Sdílení...

Odpovědět
mati

Re: Sdílení...

Příspěvek od mati »

jbb píše: pon čer 23, 2025 1:35 pm
mati píše: pon čer 23, 2025 12:50 pm Téda ty se máš.

Já chtěl taky sdílet s kamarádkou...ale manželka mi to zatrhla.. Natož , kdyby jich bylo víc..

Povolení nakonec prošlo jen s tchýní.. a ty sežerou všechny přebytky a houby z toho. Jen pár šušňů..

PS: (pro kodla ) - už ani ty čokolády nejsou k mání.
Ty jsi vtipnější než celé EDC. Tak či onak jsem jim napsal+- to co jsem psal sem. A jinak, já mám přepanelováno, takže s plnou baterkou a když se doma nic neděje, tak mám přetok i 12kW. No a v tu chvíli to jedna kamarádka nevytrhne.
Co bys po EDC chtěl - však to sdílení máme "zatím" zadarmo.
Já sdílím od 1.1.2025 a nějak jsem si na ty jejich podivnosti již zvyknul - tak asi tak.
Co mě jediný irituje , že když spočítáš bilanci , tak to poněkud nesedí ( dodal - nasdílel - požrali - do sítě ).
Já tedy sdílím jen z FVE 4,6kWp on-grid a v baráku je i TČ - takže to nejsou MW do sítě.Ale za květen bylo 300kWh do sítě a 180kWh nasdíleno do třech OM..Lepší než prodávat za 0,5Kč/kWh FIX. A to ještě hodlám od 1.7. změnit ten alokační klíč - možná to bude vycházet ještě lépe.

Ohledně aliasů - když stáhneš report za určité období , tak si již v souboru .csv v prvním řádku můžeš jednotlivé EANo,EANd pojmenovat jak chceš.
Stejně časem budeš vyhodnocovat bilanci max. jednou měsíčně.

M.
jbb

Příspěvek od jbb »

No právě že už teď mi to jednou měsíčně stačí. Tak bych očekával taky nějaký jednoduchý report jako možný výstup a ne to co oni poskytují.
PV1: 26x AIKO-450 (12kWp) V+Z => [AC] SE9K (max 6,9kW)
PV2: 26x AIKO-450 (12kWp) V+Z => [AC] SE9K (max 6,9kW)
PV3: 4x AIKO-450 (2kWp) V+Z => [DC bus] SmartSolar 150/35
AC/DC: 3x Victron MP2 5000VA <=>2x BYD LVL (31kWh)
jarda62

Příspěvek od jarda62 »

Včera jsem si zaregistroval na EDC svůj výrobní EAN. Měl jsem v úmyslu sdílet elektřinu se třemi OM - dva byty synů a jednu chalupu. I pustil jsem se, vyzbrojen postupem od AI, do přidávání odběrových EANů a naivně si myslel, že zadám tři, priority rozdělím 1,2,3 a všem dám 100%. AI prezentovala iterační metodu s nastavenými 100% tak, že se nejprve vezme první priorita, jí se odkousne z aktuální 1/4 hodinové výroby vše do výše její spotřeby a pokud něco zbyde, tak se to odepíše z aktuální spotřeby na druhé prioritě atd. až zbytek propadne mému dodavateli nebo komu.
Skutečnost je ale jiná, výrazně složitější. Navíc po zadání prvního EANu už mi nejde přidat další (mám vyčerpáno 100%), nejde ani snížit alokace u toho již zadaného, protože celý záznam je zamknut (proč proboha?) a čeká se až distributor vyšle na mou pastoušku vysoko v horách chlapíka s novým elektroměrem, což může trvat i měsíce, případně se na fleku zjistí, že tam ten novej elektroměr z nějakého důvodu nejde dát.
Dokáže mi někdo z Vás vysvětlit proč EDC vyžaduje ta procenta a neudělá to podle priorit bez procent? Přijde mi to výrazně jednodušší...
Dík
MP75

Příspěvek od MP75 »

EDC ještě neběží na 100%, další rozšíření možností/funkcí by mělo přijít 7/2026, jak jsem pochopil...
Někoho upřednostňovat ve sdílení lze zatím pouze částečně, přidělením většího "procenta" alokace, např. u tebe 40%+30%+30% a procenta lze měnit jen 1x měsíčně...
Taky bych uvítal třeba mít více skupin sdílení u jednoho zdroje a možnost nastavení priorit mezi skupinami sdílení ("až nakrmíš jednu, potom pošli další"), ale nejsem si jist, zda toto někdy vůbec půjde...
FVE na bytovém domě (4 byty) - atyp. řešení (FVE vlastní jeden z bytů)
Goodwe GW10KN-ET, 9,89 kWp FVE (23 panelů IBC Monosol 430 MS10-HC-N GEN2), sklon 30°
8 ks skorojih (-11°), 15 ks skorozápad (79°)
zatím bez baterie, primárně připraveno pro sdílení...
Odpovědět

Zpět na „Aktuality ze světa FVE“