Snížení využitelné kapacity baterie Pylontech

Odpovědět
Flip1111

Snížení využitelné kapacity baterie Pylontech

Příspěvek od Flip1111 »

Zdravím,
Provozuji HV bateriové úložiště spolu se střídačem Goodwe 8K-ET. Mám tam 5 ks baterii LiFePO4 Pylontech H48050 (12 kWh) spolu s BMS SC500A - 100S. Stáří baterek je 5 let. 1 kus je mladší má 3 roky.
poslední dobou pozoruji zvláštní chování SOC. BMS mi tvrdí že nabila 4 kWh v SOC mezi 10% až 100%. Polde kapacity baterie by se tam mělo vejít aslepoň 10 kWh.
Když jsem se díval na napětí baterie. Horní mez odpovídajicí SOC 100% je 260 V což je asi OK. Spodní mez, kdy mi BMS tvrdí že mám SOC 10%, je 247 V. Přitom vybitá baterie by dle parametru měla mít nějakých 45 V tj. 5*45 = 225 V.
Netušíte někdo co s tím a čím by to mohlo být?
Mám takovou teorii, že přes leto baterka nezažila hluboké vybijecí cykly a teď je BMS zmatená, ale nevím jak to opravit.
Jinak v grafu (v příloze) se to projevuje průdkým poklesem SOC, přestože odběr z baterie je minimální.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
dumi
Site Admin
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9850
Kapacita baterie [kWh]: 32

Re: Snížení využitelné kapacity baterie Pylontech

Příspěvek od dumi »

Spis to bude rozbalancovany a nebo nejaky clanek odesel a je bez kapacity. chtelo by to pri tech 10% zkontrolovat napeti jednotlivych clankum jestli neuletel jeden
STOP chatcontrol: Bojujme za své soukromí https://fightchatcontrol.eu/

9.6kWp, 32kWh, 10kW inverter
BTC adresa pro podporu chodu fora: bc1qf5ueu7f9nunncnuz4vwlj3cnjk4m8asxejlhku
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

Je tam ještě jedno - mezi 10. a 12. hodinou teče do akumulátoru minimální proud. (modrofialová těsně pod nulou.) Akumulátor očividně balancuje. Takže nechat jej sbalancovat. Což může trvat dost dlouho. Jo a těsně před balancováním skok ze 60 na 85%
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
Flip1111

Příspěvek od Flip1111 »

Diky za reakce a rady.
Zkusím to balancování. Tedy přepnout režim střídače do nabijení baterie nízkým proudem, na jak dlouho 7 dni?
Přijde mi to trochu zvláštní že se baterie rozbalancovala, když zrovna přes léto měla spoustu času na balancování protože byla dlouhou dobu na 98% SOC.
Škoda že nevidím data o jednotlivých modulech baterie přímo z BMS. Home assistent, ani Sems mi je neukáže.
vk_1

Příspěvek od vk_1 »

Zkus to nechat balancovat alespoň tak dlouho, dokud neukážou 100%

Počítej, že Pylontech v tomhle věku už může mít problémové články. Takže kdyby to zlobilo pořád, je to na reklamaci.
dumi
Site Admin
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9850
Kapacita baterie [kWh]: 32

Příspěvek od dumi »

Proslo mi uz rukama stovky pylontechu a tohle je presne chovani kdy je jeden nebo vice clanku v cihle kaput.

Za me neztracet cas balancovanim, ale pripojit se k baterce, vycist napeti jednotlivych clanku a mas jasno hned. pak pripadne reklamace

Pylontech se hodne zhorsil a odchazi to jak na bezicim pasu.
STOP chatcontrol: Bojujme za své soukromí https://fightchatcontrol.eu/

9.6kWp, 32kWh, 10kW inverter
BTC adresa pro podporu chodu fora: bc1qf5ueu7f9nunncnuz4vwlj3cnjk4m8asxejlhku
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

pylon sice vypada z venku profi, ale jinak je to peknej shit, pytlikovy clanky bez komprese, shitova BMS bez aktivniho balanceru a co je za me uplne neuveritelny za jake penize to prodavali .. proste shitova baterka s cilene snizenou zivotnosti.
Victron EasySolar 5000va, mppt 2x 150/100, 6.8kwp, 40kwh lifepo4.
Odpovědět

Zpět na „Baterie“