Trochu kontroverzná téma...
- Dodávateľom solárnych technológií pre https://www.csdum.cz/ je https://www.gwl.eu - tí sa v rozhovore o technológiach o sebestačnom dome vyjadrili, že nimi dodávané batériové úložisko má len BMS bez balancovania, lebo balancing je skôr kontraproduktívny kvôli energetickým stratám - ale že raz za rok články možno zbalancujú ich paraleleným zapojením. Keďže sledujú články cez BMS a môžu si dovoliť odpojiť systém na 24 hodín a viac, dáva to zmysel.
- Vo fóre (tu, či na MP) niektorí reportujú, že sa im články rozchádzajú bežne len o 0.005 až 0.01 V, čo mi príde až neskutočne dobrá hodnota - zrejme dosiahnutá aktívnym balancingom?
- Tiež sa hovorí, že pri nových batériách nemá aktívny balancing zásadný zmysel, ten sa však nadobúda pri batériách starších, ako sa časom postupne kapacitne / odporovo začínajú rozchádzať.
Mám na stole aktívny balancer https://www.ostrovni-elektrarny.cz/?bal ... ku-p320206 a zvažujem, či ho už zapojiť, alebo nie. Moje články sú zapojené sériovo, majú necelý rok a priemerná delta ich napätí je 0.02 V. Jeden aj dva články zvyknú celú štatistiku delty napätí kaziť, takže určité rozdiely v kapacite tam sú už aj teraz:
Otázka je - balancovať pri takejto delte napätí, či nebalancovať? Resp. - pri akej už balancovať?
Pre úplnosť dodám, že mám 123/SmartBMS, ktorá sa to snaží top balancovať 1A prúdom, ale bez väčších úspechov.
Kedy balancovať LiFePo?
Kedy balancovať LiFePo?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Re: Kedy balancovať LiFePo?
Primarny dovod pre balancovanie je ten aby napatie clanku neprekrocilo povolene hodnoty pri nabijani. Je to tzv. top balancovanie, pri nabijani kedy sa snazime zrovnat clanky na rovnake napatie. Ja by som to nechal tak a skor sledoval ako sa to bude vyvijat ked sa bateria blizi max nabitu.
20 mV nie je problem.
20 mV nie je problem.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 16100
- Kapacita baterie [kWh]: 28
A na vyššie napätie ich nepúšťaš? Ak idú len tak, ako končí graf, balancovanie zatiaľ určite nepotrebuješ. Zaujímavé to práve je tak, kde zrovna končí graf. Ja mám v packu č. 1 - 285Ah sade z číny dva články s mierne zvýšeným samovybíjaním, keď som chodil na 3,45V tak sa za kolenom začínali rozchádzať aj keď na nich mám tie tvoje Mandy aktívne balancéry o nejakých 0,04V, raz za dva mesiace som im dával extra 5Ah laboratórnym zdrojom, teraz keď chodím na 3,3875V tak to tak nie je vidieť, ale zo zvyku ich tak raz za dva-tri mesiace opriem hore 3,5V 7,5A paliče kým sa nechytia všetky, ale nepovažujem to za potrebné, len pre pokoj duše. A teraz keď je už elektriny dosť ešte znížim horné napätie na 3,375V a balancovať budem až na jeseň ako prípravu na zimu, kde treba mať články viac vybalancované lebo sa budú využívať v širšom rozsahu kapacity.
Paralelné zapojenie raz ročne je blbosť. Rozobrať baterky a všetko pripojenie balancerov je extrémne riziko, jedno škrtnutie a celý blok balancérov môžeš zahodiť, čo je zapojené a funguje , to sa má nechať na pokoji.
Paralelné zapojenie raz ročne je blbosť. Rozobrať baterky a všetko pripojenie balancerov je extrémne riziko, jedno škrtnutie a celý blok balancérov môžeš zahodiť, čo je zapojené a funguje , to sa má nechať na pokoji.
spolu 16,1kWp - JVV 2,2kWp 45°, JJZ 4,9kWp 55°, JJZ 4,4kWp 24°, nové: bifaciálna pergola 4,6 kWp 9°
Victron Easysolar 5kW + Epever Ipower plus 5kW
MPPT Victron 150/35, 2xSmartsolar 250/85.
Lifepo4 2x16 280AH
Victron Easysolar 5kW + Epever Ipower plus 5kW
MPPT Victron 150/35, 2xSmartsolar 250/85.
Lifepo4 2x16 280AH
Púšťam ich aj do 3.4 V, kedy sa aktivujú 1A balancery. Ideálny deň, keď je float pekne dlho ustálený (medzi 12:30 a 17:00 netečie do batérie ani z batérie žiaden prúd) potom vyzerá s deltou 0.01 V takto, čo neviem, či je OK, ale snáď áno:
Predbežne mi z vašich doterajších komentárov vyplýva, že články by mali byť zdravé a aktívny balancing by im síce neublížil, ale zatiaľ ani nie je potrebný.
(Taký ten výkyv v grafe po 12:00, ktorý môže vzbudiť pozornosť, je len kozmetika - je spôsobený odpojením panelov od nabíjania pomocou BMS (lebo dosiahnuté SOC 100 %) a neskôr ešte na krátku dobu opätovným pripojením (lebo kleslo SOC, avšak regulátor bol chvíľu ešte v absorption fáze).)Predbežne mi z vašich doterajších komentárov vyplýva, že články by mali byť zdravé a aktívny balancing by im síce neublížil, ale zatiaľ ani nie je potrebný.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
3.4V je hodně opatrné, já mám na 3.4 nastavenej začátek balancování, nabíjecí napětí nastaveno na 3.42*16= 54.7V bulk a jednou týdně3.45*16= 55.2V equalize a BMS řeším až jdou přes 3.5V. Starý, hodně rozjetý články (2007-2008, 120 -170Ah podle měření nedávno) v tom rozmezí neudrží ani 2A balancování. Tím nabíjením na 3.4V se připravuješ o dost energie, pokud ji nedokážeš spotřebovat vytěžováním. Díky vnitřnímu odporu baterek klesá s rostoucím SOC nabíjecí proud, a v podstatě zbytečně... Ale možná tě ty baterky přežijí. Na druhou stranu, na 3.4V mám vyrovnaný i ty starý články, rozjíždění nastává až když je článek fakt nabitej, a to je nad 3.4V...
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.