Instalace Multiplus II na stěnu

Odpovědět
dodop

Instalace Multiplus II na stěnu

Příspěvek od dodop »

Ahoj všem odborníkům.
Jsem začátečník, čeká mě první montáž 3x MultiPlus-II 48V/5000VA/70A-50A. Začal jsem se zajímat jak se MultiPlus uchycuje na stěnu.
Fakta:
- multiplusy mám doma
- součástí je montážní plech a 7ks šroubů
- na obrázku v návodu je multiplus označen písmenem A, montářní plech C a 5ks šroubů D
- instalační manuál stejný jako viz odkaz
https://www.victronenergy.com/upload/do ... Vac-EN.pdf

Dotazy:
na stejném obrázku v části jedna je vyobrazeno uchycení na 3ks šrouby do plechu, ale ty šrouby mají označení písmene E
a dále v dolní části další dva šrouby. Proč jsou šrouby označeny E když v soupisu jsou pod písmeny D?
Je možné že je to tisková chyba a nikdo to neřeší :)
návod1.png
návod2.png
Ty horní 3 šrouby do plechu jsou jasné. Ale ty spodní dva šrouby mi není jasné kam je umísit? Ze zadní strany multiplusu je jen plech ale nejsou v něm díry.

Dále plech který je přiložen má krom 3 děr ještě další dvě na krajích viz foto. Používáte někdo všech 5ks šroubů do plechu a 2ks v dolní části (i když mi není jasné kam je dát když tam nejsou díry).
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Momo

Re: Instalace Multiplus II na stěnu

Příspěvek od Momo »

Já ten montážní plech vynechal.
Do stěny jsem dal čtyři kombišrouby, tuším průměr 8 mm, vrut do hmoždiny, na závit silentblok se oboustranným závitovým pouzdrem, na MP2 jsem odvrtal ty plastové průchodky a nechal tam jenom čtyři díry v plechu. A tohle jsem prošrouboval do silentbloků.
Původně to bylo chycené bez silentbloků a hluk od ventilátoru a brumy nízkých frekvencí jsem slyšel v domě. Bylo to nepříjemné, ostatní to údajně neslyšeli.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
dodop

Příspěvek od dodop »

Odhlučnění budu řešit jinak a ten plech použít chci.

Tak koukám že by se v tý dolní části dali ty dva šrouby prostčit těma nožičkama ?
pibi
Výkon panelů v FVE [Wp]: 16
Kapacita baterie [kWh]: 44

Příspěvek od pibi »

Já dole normálně 2 díry mám, jsou v nich nerez inbusy s límcovou hlavou.
PXL_20250312_074132073.RAW-01.COVER.jpg
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16x305Ah + 16x305Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
Beny

Příspěvek od Beny »

dodop píše: pon črc 07, 2025 9:19 pm Odhlučnění budu řešit jinak a ten plech použít chci.

Tak koukám že by se v tý dolní části dali ty dva šrouby prostčit těma nožičkama ?
Ano, jde to přes ně přišroubovat. Ale jak jsem řešil v jiném vlákně, nechceš mít napevno spojen MP se zdí. Ikdyž to napoprvé vypadá úžasně, jak to drží.
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
AC coupling s Victron MP II 5000, 3x 16kWh MB31 JK BMS
http://www.pocasinakladne.cz/
eduard22
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Příspěvek od eduard22 »

Bych se docela bál přenosu vrnění měničů zdí, zejména 50Hz (defacto bassový tón) se dobře šíří tuhou zdí a je ani ne tak slyšet, ale spíše "jen" podvědomně jej vnímáte i tělem, hlavně večer!
Já používám vruty s metrickým závitem na druhém koncu: https://www.stolarske-potreby.cz/system ... 9xx[1].jpg
A na ně našroubuju silentbloky na které věším měniče: https://www.rubber.cz/_images/fullsize/ ... tice-1.jpg
A je klid 8-)
Doplněno - uvažoval jsem navíc dát záchranné lanko, kdyby se časem silentbloky střihly steřením a nemalou váhou měničů..., aby napadl měnič na zem nebo nedej bože na akumulátory často umístěné pod měniči!
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

kdyz uz budes davat silenty tak si svar nejaka 2 Lka mezi ne dej silenty a na to druhe "plovouci" dej multik, za me pokud se nedaji na zed loznice tak s tim problem nebude.
dako
Výkon panelů v FVE [Wp]: 2400
Kapacita baterie [kWh]: 15

Příspěvek od dako »

Taky bych to chtěl "po sezoně", nějak vyřešit a napadá mě tohle spojení,
6044152144329820841.jpg
jako L bych použil úhelník pro spojování dřevěných trámů, co se používají např. na stavbu pergol, a mezi to vložil válcový silentblok.

4ks, do každého rohu Multiplusu.

Silent blok je namáhán více vertikálně (na tlak) a jen minimálně na střih.
nijel
Výkon panelů v FVE [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 35
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nijel »

Pokud je to na normální zeď, tak stačí koupit protihlukové hmoždinky a není potřeba dělat takovouhle konstrukci.
Odpovědět

Zpět na „Victron komunita“