Li-ion Prizmy

Odpovědět
FíraD

Li-ion Prizmy

Příspěvek od FíraD »

Ahoj.
Koupil jsem články viz odkaz:
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=64&t=7830
Chci z toho sestavit 10p 15s baterii,
Líbí se mě nápad Kodla se sešroubováním, jako sběrnici bych použil hliníkový profil,
Na článcích nejsou vidět pojistky, mám to nějak řešit?
Budu je provozovat na max napětí 4v.
Kdysi jsem to s někým řešil a byl jsem ujištěn že v případě zkratu dojde k upálení hliníkového kontaktu že jištění není třeba.
Co vy na to.
Děkuji
Diablo007

Re: Li-ion Prizmy

Příspěvek od Diablo007 »

Mám podobné pytlíky z Opel ampera šlo to pájet takže sem si dodělal vývody. Jinak anonzkratovy proud zbylých do paralelu odpálí ten pásek od vývodů
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

Teď zrovna mám na pitevním stole vlastní výtvor z loňska, pečlivě přebraný 3Ah li-ion pytlíky. 7s15p. 4 články OK, další 3 měly napětí kolem 1V, nabití na 3.7V včera proudem cca 5A, dnes ráno 1V na všch 3. A teď je otázka, jestli umřely všechny paralelně spojený, nebo to samovybíjení strašlivýho rázu 10Ah/12h tj cca 1A vybíjecí proud?!!! dělá jeden pytlík v každé sadě? Zkusím to omrknout infrakamerou při nabíjení i odstátí, snad něco vykoukám, rozdělat to a komplet přeměřit je příšerná představa, to to možná raděj celý zahodím.
Tohle je varování, že ne zdánlivě snadný a levný řešení je takový doopravdy...
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
josse

Příspěvek od josse »

Kodl69 píše:Teď zrovna mám na pitevním stole vlastní výtvor z loňska, pečlivě přebraný 3Ah li-ion pytlíky. 7s15p. 4 články OK, další 3 měly napětí kolem 1V, nabití na 3.7V včera proudem cca 5A, dnes ráno 1V na všch 3. A teď je otázka, jestli umřely všechny paralelně spojený, nebo to samovybíjení strašlivýho rázu 10Ah/12h tj cca 1A vybíjecí proud?!!! dělá jeden pytlík v každé sadě? Zkusím to omrknout infrakamerou při nabíjení i odstátí, snad něco vykoukám, rozdělat to a komplet přeměřit je příšerná představa, to to možná raděj celý zahodím.
Co nejdřív je odděl od sebe, jak dlouho stály na 1V?

Čím delší dobu je podržíš na nízkém napětí, tím více mrtvých budeš mít, ono to degraduje rychle...

Tenhle proud by měla infrakamera zjistit spolehlivě a doporučuju to dělat venku.

Já jsem infrakamerou našel 18650 <300mA v 240P!

Odstřihával jsem 2 články v celém packu. Na různých místech.

Když to nenajdeš hned po nabíjení, dej to hlavně ven a počkej. Napětí tipují, že 3.9V/článek bude stačit + balancer, nebo jestli můžeš 4V zdroj z laboratorního... Tak třeba každou půl hodinu na to kouknout, ale myslím, že to bude poznat hned po nabití na 4V.
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 4x80P14S = 4480Cells 18650 (~840Ah/44kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
Abrams

Příspěvek od Abrams »

Zdravím ,

zůstávají-li stabilně na 1V -> příčinou může být vadný ochraný obvod na článku/ů , jsou-li přítomny :idea: .

Elektronům zdar :cloud:
4kWp + 22kWh LiFePO4 +6kW HF měnič s nájezdem 47 MWh @ 72.000 motohodin .
FíraD

Příspěvek od FíraD »

Kodl69 píše: sob úno 26, 2022 12:36 pm Teď zrovna mám na pitevním stole vlastní výtvor z loňska, pečlivě přebraný 3Ah li-ion pytlíky. 7s15p. 4 články OK, další 3 měly napětí kolem 1V, nabití na 3.7V včera proudem cca 5A, dnes ráno 1V na všch 3. A teď je otázka, jestli umřely všechny paralelně spojený, nebo to samovybíjení strašlivýho rázu 10Ah/12h tj cca 1A vybíjecí proud?!!! dělá jeden pytlík v každé sadě? Zkusím to omrknout infrakamerou při nabíjení i odstátí, snad něco vykoukám, rozdělat to a komplet přeměřit je příšerná představa, to to možná raděj celý zahodím.
To jsi mě moc nepotěšil.
Ale už je to doma, snad to nebude průser.
Muselo se ti to ale dost rozcházet? Kde to provozuješ?
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

bylo to ve sklepě na chatě, jistě nad 10°C. Na druhou stranu , mám tady dvě baterky z pytlíků, starý víc než dva roky, který fungují pořád dobře.
Ochranný obvody jsem odstranil jako první... Baterka byla dobíjená i ze sítě, napětí nikdy nekleslo pod 26V a nikdy nepřekročilo 28.5V, což pro 7s je rozumný rozpětí, akorát se na to nikdo celou zimu nepodíval přes BT a takhle to dopadlo.
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
Odpovědět

Zpět na „Baterie“