mati píše: ↑pon čer 23, 2025 12:50 pm
Téda ty se máš.
Já chtěl taky sdílet s kamarádkou...ale manželka mi to zatrhla.. Natož , kdyby jich bylo víc..
Povolení nakonec prošlo jen s tchýní.. a ty sežerou všechny přebytky a houby z toho. Jen pár šušňů..
PS: (pro kodla ) - už ani ty čokolády nejsou k mání.
Ty jsi vtipnější než celé EDC. Tak či onak jsem jim napsal+- to co jsem psal sem. A jinak, já mám přepanelováno, takže s plnou baterkou a když se doma nic neděje, tak mám přetok i 12kW. No a v tu chvíli to jedna kamarádka nevytrhne.
Co bys po EDC chtěl - však to sdílení máme "zatím" zadarmo.
Já sdílím od 1.1.2025 a nějak jsem si na ty jejich podivnosti již zvyknul - tak asi tak.
Co mě jediný irituje , že když spočítáš bilanci , tak to poněkud nesedí ( dodal - nasdílel - požrali - do sítě ).
Já tedy sdílím jen z FVE 4,6kWp on-grid a v baráku je i TČ - takže to nejsou MW do sítě.Ale za květen bylo 300kWh do sítě a 180kWh nasdíleno do třech OM..Lepší než prodávat za 0,5Kč/kWh FIX. A to ještě hodlám od 1.7. změnit ten alokační klíč - možná to bude vycházet ještě lépe.
Ohledně aliasů - když stáhneš report za určité období , tak si již v souboru .csv v prvním řádku můžeš jednotlivé EANo,EANd pojmenovat jak chceš.
Stejně časem budeš vyhodnocovat bilanci max. jednou měsíčně.
Včera jsem si zaregistroval na EDC svůj výrobní EAN. Měl jsem v úmyslu sdílet elektřinu se třemi OM - dva byty synů a jednu chalupu. I pustil jsem se, vyzbrojen postupem od AI, do přidávání odběrových EANů a naivně si myslel, že zadám tři, priority rozdělím 1,2,3 a všem dám 100%. AI prezentovala iterační metodu s nastavenými 100% tak, že se nejprve vezme první priorita, jí se odkousne z aktuální 1/4 hodinové výroby vše do výše její spotřeby a pokud něco zbyde, tak se to odepíše z aktuální spotřeby na druhé prioritě atd. až zbytek propadne mému dodavateli nebo komu.
Skutečnost je ale jiná, výrazně složitější. Navíc po zadání prvního EANu už mi nejde přidat další (mám vyčerpáno 100%), nejde ani snížit alokace u toho již zadaného, protože celý záznam je zamknut (proč proboha?) a čeká se až distributor vyšle na mou pastoušku vysoko v horách chlapíka s novým elektroměrem, což může trvat i měsíce, případně se na fleku zjistí, že tam ten novej elektroměr z nějakého důvodu nejde dát.
Dokáže mi někdo z Vás vysvětlit proč EDC vyžaduje ta procenta a neudělá to podle priorit bez procent? Přijde mi to výrazně jednodušší...
Dík
EDC ještě neběží na 100%, další rozšíření možností/funkcí by mělo přijít 7/2026, jak jsem pochopil...
Někoho upřednostňovat ve sdílení lze zatím pouze částečně, přidělením většího "procenta" alokace, např. u tebe 40%+30%+30% a procenta lze měnit jen 1x měsíčně...
Taky bych uvítal třeba mít více skupin sdílení u jednoho zdroje a možnost nastavení priorit mezi skupinami sdílení ("až nakrmíš jednu, potom pošli další"), ale nejsem si jist, zda toto někdy vůbec půjde...
FVE na bytovém domě (4 byty) - atyp. řešení (FVE vlastní jeden z bytů)
Goodwe GW10KN-ET, 9,89 kWp FVE (23 panelů IBC Monosol 430 MS10-HC-N GEN2), sklon 30°
8 ks skorojih (-11°), 15 ks skorozápad (79°)
zatím bez baterie, primárně připraveno pro sdílení...
Sdílení jsem nějak nezkoumal,nikdy nebudu, ale měl jsem pocit, že to nastavení 50% 30% 20% se bere v úvahu hlavně v prvním kole vyrovnání. Když vyrobíš za hodinu 10kWh a všichni tři ve stejnou hodinu každý z nich odebere 10kWh, tak jim odběr pokryješ tak, že první dostane 5kW, druhý 3kW a třetí 2kW. Když ale třetí neodebere v tu dobu nic, tak se ty 2kW budou v dalším kole (iteraci) dělit mezi odběratele 1 a 2 v poměru 5:3. A tak to pokračuje další iterací. Jen pokud by nebyl odběr, šlo by to do výkupu. Na webech (např. tuším na ERU) je k tomu docela složitý popis, ale jak píšu, nezkoumal jsem to do hloubky.
Také jsem se pustil do sdílení, ale moje situace je trochu odlišná, protože v každém odběrném místě FVE je a tak je sdílení trochu větší zábava, ale principiálně:
Odběrné místo A - FVE 10,8 kWp bez baterii - sdílí 100% přebytků do odběrného místa C, fixní cena elektřiny dodávka i výkup
Odběrné místo B - FVE 10,0 kWp bez baterií - sdílí 75% přebytků do odběrného místa C a 25% do odběrného místa A, fixní cena elektřiny dodávka i výkup
Odběrné místo C - FVE 5,28 kWp s 10 kWh baterií - pouze příjemce sdílení, spotová cena elektřiny dodávka i výkup
Ve všech odběrných místech je systém Loxone, který řídí FVE a její využití. Ve všech odběrných místech se snažím o co nejvyšší lokální využití (ohřev TUV, topení ...), ale vzhledem k výkonu FVE nejsem výrobu z míst A a B schopen zpravidla spotřebovat lokálně, takže ji sdílím.
Možná nedává smysl sdílet do místa s FVE (zejména z B do A), ale mně to smysl dává, vyrovnávám si tím případné výkyvy výroby v místě A než zareaguje regulační systém a odpojí nějaký spotřebič, aby srovnal spotřebu s výrobou, je to taková náhrada baterie, navíc odběrné místo C má malou FVE a relativně nevýhodnou orientaci a polohu (hory), takže sdílenou elektřinu využívám i k dobíjení baterie, kterou pak využívám k snížení spotřeby při vysoké spotové ceně elektřiny. Také si je potřeba uvědomit, že výpočet sdílení probíhá v patnácti minutovém okně, takže poměrně pěkně dokaže výkyvy výroby vyhladit.
Výhoda mého sdílení je v tom, že mám řídící systémy mezi sebou propojené, takže místo A a C ví jaký dostupný výkon má jednak lokálně, ale i vzdáleně ze sdílení, takže i když není lokální výroba, tak je možné využít výrobu, která je nasdílena z jiného místa.
Toto vidím jako největší problém sdílení, kdy není řízeno využití energie v místě do kterého je elektřina sdílena, takže ve finále je odprodána obchodníkovi zajišťující výkup.
Od začátku března do 18. března jsem do sítě poslal 493 kWh a z toho jsem využil 130 kWh, přičemž celková výroba ve všech třech odběrných místech byla 1100 kWh, takže lokálně jsem spotřeboval cca 55% výroby a k tomu jsem využil přes sdílení dalších 130 kWh, takže celková míra využití FVE se přiblížila 70%, což není tak špatné. Míra využití sdílené elektřiny byla sice jen 25%, ale první týden jsem v podstatě systém ladil a postupně jsem do něj zapojoval jednotlivé spotřebiče v odběrných místech.
Mám také výhodu v tom, že v odběrných místech mám topnou sazbu D35d, takže platba za sdílení je relativně nízká, vychází jen na 0,33 Kč/kWh, protože sdílení aktivně využívám pouze v čase platnosti nízkého tarifu.
Co se týče výpočtu rozdělení sdílené elektřiny, tak poměrně pěkný popis je přímo na EDC. Důležité je pochopit princip výpočtu pro správné stanovení dostupné elektřiny pro sdílení pro jednotlivá odběrná místa. Níže zkusím popsat výpočet, jak jsem ho pochopil já.
Pokud sdílím z jedné výrobny do dvou odběrných míst s opakováním a poměrem 1:1 (50% do každého odběrného místa), tak proběhnou maximálně dvě kola výpočtu. Dejme tomu, že výrobna dodala 2 kWh, takže v prvním kole se energie rozdělí v poměrnu 1:1, takže pro každé odběrné místo připadně 1 kWh. Další výpočet záleží na spotřebě odběrných míst, v ideálním případě každé odběrné místo tu 1 kWh spotřebuje a výsledek je nula, ale k tomu prakticky nikdy nedojde. Takže při realistickém příkladu může první odběrné místo spotřebovat 1,5 kWh a druhé třeba 0,5 kWh. V rámci prvního kola výpočtu byla energie rozdělena na 1 kWh pro každé odběrné místo, první místo využilo svůj příděl zcela, resp 0,5 kWh chybí a naopak druhé místo využilo pouze 0,5 kWh, takže 0,5 kWh zbylo a těchto 0,5 kWh vstupuje do výpočtu druhého kola, takže se opět rozdělí v poměru 1:1 a pro každé odběrné místo připadne 0,25 kWh. Tím výpočet skončí, počet kol je dán počtem odběrných míst, přičemž maximální počet kol je pět. Výsledek uvedeného příkladu je pak ten, že první odběrné místo využilo ze sdílení 1,25 kWh elektřiny (za tu zaplatí pouze cenu za distribuci plus případnou cenu elektřiny kdo ji nasdílel) a 0,25 kWh nakoupí standardně od obchodníka za plnou cenu. Druhé odběrné využilo ze sdílení 0,5 kWh elektřiny (za tu zaplatí pouze cenu za distribuci plus případnou cenu elektřiny kdo ji nasdílel) a 0,25 kWh bylo odprodáno obchodníkovi zajišťující výkup. Důležité je si uvědomit, že tyto výpočty probíhají po čtvrthodinách, takže pokud se výroba nesejde se spotřebou v rámci konkrétní čtvrthodiny, tak se sdílení nevyužilo a spotřebovaná elektřina se nakoupila za plnou cenu od obchodníka a naopak dodaná se obchodníkovi prodala za výkupní cenu.
Snad je můj popis pochopitelný. Trochu složitější je výpočet pokud dodává do jednoho doběrného místa více výroben (což je můj případ), potom ještě záleží na prioritě výrobny, přičemž v mém případě se využije pro odběrné místo C nejdříve přebytek výrobny A a teprve v případě nedostatku přebytek výrobny B.
Za mě je sdílení výhodné pouze za předpokladu řízení využití přebytků, což znamená nějakou komunikaci mezi výrobnou a místem spotřeby a také v případě, že cena za sdílení je akceptovatelná. Takže je vhodné sdílet pouze v době platnosti nízkého tarifu, což poněkud diskriminuje sazby bez nízkého tarifu, ale i sazbu D25d/D26d, kdy je platnost nízkého tarifu většinou v noci s vyjímkou dvou hodin během odpoledne a za dvě hodiny se tolik energie nasdílet nedá.
Díky za perfektní vysvětlení i s pochopitelným přikadem. Už je mi jasné JAK to funguje, ale pořád nechápu, proč není možné si zvolit triviální algoritmus, který by splnil jednoduchý požadavek pro tři odběrná místa "co nejvíc elektřiny ať zůstane v rodině bez ohledu na to kde." Mám chalupu a dva syny, každý má byt. Bydlím v domě s FVE. Proč EDC neumožňuje kromě těch složitých iterací počítat pouze podle priorit? Ty bych jednou za rok prohodil, aby si chlapci nezáviděli a když jeden odjede na chalupu, tak prostě by ta elektřina, kterou aktuálně nevyužívá doma na prioritě 1 propadla na prioritu 3 - chalupa
Protože by to bylo příliš jednoduché.
Taky by mi přišlo logické, aby místo procenta max. alokace se zadávala procenta priorit odběru.
Zase na druhé straně je to velký úřad, s vysokým rozpočtem, spoustou lidí a počítačů.
Tak je lepší vymyslet nějaký systém, který to provádí v mnoha iteracích, aby se ty počítače aspoň na něco využily a byl důvod brzo je zase inovovat za výkonnější.
Jirka77 píše: ↑pát bře 20, 2026 4:32 pm
obavam se, ze to nebylo vymysleno tak aby to bylo vyhodne pro uzivatele ale ziskove pro provozovatele. Podle me je to strasnej paskvil.
Tak tohle je první příspěvek z dosavaď tebou napsaných, z kterým lze souhlasit.
jarda62 píše: ↑čtv bře 19, 2026 9:26 pm
Mně nešlo o upřednostňování, ale aby se využilo co největší množství přebytků a co nejmíň toho propadlo
Ach tak... V rodině to chápu. Z pohledu (různých) odběrných míst je to dělení dle iterace asi více spravedlivé... Vylepšit si "skóre" v množství nasdílené elektřiny lze i zapojením dalších odběrných míst a přidělením podílu 0,01%, proběhne tak více iterací a sníží se množství "nevyužité" elektřiny...
FVE na bytovém domě (4 byty) - atyp. řešení (FVE vlastní jeden z bytů)
Goodwe GW10KN-ET, 9,89 kWp FVE (23 panelů IBC Monosol 430 MS10-HC-N GEN2), sklon 30°
8 ks skorojih (-11°), 15 ks skorozápad (79°)
zatím bez baterie, primárně připraveno pro sdílení...
Já mám sdílení dost přes rok, 50+50% a funguje to celkem bez problémů. Tím, že je více kol výpočtu (tolik, kolik je odběratelů) a že přebytky jsou typicky mnohem větší, než odběr, tak se v podstatě vždycky přerozdělí celá spotřeba, myslím kromě nějaké 0,01 kWh, což je "nedělitelný" zbytek. Ohledně toho zrušení 100% je nutné jim napsat mail, relativně v pár dnech to smáznou.