máme únor, tedy čas vyhlídek více slunka pro naše panely, ale taky čas, kdy je už možné pomýšlet na zprovoznění dvoustopých přibližovadel. Loni koncem února jsem pořídila E-scooter (max. 50kmh), ten jsem v létě vyměnila za už velmi dobře použitelný NIU GTS Sport (80kmh). Ten druhý má motor 3kW a 60V 52Ah baterku, nabíječka je cca 850W. Naprostá spokojenost a fakt se těším, až mi počasí dovolí motorku zase vytáhnout, a auto si půjde odpočinout do servisu.
No a poprosím o názory:
Abrams případně potvrdí - jezdit s motokou až k mému domu není úplně nejlepší, resp. nejschůdnější nápad, takže nabíjím buďto ve škole, kde učím, nebo prostě vyberu baterky a odnesu si je k nabití dom. Což se trochu pronese, nemládnu... Logicky proto přemýšlím postavit si na kraji pozemku takovou jednoduchou FV nabíječku - konstrukčně jednoduše pergolu, kterou zastřeším 1kWp panely. Konzervativní řešení je regulátor, měnič, trocha baterek (postačilo by i vyjeté olovo na překlenutí mraků). Nevzdávám se ale myšlenky nabíjet to trochu chytřeji, ryze v DC, zdaleka netřeba plných skoro 900W. Univerzálnost nabíječky (třeba jako veřejné nabíječky pro e-kola) by se pak dala řešit slabším měničem.
Nemáte někdo tip na MPPT regulátor pro lionky s cílovým napětím 70V? Pokud by nějaký takový byl, ušetřilo by to hodně krabiček a umožnilo by to pomaleji nabíjet motorku i při zamračeném počasí, nebo dokonce postavit nabíječku o třetinu menší. Jistě, znamená to trochu odignorovat BMS těch baterií za předpokladu, že si ta dodáváná nabíječka s ní nějak povídá (což by mě mile překvapilo).
Díky za postřehy

P.S. Taky si myslím, že budoucnost Filipova fóra není bohužel bez Filipa úplně nadějná, minimálně technicky - to není kritika, píšu to s plným pochopením - sama provozuju pár pěkně uleželých webů... Takže mě těší, že se ten spolek tady umí takhle operativně zvednout a přesunout.
Jen malý postřeh - scroolování nad tabulkou s obsahem fóra je nějak podezřele trhavý (i na relativně rychlém tabletu), jako by tam na stránce někde běželo nějaké video, což jsem si ale nevšimla, že by běželo...