Dobrý den všem,
mám trochu netradiční otázku.
V naší firmě máme fotovoltaickou instalaci na zemi na nakloněné ocelové konstrukci a nedávno jsme měli problémy s padajícími větvemi a krupobitím, které poškodily některé panely.
Hledám dočasné nebo přenosné řešení, jak panely chránit v rizikových obdobích (bouřky, zima, údržba). Kolega mi doporučil plachtové garáže z tohoto https://hagro.cz/nabidka/plachtove-haly ... ve-garaze/, konkrétně model Plachtová garáž 6 × 6 × 4,4 m – Profi Plus.
Použil už někdo takovou konstrukci na ochranu FV instalace ?
Je to dostatečně stabilní a bezpečné proti větru nebo sněhu ?
Myslíte, že by to mohlo držet, když to upevním k zemi?
Děkuji za vaše zkušenosti a rady !
Pomoc s dočasnou ochranou solárních panelů
-
Re: Pomoc s dočasnou ochranou solárních panelů
Tak to je asi 1. příspěvek ve kterém čtu o poškození panelů kroupami .. asi špatně hledám.
Napadlo mě použít 10cm tep. izolaci - např. https://www.dek.cz/produkty/detail/1443 ... 0-08m2-bal .. jen nápad ..
Napadlo mě použít 10cm tep. izolaci - např. https://www.dek.cz/produkty/detail/1443 ... 0-08m2-bal .. jen nápad ..
3x380Wp, XTRA4415N-XDS2, Carspa 24V/3000W, LiIon 7s/100Ah
nevím, uživatel "Němec" se asi pokouší o reklamu.
2 příspěvky generované přes chatgpt
Tretí s odkazem na produkt.
2 příspěvky generované přes chatgpt
Tretí s odkazem na produkt.
Děkuji za odpověď! Kroupy mohou skutečně vážně poškodit panely, zejména na exponovaných místech. Myšlenka tepelné izolace je zajímavá, ale obávám se, že není dostatečně odolná nebo praktická pro rychlé nasazení. Hledám spíše řešení, které kombinuje mechanickou ochranu a snadné rozložení.vinklarekcz píše: ↑pát črc 04, 2025 2:39 pm Tak to je asi 1. příspěvek ve kterém čtu o poškození panelů kroupami .. asi špatně hledám.
Chápu tvoji pochybnost, ale můj dotaz je vážný. Použil jsem ChatGPT jen k lepšímu vyjádření, ale potřeba je skutečná. Opravdu hledám řešení, jak chránit naši instalaci.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
- Kapacita baterie [kWh]: 23
Nejvíc pomůže velký sklon panelů! (prudší sedlová střecha) I velký kus rychle padajícího ledu jen zklouzne
Další ještě bezpečnější je oželet účinnost dle sklonu a umístit je svisle na fasádu navíc pod ne příliš přesahující a tak ani v létě nestínící, římsu, přesah střechy, ale pak jedině na jih.
Taky je dobré vybírat panele ne jen dle výkonu ale i skla! Některé značky a některé jejich modely panelů maj skla silnější a tvrdě kalená, s garantovanou velkou odolností
100% nejebezpečnější je pak umístit panele do sklepa!

Další ještě bezpečnější je oželet účinnost dle sklonu a umístit je svisle na fasádu navíc pod ne příliš přesahující a tak ani v létě nestínící, římsu, přesah střechy, ale pak jedině na jih.

Taky je dobré vybírat panele ne jen dle výkonu ale i skla! Některé značky a některé jejich modely panelů maj skla silnější a tvrdě kalená, s garantovanou velkou odolností

100% nejebezpečnější je pak umístit panele do sklepa!

Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Davat pres panely rozkladaci garaz, pripadne party-stan, je nesmysl. Cena za pokryti 1m2 panelu je zbytecne vysoka. A pokud zacne vice foukat, tak se to utrhne a zpusobi jeste vice skody, pripadne to odleti na dvur k sousedum.
Bezne krupobiti musi panely zvladnout. U nas padaly kroupy uz snad 5x a panely drzi. Stokilova vetev je neco jineho, ta pri paru z 10ti metru domlati cele auto.
Zpet k panelum:
1) orezat velke nalomene/nahnile vetve, co by na to mohli pri prvni vichrici spadnout.
2) pokud se stale bojim krup, tak asi nejlevneji vychazi polykarbonat. Cca 130Kc na m2 tusim. Nahore u hrany jej namontovat na nejaky profil nebo i jen drevenou lať, to cele polozit primo na panely a necim pevne zafixovat.
Krome nizke ceny to ma 2 dalsi vyhody:
- Snadna skladnost plochych tabuli mimo "sezonu hurikanu"
- Je to prusvitne, tak to muze furt davat par set wattu
Bezne krupobiti musi panely zvladnout. U nas padaly kroupy uz snad 5x a panely drzi. Stokilova vetev je neco jineho, ta pri paru z 10ti metru domlati cele auto.
Zpet k panelum:
1) orezat velke nalomene/nahnile vetve, co by na to mohli pri prvni vichrici spadnout.
2) pokud se stale bojim krup, tak asi nejlevneji vychazi polykarbonat. Cca 130Kc na m2 tusim. Nahore u hrany jej namontovat na nejaky profil nebo i jen drevenou lať, to cele polozit primo na panely a necim pevne zafixovat.
Krome nizke ceny to ma 2 dalsi vyhody:
- Snadna skladnost plochych tabuli mimo "sezonu hurikanu"
- Je to prusvitne, tak to muze furt davat par set wattu