Ahoj, trochu se "před zimou" zabejvám možností zálohy baráku centrálou. Mám "bohužel" Solax řešení s dvěma baterkama, aplikace na nich teď ukazuje 235V, takže prostý a jednoduchý nabíjení jako v případě třeba 48V asi nehrozí. Měnič vstup na generátor nemá (nebo o něm nevím) a připojit generátor místo distribuce by asi nebylo ono...
Řešil někdo něco podobnýho?
Díky za odpovědi
P.s.
Jo, teď už vím že to byla blbost jít do Solaxu
Jo, příště bych šel cestou vlastního řešení
Ne, Solax bych si už nikdy na barák nedal
Já Solax nemám, ale mám jiné HV řešení (Sofar).
Protože taky nemá vstup pro generátor, tak jsem se podobnou otázkou také zabýval.
V podstatě jsem zvažoval 4 možnosti:
- 3f generátor
Pak by se asi muselo hodně rozvolnit hlídání frekvence a napětí, ale to by snad mohlo být řešitelné.
- Připojení usměrněného generátoru místo panelů.
Toto by připadalo v úvahu jen v případě, kdy by se dalo spolehlivě zaručit galvanické oddělení generátoru od země.
To by ale nemusel být problém.
- Vyrobení nabíječky z 5-6 zdrojů 48V, např. oblíbené Flatpack.
Asi nejjednodušší a zaručené řešení, ale nejdražší.
- Vytvoření nebo koupě AC-DC zdroje cca DC 250V, případně 2x150V (jsou k mání i na Aliexpressu).
Opět asi docela snadné řešení, a zřejmě levnější než ty Flatpacky.
Ale nerealizoval jsem z toho zatím nic. Hlavně proto, že spolehlivost dodávek z gridu je u mě tak vysoká, že to asi nedává smysl.
Jinak Solax je myslím celkem dobrá značka.
Je jich u nás nainstalovaných spousta, a myslím, že s nimi nejsou nějaké problémy.
Já sám mám 3 kámoše, kteří je mají. A docela si pochvalují.
Protože jsou HV, tak mají vysokou účinnost a jsou tiché.
Stand-by spotřeba je taky dobrá.
Asymetrie taky dobrá, u verzí do 10kW umí 50%:0:0. U verze 15kW pak 33%:0:0.
Hlídání přetoků taky bezproblémové.
Jsou populární, takže podpora a integrace třeba do Home Assistanta atd. je velmi dobrá.