Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Odpovědět
AlanKraus

Re: Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Příspěvek od AlanKraus »

Myslím, že tohle je trochu divný úhel pohledu. 10 kWp FVE vyrobí za rok +- 10 MWh. Podle typu spotřeby - běžný denní režim vs topím elektrikou, kdy je v zimně mnohem vyšší spotřeba. Při roční spotřebě RD 10 MWh buď 6-7 MWh spotřebuji přímo a 3-4 MWh proženu VB, nebo topím elektřinou a pak klidně 7-8 MWh pošlu do VB a v zimě protopím z VB.
Já bych neřešil přetoky, ale roční spotřebu RD. Výkon FVE by měl být vyšší než spotřeba, abych ani w nemusel nakoupit z DS. A jaký je poměr přímo spotřebované energie vůči prohnané skrz VB je v podstatě téměř jedno.
jars10

Příspěvek od jars10 »

Takže asi ideálně mít FVE dvě: Jednu ostrovní pro spotřebiče a k tomu 10kWp ongrid pro syslení do VB na zimu.
A povolí na jedné střeše mít druhou ostrovní FVE? Bylo by to super.
V PPDS ale je psáno součet všech panelů a součet všech měničů... Jak tomu rozumět? Ví někdo, jaká je praxe?
Snažím se tu informaci získat, psal jsem na Egd a kromě obvyklých keců a odkazů na jejich formuláře zatím neznám odpověď.
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

jaká je praxe nevím, ale vím o domě, na kterým je poloostrov a solární baron zároveň vedle sebe.
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
Beny

Příspěvek od Beny »

otava5 píše: pon úno 21, 2022 11:16 pm Máte představu kolik lze ušetřit na přetocích 10kwh baterkou ročně cca??? Pokud vezmu, že baterie se denně nabije tak 10kwh x 31dní x 7-8 měsíců= 2,5mwh ??? Máte někdo zpozorováno?
Je to cca kolem 2 MWh, já loni 1,8 MWh.
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
http://www.pocasinakladne.cz/
misa84
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10240
Kapacita baterie [kWh]: 12

Příspěvek od misa84 »

Beny píše: úte úno 22, 2022 7:02 am
otava5 píše: pon úno 21, 2022 11:16 pm Máte představu kolik lze ušetřit na přetocích 10kwh baterkou ročně cca??? Pokud vezmu, že baterie se denně nabije tak 10kwh x 31dní x 7-8 měsíců= 2,5mwh ??? Máte někdo zpozorováno?
Je to cca kolem 2 MWh, já loni 1,8 MWh.
taktéž cca podobně loni 1,6MWh, ale omezoval jsem to, takže 2-2,5 počitám že letos dám
10kw goodwe, 4x h2
AlanKraus

Příspěvek od AlanKraus »

Dělal jsem nedávno profesní zkoušku na Montér FVE. Speciálně jsem se ptal lektora na to, jak je omezen výkon 10 kWp. Je to dáno pouze celkovým štítkovým výkonem FV panelů. Což je na palici, neboť maximum povoleného výkonu FVE by bylo daleko snazší omezit střídačem. Legální mají výstupní výkon omezen na 10 kW, po omezenou dobu s přetížením 10 % (tedy max 11 kW). Ale že FV panely mohou ve špičce dodat více nikoho nezajímá :-(.
Trochu nerozumím tomu, proč se při úvahách o efektivnosti VB stále řeší přetoky do sítě. Podle mě je základ vzít celkovou roční spotřebu a FVE dimenzovat nad tuto spotřebu. Pokud FVE vyrobí víc než spotřebuji (s nějakou rezervou pro budoucí navýšení spotřeby), co nenakoupím z DS ušetřím (myslím silovku). Pokud mám vyšší vlastní spotřebu než posílám do VB, ušetřím nějaký MW na POZE. Pokud nemám fyzickou baterii a vše jde přes VB, odhadnu tak 20 % spotřeby přímo a 80 % přes VB. Z těch 80 % tedy zaplatím ještě poplatek za POZE a další poplatky dle spotřeby. Ale v každém případě ušetřím něco kolem 6000,-/MWh za nenakoupenou silovou energii z DS!
otava5

Příspěvek od otava5 »

Takže hodil jsem to do tabulky....když budu mít fyz. baterii ušetřím 2MW na přetocích díky tomu budu platit na konečné fa o 2200Kč méně s ceníkem od 1.4.2022 u spotřeby cca 8MW.
Když pominu soběstačnost to se vyplatí i s dotací mít fyz. baterii??? Nevím nevím, ale za předpokladu že zůstane tarif pro soláry...
To byl záměr mého bádání :D
Vhoo

Příspěvek od Vhoo »

Takže nord stream zastaveno. Elektřina letí nahoru . Vypadá to že tepelné čerpadlo ani plynový kotel nakonec nebudou a dáme zpět uhlí . :stupidme:
Diablo007

Příspěvek od Diablo007 »

otava5 píše: úte úno 22, 2022 1:07 pm Takže hodil jsem to do tabulky....když budu mít fyz. baterii ušetřím 2MW na přetocích díky tomu budu platit na konečné fa o 2200Kč méně s ceníkem od 1.4.2022 u spotřeby cca 8MW.
Když pominu soběstačnost to se vyplatí i s dotací mít fyz. baterii??? Nevím nevím, ale za předpokladu že zůstane tarif pro soláry...
Fyzická baterie je tvoje a tou i zůstane virtuální baterie je virtuální tedy kdykoliv se dá zrušit s ty pak budeš za plnou cenu dokupovat baterie. A to se vyplatí. Navíc mít elektrárnu a při výpadku proudu být po tmě je pro mne úsměvná situace a těm dvou pánům z dědiny co mají ongridy vysměji.
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
MartinST

Příspěvek od MartinST »

Zdravím. Taky jsem se rozhodl pro fotovoltaiku. 10 kwp s 10kwh baterii. Vím, že bez baterie by návratnost byla rychlejší, ale chci mít hybridní systém + přetoky do VB.

Má roční spotřeba je 12,5 MWh (vše na el. , bungalow, 148m2 zastavěná plocha, tepelná ztráta okolo 3,5 kw (s rekuperaci), topení el. rohože, ohřev vody bojler dražice 160l. Venkovní bazén 30m3(filtrace 10 hod/den) + tepelné čerpadlo na jeho občasný přihřev).

Rád bych se spotřebou někam k 10 MWh abych dokupoval co nejméně.. Jako nejlepší/nejjednodušší cesta mě aktuálně napadá výměna Dražic za bojler s tepelným čerpadlem, máte s tím někdo zkušenost? Je úspora velká? Současná denní spotřeba bojleru je 11-12 kwh denně. (5 osob) V létě je to okolo 8.

Popř i jiné nápady..?

Díky moc
danidani
Výkon panelů v FVE [Wp]: 11400
Kapacita baterie [kWh]: 17

Příspěvek od danidani »

otava5 píše: úte úno 22, 2022 1:07 pm Takže hodil jsem to do tabulky....když budu mít fyz. baterii ušetřím 2MW na přetocích díky tomu budu platit na konečné fa o 2200Kč méně s ceníkem od
Jen pro zajímavost, jak jsi přišel na ty 2.200 Kč za 2 MWh? Já platím distribuci (regulovanou část) 2.242 Kč bez DPH za 1 MWh, tj. při 2 MWh a DPH 5.400 Kč. To nemají všichni stejné?
AlanKraus

Příspěvek od AlanKraus »

Mám zhruba stejnou roční spotřebu - plyn tady není, takže vše na elektřinu + TČ. FVE s dotací samozřejmě max - tedy 10 kWp. Pak ještě uvažuji o off grid (tedy ostrovní), která by přes léto krmila spotřebu RD a vše z připojené FVE cpala do VB na zimu. Počítám výhledově i s elektromobilem, což je dalších 4-5 MWh.
Asi bych také volil hybrid - 10 kWp + 9,3 kWh baterie Solax. On grid + VB je sice levnější, ale právě, pokud VB zruší, lze On grid použít jen v poledne a zbytek výkonu vyletí komínem. 9 kWh baterie by měla stačit na pokrytí večerní a ranní spotřeby RD. Dokud bude fungovat VB, vše nad poslat do VB na zimu. Pokud VB skončí, sice bude nutné přes zimu něco dokoupit, ale zase se třeba v budoucnu zlepší podmínky výkupu elektřiny.
V každém případě je fotovoltaika (pokud mám možnost ji instalovat) perfektní cesta ke snížení nákladů na energii. A ceny v budoucnu spíš stoupnou, než by se vrátily před r. 2021.
AlanKraus

Příspěvek od AlanKraus »

Ad danidani - poplatek za distribuci je cca 1000 až 1100 Kč/MWh dle tarifu (NT/VT). Proto 2200,- za 2 MWh. Alespoň u ČEZu, ale neprojížděl jsem všechny tarify.
Beny

Příspěvek od Beny »

AlanKraus píše: úte úno 22, 2022 2:31 pm Ad danidani - poplatek za distribuci je cca 1000 až 1100 Kč/MWh dle tarifu (NT/VT). Proto 2200,- za 2 MWh. Alespoň u ČEZu, ale neprojížděl jsem všechny tarify.
Pokud máš D57d tak asi jo, ale jinak fakt ne
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
http://www.pocasinakladne.cz/
danidani
Výkon panelů v FVE [Wp]: 11400
Kapacita baterie [kWh]: 17

Příspěvek od danidani »

Aha, tak já pro změnu zas nekoukal na jiný tarif než D02d :stupidme:
AlanKraus

Příspěvek od AlanKraus »

Platí to pro tarify akumulace 16, přímotop, TČ, elektrické topení. Jaký je problém o některý tarif požádat, i kdybych si měl koupit malý elektrokotel.
Cena od 6 000 za nový...
misa84

Příspěvek od misa84 »

otava5 píše: úte úno 22, 2022 1:07 pm Takže hodil jsem to do tabulky....když budu mít fyz. baterii ušetřím 2MW na přetocích díky tomu budu platit na konečné fa o 2200Kč méně s ceníkem od 1.4.2022 u spotřeby cca 8MW.
Upřímě návratnost fve bez baterie je 4-6 let, s baterií 20-30 let (když je to baterie ne větší kondík :-) ) takže fve je pro úsporu baterie pro zábavu :-)
10kw goodwe, 4x h2
otava5

Příspěvek od otava5 »

Na FB se objevilo toto a dost mě to znepokojilo protože o FVE a VB uvažuji:

Kód: Vybrat vše

Dobrý den, žádala jsem o připojení s přetoky. 
Dnes mi přišlo toto vyjádření. 
Chápu to správně, připojení k DS není možné, ani bez přetoků. 
Vaši žádost jsme posoudili v souladu s § 8 odst. 1) vyhlášky č. 16/2016 Sb., o podmínkách připojení k elektrizační soustavě
v platném znění. 
Výsledkem našeho posouzení je skutečnost, že uvedenou Výrobnu není možno připojit k distribuční soustavě NN EG.D,
a.s. z důvodů stanovených energetickým zákonem č. 458/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů, tj. z důvodu 
nedostatku kapacity zařízení pro distribuci. Konkrétně se jedná o vyčerpání kapacity distribuční sítě Nn transformační stanice. 

To znamená nejdříve než začnu něco dělat a vím co chci na střechu, tak si poslat žádost SoP? Nebo jak postupovat?

Děkuji
xmasin

Příspěvek od xmasin »

Pokud je v místě připojení výrobny impedance smyčky menší než 0,47 Ohm (pro výkon do 16A/fázi) případně 0,75 Ohm (pro výkon do 10A/fázi) tak je možné připojit výrobnu zjednodušeným způsobem tj. bez přetoků a distributor to musí akceptovat, za jakýkoliv přetok se pak platí pokuta. Viz https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2016-16#p16
Diablo007

Příspěvek od Diablo007 »

otava5 píše: úte úno 22, 2022 8:16 pm Na FB se objevilo toto a dost mě to znepokojilo protože o FVE a VB uvažuji:

Kód: Vybrat vše

Dobrý den, žádala jsem o připojení s přetoky. 
Dnes mi přišlo toto vyjádření. 
Chápu to správně, připojení k DS není možné, ani bez přetoků. 
Vaši žádost jsme posoudili v souladu s § 8 odst. 1) vyhlášky č. 16/2016 Sb., o podmínkách připojení k elektrizační soustavě
v platném znění. 
Výsledkem našeho posouzení je skutečnost, že uvedenou Výrobnu není možno připojit k distribuční soustavě NN EG.D,
a.s. z důvodů stanovených energetickým zákonem č. 458/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů, tj. z důvodu 
nedostatku kapacity zařízení pro distribuci. Konkrétně se jedná o vyčerpání kapacity distribuční sítě Nn transformační stanice. 

To znamená nejdříve než začnu něco dělat a vím co chci na střechu, tak si poslat žádost SoP? Nebo jak postupovat?

Děkuji
Takže na to aby ti trafo dodávalo rezervovaný příkon je v pořádku ale na to aby přes něj byl posílán menší výkon zpět do sítě už je přetížené zvláštní
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
misa84

Příspěvek od misa84 »

o kolik jsi žádal nepochopili výrobnu jako něco velkýho :-)
10kw goodwe, 4x h2
AlanKraus

Příspěvek od AlanKraus »

Taky se domnívám, že v případě zjednodušeného připojení, tedy s garantovaným provozem bez přetoků to musí distributor akceptovat. Ale přetoky nebo VB může distributor odmítnout.
Trubka

Příspěvek od Trubka »

Dubnové zvýšení silovky v ČEZ Elektřina pro Soláry...a výše uvedené zamítnutí připojení výrobny,
...jsou další ukázkou toho, že rozumná spolupráce s distribuční sítí je z dlouhodobého hlediska nemožná.

Malovýrobci jsou pro distributory jen na obtíž, o elektřinu z domácích FVE nikdo z nich nestojí.

Potíž s připojením FVE s povolenými přetoky je vtom, že pokud v daném místě není dost jiných odběrných míst, tak může docházet ke zvyšování napětí na odbočce transformátoru. Samozřejmě, distributor to umí vyřešit, ale nechce. Je to pro něj náklad, riziko a otrava.

Další věcí je, že pro distributora je domácí FVE tolerovatelná tehdy, pokud energie z ní bude spotřebována ještě před transformátorem, nejlépe hned u souseda. Distributor shrábne poplatky a má to bez práce a bez regulace. Jakmile by se energie z malovýroben v nějakém místě měla transfromovat na VN tím, že projde přes "obecní trafo", tak už je to otravný problém.

Dlouhodobou ekonomiku FVE nelze na spolupráci s DS prostě postavit. Buď je třeba, aby uživatel byl flexibilní a každý rok či dva měnil své tarify a návyky, nebo je potřeba vyřešit vytápění nějakým jiným způsobem než elektřinou, FVE udělat jako ostrov a DS používat na občasné dobíjení baterek a nouzové přepnutí v zimě. :surrender:
Diablo007

Příspěvek od Diablo007 »

Trubka píše: úte úno 22, 2022 9:27 pm Dubnové zvýšení silovky v ČEZ Elektřina pro Soláry...a výše uvedené zamítnutí připojení výrobny,
...jsou další ukázkou toho, že rozumná spolupráce s distribuční sítí je z dlouhodobého hlediska nemožná.

Malovýrobci jsou pro distributory jen na obtíž, o elektřinu z domácích FVE nikdo z nich nestojí.

Potíž s připojením FVE s povolenými přetoky je vtom, že pokud v daném místě není dost jiných odběrných míst, tak může docházet ke zvyšování napětí na odbočce transformátoru. Samozřejmě, distributor to umí vyřešit, ale nechce. Je to pro něj náklad, riziko a otrava.

Další věcí je, že pro distributora je domácí FVE tolerovatelná tehdy, pokud energie z ní bude spotřebována ještě před transformátorem, nejlépe hned u souseda. Distributor shrábne poplatky a má to bez práce a bez regulace. Jakmile by se energie z malovýroben v nějakém místě měla transfromovat na VN tím, že projde přes "obecní trafo", tak už je to otravný problém.

Dlouhodobou ekonomiku FVE nelze na spolupráci s DS prostě postavit. Buď je třeba, aby uživatel byl flexibilní a každý rok či dva měnil své tarify a návyky, nebo je potřeba vyřešit vytápění nějakým jiným způsobem než elektřinou, FVE udělat jako ostrov a DS používat na občasné dobíjení baterek a nouzové přepnutí v zimě. :surrender:
Je to jak říkáš a naštěstí to někteří pochopili tak mne na jaro čeká 3 baráky kde je virtuální baterie a přetok sprosté slovo
redcrown
Výkon panelů v FVE [Wp]: 20000
Kapacita baterie [kWh]: 80

Příspěvek od redcrown »

No z globální hlediska bychom bohužel měli říct bohužel. Jediné rozumné energetické dobro světa je totiž takové, že všichni domkaři mají malou jednoduchou elektrárnu = pár tranzistorů, pár káblíků = ongrid nebo možná malý hybrid. Ta EE ze slunce nateče do veřejných drátů a v reálném čase nateče do nabíječky euta u fabriky na parkovišti jen pár km opodál, kde si všichni ti poddaní nabíjejí své elektroauto.
Dneska nám bohužel podsouvají (a ještě dotují), že je potřeba vyrobit baterii do domácí elektrárny, baterii do auta a pak to hezky neekologicky přečerpávat z baterky do baterky. To je tedy krásná zelená budoucnost.
Vláda zkurvila reputaci FVE před deseti lety a teď se jí to povede zase. Tentokrát bohužel tím, že vydají nesmyslné peníze na dotace něčeho, co se ukáže po pár letech jako nefunkční (současně instalované hybridy s nesmyslně malými bateriemi).
Ostrov s nabíjením z DS, přes 20kWp, 3x2 XTM4000-48, VT40-80, 80kWh second life LFP (zbývá zapojit dalších 30kWh), BMS Batrium
2x Skútr E-Max120L
Odpovědět

Zpět na „Aktuality ze světa FVE“