Kapacitní test historických článků Winston 200AHA

Odpovědět
Kodl69

Kapacitní test historických článků Winston 200AHA

Příspěvek od Kodl69 »

články z roku 2008 jsem koupil někdy v r. 2015 (2016?) jako jeté, při testu jednotlivých článků proudem 10A nabití na 3.45V dokud něco braly, vybíjení ukončeno na 2.7V, jsem tehdy naměřil od 160Ah do 190Ah.
Dnešní test začal s články nabitými na 3.45V a už braly pouze jednotky A. Vybíjení přes měnič, proudy cca 0.1C, chvilkama víc, chvilkama míň, takové to domácí žvýkání.
konec vybíjení při 2.7V na článku. Na tohle napětí došly dva články prakticky současně, a to při 124Ah. Zbytek vypadal, že by ještě něco snesl, větčinu z nich odhaduju na dalších 20-40Ah. Oproti novejším baterkám ale otřesně změkly, párkrát se mi podařila špička přes 80A a to shodilo měnič na podpětí... Záznam z toho z diybms nemám, ale ke konci neměl žádnej článek při 20A odběru víc než 3.05V a minutu po odpojení zátěže to vypadalo takhle
Snímek obrazovky pořízený 2022-02-15 19-35-06.png
jasnej je článek 9 a hned za ním článek 5. V téhle chvíli už je zase na všech článcích 3.25 až 3.35V - jenom jako info pro ty, kteří si myslí, že na lifepo4 poznají stav nabití podle napětí. Zatím to v systému nechám, ale výhledově to vypadá na přemístění těch lepších článků na nějakej 12/24V systém na chatu... Možná ještě někdy zkusím to vybíjení jenom 10A jako před těmi 7mi lety, aby bylo srovnání co nejlepší, ale to asi až u příležitosti vyřazení ze stálé služby...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
LukasK
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9300
Kapacita baterie [kWh]: 25

Re: Kapacitní test historických článků Winston 200AHA

Příspěvek od LukasK »

Díky za test!

Máš tušení jak se k nim chovali 2008-2015? ( např. Hluboké vybíjení, vysoké proudy ....?)

zajímalo by mě co by to udělalo při 0,2 C...nemáš v plánu testovat?
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

Strašně. Údajně byly v nějakým elektrobusu. Od toho jsou i trochu nafouklý. Vzhledem k měkkosti by test s 0.2C skončil dřív, odhadují tak o 10Ah. Nebyl to laboratorní test, spotřebu domů jsem se snažil držet okolo 20A, ale vařilo se kafe, i nějaká večeře, tj chvilkama i 50A odběr....
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
Abrams

Příspěvek od Abrams »

Zdravím ,

mám to podobně :? Jak u 200Ah článků s podobnou hystorií , tak i u 300Ah článků jež dle odlišného stavu při instalaci i nyní , zjevně zažili horší zacházení :( .
Podaří-li se mi pořešit a dotáhnout jarní plány , možná , opakuji možná zmíněné žluťásky přivezu na sraz na stůl .
Možná se plány nevyvynou a nic nebude :?: .
Nikomu nic neslibuji .
Žádné rezervace .
Žádné objednávky .
Co dovezu bude k mání na místě .
Takže mi nepište a nevolejte .

Rád bych všem článkům udělal řádný kapacitní test abych sám viděl jak sou na tom .

Elektronům zdar :sun2:
4kWp + 22kWh LiFePO4 +6kW HF měnič s nájezdem 47 MWh @ 72.000 motohodin .
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

Kodl69 píše: úte úno 15, 2022 8:40 pm články z roku 2008 ........ konec vybíjení při 2.7V na článku. Na tohle napětí došly dva články prakticky současně, a to při 124Ah. .........
Díky za zprávu o stavu akumulátorů na českých tocích ;-) Pochopil-li jsem to správně, tak šlo o kapacitní test toho nejslabšího článku? (jasně, dvou) V jakém režimu je u Tebe provozován? Těch 2,7V máš jako minimum po celou dobu po kterou ten pek provozuješ? Jaký maximální výkon/proud z nich taháš? Vejdeš se do výrobcem doporučených 0,3C? Když jsi je měl nové, měřil jsi jejich vnitřní R? Počítám-li správně, je pokles kapacity 18%/6let?
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

ne je to 16s pack, a celý to šlo přes měnič, měření kapacity přes bočník u midnite. Těch 2.7V bylo jenom pro tenhle test, protože baterky už jsou měkký skoro jako nějaký olovo. Těch 20A způsobilo pokles napětí o 3V (52V na 49V hned) proti stavu bez odběru... Když se ke mně dostaly, byly jistě tvrdší, ale neměl jsem tehdy vnitřní odpor čím změřit. Jinak tenhle akupack je provozován paralelně s několika dalšími, takže se o zátěž nějak podělí, proudový špičky holt odnesou ty novější. Myslím si, že první polovinu života baterky zažily proudy i 2C, ony byly vlastně vyřazený, v té trakci to asi dostávaly pěkně. Pozděj do elektrobusů dělali skládaný články z 18650, bloky cca 200Ah, ty asi proudově snesou víc...
Pořád nemám dodělaný měření proudů k jednotlivejm akupackům, to ukáže, jestli má cenu tuhle baterku dál držet, nebo ji rozprášit na 12V nebo 24v set...
Ta měkkost je problém i při nabíjení, protože nedokážu zvýšit napětí jenom pro jeden akupack, když ostatní by se už přebíjely, takže se možná ani tolik nenabije jak ostatní. To měření řekne, kde je pravda, možná proto jeho zprovoznění tak odkládám...
willcz

Příspěvek od willcz »

Má stejné kousky, aktálně provozuju 2P15S a je poznat že jsou fakt měkké.
Pro elektránu ale zatím hodně vyhovují, podporuje je 8cihel US3000 a tak nejsou moc zatěžované.
Už tak rok sechystám je kompletně přeměřit, a udělat nové dvojice. Myslím že to ale bude muset ještě tak rok počkat.

původně jsem jich měl 32, ale při přechodu na 15S jsem nejslabší vyřadil a jeden si držím záložní.
9,8 kWp Poly + Tigo, 3x XTM4000, 2x VT65, 1x VT80, 8x Pylon US3000B + paralelne k tomu 15S LiFe 360Ah s Batrium BMS
Atman
Výkon panelů v FVE [Wp]: 16100
Kapacita baterie [kWh]: 28

Příspěvek od Atman »

Kodl69 píše: stř úno 16, 2022 9:10 am Ta měkkost je problém i při nabíjení, protože nedokážu zvýšit napětí jenom pro jeden akupack, když ostatní by se už přebíjely, takže se možná ani tolik nenabije jak ostatní. To měření řekne, kde je pravda, možná proto jeho zprovoznění tak odkládám...
Myslím že to je ako zapojenie baterky a superkapacitora. Prúdovú záťaž nabíjaciu aj vybíjaciu preberá lepší pack ale do večera sa pomaly dobíja aj starý pack, a pomaly si svojou kapacitou určite prispieva, lebo je paralelne s druhým, len všetky vyššie prúdy idú mimo neho. To meranie môže byť zaujímavé, ja tiež idem pripojiť ešte jeden 280Ah 16S pack, ale meranie urobím len priebežné, prvé dni pri záťaži a pri nabíjaní, aby som vedel ako si zhruba delia prúdy.
spolu 16,1kWp - JVV 2,2kWp 45°, JJZ 4,9kWp 55°, JJZ 4,4kWp 24°, nové: bifaciálna pergola 4,6 kWp 9°
Victron Easysolar 5kW + Epever Ipower plus 5kW
MPPT Victron 150/35, 2xSmartsolar 250/85.
Lifepo4 2x16 280AH
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

Není to pravda, prsakticky žádná energie se nepřelívá mezi baterkama. Pokud se skonční nabíjení, velice rychle klesne napětí na všech článcích na 3.3V a je jedno, kolik v nich je elektriky. Po skončení kapacitního testu jsem připojil zbývající akupacky do systému, při připojování sice prošla malá jiskřička, ale napětí se vyrovnalo na 52.5V a do testované baterky neteklo prakticky nic. A nic se na tom nezměnilo do rána, kdy při vaření snídaně napětí kleslo na 51V... Vyrovnávání nábojů podle napětí možná funguje u olova nebo li-ion baterek, ale u lifepo4 tohle neexistuje. Proudy se prostě rozdělí podle vnitřních odporů a odporů přívodů, pojistek, a hotovo. Pokus je jednoduchej, jaký napětí naprázdno má lifepo4 vybitá? a nabitá? a jakej mezi nima teče vyrovnávací proud, když se propojí?
Atman
Výkon panelů v FVE [Wp]: 16100
Kapacita baterie [kWh]: 28

Příspěvek od Atman »

Kodl69 píše: ned úno 20, 2022 1:36 pm Vyrovnávání nábojů podle napětí možná funguje u olova nebo li-ion baterek, ale u lifepo4 tohle neexistuje. Proudy se prostě rozdělí podle vnitřních odporů a odporů přívodů, pojistek, a hotovo. Pokus je jednoduchej, jaký napětí naprázdno má lifepo4 vybitá? a nabitá? a jakej mezi nima teče vyrovnávací proud, když se propojí?
Zaujímavé, ja by som povedal že po dlhej dobe sa zrovnajú aj kapacitne, ináč by napr. paralelné zapojenie lifepo na zrovnanie alebo pri dlhodobom skladovaní nemalo zmysel. Resp. možno trochu malo pod kolenom a nad kolenom. To úplné dobitie packu s vyšším odporom paralelne s novším je ale evidentne problém, vybíjanie by nemalo byť taký problém, keď proste nový príde po koleno, starý ho začne dotovať, aj keď nie plnými prúdmi. V každom prípade je to blbé, mať povedzme 60% kapacity a prakticky nemať možnosť to využiť. V každom prípade som zvedavý na moje meranie dvoch packov, objednávam dva kusy merákov s hallovou sondou, aby som nezvyšoval odpory prívodov ďalšími inštrumentmi.
https://www.aliexpress.com/item/4000556 ... mainSearch
spolu 16,1kWp - JVV 2,2kWp 45°, JJZ 4,9kWp 55°, JJZ 4,4kWp 24°, nové: bifaciálna pergola 4,6 kWp 9°
Victron Easysolar 5kW + Epever Ipower plus 5kW
MPPT Victron 150/35, 2xSmartsolar 250/85.
Lifepo4 2x16 280AH
NESKOM

Příspěvek od NESKOM »

Tyto starší Winstony, konkrétně 300AHA z roku 2007-2008 také provozuji a kromě zvýšení vnitřního odporu jsem si všiml že jsou daleko citlivější na teploty pod 10C kdy vnitřní odpor dále roste. Teplota okolo nuly už jim vůbec nedělá dobře a výrazně omezuje využitelnou kapacitu.
Při 23C z nich dostanu 220-230Ah, pokud je 0C, je to jen 110-130Ah. Kapacita je daná odběrem který je po většinu času 0,3C, špičkově 0,5C.
Svoje so odpracovaly a ještě odpracují.
Obvykle se v literatuře u tohoto typu akumulátoru uvádí při 300cyklech ročně pokles o 5-8% každý rok.
JonasPP

Příspěvek od JonasPP »

Presne ako piše NESKOM, jak som mal doma tie iste lifečka ako prave testujete, tak pod 10°C z nich bolo doslova blato a nad 20°C znova pracovali tvrdo. Teda chalani opište stav vašho merania podľa teploty.
No a môj mini zaver, ak žltasky takto razantne mäknu, tak by sa ozaj hodilo, keby sa niekomu ich hodilo pozbierať do obrovskeho paku a prevadzkovať ešte pod menšim zaťaženim. Napriklad takych 1500Ah kratkodobo zatažitelnych maximalne 100A a dlhodobo 30A, tak to je paradna bateria na niekoľko dni.
Ja by do toho išiel, keby to bolo cenovo vyhodnejšie jak olovo.
Mix poškodenych a bazarovich panelov +-16kWp skutočnych;
26kWh v hlavnej li-ion+life baterii
3ks Axpert King 5kW na 48v
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

Teplota při měření byla cca 15-17°C, můžu to zkusit i v létě, kdy tam bude něco přes 20°C. Při paralelním spojení se baterky srovnají skutečně až v koleně, tj nad 3.4V a pod 3.1V. Dnes ráno jsem testoval, kolik elektriky dají reálně všechny moje baterky, s tím, že ty nejstarší nebyly ještě po vybití úpně srovnaný, a nejdřív si na mě stěžéval článek č. 10, stejně jako při kapacitním testu. V novějších baterkách bylo všude okolo 3.05V, a tady od 3.18 do 2.7V.
Z toho mi vyplývá, že další akupacky by ještě dost elektriky daly, ale jsou omezený tímhle, protože ten vypně menič na podpětí článku (přes relé v BMS).
Tj při provozu různejch akupacků by měla být možnost je odpojovat automaticky po jednom, jak při vybíjení, tak při nabíjení... Zase další složitost.
Jenom na ukázku, první obrázek jsou ty historický 200AHA winstony dnes ráno:
Snímek obrazovky pořízený 2022-02-21 15-32-59.png
a druhý obrázek akupack z cca 4r starejch 120AHA:
Snímek obrazovky pořízený 2022-02-21 15-32-24.png
Ty špičky dolů jsou v 5:30 a v 7:00 vaření čaje (cca 60A z celkem víc než 300Ah baterek) ty malý špičky cca 30A čerpadlo a podobný spotřebče, do 40A, v 8:05 už jsem nevydržel, slunko nikde, tak jsem vypnul měnič. Ve 12 hodin už má všechno 3.2V, s tím, že nabíjení všech baterek nebylo proudem větším než 5A, tj do 400Ah přiteklo 20Ah a napětí se srovnaly na technicky shodný. Doporučuju se zaměřit na stupnici napětí nalevo a srovnat si, co se děje v normální a v historické baterce. Pokud bych tu starou odpojil, mohl bych tu novější ještě nějakou chvilku trápit. Na druhou stranu, proč, když dnes za celej den přišly 3kWh.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) Kodl69 dne pon úno 21, 2022 3:47 pm, celkem upraveno 1 x.
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

Není, protože ten článek by musel být podobně mizernej jako ty ostatní, a kde ho budu shánět? Navíc podle grafu je vidět, že ho prudce následuje ten modrej, článek na dyibms označenej jako 0/5 (č.6 počítáno od 1) tak ten by se musel vyměnit hned po něm, a pak následuje 0/15, 0/14... Takže vyměnit všechny...
Jedinej rozdíl bez DIYBMS a HA byl ten, že jsem o tom nevěděl. Ještě jsem zvědavej na to měření proudů, to budou čertovy obrázky :lol:
Naposledy upravil(a) Kodl69 dne pon úno 21, 2022 4:16 pm, celkem upraveno 1 x.
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

to jsem nepochopil. Co mám vytvářet, když mám 16s a jeden ležící spící nezměřenej navíc? Ten můžu vyměnit za ten nejslabší a doufat, že bude lepší. Když ne, tak bude výhledově naprodej 14ks článků, který při 20A dají víc než 150Ah... A spojovat paralelně starý a novější články různejch kapacit mi nepřijde jako dobrej nápad. Už třeba proto, že samostatný akupacky mají jistě vyšší spolehlivost a asi i bezpečnost...
Odpovědět

Zpět na „Baterie“