Přechod na 3f mi v takovém scénáři nedává moc smysl. I kdyby to nakonec skončilo na těch max. 4,5kWp, tak po odečtení spotřeby domácnosti bude do DS odloženo/prodáno lehce přes 2MWh. Úspora/zisk se díky virtuální baterii, nebo prodeji bude ročně pohybovat max. na nějakých 8000-10000Kč, pokud dobře počítám. Takže všechny ty náklady s předěláním na 3f se budou vracet dlouho.
Dodavatelé Tě cpou do 3f, protože střídače 3f jsou naprosto převažující v komerčních instalacích. Sám mám spotřebu domácnosti s podobnou sestavou spotřebičů cca 3MWh/rok. 3x25A do domu a na 3f provozuji jen TČ. Předělal jsem rozvaděč na 1f pro celou domácnost. Na sestavě, kterou mám v podpisu fungujeme úplně v pohodě. Jde jen o to mít pořádný střídač, který neklekne, když náhodou dojde k souběhu víc spotřebičů.
Pokud to chceš přes dotaci, zkus oslovit firmy, které dělají Victron. Něco připlatíš, ale budeš mít robustní a stabilní řešení na 1f. Dnes třeba ecoprodukt dodává i hotové sety na Victronu sestavené v racku a v zásadě plug'n'play. Záleží, jak moc se do toho chceš ponořit technicky sám, spočítat to, porovnat nabídky.
Výhoda Victronu je i v tom, že není třeba se obávat, že by všechny spotřebiče neutáhl v režimu off-grid, tedy při výpadku DS. To u běžně nabízených komerčních 3f střídačů vůbec není samozřejmá věc a backup jsou tak světla.

Kolikrát mnoho z nich náběhem v off-grid shodí i blbá lednice. Pro někoho to vůbec nemusí být argument, protože jak často máme výpadky. Někdo je duší prepper a má to váhu. Na 1F se ten Victron vysloveně nabízí jako řešení o level výš, než zcela převažující komerční instalace s 3f střídači "bez transformátoru". Baterie 10kWh a s Tebou uvedenou spotřebou budeš většinu roku pokrytý ze střechy.
Jen nevím, jaká je ochota distributorů dávat tarif s možností VB, nebo prodeje na 1f instalace. Ona ale obecně ochota distributorů k těmto tarifům setrvale klesá i u 3f.

Nejvíc ušetří stejně to, co člověk spotřebuje. S Tvým limitem výkonu na střeše by v celkových nákladech pro mě možnost dodávat do sítě nebyla argument.