SEMS ukažuje LOAD, který neodpovídá LOAD Phase 1+2+3

Odpovědět
shaim

SEMS ukažuje LOAD, který neodpovídá LOAD Phase 1+2+3

Příspěvek od shaim »

Zdravím zkušení,

mám FVE druhým rokem, takže jsem zelenáč, doslova :)
- GW8K-ET, 4.62 kW
- 5x baterie 12 kWh

A v SEMSu mi občas vyskočí něco jako na této fotce.
LOAD (W):
5915.70
Ale nechápu odkud/jak se toto vzalo, když:
Load Phase 1 (W):
474.3
Load Phase 2 (W):
1801.45
Load Phase 3 (W):
942.96

=474.3+1801.45+942.96=3218.71, ale LOAD v SEMSu je 5915.70...hmmmm?

Může mi to někdo znalý objasnit, co to je za anomálii? :)

Mě ta čísla nesedí prakticky nikde, tak někde asi dělám chybu nebo je někde chyba v té FVE, ale záměrně jsem vybral tento obrovský rozdíl...

Děkuji.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
GW8K-ET 3F
4.62 kW (14x EXE Solar 330Wp, monokrystal)
Baterie 12 kWh
ringo

Re: SEMS ukažuje LOAD, který neodpovídá LOAD Phase 1+2+3

Příspěvek od ringo »

To měření je především pouze orientační. SEMS načítá data snad jednou za 5 min a pak je tam drží dalších 5 jako by byla konstantní i když to byla např. jen špička trvající zlomky sekundy. Obdobně všechny data nejsou změřena-načtena v jeden okamžik ale algoritmy jedou sekvenčně - je tedy možné že na SEMS odešle jinou hodnotu zatížení fáze, než kterou použil po výpočet celkového zatížení. Vzhledem k tomu že pokud se člověk připojí na střídač např. přes integraci v Home Assisstantovi, je možné nastavit nejnižší interval pro načítání tuším cca 6 sec - což bude zřejmě jeden cyklus algoritmu který údaje vyčítá a odesílá. A těch 6 sec už je sakra dlouhá doba na to aby odezněly špičky při spouštění spotřebičů.
Jistě by šlo upravit algoritmy tak, aby výpočtové hodnoty navenek seděly, otázka je však co je lepší - jestli odesílání nejaktuálnějších hodnot s viditelnou chybou které napoví že se zřejmě "něco dělo" a člověk by to měl brát s rezervou , nebo "uhlazené" hodnoty které navenek vypadají naprosto spolehlivě :-)
shaim

Příspěvek od shaim »

Díky za feedback, to, že to je orientační, to jsem tak nějak tušil, ale přijde mi to až moc nějak orientační :-D

Ten home assistant je nejaky user friendly nebo je to jen pro geeky? :-D
GW8K-ET 3F
Baterie 12 kWh
ringo

Příspěvek od ringo »

HA je docela user friendly. Integrace Goodwe byl větší oříšek ale před pár měsíci to přidali do "základu" takže nyní i to je relativně v pohodě. Nejjednodušší je asi instalace na Raspberry, kde si stačí stáhnout obraz SD karty a pak už "to jede" samo, ale asi bude momentálně problém RPI 4 sehnat. Jde to i na spoustu dalšího HW (PC, NASy,...) ale tam už to je trošku složitější.
shaim

Příspěvek od shaim »

Mě tam hlavně mate, že mi sems např ukáže, že jsme ze sítě vzali 0.5kw a reálně se podívám do čez distribuce a tam je třeba 2.5kw apod.
a to samé dodávka do sítě apod... Takže se na ten SEMS člověk nemůže vlastně vůbec spolehnout :( a musí koukat na čez distribuci, když ho to fakt zajímá, aby měl relevantní info, docela škoda, apka sems vypadá dobře, ale je fakt až moc orientační :(
GW8K-ET 3F
Baterie 12 kWh
ringo

Příspěvek od ringo »

shaim píše: pát kvě 06, 2022 12:01 pm sems např ukáže, že jsme ze sítě vzali 0.5kw a reálně se podívám do čez distribuce a tam je třeba 2.5kw apod.
Tohle je něco jiného - SEMS prostě bere jako všude jinde na světě že pokud prostý součet všech fází je přetok tak dodáváš a obráceně. Není nastaven na ČEZké specifikum, že zároveň dodáváš i odebíráš když se ti liší směry na jednotlivých fázích. Tohle se ale pak dá vypočíst s výkonů na jednotlivých fázích v tom HA a pak to s tou distribucí docela sedí.
shaim

Příspěvek od shaim »

Díky za info, nj, to moc ale nedává smysl ten HA zprovozňovat, když to je v tom ČEZu no, škoda, já si říkal, že to bude nějaký fail, tak alespoň už vím :))
GW8K-ET 3F
Baterie 12 kWh
Odpovědět

Zpět na „Elektroporadna“