FVE na klíč, od koho?
FVE na klíč, od koho?
Zdravím ve spolek
aktuálně řeším pořízení FVE, ale nemám ambice na stavbu svépomocí.
Něco málo jsem si načetl, ale jsem v tom lajk a nehodlám se pouštět do stavby s nejistým výsledkem.
Aktuální spotřeba domu za rok je 6,1MWh.
Myšlenka je taková, že přebytek vyrobené el. půjde do virtuální baterie.Podle výpočtu z ČEZu bych měl vyrobit až 9MWh, takže bych měl být soběstačný a platit jen za distribuci a jiné poplatky.
Návratnost v horizontu 8 let, reálné?
Dostal jsem nabídku od ČEZu na FVE na klíč za bratru 252 tisíc, která obsahuje:
18 kusů panelů-Solární panely Trina TSM-NEG18R.28 PROMO
ČEZ Battery Box ČBB Home G2
Baterie Baterie FSP ČBB 5,12 kWh (2 ks)
Moje otázky zní....
Je tato konfigurace aspoň slušná? Dočetl jsem se o velké spotřebě Boxu, což bylo prý vyřešeno druhou geberací
Máte zkušenosti s jiným dodavatelem FVE na klíč, který má sestavu za obdobné peníze nebo lepší vychytanější?
Jak je to s přebytkem elektřiny a jejím sdílením nebo odkupem, prý odkup nejde?
Díky za komentáře, kdyby chyběli info, doplním
aktuálně řeším pořízení FVE, ale nemám ambice na stavbu svépomocí.
Něco málo jsem si načetl, ale jsem v tom lajk a nehodlám se pouštět do stavby s nejistým výsledkem.
Aktuální spotřeba domu za rok je 6,1MWh.
Myšlenka je taková, že přebytek vyrobené el. půjde do virtuální baterie.Podle výpočtu z ČEZu bych měl vyrobit až 9MWh, takže bych měl být soběstačný a platit jen za distribuci a jiné poplatky.
Návratnost v horizontu 8 let, reálné?
Dostal jsem nabídku od ČEZu na FVE na klíč za bratru 252 tisíc, která obsahuje:
18 kusů panelů-Solární panely Trina TSM-NEG18R.28 PROMO
ČEZ Battery Box ČBB Home G2
Baterie Baterie FSP ČBB 5,12 kWh (2 ks)
Moje otázky zní....
Je tato konfigurace aspoň slušná? Dočetl jsem se o velké spotřebě Boxu, což bylo prý vyřešeno druhou geberací
Máte zkušenosti s jiným dodavatelem FVE na klíč, který má sestavu za obdobné peníze nebo lepší vychytanější?
Jak je to s přebytkem elektřiny a jejím sdílením nebo odkupem, prý odkup nejde?
Díky za komentáře, kdyby chyběli info, doplním
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Re: FVE na klíč, od koho?
Skús osloviť niekoho, kto montuje Victron alebo Deye. Držal by som sa LV batérii, sú lacnejšie a nie je problém ich v budúcnosti rozšíriť.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
Byl jsem na tom stejne.Pripojeno 30.12.
Zvolil jsem firmu Fotovolty.
Naopak preferuji HV baterie.
Mam Solax vcetne wallboxu.
Zatim plna spokojenost
Zvolil jsem firmu Fotovolty.
Naopak preferuji HV baterie.
Mam Solax vcetne wallboxu.
Zatim plna spokojenost
Treba by jsi mohl doplnit, odkud zhruba jsi ? Muzu ti poradit mistni firmu, ale na druhou stranu republiky urcite nepojede.
Já myslím že to základní rozhodnutí je, zda chce člověk nějakou krabici která snad bude fungovat dobře a nebo zda chce člověk stavebnici, které dokáže porozumět, dokáže jí případně i rozšířit nebo upravit.
Řešení s hotovou krabicí určitě lacinější. Ale možnosti úprav jsou minimální. Jakýkoliv ongridový systém může mít poměrně vysokou klidovou spotřebu...
Prostě potřeba uvážit, co od toho kdo chce. Já jsem za victrony plus solar edge rád, nemít tohle Možná bych dneska uvažoval o enphase. Ale rozhodně jsem rád že jsem (i tím že nemám úplně obyčejnou instalaci na rodinném domu) odolal všem těm Solaxum, Goodwayum a rozhodně i ČEZ BB
26x AIKO-450 (12kWp) východ
26x AIKO-450 (12kWp) západ
2x Solaredge SE9K (2x9kW, celkem max 14kW)
3x Victron MP2 5000VA
2x Baterie BYD LVL (31kWh)
3x Victron MP2 5000VA
Tak moje očekávání je, že to bude stát v garáži a bude to ode mě chtít minimální obsluhu.
Že při mé roční spotřebě 6Mwh to vyrobí stejně, abych byl soběstačný.
Úložiště hlavne pomocí virtuální baterie, abych mohl využívat vyrobenou elektřinu i v zimě, když to zrovna dvakrát nepojede.
Co se týče rozšíření do budoucna, tak jedině, že by se zvýšila spotřeba domácnosti nebo naky ten nabíjecí box na auto.
Ale v nabídce od CEZu už je rezerva, mělo by to vyrobit 9MWh.
Aktuálně ještě zkouším poptat EON….u těch větších firem se mi líbí kompletní servis a doufám, že u nich i po 10 letech naka reklamace na panelech nebo baterkách se uplatní.
Jinak místo realizace je Lysa nad Labem
Jinak se snažím, porozumět problematice a fungování…. Ale je to jako u auta. Vim jak to funguje a co se tam děje, ale abych stavěl motory, tak to nechci
Chci se zorientovat v nabídce a za vynaložené peníze pořídit to nejlepší
Že při mé roční spotřebě 6Mwh to vyrobí stejně, abych byl soběstačný.
Úložiště hlavne pomocí virtuální baterie, abych mohl využívat vyrobenou elektřinu i v zimě, když to zrovna dvakrát nepojede.
Co se týče rozšíření do budoucna, tak jedině, že by se zvýšila spotřeba domácnosti nebo naky ten nabíjecí box na auto.
Ale v nabídce od CEZu už je rezerva, mělo by to vyrobit 9MWh.
Aktuálně ještě zkouším poptat EON….u těch větších firem se mi líbí kompletní servis a doufám, že u nich i po 10 letech naka reklamace na panelech nebo baterkách se uplatní.
Jinak místo realizace je Lysa nad Labem
Jinak se snažím, porozumět problematice a fungování…. Ale je to jako u auta. Vim jak to funguje a co se tam děje, ale abych stavěl motory, tak to nechci
Chci se zorientovat v nabídce a za vynaložené peníze pořídit to nejlepší
Jak dlouho si myslíte že vydrží ještě produkt VB?
S ním moc nepočítejte...
S ním moc nepočítejte...
3x Victron MP2 5000VA
3x Victron MP2 5000VA
Nemyslím si, že by ho zrušili.
Tak či tak na tom vydělávají, tak proč by to rušili.
Do budoucna spíš čekám rozšíření služeb a větší flexibilitu ve sdílení atd
Tak či tak na tom vydělávají, tak proč by to rušili.
Do budoucna spíš čekám rozšíření služeb a větší flexibilitu ve sdílení atd
No vydělávají tak maximálně na poplatcích...
Jediný smysl dává v dlouhodobé perspektivě uvážit co sám vyrobím a co spotřebuji. Nepočítat s dodávkou a už vůbec ne s VB.
A to ještě uvidíme, jak budou pokračovat tlaky na zvýšení ceny za jistič...
3x Victron MP2 5000VA
3x Victron MP2 5000VA
Bez VB to pro mě nedává smysl.... pak se projeví velký nedostatek FVE a to, že když vyrábím nejvíc, tak zrovna nejmín spotřebuji.
V letních měsících se to dá vykompenzovat nákou rozumnou baterkou, ale co pak v zimě?
To mám mít v technické místnosti X baterií nebo předimenzovaný počet panelů abych utáhnul chod domácnosti?
V letních měsících se to dá vykompenzovat nákou rozumnou baterkou, ale co pak v zimě?
To mám mít v technické místnosti X baterií nebo předimenzovaný počet panelů abych utáhnul chod domácnosti?
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
V zime proste pôjdeš z DS. Ak by si mal na streche 10-15kWp, tak pri tvojej spotrebe je to vlastne len december a január.
Ak by ti vyhovovala VB tak choď do nej, ale treba rátať s tým, že sa podmienky môžu zmeniť a stane sa nevýhodnou.
Ale univerzálne riešenie FVE neexistuje, lebo každému vyhovuje niečo iné a má iné možnosti a požiadavky.
Ak by ti vyhovovala VB tak choď do nej, ale treba rátať s tým, že sa podmienky môžu zmeniť a stane sa nevýhodnou.
Ale univerzálne riešenie FVE neexistuje, lebo každému vyhovuje niečo iné a má iné možnosti a požiadavky.
Victron ESS AC Coupling:
Ale to je přeci princip FVE a dilema co máme všichni. Každý v létě vyrábí a neví co s tím. Všiml sis za kolik je na spotu elektřina v létě a v zimě? A odkud Tvůj dodavatel z VB v zimě ten proud vezme? No nakoupí za draho. Tak se nediv až VB skončí.
A na Tvoji otázku - dimenzuj FVE na jaro. V létě Ti zbyde (jako každému), v zimě koupíš z DS (jako my ostatní). A jestli je návratnost FVE >15 let? Ale to i u nás ostatních. Tak to je, jsou různé důvody pro FVE a ekonomické nebývají ty hlavní!
3x Victron MP2 5000VA
3x Victron MP2 5000VA
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
- Kapacita baterie [kWh]: 23
Málo toho bylo napsáno o VB nejen tady ma fóru?... Ale komu není rady... VB je velmi výhodná! Ale jen pro dodavatele...

A já kompenzuji v létě ráno dobíjením velké aku, pak klimatizací a ohřevem vody a větší aktivitou jako řezání, čerpání, praní zalévání a svícení v dílně a v kuchyni pečeme hlavně a vše jen z FVE zadarmo

V zimě v temných dnech :-/ omezujeme aktivitu a ohřev vody, který je nutný nesutále, alespoň synchronizuji s dobou NT (častěji mi chybí jen pár set W které se docusnou ze sítě a alespoň z anižší ceny) a pereme a pečeme a vysáváme j. hlavně za jasnějšího dne, kterých bylo letos i v zimě, zejména v únoru, ažaž na jihu JM. I v zimě bejvá jasno

Ano

Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Harry-one: Taky záleží, kdy si nabídku obdržel... Od 1/2025 už tarif "Elektřina pro soláry" není tak zajímavý jako dříve (změna stálé platby dle objemu přetoku). Zatímco 6MW nakoupíš jinde už kolem 18-20000,-Kč, ČEZu nasypeš 10600 jen za měsíční poplatky (při přetoku nad 6MWh ročně)+ X - stálá platba + Y - distribuční poplatek...
Za X a Y si dosaď vlastní čísla a možná zjistíš, že návratnost investice do FVE bude přes 100 let...
Odpovědi na Tvé dotazy: Známý má od ČEZu střídač Goodwe (asi si lze vybrat) a veškerou výrobu z FVE odevzdáš, nevypneš-li přetoky, ČEZu. Sdílet ani prodávat s VB nelze...
Za X a Y si dosaď vlastní čísla a možná zjistíš, že návratnost investice do FVE bude přes 100 let...
Odpovědi na Tvé dotazy: Známý má od ČEZu střídač Goodwe (asi si lze vybrat) a veškerou výrobu z FVE odevzdáš, nevypneš-li přetoky, ČEZu. Sdílet ani prodávat s VB nelze...
FVE na bytovém domě (4 byty) - atyp. řešení (FVE vlastní jeden z bytů)
Goodwe GW10KN-ET, 9,89 kWp FVE (23 panelů IBC Monosol 430 MS10-HC-N GEN2), sklon 30°
8 ks skorojih (-11°), 15 ks skorozápad (79°)
zatím bez baterie, primárně připraveno pro sdílení...
Goodwe GW10KN-ET, 9,89 kWp FVE (23 panelů IBC Monosol 430 MS10-HC-N GEN2), sklon 30°
8 ks skorojih (-11°), 15 ks skorozápad (79°)
zatím bez baterie, primárně připraveno pro sdílení...
Harry-one Nic ve zlém, chápu že ty info tady jsou asi maličko demotivující, ale takhle to prostě je.
FVE dává (může dávat) smysl - je to hezká hračka, některé věci jsou najednou "úplně zadarmo" (klimoška či elektromobil v létě), některé věci mohou dávat smysl majiteli (já si velmi cením toho, že min 9 měsíců v roce neřeším výpadky DS - ony sice byly tak dvakrát ročně, ale celý večer v pr***, tak jedině se tulit při svíčkách. A já většinou potřeboval něco dodělat do práce a tak...).
Na druhou stranu "EU představa" - budeš topit TČ a budeš to mít zadaaarmo, tak tohle přesně nemůže fungovat. Protože v zimě vyrobíš málo, jak už jsi poznal. A tu elektřinu ti musí dodat z té "fujky-fujky" DS. Kde jí vyrobí z toho fujky-fujky uhlí, případně skoro-tak-fujky atomu.
Takže za mne - FVE je pro pokrytí "standardní" spotřeby jaro-podzim, v létě každý pláče jak by vyrobil (ale co s tím, ono i sdílení je jedna velká vábnička na voliče), v zimě pak každý pláče jak nevyrábí (a někteří z hardcore pak šetří, my z mainstreamu prostě stoicky koukáme na elektroměr). Jasně, zase nebýt takový pesimouš - z řádově 12MWh spotřeby budu letos tak na 3MWh a to v tom není započítané další pole co jsem přidal. Třeba to bude příští rok na 2MWh, ale níž už to nedává smysl dostávat (ono Paretovo pravidlo, žeano...). Nicméně elektřinou netopím, standardní spotřeba je u mne cca 35kWh/den zima a 24kWh/den léto (a taky 40 když vaříme a pereme a sušíme neoprény...)
FVE dává (může dávat) smysl - je to hezká hračka, některé věci jsou najednou "úplně zadarmo" (klimoška či elektromobil v létě), některé věci mohou dávat smysl majiteli (já si velmi cením toho, že min 9 měsíců v roce neřeším výpadky DS - ony sice byly tak dvakrát ročně, ale celý večer v pr***, tak jedině se tulit při svíčkách. A já většinou potřeboval něco dodělat do práce a tak...).
Na druhou stranu "EU představa" - budeš topit TČ a budeš to mít zadaaarmo, tak tohle přesně nemůže fungovat. Protože v zimě vyrobíš málo, jak už jsi poznal. A tu elektřinu ti musí dodat z té "fujky-fujky" DS. Kde jí vyrobí z toho fujky-fujky uhlí, případně skoro-tak-fujky atomu.
Takže za mne - FVE je pro pokrytí "standardní" spotřeby jaro-podzim, v létě každý pláče jak by vyrobil (ale co s tím, ono i sdílení je jedna velká vábnička na voliče), v zimě pak každý pláče jak nevyrábí (a někteří z hardcore pak šetří, my z mainstreamu prostě stoicky koukáme na elektroměr). Jasně, zase nebýt takový pesimouš - z řádově 12MWh spotřeby budu letos tak na 3MWh a to v tom není započítané další pole co jsem přidal. Třeba to bude příští rok na 2MWh, ale níž už to nedává smysl dostávat (ono Paretovo pravidlo, žeano...). Nicméně elektřinou netopím, standardní spotřeba je u mne cca 35kWh/den zima a 24kWh/den léto (a taky 40 když vaříme a pereme a sušíme neoprény...)
3x Victron MP2 5000VA
3x Victron MP2 5000VA
-
Pokud je k dispozici VB od eonu, tak se jednoznacne vyplati dokud je. Ted by meli uvadet nejakou verzi 2.0, jejiz soucasti bude moznost si i sdilet v ramci VB energii i s jinym svym vlastnim odbernym mistem. Tohle by se obzvlast tobe mohlo vyplatit, pokud mas spotrebu 6 MWh a vyrobu 9 MWh. Kazdy rok s VB je dobry rok. Mela by byt k dispozici “nekdy na jare”.
Ted do konce brezna maji najakou akci s fyzickou baterii Solax 5,8 zdarma. Ale chce to samozrejme si spocitat, za kolik je od nich cela FVE i s baterii zdarma a za kolik to je u konkurence, kde je stejna konfigurace a “baterie zdarma” neni. EON to mel obecne vzdy drazsi, ale timto by se cena mohla nejak s konkurenci “srovnat”.
A pokud bys sel do eonu a jsi jejich odberatel (nebo alespon mas nekoho kdo ma dodavatele eon), tak jeden tip. Doporuc sam sebe na FVE a proplati ti 10 tis. po realizaci. Kdyz to bude znamy, tak se s nim nejak podelis
Ted do konce brezna maji najakou akci s fyzickou baterii Solax 5,8 zdarma. Ale chce to samozrejme si spocitat, za kolik je od nich cela FVE i s baterii zdarma a za kolik to je u konkurence, kde je stejna konfigurace a “baterie zdarma” neni. EON to mel obecne vzdy drazsi, ale timto by se cena mohla nejak s konkurenci “srovnat”.
A pokud bys sel do eonu a jsi jejich odberatel (nebo alespon mas nekoho kdo ma dodavatele eon), tak jeden tip. Doporuc sam sebe na FVE a proplati ti 10 tis. po realizaci. Kdyz to bude znamy, tak se s nim nejak podelis