčko! ;) )
Abrams

Příspěvek od Abrams »

Zdravím ,

ahááááá ty se celou dobu domníváš že řešíme galvanickou neizilovanost mezi 231VAC a 48VDC akumulátorem :roll: .
No to je jiná - samozřejmě že je DC vstup z akumulátoru galvanicky oddělený od AC výstupu i vstupu , díky transformátoru . Buď HF (High Freqency) kompaktní moderní s vysokou účinností , nebo LF (Low freqeny) klasický mnoho-kilogramový železo s pár kilometry drátu :nod: .

Elektronům zdar :sun2:
Odpovědět

Zpět na „Axpert“