Klimatizace s regulací?

Odpovědět
vata

Klimatizace s regulací?

Příspěvek od vata »

Zdravím všechny,

nevím, jestli to patří zrovna sem, když tak poprosím admina o přesun.
Počasí je jakési šílené, pokud to bude pokračovat podobně rozmařile, můžeme se nejpozději v létě na co těšit a ty hice nesnáším...:(
Uvažuju o pořízení klimatizace, asi ne takové té velké s venkovní jednotkou ale prostě nějakou bednu, které se udělá díra ve zdi pro chobot... Něco podobného jsme měli kdysi dávno v práci, a nestálo to skoro za nic, na druhou stranu jsem loni viděla něco podobného v místní lékárně, a bylo tam příjemně chladně.
Nemám v tomto typu spotřebičů žádný přehled.V domě mám rozveden výstup výkonově regulované AC (fázová modulace SSR, které je řízené vytěžovačem s regulací 0-100%) pro bojler, a napadlo mě, zda by se to nedalo použít i pro tyhle klimatizace - co se stane, když je prostě nadrzo budu krmit modulovaným signálem.
Máte nějaký tip po čem jít - zda to vůbec je to vůbec možné, na co si dát pozor? Idea je, že nižší výkon AC signálu prostě sníží výkon klimatizace. Na druhou stranu obsahuje takto modulovaný signál spoustu vyšších harmonických, nerada bych, aby se mi po baráku rozprskla hromádka elektroniky...

Díky za tipy :)
beethowen
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 48

Re: Klimatizace s regulací?

Příspěvek od beethowen »

Rozhodně to tako nejde řídit. Hlavní prvek klimatizece je kompresor. Do toho motoru nelze pustin nic jiného než sinus.
Tento typ klimatizace se řídí čistě on/off, s tím, že nením moc dobré, aby to on/off probíhalo nějak moc často. Účinnost těchto indoor klimatizací nebývá nijak slavná.
Řízení výkonu umožňují až klimatizace s invertorem, které si výkon řídí podle svého regulátoru, případně podle vstupu 0-10V (PWM, 4-20mA, apod.), ale to už jsou ty velké nástěnné krabice.
10,2kWp poly/mono, XTH6000-48, 2x VT-80A, Li-ion 48kWh
ringo

Příspěvek od ringo »

Kromě slabší účinnosti bývá problémem těchto indoor klimatizací hluk, často vyloženě kravál. Zatím co u venkovní jednotky ten externí vzduch proudí virtuální trubkou zhruba velikosti té "vrtule", tak u vnitřní se musí stejné množství vzduchu nacpat do toho chobotu a to je pak samozřejmě hukot.
A dále že ta krabice taky zabírá místo na podlaze. U splitové se vnitřní jednotka přimontuj někam ke stropu, u té s chobotem se velká škatule motá při podlaze a navíc ještě ten chobot. Venkovní jednotku také není nutné věšet na zeď ale dá se postavit např. na pár betonových dlaždic.
misa84
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10240
Kapacita baterie [kWh]: 12

Příspěvek od misa84 »

řídit samozřejmě jde, nejlepší jsou mitsubishi-cena tě nenadchne v googlu hledej zaklínadlo:

Přímý výpar pro VZT – přímé řízení výkonu, 0-10 V
ŘíZENí VýKONU OD EXTERNíHO MAR

Sada pro řízení výkonu od externího MaR určená k připojení externích výparníků VZT jednotek. Řízení provozu topení nebo chlazení přímo nadřízeným systémem MaR, který zadává požadavek výkonu signálem 0–10 V (externí vyhodnocení požadavku výkonu).
10kw goodwe, 4x h2
Nautilus

Příspěvek od Nautilus »

vata píše: pon úno 21, 2022 12:15 am Uvažuju o pořízení klimatizace, asi ne takové té velké s venkovní jednotkou ale prostě nějakou bednu, které se udělá díra ve zdi pro chobot...
Doporučuji zamyslet se nad jedním, ne zrovna malým problémem takového udělátka.
Teoreticky....Např. venku 30°C, doma chci mít 20°C.
Ta věc (protože klima bych to neměl odvahu nazvat), tak tedy ta věc vezme vzduch 20°C prožene ho svými střevy a jednou dírou vyfoukne vzduch chladnější a druhou dírou chobotem ven vzduch teplejší (řekněme horký). No a protože doma nechceme a ani nemůžeme mít vakuum, tak někudy se nám musí dostat vzduch z venku a ten má 30°C.
Takže ta věc, nazývaná honosně mobilní klimatizace, na jedné straně něco málo vychladí a na druhé straně přicucne horko.

Prakticky...
pořídil jsem si tu věc se záměrem použít ji v karavanu. Venku 30°C, v karavanu 32°C a s tím nehnete. Klima by se šikla.
K praktické zkoušce jsem se dostal, když venku bylo pod mrakem a teplota cca 25°C. Z klimy foukal příjemný 17°C chládek, z chobotu (už si nepamatuju ale něco kolem pětatřiceti). V karavanu po ustálení teplota klesla o nějaké dva, možná tři stupně pod venkovní teplotu.

Po několika letech co ta věc ležela ladem, přišla vlna horkých nocí. Teplota přes 20°C je pro mě v ložnici v létě naprosto nepřijatelná. Nainstaloval jsem sobecky mobilní klimu, přestože jsem věděl, že si ve zbytku domu teplotu zvednu.
Výsledek:
Teplota v ložnici opět nějaký stupeň pod venkovní. Výdech z klimy otočený nad postel. Takže jakýsi subjektivní pocit chladu.
kybos
Výkon panelů v FVE [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Příspěvek od kybos »

vata píše: pon úno 21, 2022 12:15 am Máte nějaký tip po čem jít - zda to vůbec je to vůbec možné, na co si dát pozor? Idea je, že nižší výkon AC signálu prostě sníží výkon klimatizace. Na druhou stranu obsahuje takto modulovaný signál spoustu vyšších harmonických, nerada bych, aby se mi po baráku rozprskla hromádka elektroniky...
Díky za tipy :)
Doporučil bych na základě vlastních zkušeností podívat se po invertorové splitové klimatizaci. Vyžaduje sice většinou odbornou instalaci a jednodušší a levnější modely nemají ani vstup na elektrické řízení výkonu. Možná by se ale dalo udělat formou zpětného inženýrství zaznamenání a případně i dekódování povelů infračerveného dálkového ovladače a emulováním ovladače tento typ klimatizace řídit. S výhodou pak lze takové zařízení využít v přechodném období i k přitápění.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + nabíječka 4 x 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
willcz

Příspěvek od willcz »

misa84 píše: pon úno 21, 2022 8:44 am řídit samozřejmě jde, nejlepší jsou mitsubishi-cena tě nenadchne v googlu hledej zaklínadlo:

Přímý výpar pro VZT – přímé řízení výkonu, 0-10 V
ŘíZENí VýKONU OD EXTERNíHO MAR

Sada pro řízení výkonu od externího MaR určená k připojení externích výparníků VZT jednotek. Řízení provozu topení nebo chlazení přímo nadřízeným systémem MaR, který zadává požadavek výkonu signálem 0–10 V (externí vyhodnocení požadavku výkonu).
Pár z nás má i Sinclair ASGE s modulem pro řízení 0-10V ...
9,8 kWp Poly + Tigo, 3x XTM4000, 2x VT65, 1x VT80, 8x Pylon US3000B + paralelne k tomu 15S LiFe 360Ah s Batrium BMS
ringo

Příspěvek od ringo »

Invertového Daikina Sensiru 3,3 kW včetně Wifi modulu mám v zimní zahradě-pracovně (cca 27 tis komplet včetně montáže na podzim 2021). Mám jej zaintegrovaného do Home Asistenta takže se dá ovládat odsud. Neumí to však přímé řízení výkonu ale spíše nastavení režimu a požadované teploty (v rámci toho si jednotka řídí invertor sama) , zpětně to umí vyčítat kumulované spotřeby za 30 min, frekvenci kompresoru, teploty a pod, nikoliv však aktuální příkon. V mém případě však nějaká integrace ve vazbě na FVE postrádá smysl, protože zimní zahrada má malé akumulační schopnosti a rychle reaguje na externí vlivy takže mi plně vyhovuje její automatické řízení (kdy tam externě posílám jen pokyny kdy a jak).
Dagus

Příspěvek od Dagus »

Sinclair jde přes wifi api taky ovládat. Já osobně mám i elektrárnu i klimu i spotřebiče všechno do Homey, Home asistent podle mě musí být taky. Musí to být nějaký univerzální plugin, protože v Homey se Sinclair tváří jako Cree. Funguje regulace, nastavení ventilatoru, klapek, typ chlazeni/ventilace/ohřev/vysoušení prostě všechno jako na ovládací. Homey umí i emulovat infra po naučení, ale nebylo třeba.
VITEK

Příspěvek od VITEK »

Já mám průmyslové řešení. používám profi jednotku ASGE24BI jako klimu, ovsládám greenbonem přes signíl 0-10V a dále svým naprogramovaným termostatem v PLC, kdy se řídí výkon jen do takové fáze do ky je třeba topit. vpodstatě již ted mi přestala topná sezoná neb to potáhne bezproblémů klima za 500 W příkonu.

není třeba vymejšlet vymyšlené, jen je třeba zvážit plusy a mínusy.

nemusím řešit odmrazování, kontrolu nic. venkovní jednotce přes SCMI modul pošlu 40 procent výkonu a ona si provozně najede na 5 pak 30 a pak na 40 procent po ustálení chladiva, to samé vypínání , odtávání automatické, nic neřeším , klima topí z difuze a to byl cíl.

tak se programujte se šváby, vymejšlejte komunikaci, když stačí koupit greenbono, převodník a správnou koncovou jednotku, a ne to řešit opačně typu:

koupím nejlevnější klimu - no zjistim že má infra, a nebo wifi a ted jak do ní, jak očůrat senzor aby si myslel že je doma zima aby víc topila, atd. nehledě na to že klasická klima nemívá řešené odtávání venkovního výparníku atd atd. pak když už to chodí tak to každý chce mít jako frajeřinku v mobilu dnes HA atp kdo nemá - nežije, no hele já to nemám a to jestli se svítí mi je taky jedno, až se vám za pár let začnou vysmívat že home assistant už nefrčí a frčí facebookassistant taky všichni budete vše předělávat8""?? jo jasně protože to je in...

ale je třeba prostě šáhnout do úspor a hledat profi řešení než nějaký přemlouvání a pseudoregulaci... hele mám to ted 3 roky tu klimu. nevim o ní. vše jede samo GBO ani nevim jak už vypadá (nic nenastavuju ) a těch věcí je víc.

sorry musel jsem Vítek

EDIT: zapomněl jsem : kolik stojí vaše hodina práce? vynásobte si to časem s pracováním o klimě jak a kde to zakomponovat, jak to udělat jaký to má kompromisy, správné špatné kroky a slepé cesty. a jste na 5 nebo 10 násobku vytěžovače kterej splnuje všechny požadavky a spolehlivě maká....
jars10

Příspěvek od jars10 »

Nautilus píše: pon úno 21, 2022 10:10 am
vata píše: pon úno 21, 2022 12:15 am Uvažuju o pořízení klimatizace, asi ne takové té velké s venkovní jednotkou ale prostě nějakou bednu, které se udělá díra ve zdi pro chobot...
Takže ta věc, nazývaná honosně mobilní klimatizace, na jedné straně něco málo vychladí a na druhé straně přicucne horko.
Z toho důvodu mám "tu bednu" namontovanou opačně.
Používám už X let Sinclair AMC-14P. Ale jednotku mám venku na terase. Nezavazí a nehlučí mi tak v bytě.
Chobot připojený do větracího průduchu do spíže fouká dovnitř chladný vzduch. Ten teplý zůstává venku. Je to i vítaný sušák. Stačí před klimu postavit stojan s mokrým prádlem, nebo to k osušení používají děti, když vylezou z bazénu. :)
V létě je ve spíži krásně chládek, pootevřenými dveřmi pak proudí chladný vzduch plynule bez pocitu foukání nebo průvanu do bytu.
Regulace termostatem na jednotce podle venkovní teploty se osvědčila. Až stoupne např. nad 25°C, tak už svítí sluníčko a je tedy dost el. na provoz.
Taky se dá použít nějaká klima s menším příkonem a postavit si tak samoregulovanou minisoustavu. Případně je pořád možnost při poklesu SOC třeba na 90%, blokovat napájení.
Jak tady někteří zmiňují, je to jednoduché i relativně levné, ale svoje kouzlo to má.
Noparasito

Příspěvek od Noparasito »

Mam zkusenost s archivnim kouskem
Midea mobilni. MPF-12CRN2
IMG_20220221_180034.jpg
V obyvaku 30m2, vyfuk prasklej do kominu na tuha paliva.
Leto 32 venku udrzela klima obyvak na 25st.
A okolni mistnosti pres otevrene dvere na 26st.
Spotrebou nekde k 700-900Wh.
Jo nastavena teplota na minimum, tusim 18St :D .
Bez klimy by tam bylo 29 a 28st.
Ano ten hluk je silenej, proto byla pustena bez osadky jen pres den.
Je to takova nouze a pokud se dala sehnat pod 2.000 proc ne.
Mozna by mohl "Trubka" poreferovat
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
VITEK

Příspěvek od VITEK »

rottenkiwi píše: pon úno 21, 2022 4:01 pm JA som vzdy za vlastne riesenie, kod vlastny.
Ale ak niekto nema cas, napisat git clone -r ..........
asi nestoji viac ako 60 sec. casu.
Za 60s ani nekoupíš PLC když nepočitam megu nebo tiny 13 na nějaký destičcce na koleni, promin, a to samé ani nepořešíš jak nastavit odtávání a za jakých okolností.... to jako fakt nejsi kouzelník...
willcz

Příspěvek od willcz »

VITEK píše: pon úno 21, 2022 6:30 pm
rottenkiwi píše: pon úno 21, 2022 4:01 pm JA som vzdy za vlastne riesenie, kod vlastny.
Ale ak niekto nema cas, napisat git clone -r ..........
asi nestoji viac ako 60 sec. casu.
Za 60s ani nekoupíš PLC když nepočitam megu nebo tiny 13 na nějaký destičcce na koleni, promin, a to samé ani nepořešíš jak nastavit odtávání a za jakých okolností.... to jako fakt nejsi kouzelník...
Nekrm troly :-)
Ono je rozdíl chodit do práce a potřebovat spolehlivý funkční dům pro rodinu a mít bastl a celé dny se v tom hrabat ...
9,8 kWp Poly + Tigo, 3x XTM4000, 2x VT65, 1x VT80, 8x Pylon US3000B + paralelne k tomu 15S LiFe 360Ah s Batrium BMS
Dagus

Příspěvek od Dagus »

Nevím jak teda to je jinde, ale odtávání já na klimě už mám automaticky od výrobce.
vata

Příspěvek od vata »

Protože bydlím v klasické chatě, představa venkovní jednotky je pro mě nevábná - vypadalo by to otřesně... navíc je pro moje účely overkill, potřebuju klimatizovat prostor nějakých 30m3.
Zaujaly mě tyhle monoblok klímy: https://www.schiessl.cz/eshop-argo-apol ... 8256-59358
- neříkám že zrovna tuhle, ale prostě ten typ nástěnných plochých přístrojů s dvěma trubkami do průduchů a s hadicí na odtok kondenzátu.
Nepatří mezi ty zrovna nejlevnější :( Co na ně říkáte? Asi budou hlučné, chápu.
VITEK

Příspěvek od VITEK »

pokud máš klasickou chatičku tak si kup nejlevnější nejslabší klimu s invertorem klidně 9000 BTU to ti musí stačit a nezabýval bych se řízením. v létě je takový teplo že když je teplo tak asi svítí a když je zataženo tak s největší pravděpodobností ne.

tady bych se odpíchnul.

odborník na klimy by řekl jaké jsou tepelné ztráty / zizky abychom to dokázali vychladit ale troufám si říct že tohle máš v pohodě a není to skleník.

na zimu bych s tím nepočítal. na přitápění ano. jednoduše můžeš řídit dle SOC a zároven termostatem na klimě případně kombinací termostatů

pro porovnání moje velká klima 8 kW bere při min výkonu ( který mohu nastavit a mám ho na 10 procentech kvůli chladivu a cirkulaci ) 400 W, s tím že už tam převládají spotřeby ne kompresoru ale vrtule a vnitřního fénu.

no takže asi takhle

V.
marsal

Příspěvek od marsal »

vata píše: úte úno 22, 2022 2:23 am Zaujaly mě tyhle monoblok klímy: https://www.schiessl.cz/eshop-argo-apol ... 8256-59358
Nevím, tady jsou nějaké recenze (na překlad používám deepl.com), celkem dobré zkušenosti (špatné recenzce vypadaji mimoňovsky): https://www.amazon.de/-/en/Apollo-Condi ... B08667WVX2
Stojí to ale opravdu 1000 E?
Osobně bych šel do splitu nejen kvůli hluku, doma jsem svého času dával malé "samoinstalační" Remko, dražší, ale spokojenost, opravdu jsem to zvládl sám bez nutnosti doplňování chladiva. Kondenzát kape z hadice ven, nemusím ho vylívat. Že bys nikam tu vnější jednotku neschovala?
Diablo007

Příspěvek od Diablo007 »

Venkovní jednotka může jít hezkou dřevěnou budku a nemusí být vidět
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
redcrown
Výkon panelů v FVE [Wp]: 20000
Kapacita baterie [kWh]: 80

Příspěvek od redcrown »

souhlas, ukryl bych to v dřevěné "bedně" mimo chatu. Hlavně oddělit mimo konstrukci, aby se nepřenášeli vibrace !!!!!
EDIT:
Udělal bych to pořádně invertor splitem a můžeš to použít i v přechodném období na přitápění. Když už se to dělá....
Ostrov s nabíjením z DS, přes 20kWp, 3x2 XTM4000-48, VT40-80, 80kWh second life LFP (zbývá zapojit dalších 30kWh), BMS Batrium
2x Skútr E-Max120L
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

taky ty mobilní nedoporučuju. Split inverter má mnohem větší účinnost a menší spotřebu. Kdysi jsem měl venkovní jednotku na držáku, kterej byl usazen na dva zemní vruty. Ale u mě je to jinak, mám zděnej barák, tek nějaký přenosy vibrací neřeším - ostatně značkový klimatizace jsou mnohem tišší než ty nejlevnější. skutečnost je taková, že na terase neslyším nic ze své venkovní jednotky vzdálené ode mně 3m, přehlušuje to hluk z klimatizace od souseda přes ulici, cca 15m...
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
Odpovědět

Zpět na „Elektroporadna“