az router 3f spirála Drazice

Pravidla fóra
Pro získání samostatného fóra týkajícího se Vaší vlastní elektrárny, kontakrujte některého z moderátorů nebo admina.
V takto získaném fóru budete mít k dispozici jedno vlákno, které si budete moci moderovat, připadně bude zamčené a budete moci přispívat pouze vy. Dále je ožné si založit další vlákna pro obecné diskuse.
Odpovědět
TOM82

az router 3f spirála Drazice

Příspěvek od TOM82 »

Dobrý den,
Mohl by mi někdo poradit. Nedaří se mi zprovoznit 3f spirálu na boiler dražice OKCE 180 jedná se o 4 kw spirálu. Při montáži FVE jsem měl 1f spirálu, kterou mi zapojili přes AZ router a bylo mi sděleno, že si mám koupit 3f spirálu dopojit a budu využívat přetoky na plno. To jsem provedl a chtěl jsem po montážní firmě, aby mi to zapojila, ale ta nereaguje už půl roku. Mohl by někdo poradit zapojení v rozvaděči a zapojení spirály níže posílám rozvaděč s AZ routrem a obrázek spirály.
Děkuji
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
luky
Výkon panelů v FVE [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 12

Re: az router 3f spirála Drazice

Příspěvek od luky »

Obávám se, že tohle nikdo na dálku nevymyslí. Z té fotky osobně nechápu, co kam vlastně vede...
Sežeň si elektrikáře nebo šikovného amatéra někde poblíž.
mobilní elektrárna (VW California): 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 250VA, Victron charger 20A. Orion 30A
domácí elektrárna "ETERNIT": FV 5kWp, LiFePO4 48V/120Ah+120Ah, Axpert King 48/5000
Momo

Příspěvek od Momo »

Mám úplně stejnou topnou spirálu. Oproti originálnímu zapojení jsem zapojil střed hvězdy na nulu a můžu pouštět do spirály jednotlivě po fázích. Ty to musíš udělat stejně, pokud to má řídit AZ-router.

Nejsem si jistý, jestli nemáš původní bojler jenom jednofázový včetně řízení. Pro 3F spirálu určitě potřebuješ jiné ovládání než pro 1F. Je v tom termostat který spouští 1 nebo 3 fáze a taky poruchový termostat, který je naopak přerušuje. Počítám, že v původním bojleru máš jenom 1F a nebude to pro 3F připravené.
Tak si stáhni návod k použití a uvidíš tam stávající elektrické schéma.

AZ-router se může řešit následně. S tím neporadím.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
TOM82

Příspěvek od TOM82 »

Děkuji za informace.
Spirálu jsem koupil originál od Dražic i s termostatem připravenou na připojení. Zkoušel jsem zapojení jak píšete, nulu na společný kolík označený 4. Při zapojení dvou fázi černý a šedý (viz obr jističe) do jističe a zapnutí přes AZ router vyletěli pojistky. Když jsem vypojil spirálu ze svorkovnice, tak jistič držel. Nejsem si jisty, jak je tedy zapojená spirála přes termostat originál.
Ale díky budu muset trpělivě volat a čekat na montážní firmu, aby dojela a dala to dohromady.
Momo

Příspěvek od Momo »

Originální zapojení je vlevo, upravené zapojení je vpravo.
Pokud tam přidáš tu klemu na střed hvězdy (červený vodič), pak můžeš spouštět spouštět jednotlivě fáze.
Základ je upravit bojler z 1F a 3F, proměříš si kontakty na spirálách, nejlépe odpor a tím zjistíš společnou svorku a samostatné.
Ale jestli se v tom nevyznáš, nechal bych to zkušenějším.

Až bude toto, pak připojíš na svorky N, PE a fázi na 1 nebo 2 nebo 3 (nejlépe 1, je i s kontrolkou).
Pokud připojíš původní N+PE na nové svorky a fázi na 1, mělo by ti to fungovat s wattrouterem jako dosud, ale výkon bude jenom 1,3 kW.

Ostatní už je věcí zapojení a nastavení wattrouteru.

1738592118803.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
Odpovědět

Zpět na „Elektrárny uživatelů“