V poustevně jsem provedl upgrade: panely na zahradě jsem z MPPT Axperta přepojil na nově namontovaný Epever 10420.
Axpert byl vysokonapěťový a panely byly 10S, nyní jsem je musel přehodit na 5S2P a koupit Epever verzi 200V, protože 150V by nominálně mohlo být málo.
Změna byla patrná hned ráno při náběhu (viz fotka; Stř. - panely na střeše, Zah. - panely na zahradě nyní na Epeveru): Axpertí MPPT za podobných podmínek (a mnohem lepších) nedával vůbec nic. Nyní se panely na zahradě konečně stávají dobrým parťákem pro panely na střeše i za pošmourného rána, jako bylo to dnešní (btw, je vidět mizerné měření SOC, už se na lepším pracuje

).
Takže si rekapituluji historii vývoje v poustevně:
- 2019. Mám dva Axperty (jeden z PWM, druhý s VN MPPT), vše krásně funguje, hurá. Ale v situaci čistého ostrova je v zimě energie nějak málo a začínám hledet, kde ji vzít
- 2020. Zjišťuji, že PWM Axpert neobslouží dobře panely v situaci nízkého osvitu (špatné napěťové přizpůsobení pro dané panely, přepojení není kvůli hornímu limitu napětí rozumně možné). Vypojuji tedy PWM, kupuji 2x osvědčené MakeSky a přepojené panely nyní využívají dobře všechny světelné podmínky
- 2021. Zjišťuji, že Axperty mají na zimu příliš velkou vlastní spotřebu, vyměňuji tedy PWM Axperta za menší Victron měnič, PWM Axpert se ukládá do regálu a MPPT Axpert (VM II) se na zimu vypíná
- 2022. Načteno a z vlastní zkušenosti zjištěno, že Axpert má MPPT mizerný a v zimě na ostrově každý nevyrobený watt prostě chybí. Kupuji tedy zmíněný Epever. Axpert (už s nevyužitým MPPT) zůstane jako nabíječ a "letní" měnič s větším výkonem než má Victron
24V je z pohledu nákupu regulátoru samozřejmě nevýhodné - musel jsem koupit kvůli větším proudu dražší model. Ale při ostrovní spotřebě spolehlivě do 3kW nedává smysl přecházet na 48V jen jaksi z principu.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.