vata píše: ↑pát črc 04, 2025 12:19 am
Jo, u mě byli před pár lety taky, vyměnili mi starého křižíka za novější elektroměr, asi se jim taky nezdála má letní nespotřeba. Ale vzhledem k tomu, že sloupek je relativně daleko od baráku, ani jsem o nich nevěděla...
Hele Youdo, jak máš zapojeno to ATS? Omlouvám se že zklouzávám sobecky off-topic. Narážím na tohle vlákno:
viewtopic.php?t=3754, sice už vím, jak to musím udělat abych byla klidná, že mě budou jistit fíčka, ale pořád mě to téma dráždí, pořád budu divný pocit propojit před před přepínačem v měniči N měniče s PE od TN-S distributra, a tedy defakto připojit ostrov jednou rukou galvanicky k DS...
Ahoj, odpovím raději sem, ať těmi N, PE a ATS neplevelíme další vlákno.
U mne je to jednoduché:
- N i PE v celém baráku jsou pospojovaná dohromady a tohle všechno je někde na vstupu do baráku uzemněno.
- N a PE na straně měniče mám spojené taky. Měnič má sice vestavěné relé, ale já to spojil nafurt.
- N z DS tedy má u mne stále ten samý potenciál jako N z FVE a úplně ten stejný potenciál jako PE.
- ATS, ačkoliv má i N-svorky, tedy vlastně přepíná jenom fázi. Buď do spotřebičů pustí fázi z FVE nebo fázi z DS.
- Fíčka fungují, nic nekope a přetoky to nedělá, protože fáze z DS a z FVE se nikdy nepotkají.
Má to ovšem přesně ten neduh, o kterém píše Dumi:
- Když je v baráku více rozvaděčů a N+PE je spojeno nejen v tom prvním rozvaděči, ale také na straně měniče, nebo i v některém dalším rozvaděči, tak část proudu mezi rozvaděči poteče i po zelenožlutém vodiči. Jde ale jen o proud mezi rozvaděči navzájem, do spotřebičů samotných už po PE samozřejmě nic neteče.
- Další neduh je, že pokud by se přerušil N mezi rozvaděči, tak si toho nevšimneš, protože proud se prostě přesune na zelenožlutý vodič. Možná by bylo nejlepší ten modrý mezi rozvaděči nakonec vůbec netahat
Možná to odporuje nějaké nedostatečně promyšlené normě, která nepočítá s tím, že v baráku bude více zdrojů než jeden, ale mám to v paži a to hned z několika důvodů:
1) N+PE musí být na straně zdroje EE vždy spojeno, jinak v sítích TN-C-S nefungují správně ochrany. A měnič je zdroj EE.
2) Co jsem prolézal různé baráky, včetně komerčních budov, tak jsem viděl, že elektrikáři tam často měli N+PE spojené v každém rozvaděči. Tedy mezi rozvaděči v rámci budovy jim část proudu tekla po zelenožlutém vodiči.
3) Když se podívám do přípojkové skříně, které má distribuce před každým barákem, tak vidím, že tam není žádný N vodič, ale jenom jeden zelenožlutý, který plní funkci PEN a každých pár desítek metrů je extra uzeměn do hlíny. Pokud tedy jde o distribuci EE, tak je evidentně úplně normální, že po zelenožlutém toho teče docela dost a že uzeměn je na mnoha místech najednou.
Takže jsem se rozhodl, považovat ve svém baráku všechna propojení mezi různými rozvaděči za malou distribuční síť a všechny zelenožluté za PEN. Jakmile ale jde zelenožlutý z rozvaděče do spotřebiče, tak už ho považuji za PE a tam po něm žádná energie neteče. Určitě to někoho bude pohoršovat, ale já jsem spokojen a chrochtám si.
PS:
- Ta podmínka, že na straně zdroje musí být N+PE vždycky spojeno je něco, co právě dělají ta relátka v měničích.
- Například, pokud se jedná o hybridní měnič, který je trvale přifázován k DS, tak jeho interní relé je rozepnuté, a spoléhá to na to, že N+PE je spojeno někde před měničem, na straně DS.
- Jakmile DS vypadne, a hybrid přejde do ostrovního režimu, tak to svoje interní relátko sepne. Tím N+PE na straně zdroje (kterým se právě stal) spojí, aby zajistil funkci ochran.
- Na první pohled to vypadá výborně, ale přijde mi to složité, náchylné na poruchu a navíc to stejně neřeší eliminaci posílání energie po zelenožlutém vodiči, protože relátko sice sepne dynamicky, ale spoj N+PE na straně DS je natrvrdo. Jakmile tedy měnič přejde do ostrovního provozu (aka backupu), tak část energie mezi rozvaděči po ZŽ nevyhnutelně poteče.
Přípojka, 3x fáze + PEN:
2_6.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.