Instalace Multiplus II na stěnu

dodop

Instalace Multiplus II na stěnu

Příspěvek od dodop »

Ahoj všem odborníkům.
Jsem začátečník, čeká mě první montáž 3x MultiPlus-II 48V/5000VA/70A-50A. Začal jsem se zajímat jak se MultiPlus uchycuje na stěnu.
Fakta:
- multiplusy mám doma
- součástí je montážní plech a 7ks šroubů
- na obrázku v návodu je multiplus označen písmenem A, montářní plech C a 5ks šroubů D
- instalační manuál stejný jako viz odkaz
https://www.victronenergy.com/upload/do ... Vac-EN.pdf

Dotazy:
na stejném obrázku v části jedna je vyobrazeno uchycení na 3ks šrouby do plechu, ale ty šrouby mají označení písmene E
a dále v dolní části další dva šrouby. Proč jsou šrouby označeny E když v soupisu jsou pod písmeny D?
Je možné že je to tisková chyba a nikdo to neřeší :)
návod1.png
návod2.png
Ty horní 3 šrouby do plechu jsou jasné. Ale ty spodní dva šrouby mi není jasné kam je umísit? Ze zadní strany multiplusu je jen plech ale nejsou v něm díry.

Dále plech který je přiložen má krom 3 děr ještě další dvě na krajích viz foto. Používáte někdo všech 5ks šroubů do plechu a 2ks v dolní části (i když mi není jasné kam je dát když tam nejsou díry).
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Momo

Re: Instalace Multiplus II na stěnu

Příspěvek od Momo »

Já ten montážní plech vynechal.
Do stěny jsem dal čtyři kombišrouby, tuším průměr 8 mm, vrut do hmoždiny, na závit silentblok se oboustranným závitovým pouzdrem, na MP2 jsem odvrtal ty plastové průchodky a nechal tam jenom čtyři díry v plechu. A tohle jsem prošrouboval do silentbloků.
Původně to bylo chycené bez silentbloků a hluk od ventilátoru a brumy nízkých frekvencí jsem slyšel v domě. Bylo to nepříjemné, ostatní to údajně neslyšeli.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
dodop

Příspěvek od dodop »

Odhlučnění budu řešit jinak a ten plech použít chci.

Tak koukám že by se v tý dolní části dali ty dva šrouby prostčit těma nožičkama ?
pibi
Výkon panelů v FVE [Wp]: 16
Kapacita baterie [kWh]: 44

Příspěvek od pibi »

Já dole normálně 2 díry mám, jsou v nich nerez inbusy s límcovou hlavou.
PXL_20250312_074132073.RAW-01.COVER.jpg
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16x305Ah + 16x305Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
Beny

Příspěvek od Beny »

dodop píše: pon črc 07, 2025 9:19 pm Odhlučnění budu řešit jinak a ten plech použít chci.

Tak koukám že by se v tý dolní části dali ty dva šrouby prostčit těma nožičkama ?
Ano, jde to přes ně přišroubovat. Ale jak jsem řešil v jiném vlákně, nechceš mít napevno spojen MP se zdí. Ikdyž to napoprvé vypadá úžasně, jak to drží.
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
AC coupling s Victron MP II 5000, 3x 16kWh MB31 JK BMS
http://www.pocasinakladne.cz/
eduard22
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Příspěvek od eduard22 »

Bych se docela bál přenosu vrnění měničů zdí, zejména 50Hz (defacto bassový tón) se dobře šíří tuhou zdí a je ani ne tak slyšet, ale spíše "jen" podvědomně jej vnímáte i tělem, hlavně večer!
Já používám vruty s metrickým závitem na druhém koncu: https://www.stolarske-potreby.cz/system ... 9xx[1].jpg
A na ně našroubuju silentbloky na které věším měniče: https://www.rubber.cz/_images/fullsize/ ... tice-1.jpg
A je klid 8-)
Doplněno - uvažoval jsem navíc dát záchranné lanko, kdyby se časem silentbloky střihly steřením a nemalou váhou měničů..., aby napadl měnič na zem nebo nedej bože na akumulátory často umístěné pod měniči!
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

kdyz uz budes davat silenty tak si svar nejaka 2 Lka mezi ne dej silenty a na to druhe "plovouci" dej multik, za me pokud se nedaji na zed loznice tak s tim problem nebude.
Victron EasySolar 5000va, mppt 2x 150/100, 6.8kwp, 40kwh lifepo4.
Smazaný uživatel

Příspěvek od Smazaný uživatel »

Taky bych to chtěl "po sezoně", nějak vyřešit a napadá mě tohle spojení,
6044152144329820841.jpg
jako L bych použil úhelník pro spojování dřevěných trámů, co se používají např. na stavbu pergol, a mezi to vložil válcový silentblok.

4ks, do každého rohu Multiplusu.

Silent blok je namáhán více vertikálně (na tlak) a jen minimálně na střih.
nijel
Výkon panelů v FVE [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 35
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nijel »

Pokud je to na normální zeď, tak stačí koupit protihlukové hmoždinky a není potřeba dělat takovouhle konstrukci.
dodop

Příspěvek od dodop »

Nemá někdo k prodeji montážní plech s 5ti dírami viz obázek.
Případně mohu na výměnu nabídnout za plech s 3mi dírami.
dodop

Příspěvek od dodop »

Momo píše: pon črc 07, 2025 9:16 pm Já ten montážní plech vynechal.
Do stěny jsem dal čtyři kombišrouby, tuším průměr 8 mm, vrut do hmoždiny, na závit silentblok se oboustranným závitovým pouzdrem, na MP2 jsem odvrtal ty plastové průchodky a nechal tam jenom čtyři díry v plechu. A tohle jsem prošrouboval do silentbloků.
Původně to bylo chycené bez silentbloků a hluk od ventilátoru a brumy nízkých frekvencí jsem slyšel v domě. Bylo to nepříjemné, ostatní to údajně neslyšeli.
Ten plech co jsi nepoužil, pokud by měl 5 děr, tak bych měl o něj zájem ... viz můj příspěvěk níže.
Momo

Příspěvek od Momo »

dodop píše: pát srp 01, 2025 7:45 pm Ten plech co jsi nepoužil, pokud by měl 5 děr, tak bych měl o něj zájem ... viz můj příspěvěk níže.
Teď jsem uklízel v garáži a dělal větrání, držáky jsem nenašel, nevím, co se s nimi stalo, možná jsem je už někomu věnoval. Netuším.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

plech se dá celkem snadno zreplikovat, mám ti jej vyfotit s metrem aby sis to mohl omalovat v autocadu?
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
dodop

Příspěvek od dodop »

ne díky, já dva mám a potřebuju třetí.
dodop

Příspěvek od dodop »

neměl by tedy někdo plech s 5 dírami na prodej nebo na výměnu za plech s 3mi dírami ?
leoshavla

Příspěvek od leoshavla »

Já to udělal takhle.
dodop

Příspěvek od dodop »

mám něco podobného, také z jeklu konstukce na kterém jsou poté ty plechy....no a já potřebuju sehnat plech s 5ti dírami
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

To leoshavla: chystám se ki něčemu podobnýmu, akorát každej multiplus samostatně. Tj nahoře úhelníky a silentbloky, a dole silentbloky přímo do těch origo montážních otvorů v multiplusu. Dělat takovou "mezikonstrukci" se mi nechce. Ostatně proč jsi si to zeslo6itil? šlo ti o ten jeden silentblok navíc, co bude obsahovat moje řešení?
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
leoshavla

Příspěvek od leoshavla »

Kodl69 píše: sob zář 06, 2025 4:54 pm To leoshavla: chystám se ki něčemu podobnýmu, akorát každej multiplus samostatně. Tj nahoře úhelníky a silentbloky, a dole silentbloky přímo do těch origo montážních otvorů v multiplusu. Dělat takovou "mezikonstrukci" se mi nechce. Ostatně proč jsi si to zeslo6itil? šlo ti o ten jeden silentblok navíc, co bude obsahovat moje řešení?
Ono tě to k tomu donutí, udělat tu konstrukci 😄
Taky jsem to tak měl dole jen silembloky na opření, ale nahoře se to strašně vyvracelo, teď to pěkně drží tvar, ale uvidíš.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

Hlavne aby to melo smysl je potreba pouzit mekke silentbloky a ty nemaji pevnost v strihu ale pouze v tlaku takze na ne neco veset na zed je fakt spatny napad.
leoshavla

Příspěvek od leoshavla »

Jirka77 píše: sob zář 06, 2025 6:43 pm Hlavne aby to melo smysl je potreba pouzit mekke silentbloky a ty nemaji pevnost v strihu ale pouze v tlaku takze na ne neco veset na zed je fakt spatny napad.
To jsem měl nahoře ty silembloky, tak jak nyní na výšku, ale jak ten Multiplus visí na těch třech zoubkách tak se ten plechový držák vyvrací a to se mně nelíbilo.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

tak kdyz uz tak vytvorit nejakou konstrukci kde to bude stat na silentblokach ne viset. Takze nejake dvojite L na spodni a dale od zdi a nahore mekke silenty.
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

Ach jo, dyť to tak má, vrchní drží váhu tlakem na silenblok v jeho ose šroubů, ne na střih ani tah a spodní silenblok zase řeší tlak proti zdi a na střih ani tah namáhaný není (protože svislý tlak je vyřešen nahoře). Nakresli si síly které tam působí.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

pokud to tak ma tak je to v poradku ;) Jen tam ma tvrde silenty, ale pro 50hz frekvenci to treba staci.
Miči

Příspěvek od Miči »

leoshavla píše: sob zář 06, 2025 5:09 pm
Kodl69 píše: sob zář 06, 2025 4:54 pm To leoshavla: chystám se ki něčemu podobnýmu, akorát každej multiplus samostatně. Tj nahoře úhelníky a silentbloky, a dole silentbloky přímo do těch origo montážních otvorů v multiplusu. Dělat takovou "mezikonstrukci" se mi nechce. Ostatně proč jsi si to zeslo6itil? šlo ti o ten jeden silentblok navíc, co bude obsahovat moje řešení?
Ono tě to k tomu donutí, udělat tu konstrukci 😄
Taky jsem to tak měl dole jen silembloky na opření, ale nahoře se to strašně vyvracelo, teď to pěkně drží tvar, ale uvidíš.
Ťahalo sa ti to preto, lebo si tam nedal k tým vrchným silenblokom jeden silenblok vodorovne na spodok..Potom by to nerobilo nič.
IMG_9058.jpeg
Odpovědět

Zpět na „Victron komunita“